Deset najboljih serija 2014. godine – serijala.com
Trenutno čitaš
Deset najboljih serija 2014. godine

Deset najboljih serija 2014. godine

To je to. Deset nama najdražih, najboljih serija koje smo gledali prošle godine. Nakon dvadeset drugih odličnih serija, ovo je deset koje smo odlučili izdvojiti kao posebno nam drage. Ako računamo i “one koje nisu stale”, ove godine smo izbrojali oko pedeset serija, emisija, showova i inih televizijskih programa. Pedeset. Svi dobivaju nagrade! Još hrpu toga bi svatko od nas izdvojio kao dobro, gledljivo, solidno, interesantno i preporučljivo. Ponavljamo kao papige, televizija danas ima više dobrih serija nego itko od nas stigne pogledati.

Kao i uvijek, ovdje bi mogao ići beskonačan niz opaski. Da je ovo naša lista, ne ultimativna lista najboljih serija određena preciznom matematičkom formulom™. Da je ovo samo informativna lista čiji je poredak zabavnog, a ne akademskog karaktera. Da je sastavljena radi naše zabave, za preporuku vama. Da ništa nismo zaboravili, ali da neke serije stvarno nismo stigli pogledati. Jer bilo je onih koje su do zaključivanja liste stajale u ekselici u koloni “pogledati”. Nitko nije pogledao. Ali šesti puta sve ovo radimo, valjda to sve već znate. Sutra ćete imati priliku vidjeti koje su naše osobne, pojedinačne top liste serija. Budite pristojni u komentarima, komentirajte što vam se najviše svidjelo ove godine, u čemu ste uživali i koji su vaši favoriti. Ovo su naši:

» Najbolje serije 2014. godine: ono što nije stalo

» 11. do 30. mjesto

good_wife

Ono što se treba imati na umu pri ovakvim izborima ili sličnim stvarima jest da u najvećoj većini tu završe kabelske serije od desetak ili manje epizoda. Ono što The Good Wife uspijeva, već šestu godinu zaredom, je godišnje izdati 22 scenarija i napraviti 22 epizode koje svojom kvalitetom nimalo ne zaostaju za kabelskim serijama. O The Good Wife smo već dosta i napisali, ali ako postoji još netko tko je ovu seriju preskočio jer mu je po opisu zvučala nezanimljivo, još stigne otkriti najbolju dramsku seriju na broadcast televiziji.

Sofisticirana drama o igrama moći, politici, etici i moralu većinu napetosti ipak pronalazi u ljudskim odnosima i karakterima. Nakon bombe prošle sezone u vidu smrti jednoga od glavnih likova, nakon čega je uslijedilo nekoliko uistinu emotivnih i potresnih epizoda, The Good Wife se ove godine vratila i nakon toliko godina odolijevanja ulazi u svijet politike i kandidira se za državnu odvjetnicu. Besprijekorna Julianna Marguilles se napokon nalazi u ulozi kandidata, ulozi u kojoj je toliko dugo podržavala vlastitog muža, a igru već i predobro poznaje, ovdje nema mjesta za naivnost, samo za vještinu i hladnu proračunatost koju je već toliko puta gledala od strane muškaraca u svom životu. Alicia je prošlu i ovu sezonu također prošla kroz transformaciju i postala jedna od onih koji zaobilaze pravila kako bi dobili što hoće i prolaze bez posljedica. Ono na što nas The Good Wife ove sezone podsjeća jest da prelaženje preko crte nije ni zlo ni čudovišno, nego samo ljudski. (djevojka)

louie

Još 27. rujna 2012. godine. Da, dvije tisuće dvanaeste. Tada je prikazana posljednja epizoda treće sezone Louieja. Onda možete i zamisliti s kolikim smo oduševljenjem dočekali novu sezonu FX-ovog dragulja. A ona ne samo da nije razočarala, već je i nadmašila naša očekivanja. Sezona je započela kao i svaka dosad, s nekolicinom klasičnih, stand-alone epizoda, među kojima se istakla fantastična treća, “So Did The Fat Lady”. Sedmominutna scena o omalovažavanju pretilih žena, s izvrsnom Sarom Baker u gostujućoj ulozi, bio je prvi wow trenutak sezone koji danas na YouTubeu broji preko milijun i pol pogleda.

