Najbolje serije 2020. godine — ostalih trideset odličnih serija – serijala.com
Trenutno čitaš
Najbolje serije 2020. godine — ostalih trideset odličnih serija

Najbolje serije 2020. godine — ostalih trideset odličnih serija

Još jedna godina je za nama. Neobična. Teška. Usrana i vrlo komplicirana. Nećemo previše objašnjavati zašto je to tako — svi već znate jer ste bili zatočeni u svoja četiri zida, baš kao i mi. No, barem smo imali televiziju, zar ne? Mreže su nemilosrdno puštale novi materijal snimljen u ljepšim danima prije pandemije, a količina sadržaja na trenutke je bila depresivno prevelika. Gledali smo nove serije, ponovno palili stare favorite (“Obitelj Soprano” i “Zvjezdane staze: Nova generacija” su bili idealan binge materijal u karanetni) i provodili previše vremena pred Zoomovima, Meetovima, Teamovima i ostalim -movima.

Jesmo li uspjeli pogledati sve što valja ove godine? Naravno da ne. Tko uopće jest? Uvijek će biti baš ta jedna serija koju smo baš ono trebali pogledati, ali smo je propustili. Ispričavamo se svim obožavateljima one jedne tajlandske drame koja je stvarno najbolja serija godine. Uvijek će biti vremena sljedeće godine. Jesu li sve serije na listi NaJbOLje SeRiJe GoDiNe? Većina da, neke tehnički i ne, ali bile su prevažne da bismo ih samo zanemarili. Zato smo ih uvrstili ovdje. Ono što možemo sa sigurnošću tvrditi jest da Peaky Blinders opet neće biti na listi. Samo zato što se nije emitirao ove godine, a ne zato što ga nismo pogledali. Vjerujte nam. Ono što ćete također primijetiti jest da lista sadrži nešto više od trideset serija. Znamo računati, naučili smo zbrajati još sa 17 godina, ali naslov ne bi bio lijep i okrugao. Bolje je ovako.

Kao i uvijek — jubilarni dvanaesti put.

Ovo su samo stvari koje su se svidjele nama koji ovdje povremeno napišemo riječ ili dvije o serijama koje smo gledali. Ako neka serija nedostaje, razlozi mogu biti različiti:

 • Nismo imali vremena pogledati je
 • Zaostali smo u nekoj od prošlih sezona i nismo uspjeli nadoknaditi
 • Pogledali smo prve epizode i nismo stigli do dijela u kojem postane super
 • Pogledali smo i nije nam se dovoljno svidjelo
 • Pogledali smo i uopće nam se nije svidjelo
 • U sveopćoj poplavi serija, nije nam se učinila dovoljno zanimljivom da joj damo šansu
 • Ups, zaboravili smo. Budemo iduće godine
 • Davno smo propustili prvu sezonu i sad je kasno da nadoknadimo
 • Sjetili smo se tvog komentara od lani i namjerno je nismo uvrstili
 • Pretenciozna smo smeća bez ukusa i trebalo bi nam zabraniti sastavljanje ikakvih lista osim one za špeceraj

KAKO BIRAMO NAJBOLJE SERIJE GODINE

Svake godine autori i članovi uredništva šalju osobne liste najboljih serija godine nakon čega se stvara jedinstvena lista koja nije plod krute matematičke zbrajalice već mnogo razgovora i poruka između članova. Rezultat cijelog tog ćušpajza nije jedna, već zapravo dvije liste: deset naših najdražih serija godine i sve ostalo što nije uspjelo prijeći prag, odnosno lista serija koju čitate ispod ovoga. Lista deset nama najdražih serija bit će zasebni članak koji ćemo objaviti za nekoliko dana. Unutar jedne kalendarske godine broj serija je uvijek veći nego što ih uspijemo pogledati i zato lista nikad neće biti cjelovita i savršena, ali što je tu je. Presjek je onog što smo mi uspjeli pogledati.


