Televizija kao inspiracija filmovima – Stranica 9 – serijala.com
Trenutno čitaš
Televizija kao inspiracija filmovima

Televizija kao inspiracija filmovima

The Simpsons/Simpsoni (1989.-) – The Simpsons Movie/Simpsoni – film (2007.)

Kultni animirani sit-com koji parodira američku srednju klasu, televiziju, popularnu kulturu, društvo i koji obara sve rekorde: najdugotrajniji sit-com, najdugotrajniji animirani program, te najdugotrajniji program koji se zadržao na prime-timeu. Što novo reći o Homeru, Marge, Lisi, Bartu i Maggie? Možete li zamisliti televiziju bez Simpsona? Simpsone je kreirao Matt Groening, a producirao James L. Brooks 1989. godine, a naslovnu temu je skladao Danny Elfman. Mreža je Fox. Svi već znamo da je Groening likove nazvao prema svojoj obitelji, a svoje ime zamijenio Bartovim. Ukupno 23 sezone i 503 epizode i još traju, a sve je započelo kao kratki skečevi prije reklama tijekom Brooksovog showa The Tracey Ullman Show 1987. Utjecaj na televiziju i popularnu kulturu je nemjerljiv.

Pročitaj još

Dugo se razmišljalo o filmskoj verziji Simpsona, no ti su pokušaji često propadali uglavnom zbog teškoća oko scenarija dovoljno dugog za film te nedostatka ljudi koji bi se tome u potpunosti posvetili (s obzirom na stalni posao vezan uz seriju). Ipak, 2001. James L. Brooks, zajedno s  Mattom Groeningom, Alom Jeanom, Mikeom Scullyjem i Richardom Sakaiom, započeo je na ozbiljnoj pripremi za film. Ovaj put je za glazbu Brooks zadužio još jedno veliko ime, Hansa Zimmera. Film je nakon niza prepravljanja scenarija i izrezivanja gotovog materijala konačno snimljen 2007. te je postigao veliki uspjeh, čemu je zasigurno pridonio i veoma uspješno i zgodno osmišljeni marketing.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
14 komentara
  • kriva kategorija, to je serija nastala po filmu (Snake Plissken prije MacGyvera)

   The Brady Bunch (dva komada)?
   Lost in Space (Joey Tribbiani ne glumi Matta LeBlanca)?
   The Flintstones (bar onaj s J. Goodmannom)?

   ne kritiziram izbor, samo par sugestija…

  • Krešo je sve rekao :D Pa evo još jednom za sve koji ne čitaju tekst, već samo gledaju naslove: “Izbor je u potpunosti subjektivan, a moram odmah napomenuti da u toj kategoriji neće biti onih serija koje su završile filmom, odnosno onih kojima je film samo nastavak/završetak.”

 • ” a moram odmah napomenuti da u toj kategoriji neće biti onih serija koje su završile filmom, odnosno onih kojima je film samo nastavak/završetak.”

  Kako je onda Star Trek (točnije TOS i TNG) dospio na listu?

  • možda zato jer posljednji Star Trek film nema ama baš nikakve veze sa serijom? ali ono, možda…

   • Najbolje da napraviš svoju listu, možeš i sve Dosje X-e, čak i one na koje nikad nismo dobili odgovor, iako je on “tamo negdje”

    Star Trek First Contact, Insurrection i Nemesis su nevezani uz seriju, čak je i novi brod uveden…tak da, prouči malo prije nego što pitaš ;)

  • Star Trek je franšiza pa, po mom mišljenju, tako treba gledati i na filmove – oni su dio toga. Ok, možda je film Generations bio pripremljen jednom epizodom TNG-a u kojoj smo upoznali Sorana, ali TNG ima svoj kraj koji je zbilja kraj serije. TOS ionako nije funkcionirao po principu novih serija koje imaju neki početak i kraj. Mislim da je očito kad seriju želiš završiti filmom kao što su X Files ili Firefly ili, na kraju, Sex and the City. U tome je ovdje razlika.

  • Ne znam kakve serije voliš inače, ali ovo je meni skroz zabavno za gledati, nekako neobavezno. Ako si fan 60-ih i takvih stvari, bit će ti zabavno i super, a ako nisi, nisam baš sigurna, moglo bi djelovati prenaivno. :)) Us vakom slučaju, na Youtubeu ima dosta epizoda pa možeš pogledati bar dio neke da vidiš je li ti to ok. :)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2021 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861