Od Cosby Showa do Communityja: 30 godina NBC-jevog humorističnog četvrtka – serijala.com
Trenutno čitaš
Od Cosby Showa do Communityja: 30 godina NBC-jevog humorističnog četvrtka

Od Cosby Showa do Communityja: 30 godina NBC-jevog humorističnog četvrtka

Počevši od osamdesetih, NBC je duga dva desetljeća dominirao četvrtkom, ključnom televizijskom večeri, formulom “četiri komedije plus jedna drama.” Iako se danas to nasljeđe izgubilo, NBC-jev četvrtak svojedobno je nosio epitet “Must See TV,” što je uistinu bio. The Cosby Show, Cheers (Kafić Uzdravlje), Seinfeld, ER (Hitna služba) i Friends (Prijatelji) redom su u jednom trenutku svog emitiranja bili najgledaniji programi sezone na čitavoj američkoj televiziji. I svi su se emitirali četvrtkom. Zajedno, 11 takvih titula u posljednjih 30 sezona, nijedna u posljednjih 9 — a neće ni u desetoj.

Temelji su postavljeni 1982. godine, a već 1985. NBC je u tom danu imao najgledaniji televizijski program sezone — The Cosby Show. Naredna dva desetljeća redovito je dominirao, proizvodeći jedan gigantski hit za drugim, no završetkom Prijatelja, CBS je počeo preuzimati primat kombinacijom procedurala CSI i reality showa Survivor.

Prošlog je tjedna taj famozni NBC-jev četvrtak zabilježio jednu od najnižih gledanosti… vjerojatno ikad. Community je s jedva 3 milijuna gledatelja bio najgledaniji program večeri mreže koja je u tom terminu pred 10 godina redovito privlačila preko 20 milijuna gledatelja. Naravno, tada su imali Prijatelje, jedan od najvećih televizijskih hitova, a televizija se u proteklom desetljeću jako promijenila.

Trenutno jedina serija na čitavoj američkoj televiziji koja uspijeva dotaknuti plafon od 20 milijuna gledatelja je CBS-ov NCIS — paradoksalno, obzirom da se radi o seriji u devetoj sezoni s preko 200 emitiranih epizoda. Ali to ne mijenja činjenicu da NBC, nekoć dominantna sila televizijskog četvrtka, po broju gledatelja danas gleda u leđa reprizama The Big Bang Theoryja na kabelskom TBS-u i kanalu Univision, koji emitira program na španjolskom jeziku.

Četvrtak je već nekoliko desetljeća udarni, odnosno najunosniji televzijski termin. Petkom se izlazi i ide u kino, a vikend je… vikend. Oglašivači preferiraju četvrtak jer gledatelji — potrošači, dakle — vikendom najčešće obavljaju tjednu kupnju, te im nastoje unaprijed nametnuti svoj proizvod.

Danas bi lako mogli argumentirati da NBC ima najkvalitetniji — ili barem najkompletniji — humoristični četverac u 30-godišnjoj povijesti. Zapravo, idealna postava bila je ona iz sezone 2009/10, kada su The Office i 30 Rock još uvijek bili blizu kreativnog vrhunca, a friški Community i Parks and Recreation (u drugoj sezoni) donijeli dašak originalnosti i kreativnosti. No, odana šačica fanova i hrpe pohvala kritičara ne donose novac…

Prisjetimo se povijesti te legendarne televizijske večeri.

1982. – 1983.

cheers

Fame, Cheers, Taxi, Hill Street Blues

Ove sezone postavljeni su temelji, a NBC je svoj program četvrtkom počeo reklamirati pod sloganom “Najbolja večer televizije na televiziji.” U to vrijeme nije bilo Foxa i The CW-a, a kabelska televizija bila je tek u povojima. NBC je bio treća od tri mreže, iza CBS-a i ABC-a.

Fame je bila slabo gledana, ali vrlo cijenjena drama koja je 1982. za svoju prvu sezonu dobila preko 10 nominacija i 5 nagrada Emmy, dok je Cheers (Kafić Uzdravlje) također bio vrlo slabo gledan u svojoj prvoj sezoni. Danny DeVito je i sa 40 godina bio nizak i ćelav, a glumio je u sitcomu Taxi, kojeg je NBC preuzeo nakon što ga je ABC otkazao nakon četiri sezone.