The Mandalorian

Jedna od najzabavnijih stvari ove televizijske jeseni bila je druga sezona Mandalorijanca. Priča Disneyjeve serije toliko je bazična da bi neke serije mogle i naučiti ponešto od jednostavnosti koje nam iz tjedna u tjedan nude avanture čovjeka koji ne skida kacigu i zelenog plišanca. Epizode su kratke i jezgrovite, i izgledaju zaista sjajno uz pomoć “the Volumea” koji produkciji omogućava da sve izgleda toplije i realističnije za razliku od odvratnih neprirodnih efekata na zelenoj pozadini.

Fargo

Dugo smo čekali novu sezonu Farga i ona nije razočarala. Sjajna glumačka postava predvođena Chrisom Rockom, Jessie Buckley, Jasonom Schwartzmanom i drugima opet je bila najvažnija komponenta nove sezone, a Noah Hawley opet je izvlačio ono najbolje od njih. Iako ipak nešto lošija od prve tri verzije ove antologijske serije — Fargo je i dalje jedna od rijetkih autentičnih i prepoznatljivijih serija na malim ekranima.

The Last Dance

Za vrijeme prvog lockdowna malo što smo kolektivno pratili i komentirali kao ESPN-ov i Netflixov košarkaški dokumentarac, The Last Dance. Michael Jordan je imao svoje prste u stvaranju ovih deset epizoda o slavnoj generaciji Chicago Bullsa, ali svejedno je ispao šupak. No, odlične “behind the scenes” snimke iz devedesetih bile su nostalgični podsjetnik na neka druga vremena — kao ona kad smo mogli zapravo ići na sportska natjecanja s prijateljima.

The Last Dance / Netflix-ESPN Sports

Outlander

Claire i Jamie su nas i ove godine naučili što je to ljubav, podsjetili nas na svoju definiciju romantike te kroz prizmu uvertire u američki rat za nezavisnost opet upoznali sa stanjem društva svog vremena. Manje poznata zbivanja s početkom 1770.-ih bila su okosnica pete sezone, testirajući Jamiejevu lojalnost lokalnim guvernerima i svojoj obitelji, istovremeno se trudeći ostati na pravoj strani povijesti. Outlander se iznova postavio kao serija koja ne žuri s rehabilitacijom svojih likova, već svakome posebno daje priliku da se nosi sa svojim traumama postupno, sa strpljenjem i uz veliku dozu podrške.

Great British Bake Off

Treba li uopće posebna preporuka za ovu reality uspješnicu u godini u kojoj je TV eskapizam bio na svom vrhuncu? Naravno da ne. Dovoljan je šator u idili engleskog zelenila, dvoje strogih sudaca, dvojica pomaknutih voditelja, deset (sad bismo već mogli reći, tipskih) natjecatelja i serija u kojoj je zauvijek jedini razlog za griženje noktiju “soggy bottom” na piti ili neuspjela slastičarska krema.

Dave

Serija koja definitivno nije za svakoga, i koja bi svojim početkom i odurnim humorom odbiti slučajne gledatelje, nije ono što se čini na površini. Da, u svojoj prvoj sezoni je Dave živopisno prikazao scenu odraslog muškarca koji je imao neobuzdani proljev, a koji seriju započinje opisivanjem svog deformiranog penisa doktoru, ali kako Lil’ Dicky objašnjava u prvoj epizodi dok priča o svom rap imenu — radi se o poigravanju očekivanjima.

Novi uvid u zaplete početka rap karijere neuglađenog bijelca srednje klase dobijemo u drugoj polovici serije, kad se naizgled plitka serija o rapu s gegovima produbljuje i sve što smo dotad vidjeli dobije novi kontekst. Tome je najviše zaslužan scenarij koji balansira sirovost i promišljenost, istvoremeno ismijavajući Davea, tj. Lil’ Dickyja, ali mu i priznaje zasluge. Štogod mislili o Daveu Burdu, u Daveu morate cijeniti njegovu volju za hrabrim kreativnim izborima (poput devet neprekinutih minuta pjesme Jail kojom počinje finale sezone, toliko neukusnih da ih prekidaju Daveovi producenti). Ono što ih uzdiže je način na koji ih serija kontekstualizira i na koji komentira vlastitog protagonista. Do kraja sezone, Dave se uspio izgraditi u nešto potpuno drugačije od svog početka, nešto potpuno jedinstveno.

