Danas zaboravljene SF serije koje smo gledali kao klinci u devedesetima – serijala.com
Trenutno čitaš
Danas zaboravljene SF serije koje smo gledali kao klinci u devedesetima

Danas zaboravljene SF serije koje smo gledali kao klinci u devedesetima

Andromeda

Herkules u svemiru. Kevin Sorbo, poznatiji kao Herkules iz istoimene muške verzije Xene i ovaj je put galantni heroj, kapetan svemirskog broda koji uvijek učini ispravnu stvar i spasi dan, ali to radi na vrlo dopadljiv način, mjestimično i komičan, bez da sebe doživljava previše ozbiljno. Brojni dijalozi funkcioniraju kao interna šala, referencirajući na Sorboov prethodni angažman, nazivajući ga “grčkim bogom”. Prvi je dojam Andromede, “Ah, još jedan Star Trek rip-off”, i to nije čudno pošto je koncept slagan od različitih, starih ideja velikog Gena Roddenberryja. No fanovi vrlo brzo pređu preko klišeja i uživaju u solidnoj mješavini akcije i SF-a.

Dark Angel (Anđeo tame)

Veliki je James Cameron stao iza ovog projekta, no koga briga kad glavnu ulogu ima Jessica Alba. Ona je, naime, genetski poboljšana te je kao dijete pobjegla iz vojnog instituta gdje su na njoj radili ekperimente i tetovirali joj cool tetovažu barkoda na vrat. Sada se povlači postapokaliptičnim ulicama Seattlea te pokušava pronaći ostale poput sebe, istražiti svoju prošlost i započeti romansu s Loganom. Kako to već biva, serija se ubrzo udaljila od potentne SF premise i pretvorila u ljubavne uspone i padove glavnih likova nad kojima su plakale brojne tinejdžerice.

Dinosaurs (Dinosauri)

Dinosauri su zapravo preokrenuti The Flintstones. No možda bi točniju usporedbu pronašli u Roseanne ili Bračnim vodama. Obitelj dinosaura predstavlja normalnu radničku klasu koja se susreće sa svim modernim problemima, posao, hipoteka, djeca, imaju televizor i frižider, ljudi-pračovjeci su im ljubimci, a glava kuće Earl Sinclair svoju obitelj pozdravlja klasičnim američkim povikom “Honey, I’m hooome”. Da nema interesantnih kostima koji su vrlo solidno napravljeni (90-ih još nije postojao CGI) ovo bi bio vrlo slabo pamtljiv i nimalo originalan sitcom.

Mighty Max (Moćni Max)

Priznajemo kako smo jurcali stubištem s kapom na glavi čekajući da se otvori portal. Moćni Max je klasični edukativni crtić za djecu koji je zapravo vrlo dobro napravljen i predstavlja odličan uvod za sve mlade SF poklonike. Svaka se epizoda bazira na već poznatim motivima iz SF kozmosa (Invasion of the Body Snatchers, The Thing, Tron, itd.) Dječak Max iz epizode u epizodu upada u nove avanture uz svoje vjerne pomagače, mudru sovu Virgila i snagatora Normana te se bori protiv sila zla, otjelovljenih u zlikovcu Skeletonu. Crtić je zapravo smišljen kao promidžbena strategija koja je trebala potaknuti prodaju igračaka kompanije Bluebird Toys, a ciljana su skupina bili mladi dječaci. Osjećamo se prevareno.

Psi Factor

Svi znamo za Dosjee X, no ovaj je kanadski neugledni rođak The X-Filesa ostao ponešto zanemaren. Mazohistički sam gledali ovu kasnonoćnu seriju, iako redovito zbog nje nismo mogli spavati, a dramatični proglas “utemeljno na istinitim događajima” u tome nikako nije pomogao. Grupa znanstvenika prikazana u seriji koja istražuje paranormalne slučajeve zapravo je i postojala, no bavila se uglavnom nimalo paranormalnim biološkim analizama okoliša. Narator je bio Dan Aykroyd koji bi nas na početku uveo u slučaj u maniri Williama Shatnera.

https://youtu.be/6-v-mmBuJnk?list=PLT8qJRmBylTHhDIrOCT57GMnlt19K6KKP

Red Dwarf (Crveni patuljak)

Dobro — Red Dwarf je čak i danas daleko od zaboravljene serije zahvaljujući svom kultnom statusu i kasnijim revival sezonama, a nove su čak najavljene za iduću godinu. Svakom starom geek entuzijastu poznate su avanture Listera, holograma Rimmera, androida Krytena i Cata, a legije fanova gotovo religiozno seriju prate od samog začetka 1988. godine. Životopisni likovi izgubljeni u svemiru na brodu Crveni patuljak iskorištavaju — bolje rečeno parodiraju sve SF konvencije s dobranom dozom pomaknutog engleskog humora. Legenda kaže kako se Patrick Stewart gledajući prvu epizodu naljutio jer je pomislio kako je serija direktno izrugivanje Star Trek: TNG-u te umalo nazvao odvjetnika podižući tužbu, no daljnjim gledanjem serija mu se svidjela i postao je veliki fan.