Najveći komad sezone, međutim, Louis CK je iskoristio na nekonvencionalnu (nego kakvu drugu) ljubavnu priču u šest epizoda. Uz održavanje veza s druge dvije žene u svom životu — bivšom ženom Janet te s pravom ljubavi, Pamelom — CK je ukomponirao priču s Mađaricom Amiom, kojoj je engleski jezik, blago rečeno, stran. Njih su dvoje činili vrlo atipično simpatičan par — svatko zbunjen na svoj način, igra mačke i miša između tragičnog romantika koji ne zna iskazati svoje emocije i imigrantice koja je duhom još vezana u svoj dom u Mađarskoj bila je užitak za gledati. Minimalna verbalna komunikacija rezultirala je brojnim scenama u kojoj su CK i Ezster Balint dokazali moć svoje glume, zračivši emocijama kroz izraze svojih lica. Međutim, kemija koju Pamela Adlon i Louis CK imaju na malom ekranu jednostavno je nezamjenjiva, stoga je prepuštanje osjećajima i oslobađanje od svojih inhibicija bio savršen kraj sezone za njihove likove. Kreativni um Louisa CK-ja jednostavno je nezamjenjiv i neusporediv. Žao nam je bilo kad smo čuli da će peta sezona biti upola kraća od četvrte, no uopće ne sumnjamo da će biti prava poslastica. (Marin Kuharić)

americans

Špijunski triler Joea Weisberga koji prati ruske agente ubačene u američko društvo tokom hladnog rata u osamdesetima bio je u svojoj prvoj sezoni odlična napeta drama, jednakim dijelom o obiteljskim odnosima koliko o spletkama, infiltraciji i ubojstvima. Većinom ignorirana od strane publike i važnijih nagrada, zapela je za oko samo televizijskim kritičarima.

Ove godine, u svojoj drugoj sezoni, serija je iz već odlične postala vrhunskom, podignuvši ljestvicu na svim razinama, a predvođena fantastičnim glumačkim izvedbama Keri Russell i Matthewa Rhysa. Njihove špijunske transformacije bile su nevjerojatne, ali i takve u drugom planu naspram emocionalne srži kojom su nas osvojili kao Phillip i Elizabeth.

Obiteljska i špijunska priča genijalno su se ispreplele i nadopunile bez zadrške ostavljajući nas na rubu sjedala i emocionalno angažiranima svakom epizodom, a serija je postala neizostavnim dijelom televizijskog kanona. (Marko Đurđević)

hannibal

Volim Hannibala jer ga mogu samodopadno izvlačiti kao primjer da remakeove i adaptacije ne treba unaprijed osuđivati, bar ne prije emitiranog pilota. Volim ići kontra standardnih predloška komentara i prejudiciranja. Mislim, serem, jer sam i ja seriju prije premijere otpisao kao tipičnu brzinsku eksploataciju popularne licence. Da, čak i sa Fullerom na čelu, čije sam Dead Like Me i Pushing Daisies obožavao. Potpuno je ludo da – znajući sve o kontekstu mreže i gledanosti – da serija uskoro ulazi u treću sezonu, kamoli da bude ovako prokleto dobra. U prvoj sezoni, Bryan Fuller i ekipa stvorili su perfektan vizualni stil serije koji je podjednako bitan kao njeni likovi i priča, a druga je proširila priču koja je bila napetija i fascinantnija.

Puno je nasilnih, krvavih i brutalnih serija na televiziji, no malo je onih poput Hannibala u kojima je ta brutalnost suvisla, potrebna i prelijepa na ekranu. Druga sezona okrenula je uloge i karte koje isti likovi imaju u kultnim Jaganjcima; Will je bio taj koji nosi brnjicu te sjedi iza rešetaka, a Hannibal ga izaziva s druge strane ćelije. Vidjeli smo i Masona Vergera (Michael Pitt), a Fuller je vrlo jasno i odvratno dočarao kako je taj psihopat ubojica završio sa unakaženim licem kasnije u filmovima. I dobili smo ono finale u kojem nam je zastajalo srce i dah, čiji su događaji bili direktno i jasno najavljeni već u prvom kadru prve epizode serije. I dobit ćemo treću sezonu, usprkos svim izgledima. To je najbolje od svega. (Krešimir Vinšćak)

ointb

Orange Is the New Black imao je tešku zadaću ovog ljeta, opravdati svojom drugom sezonom svu izvrsnost koja je očekivana nakon sjajne prve sezone. Dolaskom jedne nove zatvorenice uzdrmala se dinamika u Litchfieldu, već poznati i dragi nam likovi, od kojih su neki bili samo grubo ocrtani prve sezone dobili su nove dimenzije, a neki potpuno sporedni postali su nam nezamjenjivo dragi.

Pomalo je redundantno reći kako je Orange drugačiji od svega ostalog na televiziji, jer i za sve druge serije na ovoj listi može se reći isto, no ovakav ansambl u kojem će vam do svakoga biti stalo, bilo da ih volite, mrzite ili volite mrziti, i bili oni zatvorenici, čuvari ili upravitelji, ovakve tople, napete i suosjećajne priče iz najneočekivanijih izvora nećete naći nigdje drugdje.