Evil

Preokretom za 180 stupnjeva od tematike The Good Wife, Kingovi su razvili priču koja uzima najbolje scenarističke odabire iz spomenute pravničke drame, dodaje The X-Files kemiju među glavne likove te sve miješa s upečatljivim režiserskim dodirom. Iako je ove godine emitirao svega tri epizode, CBS-ov Evil uspio je biti jednako provokativan, svjež i pamtljiv, a samo finale otvorilo je vrata puno većoj i jezivijoj zavjeri. Zanimljivo je primijetiti kako se trend Kingovih da kritiziraju modernu tehnologiju (ali u maniri puno blažoj nego primjerice Black Mirror) iz The Good Wife nastavlja u Evil. Iako potonja drama ima manje pravnih argumenata, ipak pristupa društvenim mrežama, virtualnoj stvarnosti i pametnim uređajima kritički i oštro, inicijalno asocirajući da su to potomci samog Vraga.

Lovecraft Country

HBO-ova ljetna perjanica bila je neobičan spoj žanrova, stilova, tematike, atmosfere i dinamike. Nije sve uvijek savršeno funkcioniralo, ali Lovecraft Country je iz epizode u epizodu pucao jako visoko. A to je nešto što uvijek treba cijeniti, bez obzira što nisu sve epizode bile jednako dobre. Malo koja je i bila na razini onog pilota, ali nije nam žao što smo proveli deset tjedana uz ovu maštovitu dramu. Dajte nam što više ovakvih bombastičnih pokušaja.

The Magicians

Peta i neočekivano posljednja sezona Magiciansa započinje suočavanjem s gubitkom glavnog lika, lika koji je povezivao sve u ansamblu — nečeg što se rijetko koja serija usudila, a kamoli dobro izvela. Tijekom ove sezone, scenaristi su uspjeli zadovoljavajuće završiti glavnu priču, pritom imajući na umu i sazrijavanje svakog lika, poručujući nam između ostalog da smo jači ako prihvatimo sve svoje mane.

Poruka kraja je da kraj nikad ne znači kraj — život i svi njegovi čudni zapetljaji se uvijek nastavljaju, ovako ili onako. Bit će smrti, bit će boli, ali nekad sve bude u redu, a nekad bude jednstavno prekrasno. Syfyjevi Magiciansi su bili bolji nego što su trebali biti. Nakon hit and miss prve sezone, nadišli su sva očekivanja koja smo imali od serije, a svakom idućom sezonom su ih nastavili premašivati. No ono što je bitno, stvorili su svijet u koji smo htjeli pobjeći koliko god nekad okrutan i surov bio. Imali su pregršt fenomenalnih trenutaka: od poraza do trijumfa, od ciničnog ili popkulturnog humora, pjesama do dubokih osjećaja. Stvorili su fantastične i jedinstvene likove s kojima smo se nevjerojatno emotivno povezali. Nedostajat će nam.

The Magicians / Syfy

Mrs. America

Ovogodišnja FX-ova miniserija je isječak iz novije američke povijesti koji je trebao već odavno biti ekraniziran. Pokret za ženska prava u sedamdesetima u SAD-u i tematika feminizma nikad nisu prestali biti bitni te se iznova vraćaju u drugačijem obliku, ali s istim ciljevima koji pak nikad nisu u potpunosti dostignuti. Mrs. America se fokusira na suparnički pokret tadašnjem feminizmu predvođen konzervativnom Phyllis Schlafly. Kroz svojih devet epizoda savršeno oslikava licemjernost, paradoksalnost, ali i neočekivani uspjeh takvog pokreta. S druge strane, miniserija posjećuje različite vizije budućnosti pokreta za ratifikaciju Amandmana za jednaka prava te vrlo jasno ukazuje na razjedinjenost unutar naizgled snažnog vodstva.

S glumačke strane, ostaje nevjerojatno da Carmen Cuba nije osvojila Emmy za svoj posao castinga ove povijesne drame. Snagu nevjerojatnog ženskog glumačkog talenta skupljenu u jednoj miniseriji je teško nadmašiti, a Cate Blanchett, Elizabeth Banks, Margo Martindale, Rose Byrne te pogotovo Uzo Aduba, ali i mnoge druge, izvanredno su utjelovile svoje pandane iz američke politike. Mrs. America obavezna je televizijska lektira čije poruke ne smijemo zanemariti.

