10 najboljih serija u Foxovoj povijesti – serijala.com
Trenutno čitaš
10 najboljih serija u Foxovoj povijesti

10 najboljih serija u Foxovoj povijesti

Mreža je pokrenuta u jesen 1986. godine, ali Fox je kao glavni dan za proslavu obljetnice uzeo 5. travnja 1987. godine, kada je započeo s emitiranjem primetime programa. Jubilej je službeno proslavljen prošle nedjelje, dvasatnim specijalom u kojem su se prisjetili uspjeha – ali i promašaja u svojoj povijesti. U anketi ste izabrali vama najdraže, dok smo ovog puta na redu mi – izdvojili smo 10 nama najdražih serija koje je mreža proizvela – ne najdugovječnijih, ne najvažnijih, ne najuspješnijih… Samo šačice naših favorita.

The Simpsons

Simpsoni su na Foxu kroz 23 od 25 godina postojanja mreže, i bit će bogznakoliko još – najmanje dvije godine. Mnogi će reći da je prva polovica serije superiornija drugoj, i nećemo proturiječiti tome. Da, Simpsoni više nisu onako društveno relevantni, odvažni i oštri kao nekad. Televizija se također podosta promijenila, pooštrila i odvažila – a upravo su Simpsoni među najzaslužnijima za to.

Ali u dvadeset i tri godine postojanja ostavili su nemjerljivo nasljeđe, nemjerljiv trag na (američkoj) televiziji i nebrojene skečeve, fraze i dogodovštine. Kao što smo pisali u posveti seriji povodom 500 emitiranih epizoda, više ih ne gledamo toliko redoviti i religiozno kao nekad, no drago nam je da postoje, da možemo pogledati barem par najboljih epizoda godišnje. Djelomično iz nostalgije, ali ne isključivo zato.

Arrested Development

arrested development 1

Je li Arrested Development najbolja televizijska komedija ikad? Teško je reći. Podjednako volimo i Seinfeld, koji je imao 180 epizoda, a kako usporediti takve dvije serije? No nama svakako jest jedna od najdražih. Fox je istrpio tri sezone razočaravajuće slabo gledane serije koja je u narednim godinama postala kult. Jednostavna ideja o velikoj, ali disfunkcionalnoj obitelji nadograđena je slojevima i slojevima humora koji vapi za ponovnim gledanjem i otkrivanjem skrivenih gegova i fora. Baš kao i Community danas, kojem će mnogi zamjeriti da je previše specifičan i preduboko u dupetu pop-kulture da bi ga (ispod)prosječni tv gledatelj u potpunosti cijenio i volio. Pa čak i razumio.

Obitelj Bluth činio je niz ekscentričnih, egocentričnih, ignorantnih, sebičnih, materijalističkih i manipulativnih likova koje je usprkos tome bilo tako lako zavoljeti. Blesavi, neruravnoteženi i urnebesno smiješni, proizveli su nebrojen niz pamtljivih citata, fora i scena; od nevernudea, analrapista, štanda s bananama, Boba Loblawa, Stevea Holta, Annyonga… Naravno da se veselimo najavljenoj povratničkoj sezoni i filmu.

Firefly

Lani smo složili tekst, odnosno top listu najboljih serija koje je Fox prerano otkazao, gdje smo Firefly stavili ispred Arrested Developmenta. Sa 14 epizoda naspram 53, Firefly je po kriteriju preuranjenog otkazivanja ispred Arrested Developmenta, ali kako uopće uspoređivati seriju koja nije ni dobila priliku da upadne u loše razdoblje, sa nekim dugovječnijim serijama od 150-ak epizoda? Bi li Prison Break trebao biti na ovoj listi da je imao samo jednu sezonu?

Kad bi bilo, da bi bilo… Joss Whedon stvorio je veličanstvenih 14 epizoda, a teško nam je uopće povjerovati da će uskoro biti već 10 godina od premijere. Iako Fox svakako nije pomogao sudbini serije emitiravši epizode pogrešnim redoslijedom (pilot nije bio emitiran prvi), koja bi druga (nacionalna) mreža uopće naručila ovakav neobičan miks žanrova? Futuristički neo-vestern smješten u svemir, prepun pamtljivih likova i tipično sjajnih Whedonovih likova trajao je kratko, ali ostavio neizbrisiv trag u enciklopediji televizijskog SF-a. Whedonu su likovi uvijek bili na prvom mjestu, a u Fireflyju ih je smjestio u životopisnu i uzbuljivu viziju budućnosti, na rub civilizacije u vječnom bjegu od iskvarene autoritarne vlade.

X-Files

The-X-Files-Wallpaper-HD-1440x900

Dana Scully i Fox Mulder, možda i najpoznatiji televizijski dvojac devedesetih zabavljali su, ali prvenstveno plašili Foxove gledatelje. Ova nadnaravna drama o neriješenim paranormalnih slučajevima FBI-a pomalo je pridonijela nepovjerenju američkih građana svoj Vladi. Pop-kulturni valovi koje je ova serija izazvala osjećaju se i danas, gotovo deset godina od kraja serije, usprkos tome što su posljednje sezone bile pomalo nepotrebne. Chris Carter, tvorac serije, je kroz razne bizarne slučajeve izazivao strah gledateljstva petkom uvečer na Foxu, gdje je u najboljim danima seriju pratilo i preko dvadeset milijuna gledatelja. Danas nezamislivo.

