Carstvo prijestolja: HBO-ov kreativni oporavak – serijala.com
Trenutno čitaš
Carstvo prijestolja: HBO-ov kreativni oporavak

Carstvo prijestolja: HBO-ov kreativni oporavak

Kao zlatno doba televizije uzima se razdoblje jačanja originalne produkcije tada mladog medija, između kraja četrdesetih te početka šezdesetih godina. Danas, možemo reći da traje novo zlatno doba televizije, ili nešto preciznije, zlatno doba televizijske drame.

Prestiž ispred gledanosti

A započeo ga je HBO. Ta pretplatnička kabelska mreža postoji još od 1972. godine, ali originalnim programom bavi se tek od 1997. Oz, kao prva HBO-ova drama, u potpunosti je koristio kreativnu slobodu koju je omogućavala nesputanost oglašivačima, te uključivao eksplicitan jezik i scene inače neprimjerene za nacionalnu televiziju. Ono što je HBO započeo, nastavile su druge kabelske mreže, koje velikanima poput ABC-a, CBS-a, Foxa i NBC-a danas otkidaju sve više i više gledatelja, a produciraju kvalitetnije dramske serije.

HBO je danas, uz još par sličnih primjera poput Showtimea i Starza, specifičan televizijski slučaj i mreža koja autorima može dati veliku slobodu u kreiranju sadržaja. Kao kabelska mreža koja se financira od pretplata, HBO je neopterećen oglašivačima i gledanošću. Prestiž, ugled i jačanje branda važniji su od čiste gledanosti, jer prebogata mreža trošak će makar prebiti na novoj sezoni True Blooda, koja privlači pet milijuna gledatelja, iako se radi o jednoj od rijetkih HBO-ovih serija koje kritika aktivno ne voli.

Game of Thrones

Usto, Game of Thrones vrlo brzo postaje njihov drugi glavni hit, sa tri milijuna gledatelja po epizodi te, za HBO, rekordnom prodajom DVD i Blu-ray paketa prve sezone. Male brojke u usporedbi s ostalim mrežama, no HBO broji nešto manje od 30 milijuna pretplatnika, a ovi podaci odnose se samo na prvo emitiranje. S čestim repriziranjem i uključenom HBO Go streaming platformom, brojka se penje do gotovo 10 milijuna.

HBO (u pravilu) ne otkazuje serije

Hung, Bored to Death, How to Make It in America i Luck se ne bi složili s podnaslovom, reći ćete. Ali u usporedbi s ostalim mrežama, HBO svojim autorima pruža daleko najsigurnije okruženje za stvaranje. Navedene serije otkazane su unutar posljednjih šest mjeseci, ali zapravo nijedno otkazivanje ne znači neku drastičnu promjenu HBO-ove politike “neotkazivanja” serija. Evo zašto.

Enlightened

Mnogi su bili iznenađeni kada je HBO otkazao spomenuti trojac komedija, a istovremeno obnovio najslabije gledanu — Enlightened. Seriju koju je gledalo 150-ak tisuća pretplatnika u prvom emitiranju. No, upravo je to još jedan primjer HBO-ovog povjerenja u vlastitu kreativu. Enlightened je vrlo specifična, za neke nedokučiva serija koju su kritičari potkraj prve sezone prilično zavoljeli. Povjerenje se isplatilo na Zlatnim globusima, kada je glavna glumica Laura Dern podigla kipić, a serija bila nominirana u kategoriji najbolje komedije godine. Hung, Bored to Death i How to Make It in America svoje su prilike dobili, no nisu privukli mnogo kritičkih pohvala, ni bitnih nagrada. Što se tiče Bored to Death, Ted Danson je preuzeo glavnu ulogu u CSI-u, a Zach Galifianakis je također prilično zaposlen u posljednje vrijeme, stoga bi pronalaženje rupa u njihovom rasporedu moglo biti poprilično teško. Osim toga, HBO je na lageru imao spremne nove polusatne serije, Girls i Veep, a mjesta na rasporedu jednostavno nije bilo.