Dare Me

Jedna od rijetkih ovogodišnjih serija za kojima ćemo žaliti. USA Network je nažalost ugasio ovu sjajnu dramu nakon prve sezone i ostavio nas na cjedilu nakon višestrukog cliffhangera na kraju posljednje epizode. Puj. Uz odličnu glumačku postavu predvođenu sjajnim Marlo Kelly i Herizen Guardiola, ova serija bi bila Friday Night Lights za cheerleaderice kad bi druga sezona Friday Night Lightsa bila dobra. Šteta.

The Great

Ne uspijeva uvijek baš najbolje pokušaj da se suvremeno pomiri s povijesnim kad se radi o ekranizacijama događaja i osoba koje su u njima sudjelovale. Lani je to dosta dobro pošlo za rukom autorima serije Dickinson, a ove godine sjajan je feedback dobila sarkastično-apsurdna verzija priče o Katarini Velikoj (Elle Fanning) i njenom dolasku na vlast u carskoj Rusiji. Po estetici i karakterizaciji, najbolje bi se mogla usporediti s Oscarima okićenom “Miljenicom”, jer na površinu kod plemenitaša izvlači ono čemu se kao “obični smrtnici” jedva čekamo narugati – pohlepu, glupost, slabost, pohotu, posebno u liku cara Petra koji je “rasturio” Nicholas Hoult. Pomalo groteskno, ali vrlo zabavno gledanje.

Never Have I Ever

Kao dostojna nasljednica Nore Ephron (koju i sama navodi kao najveći uzor), Mindy Kaling nam je ove godine donijela ovaj coming-of-age draguljčić, priču o 15-godišnjoj Devi koja je odlučila da će biti popularna i imati dečka po svaku cijenu, a koju nam pripovijeda (jer zašto ne) John McEnroe glavom. Ova pomalo kalifornijsko-indijska-teen Fleabag (ako to uopće možete zamisliti) savršena je za bijeg od zbilje i prisjećanje na to koliko je zeznuto biti tinejdžer.

Never Have I Ever / Netflix

The Trip To Greece

Možda zbog pandemije, ove godine nas je Cooganovo i Brydonovo promišljanje o životu, vlastitoj važnosti i smrtnosti protkano u njihovo putovanje Grčkom i Turskom te međusobno spuštanje posebno dirnulo. Možda je u pitanju i eskapizam. Možda je i stvar u tome što je ovo četvrto putovanje od 2010. godine, u kojem prate Odisejevo putovanje, bar zasad kraj zajedničkih putovanja njihovih fiktivnih, preuveličanih verzija. Prekrasni mediteranski krajolici koji prate sredovječni dvojac od Turske do Itake, preko Lezbosa, Hidre, Epidaura i Atene definitivno su prigodna epska pozadina toliko nam drage serije. Ako ste otprije fanovi The Tripa, možete biti mirni – kontemplativnost, hrvanje sa smrtnošću i opuštajuća sporost su i dalje ovdje, zajedno s improviziranim sparinzima Coogana i Brydona, smiješnim imitacijama i glupim glasovima. Ako niste – zavidimo vam što ćete se moći družiti s ovim dvojcem prvi put.

Perry Mason

Prije prve sezone HBO-ove nove verzije Perryja Masona nitko nije imao visoka očekivanja. Na kraju je tako možda bilo i bolje. Temeljena na likovima pisca Erlea Stanleyja Gardnera, ova serija je kroz osam epizoda sjajno dočarala Los Angeles početkom tridesetih godina prošlog stoljeća, a snažna glumačka postava predvođena Matthewom Rhysom vodila nas je kroz misterij prve sezone. Finale je ponešto podbacilo, ali ni to nije uništilo atmosferu ovog vrlo dobrog krimića.