Iako će cinici odmah nagovijestiti da će Jenji Kohan seriju strmoglavo odvesti u propast, a neki su to već i ove sezone utvrdili, ovdje potpisani će vam odgovorno tvrditi da je to laž. Ova jedinstvena serija postala je ove godine još i bolja i svakako vrijedna vaše pažnje. (Marko Đurđević)

mad_men

Nekoliko mjeseci prije početka prikazivanja zadnje sezone Mad Mena AMC je objavio da su dali Weineru jednu dodatnu epizodu da završi priču. I podijelili tih četrnaest epizoda na dvije godine, baš kao što su učinili i s posljednjom sezonom Breaking Bada. Kosa mi se diže na glavi od ovakvih odluka mreže, a dojam je bio da ni Weiner nije bio presretan, no sada smo ovdje — samo jedno godišnje doba prije prikazivanja zadnjih sedam epizoda Mad Mena ikad. Matthew Weiner je imao nezahvalan posao stvoriti story-arc unutar samo sedam epizoda, s glavom i repom, što je u krajnju ruku i učinio.

Problem s Mad Menima je sve što napišemo unutar ove crtice neće biti ni približno dovoljno za sve što se događalo unutar ovih sedam epizoda i uvijek će biti teško analizirati seriju u kojoj je i način na koji Don Draper diže čašu od skoro pa vitalne važnosti za radnju. Mad Men je u ovom, prvom dijelu sedme sezone bio na razini svih dosadašnjih sezona i daleko je ispred svega po atmosferi, tonu, dinamici, karakterizaciji likova i scenarističkim sposobnostima njenih pisaca. Kao predjelo, ovih sedam epizoda je bilo fantastično, a zadnjih nekoliko epizoda moglo je poslužiti i kao finale serije, pogotovo “The Strategy”, duhovni nastavak “The Suitcasea”, koja završava s Donom, Peggy i Peteom za stolom u zalogajnici. Mad Men je prepun takvih, low-key scena, koje objasne sve, a da pritom nitko nije izgovorio ni riječ.

Donovo putovanje polako se privodi kraju, baš kao što su i šezdesete pred izmakom, a elegičan način na koji se opraštamo od svake sezone ovdje je okrenut na glavu potpuno iznenađujućim i odličnim oproštajem od Berta Coopera. Još je malo ostalo, a već sad nas je strah jer se pripremamo na televiziju bez Mad Mena. (Dario Španović)

rectify

Pročitaj još

U desetodijelnoj drugoj sezoni, Rectify je doživio tihu transformaciju. U prvoj sezoni od šest epizoda, svaka epizoda bila je jedan dan Daniela Holdena, od čega je, po izlasku iz zatvora gdje je čamio od 18. godine, svaki dan za njega bio dug poput života. Prepun bujice doživljaja, osjeta, zvukova i mirisa koje je osjećao ponovno po prvi put i intenzivnije nego ikad. U prvoj sezoni je fokus bio na doživljajima Daniela koji je ponovno otkrio život, i svaki tren duboko doživljavao; od gledanja izlaska sunca, osjeta trave pod nogama, slušanja muzike, do doručka s mamom i posjeta dućanu. I prva i druga sezona znale su se poigrati s viđenjem stvarnosti, tako da bi se svako toliko dogodilo nešto što bi zamutilo granicu stvarnosti i unutarnjeg doživljaja koji bi Daniel vidio samo u svojoj glavi.

U drugoj sezoni, Daniel se uz pomoć svog nekadašnjeg prijatelja Traya, koji je bio s njim tokom noći ubojstva pokušavao prisjetiti što se zapravo dogodilo, a državno je odvjetništvo ponovno pripremalo slučaj protiv njega. Sporedni likovi su postali sve važniji i bolje zaokruženi, svi su nešto tražili, a Daniel se pomaknuo iz centra pozornosti serije. Kulminacija je stigla u finalu sezone – zbog desetminutnog Danielova monologa trebalo bi Adena Younga okititi omanjim brdom Emmyja, ali svima je jasno da se to nažalost neće dogoditi. S nestrpljenjem čekamo nastavak ove spore i meditativne, intrigantne serije koja tjera na promišljanje. (djevojka)

true_detective

Ako ne (samo) kao serija, True Detective je ove godine bio posebno interesantan zbog hypea koji ga je okruživao, masovne fascinacije u prve dvije trećine sezone, podijeljenim mišljenjima u finalu, ali i mjesecima koji su slijedili. Nic Pizzolatto bio je prozivan kao plagijator (je li stvarno ili nije, ovog puta nije tema) te u intervjuima ispadao pretenciozni šupak, a vijesti o castingu druge sezone pomnije su se pratile od ijedne serije do sada. Dobro, logično, jer serije nikad ne prolaze kroz kompletni recasting među sezonama, ali svejedno. Pričalo se i pisalo mnogo.