Dalje, Luck? Otkazan je nakon nesreće na setu u kojoj je uginuo treći konj. Za seriju koja se uvelike oslanjala na realističnost konjskih utrka, to je bila nepremostiva prepreka, a mreža koja živi od imidža nije si mogla priuštiti negativan publicitet. Kako je izjavio sam autor serije, David Milch — “tri uginula konja su tri previše.” Pojavile su se teorje zavjere, nagađanja da HBO nikad ne bi otkazao Luck da se radilo o hitu u rangu True Blooda ili Game of Thrones. Možda, ali to nikad nećemo saznati. Ono što znamo jest da je HBO prvotno obnovio seriju samo dva dana nakon premijere prve epizode, usprkos slaboj gledanosti. Gledanost nije bila izuzetno bitan faktor u toj priči.

Luck

Prije njih, HBO je razočarao mnogo više televizijskih fanova, otkazavši Carnivàle (2005.), Deadwood (2006.) i Rome (2007.) bez pravog završetka. Bila su to možda malo drugačija vremena, a tri serije redom su bile užasno skupe. David Milch odmah po završetku Deadwooda kreirao je John from Cincinnati, otkazan nakon samo jedne sezone, ali ta serija je bila bizarni nered kojeg se malo tko sjeća. Uz nesretni Luck, HBO je Milchu otkazao tri od tri serije, a on je nedavno izjavio da apsolutno ništa ne zamjera HBO-u. Dapače, uskoro će početi raditi na adaptaciji djela nobelovca Williama Faulknera. Pitate li se uopće zašto?

HBO će Davidu Simonu dopustiti da snimi četiri i li pet sezona drame Treme, smještene u uraganom razoreni New Orleans. Sa nekih pola milijuna gledatelja po epizodi, serija je uvjerljivo najslabije gledana njihova drama. No, kao što je slučaj i sa komičnom dramom Englihtened, HBO podržava kreativne autore za koje smatra da im donose kvalitetan program (ili makar gledatelje, u slučaju True Blooda i Entouragea).

Novo dramsko zlatno doba televizije

Jer upravo Davidu Simonu, između ostalih, može zahvaliti svoju reputaciju i uspjeh na polju originalnih serija. HBO je kreativni procvat doživio stvaranjem mafijaške drame The Sopranos, danas smatrane jednom od najboljih televizijskih uradaka ikad, kojim je započelo stvaranje HBO-ovog kulta. Six Feet Under stigao je dvije godine kasnije, a Simonov The Wire još jednu potom.Te serije nastavile su HBO-ovu predanost kvaliteti i vjernosti materijala, a početkom prošlog desetljeća blok uglednih drama činili su i spomenuti, ali otkazani Deadwood i Rome.

The Sopranos

Bile su to redom jedne od najboljih, najcjenjenijih i najkvalitetnijih drama proteklog desetljeća. Ako su dvijetisućite započele novo (dramsko) zlatno doba televizije, HBO je bio predvodnik. Pridodati im možemo vrlo popularni Sex and the City, komediju o četirima samostalnim njujorškim ženama, koji možda nije unaprijedio medij kao prethodno navedene drametine, ali svakako je na svoj način obilježio proteklo televizijsko desetljeće.

U to vrijeme HBO-om je vladao Chris Albrecht, kojem se pripisuju zasluge za stvaranje navedenih serija. Tokom njegove vladavine, HBO je bio na vrhuncu, no 2007. godine bio je prisiljen napustiti mrežu nakon optužbi za fizičko zlostavljanje nepoznate žene, a danas je izvršni direktor i predsjednik Starza. Njegovim odlaskom počinje HBO-ovo kreativno lutanje, jer perjanice mreže počele su završavati, a prave zamjene nisu pronađene.

Pročitaj još

Kreativni vakuum nakon kraja Sopranosa

The Wire je završio 2008. godine, The Sopranos godinu prije, a Six Feet Under još dvije godine ranije. HBO se našao u svojevrsnom kreativnom vakuumu, gdje sve do preklani nije imao usporedivu uspješnicu. Da, donekle su nastavili držati primat na Emmyima, gdje posljednjih deset godina redovito odnose najviše nominacija i nagrada, ali to uvelike moraju zahvaliti filmskim i mini-serijskim kategorijama, gdje su praktički pretplaćeni na zlatne kipiće. Serije koje su trebale preuzeti štafetu nisu bile ni blizu traga kultnim prethodnicima.

