Televizija kao inspiracija filmovima – Stranica 8 – serijala.com
Trenutno čitaš
Televizija kao inspiracija filmovima

Televizija kao inspiracija filmovima

The Saint/Svetac (1962.-1969.) – The Saint/Svetac (1997.)

Znate li onaj film koji je bio na svakom domaćem programu nekoliko puta, a glavnu ulogu ima Val Kilmer, koji je kao dječak odrastao u sirotištu, a sada spašava svijet od neke bombe koju je prvo trebao ukrasti, a koja bi na kraju sve zamrznula ili tako nešto, a namjerava ju iskoristiti ruski mafijaš? Da, glumi ga Rade Šerbedžija. E pa film se zove The Saint (Svetac) i zbilja izgleda kao neka B produkcija. Bez obzira na Kilmera, koji je ionako poznat po čudnim odabirima uloga.

Vjerovali ili ne, film je neku čudnu inspiraciju pronašao u istoimenoj britanskoj špijunskoj seriji koja se emitirala na ITV-ju od 1962. do 1969. godine. Glavnu ulogu je imao Roger Moore, a kreirao ju je Leslie Charteries, koji je i autor romana po kojima je serija snimljena. Moore je Simon Templar, moderni Robin Hood. S druge strane je policijski inspektor za kojega je on ipak obični lopov, unatoč tome što mu zapravo često pomogne uloviti kriminalce (koje je prije toga opljačkao). I, naravno, u svakoj epizodi ga Moore mora nadmudriti. Ova serija je Rogeru Mooreu osigurala buduću ulogu Jamesa Bonda. Čak mu je bila dva puta ponuđena dok je još snimao seriju, ali ju je odbio zbog televizijskih obaveza. Zanimljivo je da je 71 epizoda snimljena u crno-bijeloj tehnici, a sljedeće 47 u boji. Mooreov glas se u gore spomenutom filmu u jednom trenu čuje na radiju.

Pročitaj još

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
14 komentara
  • kriva kategorija, to je serija nastala po filmu (Snake Plissken prije MacGyvera)

   The Brady Bunch (dva komada)?
   Lost in Space (Joey Tribbiani ne glumi Matta LeBlanca)?
   The Flintstones (bar onaj s J. Goodmannom)?

   ne kritiziram izbor, samo par sugestija…

  • Krešo je sve rekao :D Pa evo još jednom za sve koji ne čitaju tekst, već samo gledaju naslove: “Izbor je u potpunosti subjektivan, a moram odmah napomenuti da u toj kategoriji neće biti onih serija koje su završile filmom, odnosno onih kojima je film samo nastavak/završetak.”

 • ” a moram odmah napomenuti da u toj kategoriji neće biti onih serija koje su završile filmom, odnosno onih kojima je film samo nastavak/završetak.”

  Kako je onda Star Trek (točnije TOS i TNG) dospio na listu?

  • možda zato jer posljednji Star Trek film nema ama baš nikakve veze sa serijom? ali ono, možda…

   • Najbolje da napraviš svoju listu, možeš i sve Dosje X-e, čak i one na koje nikad nismo dobili odgovor, iako je on “tamo negdje”

    Star Trek First Contact, Insurrection i Nemesis su nevezani uz seriju, čak je i novi brod uveden…tak da, prouči malo prije nego što pitaš ;)

  • Star Trek je franšiza pa, po mom mišljenju, tako treba gledati i na filmove – oni su dio toga. Ok, možda je film Generations bio pripremljen jednom epizodom TNG-a u kojoj smo upoznali Sorana, ali TNG ima svoj kraj koji je zbilja kraj serije. TOS ionako nije funkcionirao po principu novih serija koje imaju neki početak i kraj. Mislim da je očito kad seriju želiš završiti filmom kao što su X Files ili Firefly ili, na kraju, Sex and the City. U tome je ovdje razlika.

  • Ne znam kakve serije voliš inače, ali ovo je meni skroz zabavno za gledati, nekako neobavezno. Ako si fan 60-ih i takvih stvari, bit će ti zabavno i super, a ako nisi, nisam baš sigurna, moglo bi djelovati prenaivno. :)) Us vakom slučaju, na Youtubeu ima dosta epizoda pa možeš pogledati bar dio neke da vidiš je li ti to ok. :)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2021 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861