Grand Army

Iako su neki kritičari uspoređivali Netflixovu seriju s nezaboravljenom ABC-jevom dramom My So-Called Life, mi ipak ne bismo išli tako daleko. Grand Army prati učenike naslovne srednje škole i njihovo navigiranje kroz labirinte svojih života i odluka. Netflixovu eksplicitnu dramu ipak je teže probaviti od problema Angele Chase i njenih prijatelja srednje škole Liberty. Bit će prava šteta ako Grand Army ne dobije drugu sezonu, ali i ova šačica epizoda dobar je podsjetnik da je kvalitetna drama s tinejdžerima zaista rijetkost na malim ekranima.

The Queen’s Gambit

Najrazvikanija serija ove jeseni je bez sumnje The Queen’s Gambit. Ova iznenađujuće napeta i zadivljujuće kompleksna priča smještena u šezdesetima prati mladu šahisticu Beth Harmon, čiji je život u sirotištu i pubertet obilježila želja za dostizanjem titule šahovske velemajstorice. Anya Taylor-Joy je apsolutno fenomenalna u vodećoj ulozi te svojim govorom tijela i rapidnim pokretima očiju dok premješta figure u glavi, donosi šah na televiziju u nekoj novoj, dosad neviđenoj dimenziji. Iako serija očito nije ukorijenjena u stvarnosti te izostavlja sveprisutni seksizam koji ni dandanas nije iščezao iz sportskih natjecanja, The Queen’s Gambit dostavlja bajkovitu priču koja ne idealizira glavnu junakinju, ali joj daje itekako sretan završetak.

The Queen’s Gambit / Netflix

The Good Place

Vjerojatno najambicioznija komedija ikad napravljena pokušala je istovremeno u javnom prostoru promovirati diskusiju o filozofiji morala, smisliti najpravedniji način na koji bi se vodio život nakon smrti (što je pogotovo teško s obzirom na to da ne postoji etičko konzumiranje u kapitalizmu), imati simpatičan ansambl likova do kojih nam je stalo, ispričati ljubavnu priču ili dvije i istovremeno nas nasmijavati glupim gegovima i igrama riječi. Skoro pa nemoguća misija.

Srećom, autor serije je Michael Schur, koji je itekako već potkovan u bar jednom dijelu zadane misije, dok je u drugom imao dobre pomagače i savjetnike. The Good Place nam je u ove četiri godine bio lijepo i šareno mjesto utjehe, a njegova najvažnija poruka je kako nitko nije jednostavno dobar ili loš; da bismo bili dobri, u to moramo ulagati trud i svaka, ali svaka odluka koju donosimo je pritom bitna – a nitko zapravo nije izvan iskupljenja. Trud i stremljenje da budemo bolji u nezahvalnim situacijama ne moraju uvijek rezultirati onim čime bismo željeli, ali ako se okružimo prijateljima i ljudima koje volimo, a koji streme istome, puno je lakše. Ta ideja došla nam je kao topli zagrljaj u vremenima sve žešće društvene polarizacije, a učinak i sentimentalnost posljednje episode ovisit će o tome koliko smo se povezali s likovima.

Mi jesmo. Jer koliko god se činila zamršenom, kompliciranom ili intelektualnom, The Good Place je prije svega bila pristupačna i jako, jako ljudska.

Search Party

Prošle su dvije i pol godine otkako je ova satirična crnohumorna drama posljednji put bila na malim ekranima. Njen tihi prelazak s rodnog TBS-a na novi HBO Max nas nije ostavio razočaranima. Mijenjajući atmosferu iz sezone u sezonu, Search Party je ove godine zaplovio u pravničkim vodama, jer su se Dory i Drew našli u središtu široko medijski pokrivenog suđenja za hladnokrvno ubojstvo iz prve sezone. Cinizam i društvena kritika su se mogli osjetiti na kilometre, dok je Shalita Grant kao dodatak sezoni krala scene svakom svojom pojavom.

The Crown

“Konačno je došlo do dijela kojeg se sjećamo”, bila je reakcija većine gledatelja kako je The Crown ušla u novu, četvrtu sezonu prikazivanja i realno najsočniji period povijesti trenutne kraljevske obitelji. I čini se da je gledateljstvo zaista došlo na svoje, ne samo zbog onog čega se sjećamo, nego i zbog onog kako je to prikazano – zbog tabloidno “cheeky” prepričavanja (zapravo, zamišljanja) trokuta Diana – Charles – Camilla, zbog opet fenomenalne (makar malo gurnute u stranu) Olivije Colman, zbog Gillian Anderson koja nije iznevjerila očekivanja u tumačenju glavne negativke Margaret Thatcher.

