Uskoro kreće Jugoistočno od razuma, prva domaća SF web serija – serijala.com

Uskoro kreće Jugoistočno od razuma, prva domaća SF web serija

Nastajala kroz nekoliko godina, serija je snimljena bez financijske pomoći, iz ljubavi prema SF-u.

 1. kinggo says:

  obecava vise nego 80% syfy produkcije

 2. Zrile says:

  Čak i ako ovo ispadne spektakularno loše, jako me veseli da ovako nešto postoji kod nas. Svaka čast!

 3. gošća says:

  Svaka čast na entuzijazmu! Ne bi niti jedna naša tv kuća poticala nešto ovog tipa serija, nažalost…

 4. Robisierra says:

  Trailer izgleda bolje nego aktualne hrvatske TV serije :) Pohvale ekipi na entuzijzmu, pratim :)

 5. sinisa says:

  Kaj Ivica Gunjaca nema 44 godine? U tekstu pise da ima 39, a to je laz. Stari konj pa laze-fuj !

 6. gnom says:

  ovo će biti izuzetno loše, mogli su se barem s trailerom potruditi da zapne za oko, a ne ovako sporo, bezlično. sve u svemu ne mislim trošit vrijeme, rađe ću pogledati neko strano syfy sranje umjesto ovog domaćeg još većeg

 7. Krešo says:

  Moguće, ali ne nakon prve epizode. Pitao sam možemo li dobiti cijelu polusatnu “sezonu” — ako će biti voljni poslati, onda svakako. Inače možda nakon što završi.

 8. joe says:

  bravo, konačno je netko se počeo baviti poštenom produkcijom u hrvatskoj, izgleda da je ovo jedini način tojest neovisno financiranje da nešto ispadne dobro…

 9. babea44713 says:

  Hm.. po meni malo previše amerikanizirano. Nekako mislim da bi domaća produkcija trebala malo manje pratiti američke trendove.

  No na stranu to, lijepo da se nešto radi i mislim da bi neka domaća tv kuća bi ipak trebala podržati ovakav pokušaj i otkupiti seriju, ako ništa onda zbog raznolikosti ponude.. Čak i da ovo ispadne loše, ne može biti gore od one Dubrovačke zore ili Stelle, a domaćeg SF-a zaista uopće nema.

  • Krešo says:

   Amerikanizirano u kom smislu?

   Ako se ne varam — slobodno me uključeni u projekt isprave, ako čitaju komentare — ovo je bilo prodavano našim kućama. Bezuspješno, pa je zato završilo na webu. Jedna stvar koju Ameri imaju, a mi nemamo, je razgranatost televizijske mreže i ponude. Oni imaju prostora za nišu, za manje popularne žanrove, za raznolikost. Mi imamo tri kandidata, od kojih dva to nisu (RTL i Nova) i jedan jedini realni. Bilo ovo odlično, osrednje ili loše, djeluje *jako* nekomercijalno.
   Bi li ti na odgovornom mjestu uzeo takvo nešto “čisto da bude raznolikosti” i prihvatio odgovornost za rezultat?

   • Jugoistocno od razuma says:

    Svojedobno je pilot epizoda bila predstavljena producentima. Ta pilotka je imala dobro prikrivene SF elemente i na prvo bi se gledanje više uklopila u nekakvu domaću produkciju – osim što je i dalje bila malo “pomaknutog” žanra (‘dramedija’) u odnosu na more sitcomova i sapunica.

    Naravno, SF priča je u DNK serije od početka, pa je upitno koliko bi bilo koja domaća mreža imala senzibiliteta za takav projekt.

    Krešo je u pravu što se nekomercijalnosti tiče. Ovo je projekt koji bi mogao biti podržan jedino od mreže koja nije primarno komercijalnog karaktera i/ili koja je spremna podržati takav projekt u svrhu nadogradnje vlastitog identiteta.

   • babea44713 says:

    Amerikanizirano u smislu kadrova, foršpana u kojoj duboki glas teatralno predstavlja radnju, forsirane bombastičnosti.. nekako mi se čini da je velika boljka gotovo sve naše produkcije taj silni trud da se imitira američka produkcija, a očiti problem kod toga je što američki mentalitet i hrvatski nemaju gotovo ništa zajedničko. Ameri su teatralni, dramatični, puni pretjerano naglašenih reakcija, dok su Hrvati rezerviran, neurotičan narod koji nije baš sklon afektaciji. Zbog toga većina likova hrvatskih serija danas izgleda strašno karikaturalno i umjetno.

    Zašto je svojedobno jedan “Bolji život” bio izrazito popularan – jer je savršeno oslikao balkanski mentalitet tako da je serija bila izrazito životna. Po meni bi naše serije – neovisno o žanru pa makar to bio i SF – trebale prilagoditi radnju i likove našoj sredini. Ne treba nas biti sram onog što jesmo.

    Što se nezainteresiranosti TV kuća za hrvatsku SF seriju tiče – to je barem što se HRT-a tiče čista sramota, ali je daleko od neočekivanog.

    • Stipica Ključe says:

     I trebali bi prilagoditi dijalekt. Kako sam negdje pročitao, u hrvatskim filmovima govore jezikom kojim nitko ne govori.

 10. Rumpelstiltskim says:

  za ove kriticare me zanima kako bi oni napravili sci fi seriju a ne sret po drugima koji se trude :P

 11. Stipica Ključe says:

  Šteta što je na zagrebačkom dijalektu.

Uključi se u komentare

Your email address will not be published. Required fields are marked *