Najznačajniji televizijski događaji 2010. godine – serijala.com
Trenutno čitaš
Najznačajniji televizijski događaji 2010. godine

Najznačajniji televizijski događaji 2010. godine

Na Serijali se rijetko bavimo širim televizijskim temama osim serija, pa je kraj godine dobar povod da se osvrnemo i na neke ostale priče koje su obilježile lanjsku televizijsku godinu. Ovog nam puta serije nisu primarni fokus, već 12 medijskih tema koje su dobile značajan prostor u američkim medijima te svaka na svoj način utjecale na televiziju. Od NBC-jevih late night akrobacija, političkih skupova, voditeljskih oproštaja i otkaza, reality zvijezda, pa do najvažnijih televizijskih premijera i finala protekle godine.

NBC-jev late night debakl

Saga koja se razvlačila početkom godine. Najveća u nizu NBC-jevih programskih pogrešaka posljednjih godina bila je poklanjanje pet sati tjednog primetimea Jayu Lenu. Propali eksperiment za sobom je povukao lavinu problema za NBC, počevši od bogatih ugovora dvaju komičara, te samo jednog mjesta u rasporedu. Conan O’Brien napustio je NBC uz izdašnu otpremninu, a Jay Leno nakon kratkog izleta u primetime dobio natrag The Tonight Show, kojeg je Conan vodio nepunih osam mjeseci. Ironično, sa gledanoću jednakom Lenovoj nakon povratka. Lenovim povratkom u late night ostao je problem razrijeđenog primetimea i manjka programa kojim bi NBC popunio. Pojačali su produkciju programa za jesen, imali Abramsa, Bruckheimera, napeti serijalizirani SF triler, Jimmya Smitsa i novu inkarnaciju Law & Ordera, no većina toga se sasvim fino uklopila u mediokritet NBC-jevog programa. Sve to uzrokovalo je učvršćivanjem mreže na posljednje mjesto gledanosti, ne računamo li nebitni CW. Priča oko Conana tad je tek počela, dobrih pola godine čitali smo nagađanja kud će otići, a nakon što je odabrao TBS, još nekoliko mjeseci čekali smo njegovu prvu emisiju.

"On je kriv!"
"On je kriv!"

Premijere Pacifika, Boardwalka i The Walking Deada

Tri najiščekivanije i najveće premijere godine bile su dvije HBO-ove i jedna AMC-jeva serija. The Pacific, Hanksov i Spielbergov pogled na pacifički teatar Drugog svjetskog rata, bilo je jedan od najskupljih i najvećih televizijskih projekata u povijesti medija. Imali smo priliku gledati ga u pretpremijeri koju je organizirao domaći HBO, a domaći pretplatnici ovog kanala gledali su ga samo dan nakon američke premijere. Baš kao i The Walking Dead, kojeg je preuzeo regionalni Fox Crime. Osim televizijske invazije, zombiji su navalili i na veće svjetske gradove u sklopu promocije koja je itekako urodila plodom. Boardwalk Empire na televiziju je doveo velikog Martina Scorseseja, što je samo po sebi bilo dovoljno za visoka očekivanja i veliki hype, a serija je unaprijed bila proglašena “novim Sopranosima.” Jesu li to postali u svojoj prvoj sezoni nije bitno, no u svakom slučaju radi se o još jednoj sjajnoj HBO-ovoj seriji i jednom od najboljih lanjskih ostvarenja.

Završeci Losta, 24 i prvog Law & Ordera

Tri serije koje su svaka na svoj način oblikovale televiziju današnjice, završile su protekle godine. Lost je u povijest otišao završivši planiranih šest sezona kontroverznim finalem koje se kritičarima nalazilo na listama najboljih i najgorih ovogodišnjih epizoda. Ovisno kakvog ste pogleda na seriju. Opjevali smo ga u više navrata, nikad nismo skrivali veliku privrženost seriji i neizmjernu tugu što je putovanju došao kraj.

24 je završio nakon 8 punih sezona i 9 godina na malim ekranima. Kiefer Sutherland je proživio pravu glumačku renesansu igrajući CTU agenta Jacka Bauera, ulogu koja mu je donijela i hrpetinu vrijednih nagrada. I nekoliko šlepera zelembaća. Iako bi se moglo diskutirati o kvaliteti proteklih nekoliko sezona, istina je da će nam Jack i teroristi nedostajati na novogodišnjem rasporedu.

Prošla je godina označila kraj originalnog Law & Ordera, jedne od najdugovječnijih američkih primetime serija (trenutno su samo Simpsoni duže na programu) i jedne od najuspješnijih televizijskih franšiza sa pet spin offova te još tri strane adaptacije – britanske, ruske i francuske. Law & Order je najokorjeliji primjer procedurala, televizijskog formata kojeg preziremo i zaobilazimo u najširem luku, no utjecaj na televiziju i uspjeh mu ne možemo osporiti.

