Uskoro kreće Jugoistočno od razuma, prva domaća SF web serija – serijala.com
Trenutno čitaš
Uskoro kreće Jugoistočno od razuma, prva domaća SF web serija

Uskoro kreće Jugoistočno od razuma, prva domaća SF web serija

U jednom od prošlosezonskih podcastova spomenuli smo kratko Jugoistočno od razuma, prvu hrvatsku znanstveno-fantastičnu web seriju. Nekoliko mjeseci poslije, evo nas pred početkom prikazivanja prve sezone, koja nosi naslov “Fragmenti”. Vrlo slabo se bavimo domaćom produkcijom, ali ponekad nam nešto zapne za oko. Ratimir Rakuljić, redatelj i autor serije, godinama je stvarao svoj projekt, a kako to obično i biva s web serijama, realizacija dugogodišnjeg sna ostvarena je bez ikakve financijske pomoći.

Jugoistočno od razuma počet će se prikazivati 3. prosinca u 21 sat na službenoj stranici serije. Iza serije stoji neprofitna filmska udruga Nulta Gravitacija, a prva sezona sastoji se od sedam standardnih epizoda i tri kratke mini-epizode. Kratki opis iz službenog izvješća za medije i trailer za prvu sezonu možete vidjeti ispod.

Srednjoškolka Andrea misli da vodi sasvim običan život, a to je upravo ono što često misle ljudi čiji životi su sve samo ne baš sasvim obični. To se pokazuje itekako istinitim kad se Andrea nađe negdje daleko, daleko od doma. Međutim, da bismo saznali kako njena priča završava, najprije moramo podi na avanturu kojom je sve započelo.

Posljednji teaser prije premijere:

15 komentara
 • Čak i ako ovo ispadne spektakularno loše, jako me veseli da ovako nešto postoji kod nas. Svaka čast!

 • Svaka čast na entuzijazmu! Ne bi niti jedna naša tv kuća poticala nešto ovog tipa serija, nažalost…

 • Trailer izgleda bolje nego aktualne hrvatske TV serije :) Pohvale ekipi na entuzijzmu, pratim :)

 • Kaj Ivica Gunjaca nema 44 godine? U tekstu pise da ima 39, a to je laz. Stari konj pa laze-fuj !

 • ovo će biti izuzetno loše, mogli su se barem s trailerom potruditi da zapne za oko, a ne ovako sporo, bezlično. sve u svemu ne mislim trošit vrijeme, rađe ću pogledati neko strano syfy sranje umjesto ovog domaćeg još većeg

 • Moguće, ali ne nakon prve epizode. Pitao sam možemo li dobiti cijelu polusatnu “sezonu” — ako će biti voljni poslati, onda svakako. Inače možda nakon što završi.

 • bravo, konačno je netko se počeo baviti poštenom produkcijom u hrvatskoj, izgleda da je ovo jedini način tojest neovisno financiranje da nešto ispadne dobro…

 • Hm.. po meni malo previše amerikanizirano. Nekako mislim da bi domaća produkcija trebala malo manje pratiti američke trendove.

  No na stranu to, lijepo da se nešto radi i mislim da bi neka domaća tv kuća bi ipak trebala podržati ovakav pokušaj i otkupiti seriju, ako ništa onda zbog raznolikosti ponude.. Čak i da ovo ispadne loše, ne može biti gore od one Dubrovačke zore ili Stelle, a domaćeg SF-a zaista uopće nema.

  • Amerikanizirano u kom smislu?

   Ako se ne varam — slobodno me uključeni u projekt isprave, ako čitaju komentare — ovo je bilo prodavano našim kućama. Bezuspješno, pa je zato završilo na webu. Jedna stvar koju Ameri imaju, a mi nemamo, je razgranatost televizijske mreže i ponude. Oni imaju prostora za nišu, za manje popularne žanrove, za raznolikost. Mi imamo tri kandidata, od kojih dva to nisu (RTL i Nova) i jedan jedini realni. Bilo ovo odlično, osrednje ili loše, djeluje *jako* nekomercijalno.
   Bi li ti na odgovornom mjestu uzeo takvo nešto “čisto da bude raznolikosti” i prihvatio odgovornost za rezultat?

   • Svojedobno je pilot epizoda bila predstavljena producentima. Ta pilotka je imala dobro prikrivene SF elemente i na prvo bi se gledanje više uklopila u nekakvu domaću produkciju – osim što je i dalje bila malo “pomaknutog” žanra (‘dramedija’) u odnosu na more sitcomova i sapunica.

    Naravno, SF priča je u DNK serije od početka, pa je upitno koliko bi bilo koja domaća mreža imala senzibiliteta za takav projekt.

    Krešo je u pravu što se nekomercijalnosti tiče. Ovo je projekt koji bi mogao biti podržan jedino od mreže koja nije primarno komercijalnog karaktera i/ili koja je spremna podržati takav projekt u svrhu nadogradnje vlastitog identiteta.

   • Amerikanizirano u smislu kadrova, foršpana u kojoj duboki glas teatralno predstavlja radnju, forsirane bombastičnosti.. nekako mi se čini da je velika boljka gotovo sve naše produkcije taj silni trud da se imitira američka produkcija, a očiti problem kod toga je što američki mentalitet i hrvatski nemaju gotovo ništa zajedničko. Ameri su teatralni, dramatični, puni pretjerano naglašenih reakcija, dok su Hrvati rezerviran, neurotičan narod koji nije baš sklon afektaciji. Zbog toga većina likova hrvatskih serija danas izgleda strašno karikaturalno i umjetno.

    Zašto je svojedobno jedan “Bolji život” bio izrazito popularan – jer je savršeno oslikao balkanski mentalitet tako da je serija bila izrazito životna. Po meni bi naše serije – neovisno o žanru pa makar to bio i SF – trebale prilagoditi radnju i likove našoj sredini. Ne treba nas biti sram onog što jesmo.

    Što se nezainteresiranosti TV kuća za hrvatsku SF seriju tiče – to je barem što se HRT-a tiče čista sramota, ali je daleko od neočekivanog.

    • I trebali bi prilagoditi dijalekt. Kako sam negdje pročitao, u hrvatskim filmovima govore jezikom kojim nitko ne govori.

 • za ove kriticare me zanima kako bi oni napravili sci fi seriju a ne sret po drugima koji se trude :P

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861