24: Kraj jedne ere – serijala.com
Trenutno čitaš
24: Kraj jedne ere

24: Kraj jedne ere

Nakon osam sezona, jedna od najboljih akcijskih serija na televiziji odlazi u povijest. Simboličnog imena 24, i originalnom izvedbom, dovoljna je bila jedna sezona kako bi se skupilo mnoštvo fanova, a ime Jack Bauer je postalo opće poznato (neki ga poistovjećuju s Chuckom Norrisom). Kiefer Sutherland ne samo da je nagrađivan za svoju ulogu, nego je svojedobno postao i najplaćeniji glumac neke TV serije.

Ono što je  gledatelje mamilo na gledanje je, u prvom redu, bila nepredvidiva priča prepuna iznenađenja i preokreta. Dodatni plus serije su bili fantastični glumci, akcija, tematika, i ono najistaknutije – stvarno vrijeme. Posebnost i originalnost ove serije je što svaka epizoda predstavlja sat vremena u stvarnosti, tako bi jedna sezona predstavljala jedan dan. To je izvrsno poslužilo kako bi se stvorila velika napetost u priči, a čovjek nikad nije znao tko će od glavnih uloga okončati svoj život.

I to je bilo zanimljivo, scenaristi su bez ustručavanja ubijali glavne uloge tijekom sezona, tako se nitko drugi osim Jacka Bauera ne može pohvaliti da je prisustvovao u svim sezonama, stoga je seriju bilo još zanimljivije gledati. No to je sa sobom povuklo stvar koja se nije svima svidjela – nedodirljivi Jack Bauer. Istina, u ovoj seriji nikad niste znali kada će tko postati pokojni, bez obzira što spada među glavne uloge, ali se za jednu osobu uvijek znalo da će se izvući živa, ma u kakvoj god teškoj i bezizlaznoj situaciji se nalazila.

Da je bilo još sezona, Jack Bauer bi vjerojatno nadmašio Chucka Norrisa. Ispočetka je bilo u granicama normale, no kako su sezone odmicale nadgledali smo se svakakvih situacija, a evo baš posljednja osma sezona je otišla najdalje. Nakon što je primio nož u trbuh, te dva metka u sebe u jednom danu, Jack Bauer i dalje  stoji na nogama kao da ga je netko malo ogrebao. Međutim, realno, to ne treba biti neki veliki minus, to je ionako bio trademark serije, jedino što su se počeli gomilati nepotrebni klišeji.

Posljednje epizode posljednje sezone je bilo uzbudljivo gledati. Radnja se munjevitom brzinom razvijala, a Jack Bauer je ubijao ljude kao glinene golubove. Bio je toliko ljut zbog Reneeine smrti da je ubijao sve odreda, te se čak pripremio ubiti ruskog predsjednika Suvarova. Danu Walsh je sredio hladnokrvo, Novakovicha na brutalan način, Pavela da ne spominjemo, a Charles Logan se jedva izvukao.

Premda je serija bila žestoka i prepuna akcije od samoga početka, ono nasilje i brutalnost u posljednjim epizodama je nadmašilo sve dosada viđeno. Općenito, finale serije nije bilo loše, no zbog nekih stvari daleko od toga da bude posebno. Klišeji su se gomilali, neki su bili uistinu apsurdni, sve u korist Jacka, a pored njih, druga stvar koja nije bila za pohvalu je predvidivost. Kao i uvijek, bilo je preokreta i iznenađenja, no ključne stvari su bile predvidive. Kada Jack treba riješiti Suvarova, očekivano, ipak se smilovao i nije ga ubio. Kad je predsjednica Taylor trebala potpisati mirovni sporazum, shvaća da je bila u zabludi, pa odustaje, očekivano. Kad je Jack na samom kraju epizode trebao biti smaknut, očekivano, ostaje živ. Jedno od obilježja 24 je bilo što serija u nekim stvarima ide do krajnosti (sjetimo se Ryana Chappellea), no za kraj serije to nismo dobili. Uglavnom očekivan kraj sa happy-endom za one koji su se uspjeli izvući živi.

