Top 8 serija koje je Fox prerano otkazao – serijala.com
Trenutno čitaš
Top 8 serija koje je Fox prerano otkazao

Top 8 serija koje je Fox prerano otkazao

Fox je Fringeu dao neočekivanu punu četvrtu sezonu te izbjegao bijes hrpe fanova koji znaju biti vrlo vokalni i agresivni kad im oduzmete omiljenu zabavu. No za ovakav jedan svijetli primjer lako je naći osam drugih, kojima Fox nije ukazao slično povjerenje. Televizija je prvenstveno komercijalan medij, stoga uvijek nastojimo biti pragmatični i realno gledati na sudbine ukinutih serija, pa se umjesto upiranja prsta okrećemo prisjećanju kvalitetnih serija u kojima i danas uživamo.

Firefly

Izabrati broj jedan između Fireflya i sljedeće serije na listi je kao da birate između Morene Baccarin sa dugom kosom i Christine Hendricks. Ili Summer Glau i Jewel Staite. Ili… Uh. Firefly je imao savršenih 14 epizoda, a Joss Whedon i Tim Minear stvorili su životopisne likove i fantastične dijaloge koje nijedna serija u povijesti televizije, ni prije, ni kasnije nije uspjela nadmašiti. Ovaj neo-westernovski SF, u divnom miksu žanrova i nimalo optimističnoj viziji budućnosti prati devetero odmetnika koji životare na rubu civilizacije u vječnom bjegu od iskvarene autoritarne vlade.

U ovom slučaju je teško biti pragmatičan i opravdavati otkazivanje lošom gledanošću, kad je emitiranje bilo ispremiješano, a dvosatna pilot epizoda emitirana tri mjeseca nakon premijere serije. Serija je s vremenom prikupila lojalnu bazu obožavatelja, pa je snimljen “Serenity”, film koji ne-baš-dostojno zaokružuje radnju.

Arrested Development

Nerijetko istican kao najbolja televizijska komedija svih vremena, Arrested Development bila je jedna od onih serija koje je kritika obožavala, ali šira publika baš i ne. Ipak, obožavatelji Fireflya dali bi lijevu ruku za 53 epizode kroz 3 sezone, koliko je sakupio Arrested Development. Do treće sezone gledanost se toliko srozala da je teško (u biti, pokazalo se da je vrlo, vrlo lako) upirati prstom i kriviti Fox zbog otkazivanja.

Serija je često parodirala niz kontroverznih tema kroz široku paletu ekscentričnih, egocentričnih, ignorantnih, sebičnih, materijalističkih i manipulativnih likova koje je bilo tako lako zavoljeti. Iz godine u godinu najavljuje se snimanje filma, no koliko god bismo rado ponovo vidjeli familiju Bluth na okupu, toliko se pribojavamo fijaska poput filmskih nastavaka Dead Like Me, X-Filesa, Futurame… Hurwitz (kreator serije) i Arnett (George Oscar Bluth) ni približno nisu uspjeli rekreirati magiju ove jeseni sa brzo propalim Running Wildeom, dokazujući da stvaranje kvalitetne serije ponekad graniči sa alkemijom.

Futurama

Kao što je Arrested Development jedna od – ili najbolja komedija svih vremena, tako je Futurama jedna od – ili najbolja animirana serija svih vremena. Četiri sezone izdržao je ovaj pandan Simpsona iz najboljih vremena devedesetih, prije nego ga je Fox otkazao 2003. godine. Posljednja epizoda emitirana je uz poruku “See You On Some Other Channel” u uvodnoj špici. I srećom – dočekali smo je na drugoj mreži.

Četiri direct-to-DVD filma izašla su 2008. i 2009. godine, no nisu bili ni do koljena originalu, dokazujući da je izuzetno teško prenijeti magiju sa malih ekrana na dugometražni format. No Comedy Central se isprsio otkupivši prava te lani oživio Bendera i kompaniju. Prva sezona nakon otkazivanja je emitirana, a čekaju nas još najmanje tri. “Bite my shiny metal ass”, Fox!

Wonderfalls

Tipična slatkasta i čudna serija Bryana Fullera, čije su serije redovito bivale prerano otkazane; Wonderfalls nam jednako nedostaje kao i Dead Like Me ili Pushing Daisies. Neobična mješavina fantasya, drame, komedije i znanstvene fantastike sa netipičnom i čudljivom heroinom koja nikad nije dostizala svoje mogućnosti. Caroline Dhavernas samo je kroz 13 epizoda razgovarala sa svojim voštanim figuricama koje su joj slale kriptične poruke o svijetu oko nje. Serija je od početka bila osuđena na propast; konceptualno čudna, sa još čudnijim likovima nije našla svoje mjesto na Foxu.