Osim špice i raznim parola o izvanzemaljcima, istini i strahu, serija je među prvima imala i internetsku bazu fanova koji su na news grupama raspravljali o svakoj sitnici. Serija je iznjedrila i jedan spin-off (The Lone Gunmen), dva filma i point-and-click avanturu za Playstation i PC. Osim toga, “odgojila” je još dva danas vrlo cijenjena televizijska autora – Howarda Gordona (24, Homeland, Awake) i Vincea Gilligana (Breaking Bad).

Futurama

Je li današnja Futurama na razini one otprije 10 godina? Rekli bismo da nije u potpunosti, ali 1) svejedno nam je drago što se nastavlja, 2) za ovu listu nije ni bitno. Matt Groening, autor Simpsona, imao je ideju za seriju, čiji je razvoj prepustio Davidu X. Cohenu. Serija je krenula 1999. godine, a vizualnim stilom i animacijom – logično je – podosta sličila Simpsonima. Smještena 1000 godina u budućnost, u produkciji “30th Century Foxa”, s izgledom današnjeg svijeta ima vrlo malo, ali s funkcioniranjem itekako mnogo.

Osim glavne jezgre likova, dostavljača međuplanetarne kurirske službe Planet Express, tu je i čitav niz uvrnutih, bizarnih i nadasve zabavnih sporednih likova. Comedy Central preklani je reinkarnirao seriju, nastavivši je sedam godina nakon otkazivanja, tokom kojih su snimljena četiri tek osrednja Direct-to-DVD filma. Četiri sezone emitirale su se na Foxu, petu čine “narezani” filmovi, šesta je odrađena, a nova kreće uskoro. Kroz naredne dvije godine čeka nas još najmanje 26 epizoda.

Fringe

fringe

J. J. Abrams nikad nije tajio da je inspiraciju za Fringe, između ostalog, crpio iz X-Filesa. Fringe je odmah poslije svoje premijere 2008. dobio epitet “Dosjea X za 21. stoljeće”, a danas je jedna od rijetkih znanstveno-fantastičnih serija na nacionalnim mrežama. Iako slabo gledana, serija drži svoju šačicu vjernih gledatelja prikovanih za ekranima svaki petak, a brojka od 3-4 milijuna gledatelja smiješna je u usporedbi s gledateljstvom X-Filesa. Olivia Dunham, Peter i Walter Bishop, tim koji istražuje nadnaravne slučajeve i paralelne svemire vješto je zakamufilirao seriju u plašt znanstvene-fantastike, dok priča bliske ljudske priče. Četiri sezone, iznad svih očekivanja, serija se zadržala na Foxu, a čelnici mreže ju toliko vole da će se Fringe vratiti i sljedeće jeseni u svojoj posljednoj, petoj sezoni.

Malcolm in the Middle

Danas ga slavimo u Breaking Badu kao najboljeg glumca televizije, ali do pred osam godina godina Bryan Cranston imao je gotovo dijametralno suprotnu ulogu u jednom od prvih modernih komercijalno uspješnih single-cam sitcomova. Cranstonova persona u stvarnom životu malo je bliža Halu, blagom i otkačenom ocu četvero (petero) djece te vjernom suprugu, nego Walteru, hodajućoj opasnosti. Svestran glumac i općenito prava frajerčina.

Fox se kockao s Malcolmom, tada atipičnim formatom komedije bez dosnimljenog smijeha publike i djelomično je zaslužan za proboj tog podžanra kojem danas pripadaju najkvalitetnije televizijske komedije. Za današnju televiziju, Malcolm je poprilično tradicionalan, ali konstantno duhovit i srčan.

Wonderfalls

Bryan Fuller, jedan od najboljih televizijskih pisaca, je između Dead Like Mea i Pushing Daisiesa imao i ovaj pomalo zaboravljeni dragulj. U ožujku 2003. na Foxu je svoju premijeru imao Wonderfalls, serija o Jaye Tyler, natprosječno inteligentnoj mladoj ženi, s diplomom sa sveučilišta Brown, koja svoje dane provodi za blagajnom gift-shopa na Nijagarinim slapovima. No, budući da se ovdje radi o Bryanu Fulleru, serija je poškropljena dozom fantastike, baš kao i većina njegovih serija. Predivna Caroline Dhavernas utjelovila je mladu Jaye, a fantastična lista sporednih glumaca prevelika je i za pobrojati. Caroline, vrati nam se na male ekrane brzo.