Govorim – govorimo – da kraj nije presudan i ne može pokvariti dojam cijele serije, no definitivno ostavlja finalni utisak. Leftoversi su imali fantastično, emotivno snažno finale; True Detective je imao dobro, prikladno… možda trunku preobično finale za ono što je prethodilo. Daleko od razočaravajućeg, doduše. Whodunnit serija u kojoj whodunnit kao pitanje nije bilo toliko bitno. Pola interneta je teoretiziralo tko je ubojica, jesu li motivi iz epizoda tragovi koji čine slagalicu, Yellow King, Carcosa… To su uglavnom stvari koje su – bar meni – prestajale biti bitne nakon završetka epizoda. Više sam guglao sise Alexandre Daddario, nego teorije i odgovore. Fukanagina režija i onaj famozni, napeti i prejebeni single take tracking shot; jeziva atmosfera američke južnjačke vukojebine, Pizzolattovi scenariji i beskrajno pretenciozne rečenice o plosnatim krugovima i vremenu koje je davao gotovo perfektnom Matthewu McConaugheyju držali su me u trenucima nakon što se ekran zacrnio. (Krešimir Vinšćak)

fargo

Svi smo bili pomalo skeptični kada smo čuli da se snima televizijska verzija kultnog filma braće Coen. Neće biti remake, ali će biti sličan, ali ovo, ali ono… Fargo je, međutim, u travnju eksplodirao na televizijsku scenu i sve nas oduševio svojom briljantnošću. Pilot epizoda uvela nas je u uvrnuti svijet unutar malog gradića Bemidji u Minnesoti; prvih je četrdesetak minuta sve djelovalo mirno i krasno dok se nije dogodio onaj kobni zamah čekićem i dok krv nije šiknula po “What if you’re right and they’re wrong?” posteru u podrumu kuće Lestera Nygaarda. Kaos koji je tada uslijedio samo se nastavio tijekom deset epizoda serijala, a scenaristi nisu bježali od riskantnih poteza kao što je bio time jump u osmoj epizodi. Dapače, taj je potez dodatno revitalizirao seriju i dao joj potrebni vjetar u leđa za posljednji čin.

Uz vrlo inteligentno osmišljenu zavrzlamu — Noah Hawley preuzima zasluge za scenarij cijele prve sezone — Fargo će ostati zapamćen po fenomenalnim glumačkim nastupima, od poznatih holivudskih faca do totalnih anonimusa. Teško je odlučiti se tko je bolje odradio svoj posao — Martin Freeman kao frustrirani, neshvaćeni i lukavi Lester Nygaard; Billy Bob Thornton kao brutalni i nemilosrdni Lorne Malvo (rijetko tko može tako uvjerljivo plasirati komad teksta kao što je “No, highly irregular is the time I found a human foot in a toaster oven. This is just odd.”); ili pak jedno od glumačkih otkrića godine, Allison Tolman, kao dobronamjerna, optimistična i predana policajka Molly Solverson. Veselimo se povratku snijega iz Minnesote, uz nadu da će nova priča biti jednako dobra kao i prva. (Marin Kuharić)

leftovers

I godinama nakon završetka Losta, Damon Lindelof je ostao trn u oku i meta svakom idiotu s tipkovnicom i pristupom internetu. Kroz svu silinu intervjua, članaka, podcastova i knjiga, nije teško zaključiti koliko njega to muči. Slično kao i naš glavni urednik, a i ja sâm u krajnju ruku, previše toga prima osobno i srcu, i to se neće nikad promijeniti. U svjetlu završetka šest sezona dugačke misterije koju je posao zajedno sa Carltonom Cuseom, Lindelof je istrpio pozamašnu količinu mržnje, pljuvanja i prijetnja ubojstvom od ljudi koji i dan-danas nisu shvatili da ta serija nikad nije bila njihovo osobno vlasništvo. Lost je završio točno onako kako je i trebao završiti, a svi ostali krajevi bili su izmišljotina u maštama gledatelja. Da, u redu je biti razočaran krajem, u redu je čak i biti možda malo ljut, ali ono što je Lindelof pretrpio prelazilo je sve granice normalnog ljudskog ponašanja. Ako ste i dalje ljuti na Lindelofa, nakon skoro pet punih godina – onda ni dalje niste shvatili Lost.

