Recenzija: Succession — ratne linije su povučene u trećoj sezoni HBO-ove dobitnice Emmyja – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Succession — ratne linije su povučene u trećoj sezoni HBO-ove dobitnice Emmyja

Recenzija: Succession — ratne linije su povučene u trećoj sezoni HBO-ove dobitnice Emmyja

Krajem prošle sezone HBO-ove sage o obitelji Roy, Kendall (Jeremy Strong), buntovni sin i prvi potencijalni nasljednik medijskog carstva, naizgled baca vlastitog oca Logana (Brian Cox) pod autobus. Većinom druge sezone serije tempirana bomba skrivanja niza seksualnih napada na krstarenjima u vlasništvu Waystara iz prošlosti visi kao sjekira nad vratovima obitelji i same kompanije. Cijena dionica je u slobodnom padu, PR je zapaljena vreća smeća, a investitori su na iglama. Kendall, koji je dio epizoda prošle sezone proveo uškopljen i letargičan, napokon se odlučio suprostaviti ocu priznavši pred medijima da je Logan sve znao i da je kompanija nagodbama žrtvama držala usta zatvorena.

Treća sezona nastavlja se odmah nakon eksplozivnog priznanja, a Logan i Kendall započinju građanski rat unutar obitelji. Jeremy Strong igra svoju najbolju sezonu i taj sklad između uplašenog i kvazisamouvjerenog šupka dovodi do savršenstva. Brian Cox standardno je strog i beskompromisan, ali možda ipak s određenim nijansama senzibilnog, pažljivog oca. Ratne linije su povučene, a saveznici su primorani birati strane. No, reći tko staje s koje strane ratne linije bio bi spojler, a Roy i Logan pomalo su u strci pridobiti partnere u svoje koalicije, jer baš kao i navedeni dvojac — i ostatak obitelji misli isključivo na vlastite guzice. Shiv (Sarah Snook) u svoj toj zbrci uviđa da možda upravo ona ima najviše izgleda preuzeti kompaniju i ne preže ni pred čim da svoj cilj i ostvari. Roman (Kieran Culkin) i Connor (Alan Ruck) i dalje žive u nekim svojim bajkovitim budalaštinama iluzije, samo na njenim različitim razinama. Sjajan geg o Connorovoj kandidaturi za predsjednika države koji se provlači već dvije sezone nastavlja se i u novoj sezoni i bolji je nego ikad. Roman i dalje ima najbolje one-linere, a njegova veza s Gerri (J. Smith Cameron) komplicira se uvođenjem novih prepreka u ovim epizodama. Roman ne želi naljutiti oca, ali u njemu tinja bunt i prkos prema autoritetu. Hoće li se konačno oduprijeti kontroli vlastitog oca, ostaje vam otkriti.

Osim članova obitelji od posljedica građanskog rata nisu pošteđeni ni Tom (Matthew Macfayden) i Greg (Nicholas Braun), čiji odnos dobiva nekoliko novih dimenzija u epizodama u kojima se pronađu u istoj, opasnoj situaciji. Tom je i dalje otrovan prema jedinoj osobi nad kojom ima neki autoritet, Gregu, ali spoznaja da mu je šlampavi i previsoki rođak jedan od najboljih oslonaca u krvavom ratu ujedinjuje i osnažava ovo strateško partnerstvo. Ne možeš napraviti tomlette bez da razbiješ nekoliko greggova, a ovaj dvojac i njihova interakcija opet je jedan od najboljih dijelova serije.

Sarah Snook, “Nasljeđe” / HBO

Jesse Armstrong i njegovi scenaristi i scenaristice napravili su od Successiona perjanicu HBO-ovog programa, a dijalozi i uvrede koje pršte s ekrana natjerale bi i samog Davida Milcha da ustane pred televizorom i zaplješće. Priča ovdje i dalje prilično izravno govori o tome da se svi likovi na ekranu pokušavaju domoći moći i vlasti, ali radnja na koju je priča postavljena sve je samo ne jednostavna. Zakulisne igre i politika iza svakog poteza pažljivo su orkestrirana simfonija o kojoj se razmišlja nekoliko koraka unaprijed, a pobjeđuje onaj koji vidi više poteza od protivnika. Noževi u leđa ovdje više nisu iznenađenje, već je pitanje koliko duboko se zabija taj nož i tko ga može više puta okrenuti.

Pročitaj još

Epizode i u trećoj sezoni traju sat vremena, a scene su još uvijek popraćene sjajnim klasičnim notama Nicholasa Britella koje odlično odgovaraju modernom settingu serije. Ima nešto u tom suprostavljanju klasične glazbe i ekipe koja razgovara mobitelima pokušavajući na silu izgurati protivnika iz već neke aktualne epizodne korporativne bitke. Ako je uopće bilo sumnje — Succession vrlo brzo otklanja bilo koji njen trag. Prvih nekoliko minuta nove sezone još uvijek se događa u Hrvatskoj, a natpisi i domaće reklame malo odvlače pažnju, no već nakon tri minute montipajtonovska interakcija Romana i Logana vraća nas nazad u svijet krvoločnih korporativnih napetosti. Balans drame i crnog humora i dalje je zadivljujuće nijansiran, a citati će opet puniti društvene mreže i novinske stupce. Succession je još uvijek jedna od najboljih serija na televiziji i nove epizode bacaju rukavicu u borbi za sljedeću rundu televizijskih nagrada. Budite sretni što se Royevi i društvo vraćaju na male ekrane.

Succession (“Nasljeđe”) će biti dostupan od ponedjeljka, 18. listopada na HBO GO-u, a istog dana u 20:00 emitirat će se na linearnom HBO kanalu. Sedam epizoda treće sezone za recenziju ustupio nam je HBO Hrvatska.

9 10 1
9

Žanr: Drama

Autor: Jesse Armstrong

Mreža: HBO

Glume: Jeremy Strong, Brian Cox, Sarah Snook, Alan Ruck, Kieran Culkin

Datum premijere: 17. listopad 2021.

Datum premijere (HR): 18. listopad 2021.

Sedam epizoda treće sezone pogledano je za recenziju.

4 komentara
  • Succession mi je među razvikanijim HBO-ovim serijama najlošija. Zapravo, ekstremno mi je dosadna. Pogledao sam prvu i pol druge sezone i odustao od daljnjeg gledanja s argumentom ”da je život prekratak”. Pokušao sam dokučiti u čem je stvar, čini mi se da su tri razloga zašto mi serija ne sjeda: 1. ne postoji lik u seriji koji mi je simpatičan i s kojim bi se barem u nekom smislu mogao poistovjetiti – svi su mi u različitim stupnjevima odbojni; 2. ne mogu se nikako zainteresirati za main plot oko toga tko će voditi (naslijediti) kompaniju; 3. glumačka postava mi se ne sviđa (to je dosta iracionalno, no tako je). Naravno, nemam nikakvih problema s time da je bilo kome serija super, a Darijeve recenzije volim čitati neovisno o slaganju ili neslaganju oko same serije.

    • O Stjepane mnogo ti hvala, potpuno se slažem, niosam morao da se trudim da pišem komentar a ti si to ionako bolje uradio… pozdrav Darko

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861