Big Love, serija o poligamnoj mormonskoj obitelji, trebala je preuzeti flagship status nakon kraja Sopranosa i Wirea, no nikad nije došla ni blizu statusa spomenutih dvaju prethodnika. True Blood, kao druga drama iz tog “prijelaznog razdoblja” oduvijek je bio grešno zadovoljstvo u najboljem slučaju. Iluzorno bi ga bilo ektiketirati ikako drugačije, iako je u svojoj ranijoj fazi bio vrlo dobar unutar tih okvira. No, iako se True Blood još manje nego Big Love može stavljati u kontekst Sopranosa, Wirea, pa ni danas aktualnih HBO-ovih drama, obožavatelji slabije gledanih serija ove mreže upravo golemom uspjehu True Blooda (u HBO-ovim okvirima) mogu zahvaliti što i danas uživaju u nekim slabije gledanim serijama, poput Tremea.

True Blood

Carstvo prijestolja

HBO se iz praznog hoda trgnuo lani, a za novi uzlet zaslužni su autori koji su im donijeli slavu s prethodnim serijama, pojačani nekim novim imenima. David Simon se vratio s Tremeom, još potcjenjenijom serijom od njegovog prethodnika, The Wirea. Terrence Winter, scenarist koji je napisao najviše epizoda Sopranosa uz autora Davida Chasea, kreirao je Boardwalk Empire, potpomognut velikim Martinom Scorsesejem. Ugledni redatelj režirao je pilot epizodu, a njegovo ime dalo je dodatnu težinu i vrijednost projektu. Dugo planirana adaptacija romana “Pjesma leda i vatre” Georgea R.R. Martina, Game of Thrones, lani je postala hit na svim razinama. Kritika i publika zdušno su prihvatile seriju od samog starta, a zapažena je i na Emmyjima, koji rijetko obraćaju pozornost na žanrovske serije.

Boardwalk Empire

David Milch kreirao je svoju treću seriju za HBO, već spomenuti Luck, no sudbina nije htjela da se konjička drama duže zadrži na programu. Prva sezona bila je ponekad teška i zbunjujuća, ali na kraju itekako dostojna HBO-a, koji jedini može privući filmska imena kao što su Dustin Hoffman i Nick Nolte. Svoju skorašnju premijeru (24. lipnja) čeka nova drama Aarona Sorkina, Emmyem nagrađenog autora serije The West Wing i Oskarom nagrađenog scenarista filma Social Network. Newsroom će pratiti zbivanja iza kulisa kabelske informativne emisije, što je njegova treća show-within-a-show serija, nakon Sports Nighta i Studia 60 on the Sunset Strip.

Treme, Boardwalk Empire, Game of Thrones, Luck i Newsroom danas ravnopravno stoje nasuprot prethodnoj generaciji drametina kao što su The Sopranos, The Wire, Six Feet Under i Deadwood. HBO je nakon kreativne štucavice ponovo okupirao vrh televizijske produkcije, uspjeh tim veći ako imamo na umu povećanu konkurenciju sa AMC-a (Breaking Bad, Mad Men), FX-a (Justified, Sons of Anarchy) i Showtimea (Homeland), mreža čiji je uspjeh na neki način i sam potpomognuo.

4 komentara
  • svaka cast na clanku, zasluzia je HBO jedan ovakav osvrt na njihovu povijest i trenutno stanje, ipak su ako pogledamo cijelu situaciju miljama ispred ostalih

  • .. a otkad je Chris Albrecht na čelu (ili barem oko vrha) Starza, mreža izbacuje drame Boss i Magic City.. coincidence? i think not

    • Da, ali i Camelot se “dogodio” pod njegovim okom (Spartak je naručen prije njegovog dolaska). Starz mora još puno, puno žganaca pojesti da dostigne FX / AMC / Showtime, kamoli HBO.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861