Recenzija: I May Destroy You — Michaela Coel će vas uništiti – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: I May Destroy You — Michaela Coel će vas uništiti

Recenzija: I May Destroy You — Michaela Coel će vas uništiti

Ova godina je bila usrana. No za razliku od prijašnjih usranih godina tijekom kojih sam se suočavala s uobičajenom agonijom postojanja, kad napišem da je 2020. bila usrana, svi ćete znati na što mislim, jer je bila usrana na globalnoj razini.

Zato sam ove godine žestoko naginjala prema ponovnim gledanjima već dobro poznatih feelgood serija, a od ovogodišnjih tražila uglavnom vedrije — što ste mogli i vidjeti u listama serija koje sam preporučila na proljeće i ljeto.

Posljedica tog odbijanja (ili nemogućnosti) bavljenja ozbiljnijim temama i serijama koje ne služe kao utjeha i ekspizam jest da pišem tekst o I May Destroy You tek sad, s više mjeseci zakašnjenja. Svejedno, smatram da je to što sam se uhvatila u koštac s ovim tekstom već samo po sebi mala pobjeda, jer je prevladala želja da svi koji još nisu — čuju za ovaj vrhunski i revolucionarni autorski uradak Michaele Coel.

I May Destroy You, “Mogu te uništiti” s razlogom nosi takav naslov — on služi kao poruka upozorenja gledateljima da bi sadržaj mogao biti mučan, no istovremeno ne otkriva brojnost slojeva, detalja i nijansiranost koji zaslužuju više gledanja da bi se mogli cijeniti u potpunosti.

Da odmah pređemo na stvar — I May Destroy You prati mladu spisateljicu Arabellu, koja živi u Londonu hipermilenijalskim životom; Twitter joj je objavio prvu knjigu koja je nastala iz popularnosti njenog Twitter profila. Izdavačka kuća s kojom je potpisala ugovor za drugu knjigu joj je financirala put u Italiju (zbog inspiracije i boljeg kreativnog rada), gdje je upoznala svog trenutnog dečka. Ima fantastične prijatelje i obožavatelje koji je zaustavljaju na ulici. S pisanjem druge knjige je u velikom, velikom zaostatku, ali sve zaostatke planira dostići u jednoj besanoj noći pisanja, jer jednostavno tako funkcionira. Nakon višesatnog piljenja u blinkajuću crticu u dokumentu bez previše ploda, odluči se pridružiti prijatelju koji uživa u londonskom noćnom životu. Na kraju završe u baru s nekom ekipom poznanika njihovih poznanika. Nakon nekoliko pića, Arabella više ne može hodati ni upravljati svojim tijelom. Budi se za laptopom, s otvorenom ranom na čelu i razbijenim ekranom mobitela. Nakon sastanka s agentima na kojem je predstavila na brzinu nažvrljani prvi draft knjige, a koji je dočekan s vrlo zbunjenim reakcijama, potpuno dezorijentirana pokušava doći doma, što ne bi uspjela bez pomoći obožavateljice koja ju je spremila u taksi.

I May Destroy You / HBO

Kad dođe doma, presječe je scena muškarca nadvijenog nad njom popraćena zvukom udaranja. Isprva joj nije jasno što je to, otkud ta scena, a gledatelji zajedno s njom polako otkrivaju kakav je to flashback. Komadići slagalice njenog sjećanja koji do samog kraja serije uglavnom nedostaju tjeraju Arabellu da krene u istraživanje što se dogodilo te noći. Nakon što spoji bar onaj najgori dio — kako joj je netko podmetnuo drogu za silovanje u piće i kasnije je silovao – na njoj ostaje onaj teži dio, da se s time suoči i da prebrodi takvu traumu.

I May Destroy You se tako ne bavi uobičajenim prikazom nasilja, iako ga nasilje svakako obilježava; ono što je bitnije je način na koji ga Arabella procesira. Ono što nam Michaela Coel, koja je i sama nažalost proživjela takvo nasilje, poručuje jest da ne postoji jedan pravilan način da se prebrode takve traume, kao što ni ne postoji jedan pravilan način na koji bi se žrtva trebala ponašati.

U Arabellinoj potrazi za istinom i zacjeljenjem pomaže joj njena najbolja prijateljica Terry (Weruche Opia), glumica s kojom dijeli svoj cijeli život, te Kwame (Paapa Essiedu), fitness trener koji svaki slobodan trenutak provodi svajpajući Grinder. Oboje tijekom serije i sami imaju svoj susret s nasiljem i pitanjem kad je pristanak dan dobrovoljno.

Većina tekstova koji su napisani o ovoj fenomenalno svježoj i nevjerojatno ambicioznoj seriji se fokusiraju na nijanse pristanka koje je Coel obradila u 12 polusatnih epizoda. Bitno je napomenuti kako je I May Destroy You puno više od analize pristanka i granice kad nešto više nije dobrovoljno. Coel brilijatno secira i reakcije prijatelja i okoline na takve događaje, odnos ljudi s društvenim mrežama i načine na koje se koriste, rasne i klasne probleme, kao i Arabellinu obiteljsku (i imigrantsku) povijest. Najznačajnija je analiza života milenijalaca, njihovih ljubavnih života i dinamika njihovih odnosa, koja se napokon čini aktualnom i nimalo uljepšanom.

Serija od Arabelline istrage do nošenja s tim što je proživjela ima više rukavaca i vijuga kroz više narativnih ideja, od kojih nisu sve dovedene kraju ili možda sasvim istražene. No dojma sam da je takav pristup namjeran, pogotovo imajući na umu kakvo je remek-djelo posljednja epizoda. Finale je hrabro razbijanje svih očekivanja, nešto o čemu se može diskutirati satima, a izvedeno na način koji dosad nisam vidjela na televiziji. Jednostavno sjajna televizija.

Michaela Coel je naprosto sjajna kao Arabella koju glumi, no I May Destroy You je prvotno njeno i isključivo njeno autorsko djelo i vizija — sama je napisala sve epizode, kojima je i izvršna producentica i koje je surežirala. Nakon ovakve serije koja je vizalno prekrasan udarac u želudac popraćen ponekim smijehom, a koji u svakom trenutku izaziva gledatelje da se okane svojih pretpostavki, njen daljnji rad svakako moramo pratiti.

I May Destroy You (“Mogu te uništiti”) je dostupan na HBO GO-u.

9 10 1
9

Žanr: Drama

Autor: Michaela Coel

Mreža: HBO/BBC

Glume: Michaela Coel, Weruche Opia, Papa Essiedu, Steven Wright, Marouane Zotti

Datum premijere: 7. lipnja 2020.

Datum premijere (HR): 8. lipnja 2020.

Cijela prva sezona je pogledana za recenziju.

Komentari (0)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861