Dennis Franz, prije Njujorških plavaca, u to vrijeme glumio je u još jednoj kultnoj policijskoj seriji, Hill Street Blues, koja je zatvarala večer emitiravši se u 22 sata. NBC je u naredna tri desetljeća u tom terminu emitirao svoje glavne drame.

Serije koje su se većinom sezone emitirale u istom timeslotu u nastavku teksta bit će podebljane, a kurzivom ispisane drame koje se emitiraju iza 22 sata. Serije navedene u zagradi dijelile su isti termin.

1983. – 1984.

cosby

Gimme a Break!, (Mama’s Family / Family Ties), (We Got It Made / Cheers), (Cheers / Buffalo Bill), Hill Street Blues

Svojevrsna prijelazna sezona u kojoj je Cheers tokom zime premješten iz termina u 22 sata na 21:30, gdje se zadržao idućih 10 godina. Family Ties debitirao je sezonu ranije u terminu srijedom, a ove je sezone premješten na četvrtak, gdje je ostao ukupno četiri sezone. Uz Hill Street Blues kao konstantu, ostale serije bile su samo usputni prolaznici, a napravljeni su temelji koje će iduće sezone učvrstiti Cosby Show.

1984. – 1987.

The Cosby Show, Family Ties, Cheers, Night Court, (Hill Street Blues / L.A. Law)

Premijerom Cosbyjeva Showa, koji je odmah uletio među 10 najgledanijih programa sezone, NBC je četirima kultnim sitcomovima stvorio stabilnu postavu i počeo dominirati četvrtkom. Bio je to možda najbolji, najkompletniji NBC-jev lineup ikad. Od jeseni 1985. do kraja proljeća 1989. godine, odnosno od druge do kraja pete sezone, The Cosby Show bio je program broj jedan američke televizije.

Cosby je privukao crnačku publiku najpopularnijim sitcomom s čitavom afro-američkom postavom, Family Ties osvajao je nagrade i pokrenuo karijeru Michaela J. Foxa, Cheers je nakon slabe prve sezone postao hit, a humorističnu večer završavao je pravnički sitcom Night Court. Uzaludno je brojati Emmyje i ostale nagrade koje je ovaj četverac prikupio.

Hill Street Blues izgurao je sedam sezona, ali prije završetka premješten je na termin utorkom, a na njegovo mjesto došao je jedan od najboljih pravničkih procedurala, L.A. Law. Serija se često bavila društvenim problemima, poput zlostavljanja žena, rasizma, homofobije i spolnih bolesti, a termin je držala idućih osam godina.

1987. – 1992.

The Cosby Show, A Different World, Cheers, (Dear John / Wings, Grand, Seinfeld), L.A. Law

Nakon tri sezone iste postave, Family Ties premješten je na nedjelju, a na njegovo mjesto došao je spin-off Cosby Showa, A Different World — Denise Huxtable (Lisa Bonet) dobila je svoju seriju, a pridružena joj je Marisa Tomei.

NBC je idućih pet sezona zadržao istu postavu i nastavio dominirati, ali nikako nije uspijevao stvoriti četvrti stabilan humoristični hit u 21:30. Hrpa serija rotirala se u tom terminu, uključujući prve sezone osmogodišnjeg sitcoma Wings, remake britanske serije Dear John, neuspješni i zaboravljeni sitcom Grand, te kultni Seinfeld — koji je bio vrlo slabo gledan u svoji prvim sezonama.

1992. – 1993.

seinfeld

A Different World, (Out All Night / Rhythm & Blues), Cheers, (Wings / Seinfeld), L.A. Law

Cosbyjev Show je završio nakon osam sezona, a tokom ove sezone NBC je ponovo pao na treće mjesto. Cheers je bio jedini hit, ali Ted Danson odlučio je napustiti seriju nakon 11 sezona, a sitcom je završio emitiranje kao osmoplasirani program godine. Seinfeld još uvijek nije bio među najgledanijim programima, a ostatak programa popunjavali su neuspješni sitcomovi van najgledanijih 50 programa televizije. Čak je i L.A Law, svojedobno u top 10 programa, gubio na popularnosti.