The Good Lord Bird

Ethan Hawke je bio nevjerojatan u ovoj miniseriji o abolicionistu Johnu Brownu. The Good Lord Bird je adaptacija istoimenog romana Jamesa McBridea koji na jedan od najmračnijih perioda američke povijesti gleda kroz prizmu crnog humora. John Brown je bio zagovornik pobune robova i veliki zagovaratelj ukidanja ropstva koji je u ovoj seriji oslobodio mladog roba Oniona (Joshua Caleb Johnson) putem čijeg pripovijedanja pratimo radnju. Prilično je dezorijentirajuće koliko je zapravo ova serija duhovita i puna srca. Jedan od dragulja jesenskog dijela sezone.

The Good Lord Bird / Showtime

The Undoing

Glavna HBO-ova miniserija ove jeseni okupila je tradicionalno kvalitetnu glumačku postavu predvođenu izvanrednom Nicole Kidman i očaravajućim Hughom Grantom koji tumače bračni par Fraser, dok su Lily Rabe, Donald Sutherland i Noah Jupe učvrstili okvir serije svojim snažnim sporednim ulogama. Okosnicu priče čini potraga za ubojicom u čijem se vrtlogu istrage nađe obitelj Fraser, a Kidman kao psihoterapeutkinja Grace počinje otkrivati neugodne tajne o svom naizgled savršenom braku. Kroz prizmu istrage ubojstva počinjenog u prvom satu serije, HBO nam je opet servirao kompleksnu dekompoziciju obiteljskih vrijednosti te nas još jednom ugostio u domovima visokog sloja njujorškog društva.

The Undoing se tako sa svojih šest besprijekorno režiranih epizoda pod vodstvom Susanne Bier bez problema uklopio u društvo ostalih visokoproduciranih mini-drama poput Big Little LiesSharp Objects i The Night Of. Svaka od navedenih nas je učila istoj lekciji koju vrlo brzo zaboravimo do pojave iduće velike miniserije, a to je da primamljivo deblo centralne misterije ne donosi toliki užitak koliko bogata krošnja psihološkog trilera i interakcije snažno potkovanih likova. 

Legends of Tomorrow

CW-ove Legende se svake godine ponovno definiraju i uspijevaju ostati jednako zabavne, svježe i hiperaktivne kao i prije. Količina kreative prisutna u ovoj nimalo tipičnoj superherojskoj seriji toliko je nevjerojatna da ćete se nebrojeno puta zapitati kako nešto tako blesavo i nepovezano može izgledati tako uzbudljivo i imati smisla u svemiru serije. Počastit će vas morem popkulturnih i povijesnih referenci, a vjernost nagraditi izvrsnim meta humorom te parodijama na popularna filmska i televizijska ostvarenja. Peta sezona nas je službeno odvojila od voljenog dugogodišnjeg člana Raya Palmera te predivno rehabilitirane Nore Darhk bez kojih serija neće biti ista. Ali sudeći prema drugoj polovici sezone, mozgovi iza Legends of Tomorrow uspjeli su pronaći savršenu formulu prema kojoj ova jedinstvena serija bez posustajanja jaše dalje.

Better Call Saul

Pretposljednja sezona AMC-jeve nevjerojatne serije potvrdila je barem dvije stvari koje već duže vremena znamo. Better Call Saul već sada stoji rame uz rame s Breaking Bad po kvaliteti i da je zločin protiv čovječnosti činjenica da Rhea Seehorn nije zaradila nominaciju za Emmy. Malo koja serija na televiziji može parirati Saulu kad je u elementu, a Saul u svojim posljednjim epizodama pogađa sve mete koje si zacrta. Ne veselimo se kraju ove serije.

PEN15

I na pola prekinuta druga sezona Huluove serije je odlična polovica sezone. Maya Erskine i Anna Konkle još jednom su nas vratile na početak milenija i sve neugodne situacije kroz koje dvije tinejdžerke prolaze. Bilo je duhovito, simpatično, blesavo i vrlo emotivno na kraju. Jedva čekamo nove nastavke.

