Televizija kao inspiracija filmovima – Stranica 10 – serijala.com
Trenutno čitaš
Televizija kao inspiracija filmovima

Televizija kao inspiracija filmovima

Star Trek: The Next Generation/Zvjezdane staze: Nova generacija (1987.-1994.) – Star Trek Generations/Zvjezdane staze: Generacije (1994.), ST: First Contact/Prvi kontakt (1996.), ST: Insurrection/Pobuna (1998.), ST: Nemesis/Zvjezdane staze: Nemesis (2002.)

Budući da smo već nešto pisali o TOS-u, ovdje ćemo se zadržati na TNG-u i filmovima koji su vezani uz ovaj dio Star Trek obitelji. Nakon što je 1969. završila originalna serija Star Treka te nakon (do 1987.) četiri filma sa originalnom postavom, Gene Roddenberry je zaključio da je došlo vrijeme za novu Star Trek seriju. Glavni producenti, uz Roddenberryja, bili su  Rick Berman i Michael Piller. Uloga kapetana ponuđena je prvo Edwardu Jamesu Olmosu, no on ju je odbio jer je htio fleksibilnost u svojim glumačkim angažmanima. Zatim ju je dobio Patrick Stewart koji je tako utjelovio legendarnog kapetana Jean-Luca Picarda. Radnja je smještena u 24. stoljeće, nekih sto godina nakon TOS-a. Vjerojatno je najuspješnija od Star Trek franšiza – najdugotrajnija je s oko 20 milijuna gledatelja po epizodi, a imala je ukupno 18 nominacija za Emmy. Našla se i na 46. mjestu izbora TV Guidea 50 najvećih serija svih vremena. Roddenberry je umro 1991. godine i nakon njegove smrti u Star Trek svijet će sve više prodirati teme i ideje koje je on do tada sprječavao ili im se protivio.

Pročitaj još

Filmovi iz TNG franšize krenuli su 1994. godine (TOS ekipa je zadnji zajednički film snimila 1991.) i to simboličnog naslova Generacije u kojem je Picard simbolično preuzeo palicu od Kirka kao jedini kapetan Enterprisea. I dok su prva dva filma bila dosta uspješna (Generacije i Prvi kontakt), posljednja dva (Pobuna i Nemesis) nisu ispunila velika očekivanja fanova. Nakon neuspjeha posljednjeg filma TNG generacije i otkazivanja serije Star Trek: Enterpise, Rick Berman i ekipa počeli su razmišljati o potpuno novom filmu, ali kasnije su isključeni iz razvoja. Nove trilogije se dočepao J. J. Abrams i stisnuo “reset gumb” na franšizu…

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
14 komentara
  • kriva kategorija, to je serija nastala po filmu (Snake Plissken prije MacGyvera)

   The Brady Bunch (dva komada)?
   Lost in Space (Joey Tribbiani ne glumi Matta LeBlanca)?
   The Flintstones (bar onaj s J. Goodmannom)?

   ne kritiziram izbor, samo par sugestija…

  • Krešo je sve rekao :D Pa evo još jednom za sve koji ne čitaju tekst, već samo gledaju naslove: “Izbor je u potpunosti subjektivan, a moram odmah napomenuti da u toj kategoriji neće biti onih serija koje su završile filmom, odnosno onih kojima je film samo nastavak/završetak.”

 • ” a moram odmah napomenuti da u toj kategoriji neće biti onih serija koje su završile filmom, odnosno onih kojima je film samo nastavak/završetak.”

  Kako je onda Star Trek (točnije TOS i TNG) dospio na listu?

  • možda zato jer posljednji Star Trek film nema ama baš nikakve veze sa serijom? ali ono, možda…

   • Najbolje da napraviš svoju listu, možeš i sve Dosje X-e, čak i one na koje nikad nismo dobili odgovor, iako je on “tamo negdje”

    Star Trek First Contact, Insurrection i Nemesis su nevezani uz seriju, čak je i novi brod uveden…tak da, prouči malo prije nego što pitaš ;)

  • Star Trek je franšiza pa, po mom mišljenju, tako treba gledati i na filmove – oni su dio toga. Ok, možda je film Generations bio pripremljen jednom epizodom TNG-a u kojoj smo upoznali Sorana, ali TNG ima svoj kraj koji je zbilja kraj serije. TOS ionako nije funkcionirao po principu novih serija koje imaju neki početak i kraj. Mislim da je očito kad seriju želiš završiti filmom kao što su X Files ili Firefly ili, na kraju, Sex and the City. U tome je ovdje razlika.

  • Ne znam kakve serije voliš inače, ali ovo je meni skroz zabavno za gledati, nekako neobavezno. Ako si fan 60-ih i takvih stvari, bit će ti zabavno i super, a ako nisi, nisam baš sigurna, moglo bi djelovati prenaivno. :)) Us vakom slučaju, na Youtubeu ima dosta epizoda pa možeš pogledati bar dio neke da vidiš je li ti to ok. :)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2021 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861