1993. – 1994.

Mad About You, Wings, Seinfeld, Frasier, (L.A. Law / Homicide)

NBC je u jesen 1993. godine ponovo pronašao stabilan raspored. Mad About You (Lud za tobom — Paul Reiser, Helen Hunt) u drugoj je sezoni otvarao večer, a Wings je u petoj sezoni uspio biti unutar 20 najgledanijih programa.

Seinfeld, također u petoj sezoni, postao je pravi hit i treći najgledaniji program te sezone — nakon što je sezonu ranije bio na 25. mjestu. Cheers je završio, ali NBC je vrlo brzo našao zamjenu — Kelsey Grammer alias Frasier Crane vratio se iz Bostona u Seattle, a njegov spin-off Frasier postao je instant-hit.

L.A. Law je u svojoj posljednjoj sezoni bio na zalasku, a NBC je njegov kraj iskoristio za lansiranje jednog od najboljih procedurala ikad, Homicide: Life on The Street. Da, i procedurali mogu biti kvalitetne serije. Snimljen je prema knjizi Davida Simona, koji je na seriji nastavio raditi kao scenarist te kasnije stvorio televizijski klasik, The Wire.

1994. – 1995.

Mad About You, Friends, Seinfeld, (Madman of the People / Hope & Gloria), ER

U sezoni 1994/95 NBC je stvorio postavu dostojnu one iz 1984. godine. Počela je era Prijatelja i Hitne službe, koji su odmah u prvoj sezoni završili među 10 najgledanijih programa, a Seinfeld je te sezone bio najgledaniji program američke televizije.

Frasier je preseljen na utorak, što je isprva razljutilo glavnu zvijezdu Kelseyja Grammera, ali gledanost je doživjela tek blagi udarac. NBC je tim potezom revitalizirao večer utorkom, ali nije našao dostojnu zamjenu za četvrtak, gdje je neuspješno isprobavao kratkovječne sitcomove Madman of the People i Hope & Gloria. No, zahvaljujući ostatku programa, nisu imali previše razloga za brigu.

1995. – 1998.

Friends, (The Single Guy / Boston Common / Union Square / Just Shoot Me), Seinfeld, (Caroline in the City / Suddenly Susan / The Naked Truth / Fired Up / Veronica’s Closet), ER

Narednih je godina NBC uništavao sve pred sobom. Hitna služba je dvije godine za redom, u svojoj drugoj i trećoj sezoni, bila najgledaniji program televizije, Seinfeld je tada bio odmah drugi, a u svojoj posljednjoj sezoni (1998.) ponovo je zasjeo na vrh gledanosti. Prijatelji su konstantno bili unutar najgledanijih pet.

Zahvaljujući Prijateljima (20:00) i Seinfeldu (21:00), NBC je sitcomove koji su se emitirali iza njih držao unutar najgledanijih deset, no čim bi ih premjestio van ugodnog termina, doslovce bi se raspali te iskliznuli van 50 najgledanijih programa. Od ovih marginalaca, naši (trunku stariji) čitatelji vjerojatno se najviše sjećaju sitcomova Suddenly Susan (Odjednom Susan) s Brooke Shields te Veronica’s Closet (Veronikine tajne?) s Kirstie Alley u glavnim ulogama. Oba su se svojedobno emitirala na HTV-u.

1998. – 2000.

friends1

Friends, (Jesse / Will & Grace / Daddio), Frasier, (Veronica’s Closet / Stark Raving Mad / Battery Park), ER

Seinfeldu je ponuđeno pet milijuna dolara po epizodi da nastavi seriju, ali netipično za jednog Židova (ovaj stereotipni vic sponzorira CBS), Jerry je odbio. Frasier, sada u šestoj sezoni, vraćen je u svoj stari termin da pokrpa raspored te skočio sa 10. na 3. mjesto liste najgledanijih programa. Rotacija drugoklasnih proizvoda se nastavila, a jedini višegodišnji sitcom koji je proizašao iz ovih dviju sezona bio je Will & Grace.