"See You In Another Life, Brotha"
"See You In Another Life, Brotha"

AMC – Breaking Bad i Mad Meni nisu bili slučajnost

Protekla godina potvrdila je status AMC-a kao proizvođača vrhunskih televizijskih uradaka. U recenziji pilota Rubicona dotakli smo se pitanja “je li Rubicon tri od tri za AMC” – bio je. A The Walking Dead koji je uslijedio bio je i četiri od četiri. Rubicon je doduše otkazan nakon samo jedne sezone, no svejedno ostaje kao jedna od najkvalitetnijih serija protekle kalendarske godine, a Walking Dead uspio je pridobiti veći dio publike i ogromno gledateljstvo, te na valu velikog hypea dogurao do nominacija za Zlatne Globuse i još nekih nagrada.

Breaking Bad, Mad Meni, Rubicon i The Walking Dead (bili) su odlično koncipirani, kvalitetno napisani i sjajno odglumljeni, a trenutno spadaju u sam vrh televizijske produkcije. U novoj godini ponovo nas očekuju dvije nove AMC-jeve serije, The Killing u ožujku i Hell on Wheels koji nema određen datum, no očekuje ga se tokom godine. Šest od šest?

Krah Lone Stara i kvalitetne broadcast produkcije

Neuspjeh Lone Stara, sam po sebi nije jedna od najznačajnijih televizijskih priča godine, no njegove moguće posljedice jesu. Što god mislili o Foxu zbog Arrested Developmenta, Fireflya i Fringea, usprkos njihovim posrtajima Fox još uvijek pokušava ponuditi nešto osim generičkih formulaičnih procedurala. Lone Star je bio osjetno drugačija serija od onog što obično očekujemo od broadcast mreža, imao je onaj kabelski filing kvalitetno napisane i snimljene serije, ali i mizernu gledanost te je otkazan nakon samo dvije emitirane epizode. Naredne sezone pokazat će je li se, i koliko, to odrazilo na odvažnost mreža pri naručivanju novih serija.

Lone Star ujedno je bio jedina kvalitetna drama na broadcastu, a jesen nam nije ponudila nijednu dramu vrijednu spomena. Prava kvaliteta (i) ove jeseni bila je na kabelskoj.

Lone Star, Fox
Lone Star, Fox

Oproštaj Larrya Kinga

Larry King, jedno od zaštitnih lica i najvećih brandova Cable News Networka, svoju posljednju emisiju odradio je 16. prosinca, otišavši u mirovinu nakon 25 godina vođenja političkog showa Larry King Live. Iako je objesio tregere o klin, najavio je da će povremeno voditi specijale na CNN-u. U svom showu ugostio je velik broj poznatih javnih ličnosti, od glumaca do političara, a bio je to najgledaniji i najdugotrajniji program u povijesti CNN-a.

Politički skupovi televizijskih voditelja

Dva dijametralno suprotna televizijska politička komentatora i voditelja, konzervativni i nenamjerno komični Glenn Beck te liberalni komičar Jon Stewart održali su političke skupove u Washingtonu koji su privukli desetke tisuća istomišljenika. Beck, komentator Fox Newsa svoj je skup pod nazivom “Restoring Honor” održao krajem kolovoza na istom mjestu kao i povijesni govor Martina Luthera Kinga, samo “par stepenica niže.”  Skup su podržali neki populistički republikanski političari poput Sare Palin te Tea Party pokret, a bio je izrazito nacionalistički i vjerski nastrojen.

Stewart, voditelj Daily Showa na Comedy Centralu, je svoj “Skup za povrat razuma” održao kao svojevrstan odgovor Becku, apelirajući za smirivanje političkog dijaloga koji se, pred izbore za Kongres, opasno polarizirao i odlazio u ekstreme poticanjem straha. Skup je imao izraženiju zabavnu notu, a na pozornici se pojavio i nastupao velik broj glazbenika – Sheryl Crow, Mavis Staples, Yusuf Islam (nekad znan kao Cat Stevens), Ozzy Osbourne, The Roots, frontmen Wilca Jeff Tweedy… Iako službeno nije bio obojan stranačkim bojama, bio je svojevrstan poticaj glasačima Demokrata par dana prije izbora za Kongres (koje su izgubili).

Jon Stewart i Stephen Colbert
Jon Stewart i Stephen Colbert

Prelazak LeBrona Jamesa u Miami

Prelazak dvostrukog MVP-a NBA lige, LeBrona Jamesa, iz Cleveland Cavsa u Miami Heat bio je jedan od najvećih sportskih transfera i priča 2010. godine, ne samo u američkoj košarci i SAD-u. Kao slobodan igrač pridružio se Heatsima, a svoju odluku javnosti je priopćio u uživo prenošenom specijalu na ESPN-u. Deset milijuna gledatelja gledalo je LeBrona kako slama srce Clevelandu.