Pročitaj još

No izuzmemo li posljednje tri sezone, serija je bila najbolja u svojoj klasi. Do šeste sezone, svaka je bila bolja od prethodne, a peta vrhunac. Za šestu su i sami scenaristi priznali kako je katastrofalna, te je nerado spominju, dok su sedma i osma koje su ostale u svježem sjećanju srednja žalost. Da se ekipa zaustavila nakon pete sezone, imali bismo samo riječi pohvale. U novijim sezonama se osjeti kako scenaristima ponestaje ideja, kako to više nije to, čak ni Jack Bauer nije dobio poštenu minutažu. Osjećalo se kako je kraj bio blizu.

Premda su stvari takve kakve jesu, ako ima netko da bi želio vidjeti još sezona, to bi svakako bio autor ovog teksta. Ono što će najviše nedostajati, osim Jacka Bauera, su ti silni preokreti i iznenađenja u priči. Premda ima stvari koje čovjek može predvidjeti, fascinantno je kako je i u osmoj sezoni bila gomila događaja koja je čovjeka ostavljala bez daha, u šoku i nevjerici, potpuno iznenađenoga. Za one kojima je teško pao završetak serije, ima i nešto dobrih vijesti, uglavnom starih. U pripremi je film za kojeg je poznato da će se snimati u Europi, da ćemo vidjeti neke stare likovi, te da se događaji neće odvijati u stvarnom vremenu. Svakako dobro za one koji su željni vidjeti još malo Bauera u akciji.

Sa završetkom 24, televizija je ostala bez još jedne originalne i izvrsne serije, a vjerojatno i možda najbolje akcijske ikad. Jack Bauer će nam svima nedostajati, no nekako nam je lakše kad znamo da je bilo već i vrijeme na što su upućivale posljednje sezone.

4 komentara
 • Super,napisano, za kraj mislim da je trebao Jack umrijeti,a za film su još prije par godina pričali da će se događati između 2. i 3. sezone

 • meni samo žao što su ubili Michelle u jednoj od prijašnjih sezona :( sve ostalo sam prežalio, al’ to nikako :'(

 • Ne bih se složio da su sedma i osma sezona serije bile srednja žalost. Meni je osma sezona (i to govorim bez upotrebe ikakvih emocija, jer se ipak radi o posljednjoj sezoni) bolja čak i od četvrte. U drugoj polovici sezone u nekoliko navrata napravili su fini “homage” prvoj sezoni. Prvu, drugu, treću i petu sezonu nikad ne bi nadmašili niti da su snimili još 1000 epizoda; to je činjenica.

  Autorima serije nikad neću oprostiti nekoliko stvari:
  1) Kim Bauer i njezina borba s pumom u drugoj sezoni (inače tu drugu sezonu smatram najboljom od svih, ali svaki put kad god ju negdje spomenem, uvijek mi netko kaže: “Je li to ona sezona s pumom?”)
  2) Tony Almeida – potpuno uništenje njegovog lika (inače mi je njegova ljubavna priča s Michelle Dessler bila možda i najdraža televizijska priča od svih ostalih)
  3) Ubojstvo Larryja Mossa – zašto?! Pa taj lik je bio ingeniozan i iz epizode u epizodu se samo dizao. Nije bilo apsolutno nikakvog razloga njega ubiti.
  4) Ubojstvo Predsjednika Palmera – OK, htjeli su bombastično započeti petu sezonu i definitivno su s ovim postigli što su htjeli, ali opet… Ono što najviše boli je što je on jedini ubijeni Predsjednik u seriji (američki, naravno).

 • Definitivno najbolja akcijska serija ikad, pratim ju od samog početka, još sam bio djete. Šteta da završava, no stvarno više niti nema smisla, Jack je već svega preživio pa uz još koju sezonu bi i on postao novi Chuck Norris… ;)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861