Antiviral Wipe 2020

Charlie Brooker je vidio svoje inicijale u reflektoru uperenom u nebo i uskočio u svoju staru ulogu jer je znao koliko nam je potreban. S njim smo se družili davno prije Black Mirrora po kojem je sad možda najpoznatiji – uživali smo u njegovom ciničnom smislu za humor u Screen Wipeu, u kojem je komentirao televiziju i aktualne događaje iz TV svijeta, zatim Weekly Wipeu te Annual Wipeu kojim je fantastično komentirao i sumirao godinu koja je prošla. No od 2016., toliko nam dragog Annual Wipea nema jer je Brooker jednostavno prezaposlen.

U proljeće ove godine, Brooker nam je odlučio pružiti toliko potreban glas razuma u trenucima straha i neizvjesnosti. Tako smo dobili Antiviral Wipe – skoro sat vremena izrugivanja s nekompetentnim političkim vođama (britanskim, ali nije da se nismo mogli naći u njegovim komentarima) i kronološkim seciranjem britanskog ne-baš-savršenog odgovora na globalnu krizu pandemije iz kartonskog studija koji je napravio doma. Pritom Brooker ne bježi od očaja u kojem se nalazimo, ali njegov humor svejedno uspijeva pružati toliko potrebnu katarzu.

I dok je u svibnju Brooker sumirao početak i tadašnju eskalaciju pandemije do prvog lockdowna, sad nam se već čini da je to bilo prije sto godina i žudimo za novom dozom razuma u obliku Brookerovog Wipea. Skoro kao za cjepivom.

Antiviral Wipe 2020 / BBC

Ted Lasso

Dolazak trenera američkog nogometa u Englesku kako bi vodio britanski nogometni klub se možda i ne čini kao najoriginalnija ideja za komediju na Appleovom streaming servisu. No, ova serija je puno više od apsurdnosti svog glavnog junaka. Naslovni trener Ted Lasso možda nema pojma o pravilima nogometa koja se provode preko bare, ali ono što razumije, i što ovu seriju čini zaista posebnom, jest zajedništvo i fokus na igračima, a ne njihovim rezultatima. Iako je Tedova filozofija malo kontradiktorna britanskoj publici koja ga doživljava kao uljeza zaduženog za sravnjivanje njihovog omiljenog kluba AFC Richmond sa zemljom, njegov šarm i konstantni optimizam uspijevaju uvjeriti gledatelje da usprkos gubitcima nema mjesta negativnosti.

Better Things

Teško je ponovno, godinu za godinom, naći nove riječi kojima bismo opisali koliko volimo ovu seriju, koja uspjeva sezonu za sezonom biti toliko dobra. Emotivna. Šarmantna. Sazrijevajuća. Pamela Adlon nastavlja oduševljavati u svim svojim ulogama – glavnog lika Sam Fox, scenaristkinje, izvršne redateljice (i glavne autorice) ove izvanredne serije. Ove se sezone Adlon, uz različite faze odrastanja Saminih kćeri Max, Frankie i Duke, bavila oslobađanjem od onoga što je kočilo Sam – bivšeg muža i lošeg oca svoje djece, vlastitim starenjem i društvenoj percepciji menopauze i starijih žena.

“Biti žena na ovom svijetu znači biti stavljena na pijedestal, a zatim iznevjerena. Režu nas, prodaju, udaju, uređuju nas, obožavaju, zlostavljaju i štuju. I onda, sve odjednom prestane. Jednom kad mladenačka ljepota toliko poželjna u društvu nestane, nevidljiva si. Nevidljiva si i sama i nitko te nije pripremio na to. Žene moraju o tome međusobno govoriti. Žene si moraju biti braća.” Better Things su stvarno najbolje stvari.