Hitna služba 1999. godine ponovo je bila najgledaniji televizijski program, ali bio je to početak kraja dominacije. Ostale mreže, koje su se ranijih godina sklanjale s NBC-jevog puta, počele su pojačavati konkurenciju. Po prvi puta od 1994. godine, nakon NBC-jevih pet uzastopnih godina na vrhu, druga mreža imala je najgledaniji program godine. ABC je adaptirao britanski kviz Tko želi biti milijunaš, koji je drugoj sezoni (2000.) zasjeo na vrh.

2000. – 2004.

Friends, (Cursed / The Weber Show / Inside Schwartz / Leap of Faith / Scrubs), Will & Grace, (Just Shoot Me / Good Morning, Miami / Coupling), ER

Početak NBC-jevog slobodnog pada, kao slučajno, poklopio se s dolaskom Jeffa Zuckera na čelo NBC Entertainmenta, te nastavio njegovim penjanjem na korporativnoj ljestvici sve do predsjednika te izvršnog direktora čitave kompanije. U narednim godinama njemu će se pripisivati NBC-jev krah, a jedna od posljednjih njegovih krivica bila je late night debakl (iliti Leno vs. Conan) s kraja 2009. / početka 2010. godine.

Pročitaj još

Zucker je bacao milijune kako bi zadržao Prijatelje. Serija nije bila u NBC-jevom vlasništvu (producirao ju je Warner Bros. studio), a ugovori glavne glumačke šestorke bili su izdašni — milijun dolara po epizodi, svaki. Da, Prijatelji su i dalje bili među pet najgledanijih programa, 2002. godine čak i najgledaniji, ali bila je to rupa bez dna.

Gay-friendly sitcom Will & Grace držao se unutar najgledanijih 20 programa, a Frasier je vraćen u termin utorkom. Razvoj novih serija je patio, a nizali su se promašaji. Izdvaja se tek Scrubs, svježa i originalna nova komedija koju je zavoljela kritika, ali gledanost nikad nije bila spektakularna. Uostalom, matični termin Scrubsa uglavnom je bio utorak, sa kratkim “gostovanjima” četvrtkom.

CBS je 2000. godine počeo dominirati friškim adutima — Survivor je bio neočekivani ljetni reality hit, te je godinu poslije brzo premješten u centralni termin četvrtkom. U drugoj sezoni emitiranja postao je najgledaniji program sezone 2000/01. Danas veteranski procedural CSI također je uspio uz vrlo malo početne CBS-ove reklame. U sezoni 2002/03, u svojoj trećoj godini emitiranja, CSI je postao posljednji najgledaniji program sezone prije početka dominacije Američkog idola, koja traje i danas.

U zimi 2004. godine, Zucker je u termin od 21 sat smjestio reality show Donalda Trumpa, The Apprentice, prekinuvši 20-godišnju tradiciju emitiranja dvosatnog bloka humorističnih serija četvrtkom. Kontroverzno, hrabro i – uspješno. The Apprentice je te sezone bio u top 10 programa, boreći se rame uz rame s CBS-ovim CSI-jem. No, to je ujedno bila i posljednja sezona Prijatelja, a Hitna služba počela je ozbiljnije gubiti na popularnosti.

2004. – 2006.

Joey, Will & Grace, The Apprentice (My Name Is Earl, The Office), ER

NBC je velike nade polagao u spin-off Prijatelja s Mattom LeBlancom u glavnoj ulozi. Jednostavno nazvan Joey, sitcom je debitirao odlično — preko 18 milijuna gledatelja gledalo je prvu epizodu, drugu već 3 milijuna manje, a do kraja prve sezone gledanost je pala na 7.5 milijuna. Jedan od najgorih spin-offva svih vremena ipak je dobio drugu sezonu, ali to je bilo to.