 

Undeclared

Judd Apatow nije imao sreće na televiziji. Nakon neuspjeha na NBC-u sa predivnom serijom o životu američkih tinejdžera osamdesetih, Freaks and Geeksima, Apatow je odlučio otići na Fox sa svojom novom serijom. U formatu polusatnog sitcoma, sa fakultetom kao mjestom radnje mislio je da ne može i drugi put podbaciti. Hvaljen od kritike, slabo gledan od publike, Undeclared i nakon skoro deset godina od otkazivanja nalazi nove obožavatelje u reprizama i DVD izdanju. Ova simpatična, lagana i nadasve zabavna serija emitirala je epizode bez reda (krivica Foxa), u lošem terminu kada su Amerikanci bili u strahu zbog terorističkog napada 11. rujna. Nije im bilo do humora i gledali su CNN po cijele dane. To je jedini razlog zašto mislimo da je serija otkazana. Ako slučajno već niste, učinite si uslugu, nabavite DVD izdanje i pogledajte kako je to Apatow radio na televiziji početkom dvijetisućitih prije nego što je postao kralj komedije na velikim platnima.

Terminator: The Sarah Connor Chronicles

Terminator: The Sarah Connor Chronicles svoju je premijeru imao u siječnju 2008. Na valu mlakih kritika, serija je relativno velikim hypeom u svojoj premijeri privukla preko 18 milijuna gledatelja. Nažalost, prve epizode bile su i najlošije. Mnogi su odustali od daljnjeg gledanja, a Sarah je pred kraj svoje prve sezone kvalitetno počela odavati znakove života. Fox je seriju obnovio za drugu sezonu, kada se serija kreativno fantastično razmahala. Nikad manje gledan i nikad bolji, TSCC je u drugoj sezoni postao spora, meditativna studija likova, namjerno depresivna i fantastično iscrtana metaforična priča svoga tvorca Josha Friedmana. Ponekad teška za gledanje, serija je očaravala svojom hrabrošču i potezima koje je rijetko koja serija na broadcast mrežama ikad prikazala. Onaj trostruki cliffhanger na kraju druge sezone nas muči i dan-danas.

Lone Star

Lone Star je posljednja u nizu odličnih otkazanih Foxovih serija, o kojoj smo već pisali nakon premijere prošlog rujna. Ni pola godine nakon otkazivanja nismo sigurni zbog čega je Lone Star propao, no za mizernu, mizernu gledanost teško je kriviti matičnu mrežu. Zapravo, puno je lakše i objektivnije hvaliti Fox što je riskirao sa ovakvom serijom, puno tipičnijom za kabelske mreže. Priča o prevarantu koji iskorištava povjerenje svojih klijenate, uvjeravajući ih da ulože vlastiti novac u nepostojeće, fiktivne investicije možda nije bila najbolja ideja za seriju u ovo doba ekonomske krize, no bio je to daleko najbolji broadcast pilot prošle jeseni.

U biti, ako nešto treba priznati Foxu, to je eksperimentiranje sa ovakvim originalnim i kreativnim serijama, umjesto oslanjanja na niz bezličnih krim-procedurala. Zašto nitko ne piše o prerano otkazanim CBS-ovim serijama? Jer su gotovo bez iznimke sve jednolična smeća, pa kad neka propadne, rijetko tko pušta suzu za njome.

Family Guy

Posljednja serija na našoj listi trenutno je u devetoj sezoni i već je neko vrijeme prilično naporna za gledanje. No moramo je spomenuti jer je svojedobno bila otkazana, i to ne jednom. Nakon druge sezone otkazana je, ali u zadnji trenutak vraćena za treću sezonu, nakon koje je ponovo otkazana. Nakon dvije godine vrlo dobre DVD prodaje i gledanosti repriza na Adult Swimu, naručena je četvrta sezona, a trenutno je stup Foxovog animiranog bloka nedjeljog.

Kultnim statusom, kvalitetom i originalnošću ne može se mjeriti sa većinom serija sa liste, no provokativna animirana serija imala je bezbroj sirovih, ali urnebesnih momenata u prvim sezonama. No provokativnost, kvaliteta i inteligentan humor u posljednje vrijeme srozan je samo na… provokativnost.

18 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861