No dobro, Lindelof se u međuvremenu profilirao u vodećeg holivudskog scenarista, čovjeka kojeg velikani zovu upomoć, a iako je obećao da se neće vraćati na televiziju kroz prizmu duge, komplicirane misterije… jebiga. Evo ga opet, ovaj put na HBO-u. The Leftovers je serija nastala prema knjizi Toma Perrotte i bavi se šačicom likova koji se nose s time da je 2% svjetske populacije jednostavno isparilo s lica zemlje. Iako je element nestanka pučanstva nadnaravan, sama serija nikad ne ulazi u teritorij pitanja kako se to dogodilo i zašto tih ljudi više nema – nego što ćemo učiniti sada i tko će mi pomoći da ne doživim mentalni slom i propucam si mozak.

Lindelof je vješt pisac i njegovi projekti često donose slične teme ljudske prirode, dubokog zapitkivanja sebe i pronalaska nade u bezizlaznim okolnostima. Njegovi likovi su prekrasno karakterizirani ljudi, koji žive u sivom spektru moralnog stanja i pogodbe. The Leftovers je priča o tim ljudima, o beznadnosti cjelokupne situacije, o očaju, brizi i savladavanju onoga što dolazi, o svijetu kojeg je napustila viša sila i suočavanju s tim na svim razinama postojanja. To je teška serija, serija oko koje smo lomili brojna koplja ove godine i koja nije bila na svim listama naših autora, ali i jedina koju smo svi redovito pratili, komentirali i žustro raspravljali o svakom njezinom detalju. The Leftovers možda objektivno nije najbolja serija godine (a opet, što je to uopće?), bar ne u maniri i tradicionalnom smislu u kojoj su to gotovo jednoglasno bile serije iz prošlih godina, ali ona je snažno odjeknula kroz našu televizijsku godinu kao nijedna serija u 2014. godini Autora možete voljeti ili mrziti, ali teško ga je samo ignorirati. I zato, zato što je Damon Lindelof iz ovih priča, ljudi, očaja, depresije i užasa izvukao ovakvo dominatno djelo – zato je The Leftovers naša najdraža serija ove godine. (Dario Španović)

69 komentara
 • e pa ako su ti leftoversi stvarno tako dobri onda ću morat gledat :P ma opet super lista, moje dvije najdraže serije su tu(louie i rectify) i još par jaako dragih, pa eto, pohvale za sve, svih 50ak serija :)

  • Evo ja sam samo zbog serijale pogledao The Leftovers, i moram priznat da sam malo razocaran, daleko od toga da je serija losa, dobra je, ali po mome niti blizu Farga ili True Detectiva. Najviše me se dojmila atmosfera, nekako je Stephen Kingovska, sa prebacivanjima prica i osobnostima likova
   !!!MOZDA MIKRO SPOJLERI!!!
   iako ih pokusavam izbjeci maksimalno

   Glavna poanta ove serije je provocirati gledatelja, pokazujuci informacije koje likovi serije znaju, i tu su pred nosom, a gledatelju su nepoznati(pitanje npr. 121 koje se dalo rjesit na manje provokativan nacin a jednako ucinkovito, i ima jos primjera), predzadnja epizoda(koja je jedna od boljih ali opet) , i razocaralo me sto su odlucili ne prikazat kako ljudi zapravo nestaju, nego ono nitko ne gleda i onda nestanu.

   Sta se tice glume nije losa ali Fargo a pogotovo True Detective, je tu na puno visoj razini.

   A sta se liste opcenito tice, odlicno je iako ja mislin da su Leftoversi tu prvi, jer su najsvježiji

  • Serija nije za svakoga, tj. većinu jer većina gleda serije zbog radnje, kontinuiteta, zaključka, odgovora, razrješenja, katarze… ova serija ne daje ništa od toga, al to tako dobro radi da je remek djelo.

 • Stvarno vam svaka čast….oduševljeno sam pročitao sve tekstove,,,,,nemam što dodati……ovo jesu najbolje serije godine,poredak na listi je stvar osobnih ukusa ali u suštini to je to….jedva čekam nastavke Leftoversa i Hannibala…upravo sam na polovici Rectifya i jednako je dobar kao i u prvoj sezoni!

 • Slažem se s tekstovima i catchupao sam nekoliko serija s vaše liste zadnjih dana. Jedino sam razočaran što neke serije kao što su Penny Dredful, The Affair, The Missing i sl. nisu stale na listu, ali nema veze :)

 • mojih 5 najdražih ove godine….
  1. The Leftovers
  2. Fargo
  3. True Detective
  4. Hannibal
  5. Louie

  .. je na listi, me happy.
  odlična lista. sve serije su na svojem mjestu u listama i mislim da je ovo najbolja lista koju ste dosad sastavili. svaka čast na trudu.

 • Jedino me pre neki dan iznerviralo što Arrow nije u top 30, ali me je top 10 prilično oduševio. I naravno The Leftlovers koji je > TD, i bez sumnje najbolja serija u 2014.
  Srećni praznici, čitamo vas i u 2015.