Cenzura za 200 epizoda South Parka

South Park je dvjestotu epizodu obilježio povratkom Super Best Friendsa, grupe najvećih svjetskih religijskih figura, koju (među ostalim) čine Isus, Mojsije, Višnu, Lao Ce i Muhamed. No Comedy Central je njegov lik u epizodi u potpunosti cenzurirao crnim blokom i natpisom “CENSORED.” Uslijedile su prijetnje smrću autorima od strane radikalne islamističke organizacije, Muslimanske revolucije, pa je u sljedećoj epizodi cenzuriran i svaki spomen Muhamedova lika. Jedna vrlo bizarna i apsurdna cenzura koja je sasvim slučajno prethodila rasplamsavanju raprave o izgradnji islamskog centra blizu mjesta uništenih tornjeva World Trade Centrea, što je dobar dio američkih medija i javnosti protumačio kao provokaciju.

Cenzurirani utemeljitelj Islama
Cenzurirani pravokutnik - utemeljitelj Islama

Otkazi na CNN-u i NPR-u, opomene na MSNBC-u

U rujnu su zbog neopreznih izjava otkaze dobili komentator NPR-a (javne neprofitne radio stanice) Juan Williams te CNN-ov voditelj Rick Sanchez. Williams je otpušten nakon što je gostujući na Fox Newsu izjavio da “postane nervozan kad vidi Muslimana na avionu.” Fox News mu je odmah nakon otkaza sa NPR-a ponudio ugovor vrijedan od 2 milijuna. Rick Sanchez je Jona Stewarta nazvao zadrtim te rekao da CNN vode Židovi, što je očito uvrijedilo čelnike najstarije kabelske news mreže pa su mu uručili otkaz. Fox News se nije isprsio ovog puta, a Stewart je otkaz nazvao “apsolutno ludim” te rekao kako se osobno nije uvrijedio zbog izjave. MSNBC-jev voditelj i komentator Keith Olbermann u studenom je zbog neprijavljene donacije trojici demokratskih kandidata na izborima za Kongres bio suspendiran “na neodređeno”, da bi na posao bio vraćen samo dva dana kasnije.

Betty White

Betty White je, usprkos svojih 88 ljeta, imala hiperaktivnu godinu. Počelo je Facebook kampanjom koja je prikupila preko pola milijuna članova prije nego je NBC u ožujku potvrdio da će White biti domaćin epizode Saturday Night Livea, i to kao najstarija voditeljica u povijesti showa. Nastup joj je donio Emmy za najbolju gostujuću glumicu u komediji. Prihvatila je i ulogu u, doduše užasnom, sitcomu Hot In Cleveland, koji joj je čak priskrbio nominaciju Udruženja glumaca za najbolju žensku glumicu i najbolji ansambl u komediji, uz priznanje o životnom postignuću. Usput je gostovala u 30 Rocku, The Middleu i Communityu te imala ulogu u filmu You Again, uz Kristen Bell, Jamie Lee Curtis i Sigourney Weaver. Žilava starica

Betty White
Betty White

Reality teme – Idol, Ples i Jersey Shore

Nemamo naviku pisati o reality showovima; u pravilu ih ne gledamo, ali ne poričemo da ima zabavnih i gledljivih. Iako ne spada u tu skupinu, Foxov powerhouse American Idol uvijek je glavna medijska reality priča u SAD-u. Simon Cowell početkom godine najavio je odlazak iz Idola, a u srpnju je to objavila i Ellen DeGeneres, rekavši da “joj show ne odgovara.” Prva je, naravno, poznata lezbiljka, a druga je Ellen DeGeneres. Cowell je od samog početka, dakle devet sezona, glumio Tonya Cetinskog (ili je obrnuto?) kao zaštitno lice i glavi serator showa. Njihovim zamjenama, nakon obaveznog medijskog natezanja i špekuliranja, proglašeni su Steven Tyler i Jennifer Lopez. Prva je, naravno, poznata ostarjela pjevačica, a druga je J Lo.

U drugim showovima, propala reality zvijezda Kate Gosselin i majka osmero djece te Bristol Palin, 18-godišnja majka i žestoka zagovornica apstinencije, bile su glavne “zvijezde” ABC-jevog Dancing With the Stars. Showa kod nas poznatijeg kao “tko je uopće zvijezda u ovom paru?”

Većina normalnih početkom 2009. pitala se “WTF je Justin Bieber i Jersey Shore.” Do kraja 2010. postali su jedne od najiritantnijih zvijezda trenutno, a Jersey Shore bilježio je gledanost za koju bi NBC svog pauna ofarbao na rozo i nazvao ga Coco.

Doduše, najveća reality zvijezda 2010. bila je lubenica iz Amazing Racea koju si je natjecateljica Claire Champlin nes(p)retno katapultirala direktno u glavu. Slow motion je prekrasan.

Komentari (0)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861