Recenzija: “Genijalna prijateljica” — olovni svjetovi na pragu zrelosti – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: “Genijalna prijateljica” — olovni svjetovi na pragu zrelosti

Recenzija: “Genijalna prijateljica” — olovni svjetovi na pragu zrelosti

U posljednje dvije godine otkako smo imali priliku vidjeti prijateljice koje odrastaju u poslijeratnom Napulju, naš se svijet preokrenuo naglavce. Ali dogodilo se to i svjetovima Lile i Lenú.

Prve epizode treće sezone genijalne Genijalne prijateljice, koja s emitiranjem počinje 7. veljače na platformi HBO GO, trenutno će vas baciti natrag u surovost juga Italije, ovoga puta početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Naše junakinje nalaze se na dijametralno suprotnim društvenim i imovinskim pozicijama od onih koje su zauzimale u prethodnoj sezoni, odnosno prethodnom romanu. Lenú traži svoj spisateljski glas i planira budućnost s mladim profesorom iz imućne obitelji intelektualaca u Milanu. Lila radi u tvornici suhomesnatih proizvoda, tražeći način da osigura golo preživljavanje sebi i sinu s kojim je otišla od nasilnog supruga. Toliko o radnji.

Malo više o svemu ostalom: kontekstu u kojem se ona odvija, razvoju ovog čudnovatog i dirljivog odnosa, osobama koje ove mlade žene postaju. Kraj šezdesetih u Italiji obilježio je početak tzv. Olovnih vremena, razdoblja društvenih i političkih previranja koje je označilo jačanje ekstremnih političkih pozicija s obje strane spektra popraćeno društvenim nemirima i pojavom terorističkih incidenata. Glasno i surovo vrijeme u koje je smještena radnja dodatno naglašava okrutnost svjetova koji su stvoreni za Lilu i Lenú. Jer, naravno, koliko god se one kroz sve što smo dosad vidjeli trudile stvoriti vlastiti smisao i put, okolnosti u kojima se nalaze to im tek marginalno dopuštaju.

Za Lenú, izgleda, sve ide kako treba, no povratci u Napulj iz Pise, susreti s obitelji i osobama iz najranije mladosti stvaraju u njoj osjećaj klaustrofobije i želje za bijegom iz situacije u kojoj se nalazi. Proživljava to u sebi i tek se povremeno na površini smirene Lenu vidi da to ipak nije to što ona želi. Kontrapunkt Lenú ponovo čini Lila, čija oštrica na mahove djeluje otupljena iscrpljujućim radom, bolešću, zlostavljanjem i neimaštinom, a na mahove oštrija nego ikad, spremna boriti se za ono što je ispravno ili ono što je njeno, što god u tom trenu bilo u fokusu, sve do smrti. Njihov je odnos ako ne prekinut, a onda barem zamrznut dok se bave svojim životima. No čim se život jedne od njih nađe u nepredvidljivom i opasnom rukavcu, tražit će utjehu, sigurnost i ljubav u drugoj, pokazujući neraskidivost te veze.


Gaia Girace, My Brilliant Friend S3E2 / HBO

Sve što naše junakinje proživljavaju smješteno je u vremena koja su donijela emancipaciju ženama, ali im nisu osigurala osnovne društvene preduvjete da je konzumiraju; da budu sigurne od seksualnog zlostavljanja, da mogu svojim radom prehraniti obitelj, da mogu govoriti o svojim iskustvima, a da ne budu obilježene kao kurve. Sve je to također smješteno u vremenima zahvaćenima ponovnim buđenjem fašizma, pokušajima radničkog organiziranja, nasiljem, brutalnošću, životom u nesigurnosti, posebno za one najsiromašnije. Samo u dvije epizode. Svaki kadar i zvuk donosi toliko informacija, osjećaja i dojmova da se sat vremena jedne epizode čini kao cijela godina koja vas je uvukla toliko da iz nje izlazite izranjajući.

Malo i o samoj seriji; u novoj sezoni redateljsku palicu od sukreatora serije Saverija Costanza preuzima veteran talijanskog filma Daniele Luchetti. Slično kao i Costanzo u prve dvije sezone, koje su, smještene u pedesete i šezdesete, odavale vizualni dojam kinematografije tih desetljeća, Luchetti treću sezonu odijeva u analognu kvalitetu Novog Hollywooda sedamdesetih, prizivajući radove Scorsesea i Coppole. Scenarij je i dalje u sigurnim rukama Costanza, Laure Paolucci, Francesca Piccola i same Elene Ferrante, vješto i u vrlo malo riječi prenoseći ono što je autorica smjestila u čitavu knjigu.

O Genijalnoj prijateljici smo već pisali, svrstavali je na liste najboljih serija godina i općenito gnjavili sve oko sebe ovom predivnom i tako preteškom serijom. U odnosu na to, ništa se nije promijenilo: i u trećoj sezoni Lila i Lenú ispričat će vam puno toga što će vam možda biti teško, ali vam se neće moći ne svidjeti.

Treća sezona serije My Brilliant Friend (“Genijalna prijateljica”) bit će dostupna od ponedjeljka, 7. veljače na HBO GO-u. Dvije epizode treće sezone za recenziju ustupili su nam HBO Adria, WarnerMedia i Freemantle.

Komentari (0)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861