Terrahawks (Jastrebovi zemlje)

Oni koji tvrde da se ne sjećaju ove lutkarske SF serije trebaju samo poslušati uvodnu špicu i vjerojatno će se sjetiti i što su doručkovali u to nedjeljno jutro. Jastrebovi zemlje, originalno, Terrahawks i njihovi okruglih pomagači Zeroidi,  predvođen dr. Tigerom Ninesteinom, bore se protiv zastrašujuće vještice Zelde koja pokušava zavladati zemljom. Gledajući sada serija djeluje banalno, a i lutke i njihovi bezizražajni pogledi stvaraju osjećaj neugode, nije ni čudo što sam se te serije pomalo i plašio. Tvorac serije Gerry Anderson, još je 60ih imao sličnu lutkarsku seriju pod nazivom Thunderbirds, da bi 80ih razvojem nove tehnologije, staru tehniku uspio prilagoditi i poremetiti nam djetinjstvo.

Tommyknockers (Kucači)

“Kucači, kucači – kucaju na vrata…”. Prođe me jeze samo kad se sjetim. Ova se mini serija puštala kasnije navečer i pretpostavljam da sam već odavno trebao biti u krevetu. Iako kritičari nisu nakloni ovoj niskobudžetnoj adaptaciji knjige Stephena Kinga, u mojoj je glavi ovo ostala prilično napeta i strašna serija. Naime, NLO zakopan u malom selu privlači stanovnike praveći od njih ovisnike, ali i zaluđene inženjere, a iz nekog razloga javljaju se i problemi sa zubima. Zanimljivost: Stephen je King ovo svoje djelo opisao kao alegoriju o vlastitom životu i zloupotrebi alkohola i droge. Glavni lik Jim Gardner kojeg tumači Jimmy Smits, baziran je velikim djelom na njemu samom. Djeco klonite se droge ili ćete ostati krezubi.

The Boy From Andromeda (Dječak s Andromede)

Uz Djevojčicu iz budućnosti i Pleme, još jedna serija za mlade sa područja Oceanije. Imala je samo šest epizoda, a izgleda da nije bila pretjerano popularna globalno, obzirom da nema ni svoju Wiki stranicu. U sjećanju vam je vjerojatno zbog plavog vanzemaljca dugačkih prstiju koji dolazi na Zemlju kako bi spasio svoju vrstu, a u tom mu pomaže par klinaca jer tako funkcioniraju intergalaktičke misije spašavanja planeta.

The Chronicles of Narnia (Narnijske kronike: Lav, vještica i ormar)

Trunku mlađe generacije Narniju znaju po blockbusterskoj trilogiji filmova, one starije po klasičnom serijalu knjiga od sedam nastavaka, a mi po BBC-jevoj (tad nismo znali što je BBC, naravno) seriji za mlade. Naši ormari sadržavali su samo majice sa otisnutim Cro Army naljepnicama i pulovere naslijeđene od starije braće, no Lucy je u svom imala magični svijet kojim vlada Ledena kraljica, a pozitivce predvodi kralj životinja, lav Aslan. Cmizdrili smo k’o kišne gliste kada je Ledena kraljica rezala Aslanovu grivu i potom ga ubila.

https://www.youtube.com/watch?v=xXJaHs67xYs

The Girl From Tomorrow (Djevojčica iz budućnosti)

Muško, žensko, mlado, staro, svi su nosili “rajfove”(Alice band, u nedostaku bolje riječi). Djevojčica iz budućnosti, australska je serija u kojoj protagonistica Alana slučajno kapsulom otputuje u 1990. godinu i tamo se sprijateljuje s klasičnom američkom djevojčicom Jenny Kelly. Proganja ju i kriminalac iz budućnosti koji pokušava pronaći kapsulu i vratiti se doma, poput nje. Maštovita i promišljena serija za djecu i tinejdžere koja je obilježila ove prostore. Zanimljivo je kako su australske tinejdžerske serije iznimno popularne u nas, prisjetimo se i “Plemena”.

The Invisible Man (Nevidljivi čovjek)

Serija koja je nažalost doživjela samo dvije sezone ima donekle klasičan sinopsis, no vrlo zabavan. Darien Fawkes je dopadljivi sitni kriminalac koji, kako bi izašao iz zatvora, pristaje na usađivanje “quicksilver”(živa) žlijezde koja mu omogućuje nevidljivost. Žlijezda ga pretvara u luđaka te mu treba protuotrov koji mu omogućuje vladina agencija za koju počinje raditi i boriti se protiv zločina. Svi će se sjetiti kako su Fawkes i policajac Hobbes(Vincent Ventresca i Paul Ben-Victor) imali odličnu kemiju i dobro gurali taj zajedljivi buddy odnos. “I-man” nije uspio doprijeti do šire publike i pomalo je naprasito ugašen koncem druge sezone na veliko razočarenje osnovnoškolskih šmokljana.