 • Nije ovo nikakva kritika listi, ali ja se ne mogu oteti dojmu da su Orange i Hannibal imali bolje prve sezone nego druge iako svi govore suprotno.
  Prva četiri mjesta su mi pogođena, mada ja preferiram Fargo i Rectify ispred Leftoversa. Americansi su taman gdje trebaju biti, nije to baš tako fenomenalna serija kao što Alan Sepinwall inzistira da jest.

 • Eto, nećete vjerovati da ovo dolazi od mene, ali ova lista mi je super. Po meni, Louie i Mad Men ne spadaju tu ,koje bi zamijenio sa Arrow-om ili Person of Interest i Shameless-ima, ali sve ostalo je tu. Iako pretpostavljam da djevojka nije baš sretna kaj je The Leftovers pobijedio (barem sudeći prema podcastu:))) I za kraj, svima sve najbolje u novoj godini.poz

  • Priilično iritantna serija, bar meni. Lik i da otvori frižider naleti na svoju ljubavnicu. Baš preterano.

  • Mislim da sam ja jedini pogledao cijelu prvu sezonu. Meni bi bila u 30, vjerojatno ne u nekih 20. Tako da, imali su i drugi svoje favorite. A honorable je samo bila prilika nabrojati neke serije po random kategorijama, ne bas 31. na dalje. Nije bilo kategorije gdje bi se to uguralo…Meni je bila prilicno dobra, mada mi je u pocetku bila interesantnija kao koncept. Uglavnom, kroz sezonu mi je najmanje interesantan dio bio sama “afera” u sredini, puno bolji je bio obiteljski dio na svakoj strani.

 • Sjajna lista kao i svake godine!
  Za TV Obzor smo složili vrlo sličan top 10 (bez obzira na poredak), samo što su umjesto TGW i OITNB kod nas The Knick i House of Cards.

 • Mojih 10 najboljih u 2014
  1. Shammeless
  2. Game of thrones
  3. Homeland
  4. Californication
  5. Fargo
  6. The fall
  7. True detective
  8. Ray Donovan
  9. 24
  10. Suits

 • pola od ovog pratim/pogledao, prve 4 jako dobre iako mozda ne tim redoslijedom ali The Americans u top 10…………. Gledam, pratim, volim ih ali jednostavno mi to nema kvalitetu za top 10. Pogotovo druga sezona koja mi je bila losija od prve. Bas me zanima kako ce ispasti ljestvica na kojoj i pucanstvo ima pravo glasa.

  mojih 10…….
  Person Of Interest
  The Knick
  The Affair
  Fargo
  True Detective
  The Leftovers
  Penny Dreadful
  Rectify
  Utopia
  The Fall
  ……..ne nuzno bas tim redoslijedom, ovisi kako sam raspolozen. A ima jos kandidata….. In The Flesh, The Misssing, Remeber Me, Honourable Woman, TWD, The Strain, The Arrow, The Americans………

  Jedino ove humoristicne ne mogu prozvakati. Ima ih more i uopce ne sumnjam da pokoja i valja ali vecina ih je toliko losa da jednostavno nemam volje vise uopce niti probati.

 • Ajde kad svi pišu svoje ljestvice evo i moja.

  1. Leftovers
  2. Orange Is The New Black
  3. Homeland
  4. The Walking Dead
  5. Silicon Valley
  6. Broadchurch
  7. Louie
  8. Suits
  9. You’re The Worst
  10. Fargo

  Ovo nije po redu. Teško je po redu posložiti. Ali Leftovers je svakako najbolje iznenađenje. True detective mi je bio ok ali nisam ostao paf…

 • kad svi, bude i mali mujo, samo ću razdvojiti na drame i humor..
  1. True Detective
  2. The Leftovers
  3. House of Cards
  4. Rectify
  5. Utopia
  6. Fargo (ne može mi nešto adaptirano biti bolje od originalnih serija da bude na prvim mjestima, but that’s just me)
  7. GoT
  8. Hannibal
  9. OITNB
  10. The Knick, Masters of Sex

  1. Veep
  2. Archer
  3. Rick and Morty
  4. B99
  5. Silicon Valley
  6. Legit
  7. The League
  8. Bob’ Burgers
  9. Sunny in Philly
  10. Workaholics

  good job everybody :)

   • Mislio sam na poprilično popularan film, ne na knjigu (što je adaptacija svoje vrste) ili seriju iz 90ih koju vjerojatno nitko nije pogledao.

    • Čuj, nisu svi Ameri pa da ne znaju za Iana Richardsona, Michaela Dobbsa i briljantnu britansku trilogiju.

