Lone Star (pilot) – serijala.com
Trenutno čitaš
Lone Star (pilot)

Lone Star (pilot)

Zbilja nisam htio pisati o Lone Staru. Ne već sad. Ako ste se možda pitali zašto pišemo blic recenzije za sve loše (ili lošije) serije ove jeseni, te zašto još nismo ništa napisali o Boardwalk Empireu, Lone Staru, pa čak i The Eventu, odgovor je prilično jednostavan. Boardwalk Empire je najbolja nova serija o kojoj ćemo tek pisati, Lone Star je imao jedan od najboljih pilota jeseni, a za The Event nam treba još koja epizoda da ga možemo pošteno popljuvati (ili možda pohvaliti).

I baš kao za Boardwalk i Event, htjeli smo pričekati još koju epizodu da objavimo nešto cjelovitiji dojam o FOX-ovoj novoj seriji. No, budući da je Lone Star u ponedjeljak potopljen u rezultatima gledanosti poput Titanica 1912. tako nas je natjerao da ranije pokažemo karte. Iliti objavimo tekst. Lone Star ima osiguranu još jednu epizodu sljedećeg ponedjeljka, a ukoliko gledanost ne poraste, sigurno je da ga više nikad nećemo vidjeti na malim ekranima. Šanse za drastičan porast gledanosti… pa recimo da je realnije da će FOX dati Fireflyju drugu sezonu.

Lone Star je priča o Bobu. Bob Allen (meni potpuno anonimni James Wolk) je varalica. Zajedno sa svojim ocem, Bob iskorištava povjerenje svojih klijenata, koje zatim natjera da investiraju svoj teško zarađeni novac u nešto što ne postoji. Bob je sjajan glumac. Ima dobru priču, lijepu kosu, zdrav ten, obrijano lice, zavodljiv osmijeh; sve što mu treba da vas natjera da mu potpišete ček. Dok kažete keks, Bob vam je već uzeo novac i krenuo u igranje nove prijevare.

Lone Star započinje u trenutku kada gospodin Allen igra dvije prijevare istovremeno. U jednoj živi s djevojkom Lyndsey (Eloise Mumford) u malenoj kućici u mjestašcu Midland, negdje u Teksasu. Ovdje izvlači lovu od lokalnog stanovništva nudeći im da ulažu u bušotine koje će im utrostručiti investicije.

U drugoj, onoj većoj i važnijoj, Bob ima ženu Cat (Adrianne Palicki). Cat je kćer vrlo bogatog vlasnika (Jon Voight) multinacionalne kompanije. Bob se snalažljivo ugurao na rukovodeću poziciju u kompaniji, trenutak koji su on i njegov otac konačno dočekali. Sad ima šansu uzeti milijune dolara iz kompanije i pobjeći na otok usred Tihog oceana, gdje su pive hladne, a žene u toplesima.

Ali Bob više ne želi tako živjeti. Dosta mu je laži, dvostrukog života, varanja, spletkarenja i usamljenog života. Bob ima šansu stvoriti obitelj sa ženom koju voli. Jedini problem je što on voli i jednu i drugu…

Strani kritičari su hvalili pilot na sva usta i potpuno iskreno, sav je hype itekako zaslužen. Pilot je prekrasan. Zanimljivi, lijepo karakterizirani likovi, te glumci koji ih glume. Kombinacija mladih snaga (Wolk, Mumford, Palicki) i starijih veterana (Voight, Keith) nudi zanimljivu kemiju na ekranu. Režija u rukama Marca Webba (“500 Days of Summer”) – besprijekorna. Stil, atmosfera, tempo i lokacije su odlične. Ima nešto u tom bogu-iza-nogu pristupu Teksasa što mi neizmjerno godi gledajući. Ta neka jednostavnost, usporeni život, boje, ljudi, krave, bikovi, nogomet i pašnjaci Teksasa. Svakako jedan dobrodošao odmak od stalno istih zgrada i ulica televizijskog Los Angelesa i New Yorka. Friday Night Lights je kriv. Pored autentičnih lokacija, serija ima i predivan soundtrack, gdje su u samo 45 minuta uspjeli nagurati pjesme Mumford & Sonsa, Antlersa, Jose Gonzaleza i drugih.

Lone Star je jedan od najboljih, a vjerojatno i najbolji, network pilot sezone. Pilot kao samostalna epizoda televizije gotovo da i nema greške. Kao što se već i pisalo, nismo baš sigurni koliko će priča držati vodu na duge staze, odnosno koliko je Lone Star stvarno spreman za serijaliziran tjedan-za-tjednom storytelling. S “pozitivne” strane, vjerojatno nećemo to ni saznati. Iako bi jako voljeli, pa makar ispalo smeće nakon treće epizode. FOX je naručio trinaest epizoda, Vulture doznaje da bi se šesta trebala početi snimati u petak. Velika je vjerojatnost da će FOX prekinuti i snimanje i emitiranje sljedećeg tjedna, pa nećemo nikad ni saznati gdje je sve ovo vodilo.

8.4 10 1
8.4

Žanr: Drama

Autor: Kyle Killen

Mreža: FOX

Glume: James Wolk, Eloise Mumford, Adrianne Palicki, Jon Voight, David Keith

Datum premijere: 20. rujna 2010.

6 komentara
 • :( Glupi Ameri. Super je bio pilot, slažem se s kompletnom review. ALI, mislim da FOX ne može prekinut snimanje LOL. Imaju potpisan ugovor na 13 epizoda i tih 13 će biti snimljeno.

  Tako je prije godinu-dvije propao The Ex List od CBS-a. Iako su emitirane samo dvije-tri epizode, čitao sam negdje da po ugovoru moraju snimit cijelu seriju :D

 • Da, nešto je čudno primamljivo u tom Teksasu. Pilot mi je bio dobar, ali… ali… ne znam koliko želim gledati razvoj događaja kao seriju. Da je to film, s malo pretumbanim zapletom iz pilota i dodanim raspletom, bio bi odličan.

  @Franko kaj negdje postoji nešto nakon 4. epizode Ex-Lista? Odlična serija, čiji najgluplji dio je bila glavna glumica. Pardon, glavni lik.

 • @Franko
  FOX moze smanjiti ugovor na devet (najmanje moguće) epizoda, sto ce vjeroatno i napraviti i da od ovog fijaska izvuku barem DVD set. Hoce li emitirati i ostatak epizoda na televiziji ako druga nastavi trend lose gledanosti? Gotovo sigurno ne. Summer burn-off, mozda Sky One (mislim da su oni kupili prava za UK) ili taj DVD set kad izade.
  @statler
  Kao film bi moglo, cak i kao limited serija bi moglo (min 4, max 10 epizoda). Ne znam, treba vidjeti tu drugu epizodu, mozda ispade totalno smece, pa mi nece biti ni zao kad je otkazu :)

 • Sad gledam rejtinge za ovu drugu nedelju i…’bem mu miša – taman pomislim da gore od prošle nedelje ne može, gledaoci u USA me lepo demantiraju…

 • Gledam zašto je Lone Star trending topic na Twitteru. I vidim – serija je otkazana nakon 2 epizode. ha, ha, ha…

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861