Trumpov The Apprentice iduće je dvije sezone klizio u gledanosti, te je NBC odustao od kratkog eksperimenta, vrativši dobru staru formulu četiri sitcoma + drama. Tokom 2006. godine krenuo je The Office, ali nije bio instant hit. Zapravo, The Office u ukupnom gledateljstvu nikad nije izlazio iz okvira dna najgledanijih 50 programa, ali na vrhuncu popularnosti bio je među najgledanijim serijama u onoj važnijoj demografiji gledatelja između 18 i 49 godina starosti.

Sitcom Will & Grace završio je nakon osam sezona emitiranja, a komedija My Name Is Earl, nakon što je debitirala u terminu utorkom, tokom zime 2006. godine preselila je u termin četvrtkom i bila najgledanija nova NBC-jeva komedija u sezoni 2005/06. Hitna služba više nije bila među top 10 najgledanijih programa.

2006. – 2009.

My Name Is Earl, (Scrubs / Kath & Kim / Parks and Recreation), The Office, 30 Rock (Andy Barker, P.I., SNL Weekend Update Thursday), (ER / Southland)

tvtheoffice06

NBC je 2006. godine okrenuo novi list i svoj novi humoristični blok počeo nazivati “Comedy Night Done Right.” Tek je kratko u jesen 2006. isprobao game show Deal or No Deal, koji je išao nasuprot CBS-ovog CSI-a i ABC-jeve medicinske drame Grey’s Anatomy. NBC je pao na treće mjesto, povremeno čak i na četvrto iza Foxa — gdje se zacementirao do danas.

Debitirao je 30 Rock, koji je imao sličan koncept kao dramedija Studio 60 Aarona Sorkina, koja je debitirala iste godine, ali izdržala samo jednu sezonu. Kritika je odmah zavoljela 30 Rock, nagrade su pljuštale sa svih strana, ali gledanost je oduvijek bila slaba. U jesen 2007. NBC je postavio The Office u termin koji drži i danas, u 21:30, a Scrubsi su se tih sezona šetali po gotovo svim mogućim terminima. NBC je medicinsku komediju otkazao na kraju sezone 2007/08, da bi je brzo pokupio ABC, čiji je studio producirao seriju. Doduše, dobar dio glavne postave napustio je seriju.

Kraj nekoliko promašaja, NBC je u proljeće 2009. godine lansirao svojevrsni spin-off The Officea (od istih autora), Parks and Recreation. Serija je bila neprepoznatljivo loša u prvoj sezoni, gledanost slaba, ali Parks je dobio drugu sezonu, dok je My Name Is Earl otkazan nakon loše, četvrte sezone.

Početkom ovog razboblja, četverac My Name Is Earl, The Office, 30 Rock i Scrubs bio je jedan od najboljih NBC-jevih u tri desetljeća, ali gledanost je bila neusporedivo manja u odnosu na nekadašnje hitove.

Još jedan kraj ere označio je završetak Hitne službe nakon dugih 15 godina. NBC je seriju u proljeće 2009. zamijenio Southlandom, da bi ga na kraju sezone otkazao (srećom, preuzeo ga je TNT), s namjerom da u termin od 22 sata smjesti The Jay Leno Show. To se pokazalo kao katastrofalan potez…

2009. – 2012.

community

Community, Parks and Recreation, The Office, (30 Rock, Outsourced, Whitney, Up All Night), (The Jay Leno Show, The Marriage Ref, The Apprentice, Prime Suspect, The Firm, Awake)

Vjerojatno najbolji humoristični četverac kojeg je NBC imao još od 1984. godine poklopio se u sezoni 2009/10. Community je odlično krenuo u prvu sezonu, Parks and Recreation se uštimao u drugoj sezoni, The Office je još uvijek bio vrlo solidan, a 30 Rock ionako nikad nije previše pao u odnosu na prve sezone.

Sve su to bile kvalitetne, kritički hvaljene, ali nažalost slabo gledane komedije (osim The Officea) te je NBC pokušavao iskoristiti tada još uvijek vitalni The Office da pokrene neku novu komediju. Uglavnom bezuspješno — Outsourced je otkazan, Whitney je kratko trajala u tom terminu, dok će Up All Night ove godine vjerojatno izbjeći otkazivanje, ali daleko je od bilo koje definicije hita, čak i one NBC-jeve. Lanjskim odlaskom Stevea Carella, The Office se gledanošću počeo približavati ostatku bloka i vjerojatno ima još najviše jednu sezonu u sebi.