Tiger King

Tiger King možda ne spada u tehnički najbolje dokuserije, ali svakako pripada u ovaj tekst, ako ni zbog čega, a onda zbog svog golemog viralnog utjecaja. Sigurno vas ne treba podsjećati na čitav popis bizarnosti koji se može izvući iz potpuno sulude priče o profesionalnim uzgajivačima egzotičnih mačaka u Americi i ratovima među njima; tome se zbog siline komentara na društvenim mrežama i popratnih memića rijetko tko mogao oduprijeti. Ako pak (još uvijek) niste bacili oko na ludilo koje Tiger King nudi, dovoljno je reći da je ova istinita priča savršena za one koji se uz TV vole ne samo zabaviti, nego i šokirati ili, hej, zašto ne — zbuniti.

Feel Good

Kako se osjećati bolje, a pritom se osjećati apsolutno užasno zna Mae Martin, kanadska stand up komičarka s engleskom adresom, koja je u šest brzih epizoda zagrebla sve od ovisnosti preko problema s roditeljima do straha od vezivanja izjednačenog s potrebom za njim. Najbolja preporuka za ovu seriju, koju možete zbinđati u jednu večer, je vrlo iskrena emocija. Hrabrost autorice da se suoči s vlastitim demonima daje i nama priliku da si još jednom kažemo “okej je, i ti si samo čovjek”. I sve to kroz smijeh i suze.

Mythic Quest specijal/Euphoria specijal

Nakon što je pandemija koronavirusa zaustavila snimanje novih nastavaka HBO-ove “Euforije”, krajem ljeta stigla je vijest da će mreža snimiti dvije specijalne epizode kako bi utažila žeđ lojalnim fanovima. Prvi specijal emitirao se početkom prosinca i bio je dobar podsjetnik koliko ova serija može kad stvarno hoće. Zendaya i Colman Domingo praktički su snimili epizodu In Treatmenta u zalogajnici. Ova mirna i vrlo prigušena epizoda inače vrlo glasne i bombastične serije savršeno nas je pripremila za nove nastavke. S druge strane kabela za internet prva sezona Appleove serije Mythic Quest tu i tamo je pokazivala znakove života, ali većinom je ipak vozila pod ručnom. Usred ljeta Apple je prikazao zbilja odličnu epizodu snimljenu u karanteni, čijih je zadnjih deset minuta bilo nevjerojatno dirljivo. I na trenutak nas podsjetila da će i sve ovo jednog dana završiti. Drž’te se.

Mythic Quest / Apple TV+
11 komentara
 • Ovako na prvu, ne mogu se sjetiti 10 serija koje su bolje od The Queen’s Gambit. Mislim da je sigurno morala biti u prvih 10.

 • Svi tv kritčari u hr. ( u tiskanim medijima i na webu) su je stavili u prvih 5, a ovdje nije ni u prvih 10 !!! Ne poneki, nego baš svi.

 • Nevjerojatno je da na ovoj stranici potpuno ignorirate vjerojatno jednu od najboljih policijskih drama ikada “Engrenages” koji je ove godine završio emitiranje sa svojom 8.sezonom (koja je odlična i bolja je od velike većine serija sa Vaše liste). Serija koja je premijeru imala još davne 2005., i trajala 15 godina (sa pauzama, ponekad između sezona i do 3 godine) u produkciji francuskog Canala+. Nažalost, serije nema na Netflixu,HBO i ostalim streaming servisima(možda Amazon Prime ali i tamo nije komplet).
  To je serija nevjerojatne kvalitete, vrhunski napisana, glumačka izvedba apsolutno briljantna. Glumci koji nose glavne uloge su zaista odradili briljantan posao. Gledao sam zaista masu serija, Engrenages je apsolutna krema što se tiče “policijskih” serija, a na mom osobnom popisu najboljih serija je čvrsto u top 5.
  Mega preporuka svima i bilo bi lijepo vidjeti neku retro recenziju ovog malog francuskog(europskog) remek djela.

  • Sjajna serija. Gledao mislim 4 sezone. Zadnja mi je bila ono kad su pokušali krijumčari drogu iz Maroka?Nisam znao da ih ima još. Hvala!

 • Ako mogu upozoriti sve na meni odlicnu seriju Loudermilk. Uglavnom ih nitko ne spominje, ne dobijaju nominacije…cini mi se da je problem u platformi za koju snimaju. Jer meni su odlicni. Pomalo gorki, izuzetno realisticni, a opet pozitivni koliko i Good place. Ogromna preporuka od mene.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861