Undeclared

Na prijelazu iz 1999. u 2000. Judd Apatow, Paul Feig i NBC su nam podarili osamnaest sjajnih epizoda danas kultne serije, Freaks and Geeks. Slaba gledanost i nezainteresiranost tadašnje publike prearno su presudili te je NBC bio primoran otkazati jednu od najboljih serija u zadnjih dvadesetak godina. Ova nezgrapna, neugodna i bolno istinita priča o odrastanju zadržala se u srcima svih onih koji su je pogledali, a DVD setovi se i dan-danas odlično prodaju. Apatow je dvije godine kasnije skresao format (s klasičnih, “dramskih” 45 minuta, na onaj “humoristični” od 20 minuta), neke nove likove poslao na fakultet, seriju smjestio u moderno okruženje i prebacio na Fox. Undeclared, duhovni brat starijem Freaks and Geeksu trajao je epizodu manje, ispunivši sezonu od samo sedamnaest epizoda.

Mladi Jay Baruchel i čitava lepeza glumaca iz Geeksa – Seth Rogen i Jason Segel za početak – nasmijavali su svakodnevnim dogodovštinama s (izmišljenog) fakulteta UNEC, a datum emitiranja (dva tjedna poslije 11. rujna 2001.) okrivljeni su za slabu gledanost i općenitu apatiju američkih gledatelja prema humorističnim serijama u tom razdoblju. Apatow se u međuvremenu pretvorio u kralja filmskih komedija, a svoje prste ima u u HBO-ovoj novoj seriji Girls, svom prvom televizijskom izletu nakon Undeclareda.

24 / House

24-kiefer-fox

Često spominjane u raznim izborima serija iz prošlog desetljeća, i jedna i druga su svoje kasnije sezone provele debelo ispod radara. I House i 24 zaslužne su za velike povratke Hugha Lauriea i Kiefera Sutherlanda pod svjetla holivudskih reflektora. Dok House broji zadnje dane na malim ekranima, 24 je svoju premijeru imao davne 2001., samo mjesec i pol nakon terorističkih napada na WTC. Tematski bliska tadašnjim događanjima, vizualno i stilski jedinstvena, 24 je počela jednu mini-revoluciju. Brza, napeta i neumoljiva, serija je svojoj mreži priskrbila hrpetina pisama u kojima se se gledatelji žalili što moraju trpjeti reklame između poznatih otkucaja žutog sata.

House je pak svoju početnu formulaičnost uspješno prikrivao nevjerojatno zanimljivim glavnim likom i njegovim narkomanskim sklonostima. U svojim ranim, najboljim danima, House je bio obavezna televizijska lektira, ali američki televizijski model kasnije je nažalost donekle upropastio ovu vrlo dobru seriju. Previše sezona, previše boleština i previše nezanimljivih sporednih likova polako su odvodili seriju jednom nogom u grob.

14 komentara
  • Je, u biti kad pogledaš FOX ima stvarno dobre serije od svih gore navedenih jedino mi baš nikak nije išlo s Arrested Development… Ne kužim kak onda mogu imati takvu strašnu hororčinu od informativnog ureda, stvarno zgleda kao nebo i zemlja..

  • sa simpsonima su pretjerali, šteta za firefly, AD tak tak. vidim da vas jako žulja prison break. meni je lijepo sjeo. je da su twistovi bolesni, i da djeluju frustrirajuće, da sam znao pizdit i proklinjat autore, ali danas kad pogledam unatrag to su najbolji ‘nasilni’ twistovi na televiziji i lijepo su pasali toj seriji, koja je nekakvi sf današnjice i kao takvoj meni stvarno ništa ne fali, iako je činjenica da je kvalitativno (malo) lošija od prve sezone. ima sličan problem kao i house, koji nije imao baš tako velik pad kvalitete kakav mu mnogi nameću. stvar je samo zasićenja. dosadi gledati jednu te istu temu, ma kako genijalna bila, skoro dvjesto epizoda (postaje (pre)predvidljivo – pogotovo bezvezni sporedni likovi). to je housu bio veliki problem, jer nije mogao ući u nikakvu stranputicu.

  • I opet još jedna u nizu ridikuloznih lista… Zar ovdje ljudi gledaju samo SF i komedije? Gdje je Hill Street Blues ovdje? Gdje je Beverly Hills, 90210? Koliko god smiješno to zvučalo, ali radi se o popularnima i izrazito utjecajnim serijama svog doba (pogotovo HSB). Malcolm in the Middle ne može biti ispred 24 niti u najvećoj geekovskoj SF fantaziji, a uostalom bilo bi lijepo da se liste odvoje na top 5 dramskih i top 5 humorističnih. Arrested Development, koliko god imala fenomenalnu prvu i pol sezonu, ne može biti ispred 24 i X-Filesa pa čak i pod prijetnjom smrću. :) House nema tu što raditi, a Wonderfalls, Undeclared i Futuramu nikad u životu nisam gledao. Simpsoni su pre-pre-pre visoko na listi… No, dobro…

  • X Files je osim The Lone Gunmen imao jos jedan spin-off, Millennium… ok, mozda nije direktni spin-off kao TLG jer se likovi iz Milleniuma nisu prije pojavljivali u X Files, ali imao je slicnu temu i nakon sto je Millennium ukinut, glavni lik se pojavio u jednoj epizodi X Filesa, sto je na neki nacin bilo finale Millenniuma

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861