Voltron

Danas će vam pretenciozni šupci odmah na nos nabiti kako se zapravo radi o inferiornioj adaptaciji japanskog animea, no probajte to objasniti desetogodišnjim klincima. Petero mehaničkih lavova koji zajedno tvore Voltrona, ogromnog robota koji još k tome ima ogroman mač. Pred par godina Nicktoons je napravio nastavak od jedne sezone, ali nikad nismo imali srca pogledati o čemu se točno radilo.

 

21 komentar
 • Fantastičan članak, svaka čast!! Mighty Max, pa ne bih se nikad sitia toga da ga niste spomenuli, sad su me preplavila sjećanja, kao da sam Proust :) Red dwarf je klasik, ali meni je na prvom mjestu uvijek The tribe, iako je to distopijska, a ne SF, mogli ste ju ubaciti :P Još se i dan danas sjećam šprintanja nedjeljom iz crkve da stignem na epizodu haha, i pogotovo lika Rama, koji je isti Maryln Manson hahha, opere me nostalgija http://38.media.tumblr.com/9dd82b45fa1547fb128af64fdf8d456d/tumblr_n8d200nPRB1qj4315o1_500.gif

 • super lista, fali mi obitelj twist, isto australija, mislim da se u originalu zvala around the twist.

 • Bravo Macondo… ja sam nedjeljom ujutro (kao niti jednim drugim danom) navijala sat ujutro u 8 da bi mogla gledat Pleme :)

 • The Tribe je bila zanimljiva ideja , Amber je bila preslatka i znam da je puno ljudi to gledalo:)Samo puno epizoda ima, a za Red Dwarf imam samo superlative.Odlican clanak. Vecina pobrojanog se gledala kad se emitiralo na tv-u nekad davno. Brate, sto se ostarilo.

 • bilo je jebeno kad je popodne bila škola jer bi ujutro bile te serije jedna za drugom, za kraj bi bili simpsoni ili modul 8 ili tako nešto.sve su bile dobre za gledat u to doba, sada ih se baš i nebi moglo gledat, osim crvenog patuljka, definitivno najkvalitetnija serija na popisu.voltrona nisam toliko pušio jer bili su transformersi, mad max je bio kul, išao je samo vikendom.psi faktor, tominokersi, priče iz kripte, ono(it) su više bile nočne serije, dark angel je došao malo kasnije, mislim da to ni nije serija devedesetih.nikad nisam volio dinosaure ni ulicu sezam ni onog pedera alfa, te kostimirane gluposti su izgledale neuvjerljivo i za ono doba.kronike iz narnije su bile brutalne za gledat rano ujutro, djevojčica iz budućnosti i dječak s andromede su imali jebenu priču, šteta za malo epizoda, obitelj twist su isto bili fora, kao klinjo redovno pratio droide, ninđe kornjače, kapetana planet, power rengerse i još mnogo gluposti koje sad nebi gledao, nema šanse.

 • Dinosauri su nekoć davno išli na Sky One, i jedino što se sjećam je brutalno depresivna zadnja epizoda…

 • Meni su te serije bile bezlične. Ali, ovo je valjda sajt za klince. Homicide, Life on the street. To je bilo gledljivo i možda ponajbolje (i od razvikanog The Wire-a ili sličnih proizvoda … )

   • Naknadno sam pomislio, možda sam pretjerao. Slažem se. Ja u to vrijeme više nisam bio klinac (student) pa mi to i nije previše bilo važno. S druge strane, kao klinac, nisam volio tu opčinjenost nekim drugim serijama. Takve stvari bile su mi previše pomodne. Bio sam više u glazbi, knjigama i filmovima. Serije su nekad, uz to, ćešće bile lošije (izuzev spomenutih izuzetaka). No, kao što rekoh, uživajte klinci, ne dajte se smesti…

     • Da, primjetio sam. Ja nisam htio aludirati. Nije vas to valjda preplašilo?

     • Ne, nego se govorilo o serijama koje su određene generacije gledale u djetinjstvu i koje su obilježile jutarnji program devedesetih. Ti nisi u toj skupini, i to je okej.

     • A to, ušao sam u zabranjeni teritorij mlađe generacije. Bez brige, ne mislim joj soliti pamet …

     • Ne radi se o soljenju pameti, nego o dvije kompletno različite skupine serija, što je prilično jasno naznačeno na početku. :) lijepi pozdrav!

     • Da, to sam i rekao. Nikako da kažemo isto na različite načine, je li? Lijep pozdrav i tebi…

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861