Dobra bitka se nastavlja — 20 godina od finala Angela – serijala.com
Trenutno čitaš
Dobra bitka se nastavlja — 20 godina od finala Angela

Dobra bitka se nastavlja — 20 godina od finala Angela

Teško je uopće početi bilo kakav tekst o Angelu, a da ne spomenem Jossa Whedona. Sve znate. Od jednog od najhvaljenijih televizijskih scenarista do optužbi za razna zlostavljanja i uznemiravanja na radnom mjestu. Čitajući brojne intervjue i svjedočanstva ljudi s kojima je radio tijekom godina, vrlo je lako zaključiti kakva je, najblaže rečeno, šupčina bio prema svima koji su mu se na ovaj ili onaj način zamjerili. Sve je to sad manje ili više javno i dostupno svima koje zanima više, no, prije skoro 25 godina kada je Angel imao svoju premijeru na The WB-u tada to nismo znali. Poput J. Michaela Straczynskog i Neila Gaimana, Whedon je bio “jedan od nas”. Geekčuga, tip koji radi serije koje gledamo i s kojim praktički možemo pričati na internetu. Eh.

Bilo je to drugačije vrijeme. Televizija se gledala na televizorima, diskusije su se vodile na usenetu ili raznim forumima koje su posjećivali i sami autori, mi smo bili mlađi, naivniji i bez iskustva toliko serija “u guzici”, a Joss Whedon još nije bio poznati zlostavljač. Tri sezone nakon premijere Buffy The Vampire Slayer dogovoren je spinoff koji će pratiti Angela, dvjesto-i-nešto-godišnjeg vampira s dušom kojem je rok trajanja istekao u izvornoj seriji i koji je na koncu ispao pun pogodak za nositi vlastiti projekt. Kroz pet sezona na, danas ugašenom The WB-u, David Boreanaz i društvo borili su se protiv sila zla.

Angel nikad nije bio popularan kao neki drugi Whedonovi projekti, a taj pečat crne ovce koji ju je pratio kroz cijelo vrijeme emitiranja serija je s ponosom nosila.

Angel, The WB

Na današnji dan prije 20 godina, Angel je i službeno završio. “Not Fade Away”, finale pete sezone, autoru ovih redaka i dalje je jedno od najdražih finala neke serije. Predivna epizoda koja je uspješno uspjela zaokružiti priče svakog od glavnih likova kulminirala je savršenom posljednom scenom u kišoj natopljenoj uličici, s našim junacima koji se ne predaju. Ta stalna borba koja je bila motiv kroz svih pet sezona i na samom kraju nije popustila svoj stisak. U ranijim mjesecima 2004. Whedon je otišao do Jordana Levina, glavonje zaduženog za program WB-a i tražio odluku o obnovi za novu sezonu. Doveden pred zid, Levin je otkazao seriju iako je tada bila jedna od najgledanijih na mreži. David Fury, izvršni producent na posljednoj sezoni serije, kasnije je i izjavio da je Whedon samo pričekao svibanj i upfronste da bi serija sasvim sigurno pronašla svoje mjesto na novom jesenskom rasporedu. No, nije bilo tako. Angel nije doživio šestu sezonu, a sve ostalo danas je samo davno zaboravljena prošlost. Bilo je tu i slanja pisama, billboardova i kamiona, ali sve uzalud. Serija je kroz pet sezona imala svoje uspone i padove, ali gotovo se uvijek trudila biti bok uz bok “ozbiljnijim” televizijskim pričama iz tog vremena. Nekim autorima s ove stranice, Angel je bio jedna od prvih serija koje su se nabavljale “preko poznanika”. Sve smo ovdje naučili, od BitTorrent protokola, eDonkeya i botova na iRC-u do značenja oznaka PROPER, REPACK, PDTV, XviD, DSR i svih ostalih, normalnim ljudima, potpuno nebitnih bedastoća.

Ono što pamtimo su priče i ljudi. Od nevjerojatnih talenata koji su pisali za seriju (Jane Espenson, Shawn Ryan, Drew Goddard, Tim Minear, Marti Noxon i brojni, brojni drugi) do predivnog glumačkog tima. Divne Charisma Carpenter i Amy Acker, sjajni J. August Richards i Alexis Denisof do pokojnih Andyja Halletta i Glenna Quinna. Svi su ostavili nekakav trag u ovoj priči o besmrtnom vampiru koji je tražio iskupljenje i vodio dobru bitku.

A tako je i završilo. Posao ne prestaje, a bitka je vječna. Sretan rođendan finalu serije, bilo nam je zadovoljstvo.

2 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861