Recenzija: Genijalna prijateljica — željno iščekivani udarac u želudac – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Genijalna prijateljica — željno iščekivani udarac u želudac

Recenzija: Genijalna prijateljica — željno iščekivani udarac u želudac

Prošlo je nešto više od godine dana od izlaska prve sezone serije “Genijalna prijateljica” (L’Amica Geniale, My Brilliant Friend) u koprodukciji RAI-ja i HBO-a, snimljene prema sad već kultnom predlošku, prvoj u nizu knjiga tzv. Napuljske tetralogije Elene Ferrante. Ovaj planetarni hit je u međuvremenu postavljen i na daske londonskog National Theatrea, a ludilo oko svega što Ferrante (koja piše pod pseudonimom) objavi traje i danas, više od pola desetljeća nakon objave proslavljenih romana.

Premijerna sezona “Genijalne prijateljice” zauzela je prvo mjesto na našoj listi najboljih serija 2018., a već sad bismo se usudili reći da će i druga, upravo završena sezona koju možete pogledati na platformi HBO GO, biti prilično visoko na popisu najboljih u 2020.

“Priča o novom imenu” drugi je roman u ovom ciklusu, a serija ga u svojoj drugoj sezoni prilično vjerno prati, kao što je uostalom bio slučaj i s prvom knjigom. Redatelj Saverio Costanzo, također suscenarist zajedno s Laurom Paolucci i Francescom Piccolom, uz savjetovanje same Ferrante odlučio je izvući svaki atom snage iz predloška i iskoristiti ga da ovu moćnu priču prenese na televizijski ekran. Podsjetimo, serija prati Elenu ‘Lenú’ Greco i Raffaellu ‘Lilu’ Cerullo, prijateljice koje odrastaju i sazrijevaju u poslijeratnom Napulju, u sredini opterećenoj siromaštvom, neobrazovanoj, razapetoj između iscrpljujućeg fizičkog rada i odavanja mafijaški upravljanoj kriminalnoj sceni. U toj se scenografiji — a fantastičnu i važnu ulogu u seriji odigrava upravo scenografija, do u detalje osmišljeni i rekreirani otvoreni prostori sirotinjskog kvarta i pridruženi skromni interijeri, pa onda kvarta novogradnji koje obećavaju lakši i bolji život, već konkretnije opremljenih kupaonica i kuhinja — odvija radnja u kojoj se Lila i Lenú, svaka na svoj način, bore za opstanak.

Nakon što je prva sezona kod nekih s kojima smo razgovarali izazivala tolike flashbackove na domaće ruralne i malomišćanske sredine, svjetove u kojima su okrutnost i nebriga prema (uglavnom ženskoj) djeci bili uobičajena stvar, da im je bilo nemoguće pratiti seriju bez snažne emocionalne reakcije, druga sezona nastavlja graditi svijet u kojem ove sada mlade žene moraju uložiti svu svoju inteligenciju i snalažljivost da se izbore za življenje života pod vlastitim uvjetima. U tome samo djelomično uspijevaju, obje plaćajući visoku cijenu. Dakle, očekujte još snažnih emocionalnih reakcija.

My Brilliant Friend, HBO

Lenú spas pronalazi u obrazovanju; iako je na trenutke sama sebi jednako veliki neprijatelj kao i njena okolina, uspijeva se iščupati iz svog napuljskog kvarta i otići na studij. Lila svoju priliku vidi u udaji kao jedinom načinu da stekne neovisnost od oca i brata, s namjerom da se nametne i kao odlučujuća sila u svom braku u koji je ipak dobivena na prevaru. Izvrstan odabir Gaije Girace i Margherite Mazzucco kao Lile i Lenú nosi i drugu sezonu; obje glumice iz svojih likova izvlače ono što su njihove osnovne karakterne crte — tiha upornost, čak tvrdoglavost Lenú i neukrotiva, abrazivna, ali silno privlačna odlučnost Lile. Najzanimljiviji dio priče je pritom dinamika između djevojaka; Girace i Mazzucco briljiraju u svim scenama u kojima je na prvi pogled suzdržano, ali zapravo prodorno istaknuta njihova međusobna ljubav, ali i zavist, ljubomora, zamjeranje, sve dobro i loše što njihov odnos čini s jedne strane dirljivim, s druge nezdravim, ali uvijek fascinantnim.

Čini se da sve drugo pored Lile i Lenú gledatelju pada u drugi plan. Sporedni likovi, iako važni za radnju, zaista su sporedni, no izvrsni su svi na svoj način. Posebno se tu ističu likovi Elenine majke, ogorčene i fizičkom manom obilježene kućanice Immacolate (Annarita Vitolo), lokalnog mladog moćnika Michelea Solare (Alessio Gallo) i Lilinog priglupog i koristoljubivog brata Rina (Gennaro De Stefano). Odabir glumaca (i naturščika) iz Napulja, koji vladaju tim nemogućim, teško razumljivim dijalektom, bio je još jedan bitan detalj uspjeha u prenošenju ovog djela na ekran – s mišlju na neke (ne)davne uratke, savjetovali bismo istu taktiku autorima domaćih serija.

Teško je napisati prikaz ove genijalne serije, a ne upasti u zamku nekritičkog obožavanja. Romane sam progutala davnih dana i moram priznati da mi je najava ekranizacije stvorila nešto nervoze. Bojala sam se da će Lilu i Lenú upakirati u hiperproduciranu, superpopeglanu bajku koja se događala jednom davno i s kojom današnje mi nemamo puno veze. Umjesto toga, sad već i u drugoj sezoni, tvorci nastavljaju uspješno pričati priču koja svima odraslima u tradicionalnom mediteranskom, patrijarhalnom krugu rezonira blisko i poznato, a istovremeno kao udarac u želudac. Niste li već dali priliku Lili i Lenú, svakako to učinite.

Drugu sezonu “Genijalne prijateljice” možete gledati na HBO GO-u.

9.5 10 1
9.5

Žanr: Drama

Autor: Elena Ferrante

Mreža: HBO

Glume: Margherita Mazzucco, Gaia Girace

Datum premijere:

Datum premijere (HR): 18. veljače 2020

Cijela sezona pogledana je za recenziju.

5 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861