     • Yep, nisu, ali su u debeloj manjini u odnosu na fanove braće Coen i origigi Fargo.

 • drago mi je da ima mojih favorita u top 10, čak i na prvom mjestu :) ali moram reći da su Jane i Arrow trebali dobiti mjesto u top 30 a ne samo usputni spomen u trećem članku :)

 • 1. fargo
  2. true detective (ispred leftoversa samo zbog sisa alexandre daddario)
  3. the leftovers…
  ostali nisu ni bitni jel svijet voli samo pobjednike.. :D

 • Ne kuzim zasto ignorirate South Park, 18. sezona je bila drukcija i puno bolja od zadnjih 10-ak sigurno. Ustvari imam dojam da je serija cim predje trecu sezonu automatski diskvalificirana, jer eto, vec dugo ide pa je sigurno postala losa. Tu u top 10 je samo Louie u 4. i jos dvije 5+. 11.-30. mi se neda provjeravati, ali buduci da za pola serija tamo nisam ni cuo, pretpostavljam da je isto vecina u prve tri sezone

 • Leftovers na 1. mjestu??????
  Ne znam bih li se smijao ili plakao – najpretencioznije smeće u zadnjih 20 godina televizije, scenarij/adaptacija u kojoj autor ne zna bi li “piškio ili kakio” (što i nije čudo obzirom tko je u pitanju)…
  Moglo bi se do sutra o ovome, ali nije vrijedno ni ovoliko napisanih slova potrošiti na ovu splačinu.

  • Nisam u životu vidio ovoliko argumenata na jednom mjestu, Ljubo Česić Rojs bi bio ponosan na ovaj nivo komunikacije među Hrvatima…

 • Daleko sam ja od Vas od količine pogledanih serija, ali počinjem polagano stizati – imao sam uvijek jedan problem, kako doći do novog sadržaja legalno – sada sam ga riješio skoro do kraja – osim HBO GO sada sam također na Netflix pogonu, a za to najviše hvala Marku koji mi je bacio bubu u uho prije 2 godine, a onda sam pomoću tih tekstova nedavno riješio svoj problem. Šta reći nego hvala što ste me opet educirali i sve najbolje u Novoj 2015.godini.

  • Wow, ne znam što reći.
   Ovo je nešto najljepše što mi je netko ikad rekao.
   OK, nije. Ali s druge strane, nema ljepšeg nego kad nekog dirne nešto što napišem – makar, oprosti što sam ti stvorio dodatni trošak. :D

   Hvala i sve najbolje u 2015.!

     • I trebao bi!
      Don’t get me wrong, i ono kaj smo i ja i jurasik kupili na slijepo je naš problem i naš novac, ali po meni bi baš recenzije i morale imati tu svrhu i tu težinu da na temelju njih odlučiš hoćeš li nešto gledati ili ne. I mislim da je dobro onda uračunati da će netko uz vrijeme potrošiti i novac na to što mu preporučiš/preporučimo.

     • Iskreno nemas se kaj brinuti – recenzije i inace kriticarski posao je prilicno subjektivan , a ”samo” onaj dio tehnicke izvedbe filma ili serije se moze smatrati objektivnim dijelom recenzije.

      Najbolji primjer je MadMen – obozavana serija na Serijali, ali meni nikako nije sjela – tvrditi da je ta serija smece bi bilo stvarno kretenski , ali na kraju svega sve se svodi na osobu koja tu seriju gleda ( recimo ja sam totalni pusionicar za SF i fantasy – tako da kvaliteta serija ili filma u tom zanru za mene je vrlo rastezljiv pojam – citaj prag tolerancije je puno visi) .
      A na kraju dana puno vise je bilo hit- ova nego miss- ova sto zapravo dokazuje da svoj posao/ hobi obavljate kvalitetno.

    • Nema na čemu. Još jednom, baš mi je drago zbog toga. :D

     Kak si riješio problem sa Blu rayevima iz Amerike? Ja sam kupio Dune HD player koji ima neki crack da postane all-region i onda one BR-ove koji su regija A ripam 1:1 i gledam preko Dunea. (A za ove obične već od prije imam standardni Samsungov linijski BD player)

     Jesi pokušao prodati što od tih BR-ova? Jer i ja imam neke oko kojih se nećkam da li mi trebaju u životu ili ne…

