Kuda idu domaće web serije? – serijala.com

Pogled na dvije domaće web serije — Jugoistočno od razuma i osječku Wesflicks ekipu — s osvrtom na Sferakon 2014.

  • Marko Đurđević says:

   Na prvi pogled primijećujem da je ovaj prvi baziran na parodijama (FART OF STEEL i sl.) i da sam od drugog gledao (odličan) ZETSTAPO. U svakom slučaju, proučit ću ih.

 1. gošća says:

  Hvala na osvrtu o domaćoj web produkciji. I meni su Weksflicksovi uradci zabavni, a i od JiOR-a sam očekivala bolju priču. Mislim da bi ovakvi članci, ili eventualno recenzije, mogli pomoći promociji mladih neafirmiranih autora, jer i vaši čitatelji su također lijena đubrad koja očekuje da joj se sve servira na pladnju, po mogućnosti sa srebrnim beštekom, i kojoj se ne da vrmzati po bespućima interneta u potrazi za domaćim amaterskim uradcima. Onim umjetničkim, naravno. Kakogod bilo, oni se čine kao alternativa ubermoronskim sapunjarama i dozlaboga dosadnim humorističnim serijama koje forsiraju naše TV kuće.

  • Marko Đurđević says:

   Nema na čemu.

   Ja se ne bih zaustavio čak ni samo na domaćim web serijama, a ni amaterskom filmu (makar ne znam ni može li se film nazvati amaterskim ako su autori završili neku filmsku akademiju), kojih vjerujem da nema značajno više od ovdje nabrojanih, već i na stranoj produkciji koja mi se čini ooogromna. Makar je to zapravo jedan zaseban svijet po meni, kao i recimo anime. OK, ne toliko koliko anime, ali ne ni jako daleko. I tko će sve to pratiti.

   TLDR i mi lijena đubrad kakva jesmo, možda objavimo nešto novo o tome za tri godine.

   • gošća says:

    Definitivno se slažem da je strana produkcija ogromna te da je teško sve to pratiti. U posljednjih nekoliko godina kvaliteta je otišla gore i pojavilo se dosta web serija vrijednih gledanja, i to svih žanrova, tako da više ni nisu samo za neku niche publiku. Pretpostavljam da će s crowdfundingom taj broj samo rasti, čemu se iskreno veselim jer volim pogledati dobru, zabavnu i zanimljivu web serijicu.

    Anime su pak posebna kategorija, previše su nerdy za širu populaciju i mainstream medije.

    • Marko Đurđević says:

     Pa, i ja se veselim tome i odlično mi je to otvoreno tržište, ali s druge strane, malo ću parafrazirati Harlana Ellisona (ak se ne varam) koji je rekao da sad svaki šupak koji objavi post na blogu misli da je objavljeni autor*, pa tako i svaki kreten s kamerom. Istina je negdje u sredini, ali da se sad raspišem o tome, vjerojatno bi još jedan članak ispao iz toga :)

     *buraz i ja smo zaključili da bi bili smatrani autorima moramo se napiti u Limbu, što se meni učinilo kao definicija koju ću najbolje prihvatiti

     • gošća says:

      Ne bih se mogla više složiti s tom izjavom. S druge strane, kvalitetni uradci će isplivati na površinu na jedan ili drugi način. No priznajem da mi se profesionalne web serije ipak više sviđaju, jer teško da netko tko nema iskustva može konkurirati npr. Whedonom Dr. Horribleu, Dayinom Guildu ili Jonesovom Tainted Love.

     • Marko Đurđević says:

      Zapravo, cijela ova diskusija bi se izgleda mogla svesti na izmjenjivanje sintagme “slazem se” :)

      Za Tainted Love nisam ni cuo, ali premisa me odmah kupila.

Uključi se u komentare

Your email address will not be published. Required fields are marked *