U večernjem terminu od 22 sata, NBC prvi puta nakon gotovo 30 godina nije imao dramsku seriju — eksperiment s Jayjem Lenom i zabavnom emisijom spektakularno je propao, a NBC je manično krpao raspored mijenjajući serije kao na pokretnoj traci, što se nastavlja i danas. Samo ove sezone tri drame emitirale su se u istom timeslotu i vjerojatno će sve tri biti otkazane — tako se ne gradi uspješna mreža.

CBS za iduću sezonu navodno priprema ekspanziju svog humorističnog bloka — iako je malo vjerojatno, taj bi potez mogao natjerati NBC da makar razmisli o premještanju svojih komedija ne neku drugu večer. Kvalitetom, (neke) NBC-jeve komedije i dalje spadaju u “Must See TV” kategoriju, no šire gledateljstvo preferira jednostavnije CBS-ove sitcomove

22 komentara
 • Svaka ti dala za ovaj pregled. Temeljito, pregledno, odlicno! Zbog ovakvih stvari mi je drago sto serijalu drzim u bookmarkse.

 • Za one koji su već pročitali — dodan je slajd broj 3 te izmjenjen četvrti. Tu jednu sezonu nisam ubacio, već samo usputno spomenuo, ali sad kad vidim da samo jedna fali za kontinuitet… Neka je.

 • stvarno mislite da je community, parks, offce i 30 rock bolji od prijatelja i seinfelda u devedesetima?

  • Ne, pazi — poanta je bila raspored kao cjelina. Community, Parks, The Office i 30 Rock protiv Prijatelja, Seinfelda (meni najdraži sitcom ikad) i nekog od onih 10 bezimenih sitcomova koji su išli uz njih? Biram ovaj moderni četverac bez razmišljanja jer je kompletniji, 09/10 nisu imali slabu kariku. Office je bio u padu, ali je i dalje bio vrlo solidan, mislim da je te sezone 30 Rock imao najslabiju sezonu — ali opet dobru. A Community (S1) i Parks (S2) su imali jako dobre sezone. Možda nijedna od navedenih tada nije bila na vrhuncu, ali zajedno, “u prosjeku” su bili možda najkonzistentniji lineup u povijesti, uz onaj 1984. – 1987. Kakvi su Community i ekipa u usporedbi s Cosbyjem i ekipom? Vjerojatno sam premlad da ih uspoređujem.
   Svi ostali lineupovi imali su barem jednu “rupu”, osim onog 06/07 (Earl, Scrubs, Office, 30 Rock — njih bi stavio na treće mjesto na nekoj all time ljestvici lineupa).

 • Hoću i ja da mi mozak tako radi između prežderavanja za ručak i večeru!

  Uzgred, mene Prijatelji nikada nisu kupili.

 • Zaista lijepo i opširno napisano, svaka čast.

  Točno one serije zbog kojih sam zavolio NBC, od kojih neke i dan danas gledam.

 • vau,predobar članak!!!

  ako se još nadje vremena iza ručka,mogao bi napraviti nešto slično i za ostale mreže:)))

 • Stvarno sjajan članak! nevjerojatno je kako su nekada bili moćni hehe ali ja i danas jako volim njihov četvrtak pa i sa ovakvim officeom :))

 • Pohvale i od mene! Pametno utrošenih xx minuta (iskreno, ne sjećam se koliko :)) Slažem se da kad uhvatiš vremena pripremiš nešto slično i za sve ostale kanale.

  • Mogao bi ABC-jev “Thank God It’s Friday”, kojeg RTL zadnje desetljeće pokušava vjerno kopirati (Full House, Family Matters…). Ali taj je trajao kao pola NBC-jevog.
   Moram malo istražiti, ali nisam siguran da postoji ijedan sličan blok na nekoj drugoj mreži.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861