     • Moj je rjesenje puno jednostavnije- evo i price – imao sam 2 problema – htio sam pomiriti 3D BRp (kupio sam 3D televizor) sa analognim reciverom te kupovati americke specijalne edicije.
      Nakon duzeg trazenja nasao BR player koji se u originalu prodaje Multi Region(dvd i br) te ima mogucnost premoscivanja 3D signala sa analognim reciverom.
      Nemoram ti govoriti da takvo nesto mozes kupiti jedino u SAD- u pa sam se upustio u tu avanturu – sam player nije preskup ( oko 2 soma), ali jebena davanja sto drzavi, sto spediterima digli su cijenu za 1,5 puta.
      I evo mene u raju… to ti je cijela prica.
      Sada imam jedan uredaj koji radi bolje nego 2 prije.
      A slika 3D BR u kombinaciju sa dobrim ozvucenjem i TV-om je samo korak do kina.
      A sto se tice tih DVD-ova ( tzv. missDVD

 • Razmišljam da počnem gledati Louieja, a prije toga me zanima jesu li epizode povezane onako da ima baš neka priča koja se odvija ili se mogu uključiti u 5. sezonu kad počne na proljeće?

  • Ima sitnica koje se provlace, ali epizode su najcesce nepovezane crtice. Zadnja sezona je, doduse, imala arcove koji su se protezali kroz nekoliko epizoda.

 • 1. Fargo
  2. House of cards
  3. The Knick
  4. Hannibal/ BoardWalk Empire
  5. True Detective

  Pokušao sam u nekoliko navrata sa Good Wife…ali ne mogu podnijet nikako.

 • … ali ocjena 7.7 za leftoverse na imdb-u mi je zesca enigma. zauzima prestizno 478. mjesto na listi: Highest Rated TV Series With At Least 5,000 Votes. dafuq

  • Pa 8/10 bi bila jako dobra ocjena, da skala nije blesava i da 6 na IMDb-u ne znaci ‘zadnje smece’. Tim vise sto ce Leftoversi tesko sjesti svakome.

   • bas to, 8 je lijepa ocjena, ali za film. Serije imaju neki cudan sistem, sve sto je ispod 8 je ono li-la

   • sto joj fali po tebi? +koje serije su po tebi bolje?-cist da vidim sto gledas pa ce onda biti jasno zast imas tak misljenje

    • gledam dosta serija kao i serije od 2. do 8. mjesta koje su sve, moras priznati, ipak kvalitetnije od leftoversa. nije da mi se serija nije svidjela, dapace, ima i svojih odlicnih momenata poput epizode s konacnog “okrsaja” serifa i voditeljice one grupe (davno sam gledao pa mi oprosti pokoju pogresku vezanu za likove) ili samog zavrsetka koji nagovjestava mozda bolju sezonu. priznajem, ocekivao sam neki kvalitetni sf triler s obzirom na autora i pomalo sam bio razocaran sto nije tako, no tko ga sisa, pomislim, neka bude i kvalitetna drama o prezivljavanju jedne obitelji (serifove) u izvanrednim i ocajnim okolnostima. no, dobili smo, kako to cesto biva u nedostatku pravih rjesenja, cuspajz. radnja se uglavnom vrti oko serifa koji pokusava pronaci sebe pa tako mozemo vidjeti kako puno trci, potajno se vraca pusenju, non stop vidi nekog jelena kako pretrcava ulicu (skroz nepotreban detalj), itd. te ispada kako se njegova obitelj sastoji samo od njega, ali nije tako.. serif ima kcer koja ispada nebitan lik, sina koji se otudio i pridruzio sekti nekakvog isceljitelja (naznaka trilera, neceg nadnaravnog no nerazradeno) i zenu koja je takoder u sekti kojoj je glavni cilj da ljudi ne zaborave iznenadni i neocekivani nestanal ljudi s lica zemlje, no o njima vrlo malo saznajemo kao i o okruzenju u kojemu se nalaze te njihovim medusobnim odnosima. da ne zaboravim i zenu koja je izgubila cijelu obitelj te njezinog brata svecenika, zanimljive likove sa zasebnim posvecenim epizodama koje su za sebe odlicne, ali za cjelokupnu radnju nemaju pretjeranog znacaja te se na njih kasnije u potpunosti zaboravi kao i na lik liv tyler koji je ispao visak. uglavnom, puno se htjelo, manje se napravilo. ili mi daj kvalitetan sf triler s dobro razradenim likovima i njihovim odnosima ili egzistencijalnu dramu s razradenim likovima i njihovim odnosima. nesto izmedu nije u ovom slucaju dovoljno dobro.

     • sve sto si rekao stoji, nisam rekao da su leftoversi bolji od recimo farga, samo ocjena od 7.7 za ovakvu seriju je po meni nerealna :/ al opet, ovakav tip serije il volis il ne, pitanje je druge sezone, to ce bit najbolji pokazatelj kvalitete serije. zivi bili pa vidjeli :)

 • leftoversi?! hahaha! pored farga, true detectiva i rectifya?! ovo mora da je preruranjena prvoaprilska šala.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861