Recenzija: Lovecraft Country — Čudovišta nisu jedino čega se treba bojati u novoj HBO-ovoj seriji – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Lovecraft Country — Čudovišta nisu jedino čega se treba bojati u novoj HBO-ovoj seriji

Recenzija: Lovecraft Country — Čudovišta nisu jedino čega se treba bojati u novoj HBO-ovoj seriji

Priče su poput ljudi… Trudiš se voljeti ih i cijeniti usprkos svim njihovim manama — odmah na početku nove HBO-ove serije Lovecraft Country Atticus “Tik” Freeman (Jonathan Majors) objašnjava svoju ljubav prema šund romanima. Nakon što se autobus kojim je putovao pokvario — on i još jedna suputnica ostavljeni su pored ceste kao otpad dok su preostali putnici pokupljeni zamjenskim vozilom.

Radnja serije odvija se sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća u Americi Jima Crowa, zatrovanoj sramotnim i zloglasnim lokalnim segregacijskim zakonima. Atticus i njegova suputnica su, pogodili ste, Afroamerikanci.

Temeljena na istoimenom romanu Matta Ruffa iz 2016., priča prati već spomenutog Atticusa Freemana, ratnog veterana u kasnim dvadesetima, ranim tridesetima (op. a. press materijal HBO-a navodi da je riječ o Drugom svjetskom ratu, ali prilično je jasno da se Atticus borio u Korejskom ratu) koji se vraća kući, u južni distrikt Chicaga, kako bi pronašao vlastitog oca. Montrose Freeman (Michael K. Williams) nestao je bez traga, a njegov brat i Atticusov stric George (Courtney B. Vance) udružuju snage kako bi ga pronašli. Atticus i Montrose nisu imali prisan odnos, a stariji Freeman je i poznati alkoholičar kojem ovo nije prvi da je ispario s lica Zemlje bez traga. Zajedno s Letitijom (Jurnee Smollett), Atticusovom prijateljicom iz djetinjstva, trojac kreće na opasno putovanje, a misterij Montroseovog nestanka poprima sve zastrašujuće i bizarnije obrise. Putovanje kroz rasistički nastrojene okruge i države postaje sve riskantnije, a izazovi s kojima se suočavaju prerastaju u nadnaravne.

Ukopana u duh Lovecraftove “visoke” trivijalne literature, serija se ne stidi autorovih utjecaja i duboke riznice referenci iz njegovih djela. H.P. Lovecraft popularni je autor kratkih priča i romana s početka prošlog stoljeća, ali osim po svojim djelima poznat je u jednakoj mjeri i po svojim uskogrudnim stavovima, netoleranciji prema drugima i duboko ukorijenjenom rasizmu. Lovecraft za života nije uživao veliku popularnost, književnim stvaralaštvom nije uspijevao zarađivati dovoljno za život, a zapaženost i reputaciju stekao je tek nakon smrti. Dio njegovih brojnih djela adaptirano je putem filmova i igara, a razne ideje, likovi i čudovišta nastanila su nebrojena tuđa stvaralaštva.

Courtney B. Vance, Jonathan Majors i Jurnee Smollett

Nevjerojatna prva epizoda smjesta udara u glavu i poručuje kako ovo neće biti jednostavno iskustvo. Autorica serije Misha Green (Underground), zajedno s izvršnim producentima Jordanom Peelom i J. J. Abramsom, izgradila je seriju koja jasno prikazuje mučnu borbu Afroamerikanaca protiv sistematskog rasizma — nešto što ih i dalje guši skoro sedamdeset godina nakon vremena radnje ove serije. Posebno je jeziva scena krajem prve epizode kada glavni trojac mora pobjeći autom iz tzv. “sundown” okruga za manje od deset minuta. “Sundown” gradovi i okruzi u Americi su dopuštali lokalnim policijskim šerifima da objese Afroamerikance za prvo drvo ako su imali tu nesreću zateći se u njima nakon zalaska sunca.

Nakon fantastične prve epizode serija ponešto usporava i polako se ušuškava u samostalni epizodni format što je zapravo sjajna promjena tempa nakon gutanja raznog smeća s Netflixa koji je u potpunosti uništio epizodu kao važnu jedinicu cjeline koju čini serija. Kao odraslija, kvazipovijesna simbioza Dosjea X i CW-ovog Supernaturala (u njegovim boljim danima) — Lovecraft Country nije samo mračni i sumorni prikaz američkog rasizma. Ova mješavina horora, trilera i avanture vrlo dobro balansira između poruke koju predstavlja gledateljima i televizijske razbibrige jer ovo ipak nije dokumentarni program. Epizode su zabavne, zanimljive, komično morbidne, uvrnute i nepretenciozne. Misterij nosi radnju, ali zatvorene cjeline epizoda zapravo su prednost u svojoj formulaičnosti. Naravno, središnja radnja koja pokreće djelo i dalje je utkana u sve epizode, ali čarobno je gledati ovako krasno popunjene komponente u kojima je sve napravljeno s planom i smislom. Glumačka postava je savršena; Jurnee Smollett i Jonathan Majors divni su u tandemu na ekranu. Njihovi nastupi zadovoljstvo su za gledanje, a osim izuzetne glumačke postave teško je s tehničke strane zapravo bilo čemu prigovoriti — produkcija je na visokom nivou, lokacije djeluju autentično vremenu radnje, baš kao i kostimi, frizure i lokalni naglasci. Atmosfera curi s ekrana, glazbena podloga skače po žanrovima i desetljećima poput razdraganog djeteta u parkiću. Čut ćete ovdje sve; od starinskog swinga, bluesa, countryja, rockabillyja, jazza pa sve do Marilyna Mansona i Rihanne.

Lovecraft Country pun je energije, zabavna je ovo serija koja će vam preostalu šačicu vrućih ljetnih noći učiniti nešto lakšima. Dašak je ovo svježine na ustajalom televizijskom krajoliku koji će vas nešto i naučiti, uz sve svoje groteskne bedastoće, uvrnute nelogičnosti i jezive kontradiktornosti. I priče koje najviše volite imaju svoje mane, a možda su vam baš zato i drage. Pun pogodak s mreže koja rijetko kada ispaljuje ćorak.

Lovecraft Country emitirat će se svakog ponedjeljka na HBO-u, a prva epizoda bit će dostupna na HBO GO-u od 17. kolovoza. Epizode za recenziju ustupio nam je HBO Hrvatska.

8 10 1
8

Žanr: Horor, fantastika

Autor: Misha Green

Mreža: HBO

Glume: Jurnee Smollett, Jonathan Majors, Courtney B. Vance, Abbey Lee, Michael Kenneth Williams

Datum premijere: 16. kolovoz 2020.

Datum premijere (HR): 17. kolovoz 2020.

Pet epizoda pogledano je za recenziju.

4 komentara
  • Hvala, Domagoje. Prenijet ćemo vaše kritike kolegama s HBO-a u nadi da će oni povratno javiti autorima serije, a mi Vam se možemo samo ispričati i nadati se da nam možete reći kako da poboljšavamo svoju uslugu.

  • Serija je nepivezana. Nema narativa, nego skače iz priče u priču bez nekog smisla. Eto potrudio se pogledati 6 epizoda i odustajem. Prva i druga epizoda su imale nekog smisla i priča je bila dobra, od treće je sve usporilo i razvodnilo se, a da su jedina poveznica isti glumci i USA 50ih. Sve ostalo ne vrijedi gledanja. Recenzija je dobra ako se gleda prve dvije epizode, poslije ne. Kako je ovo HBO dao sam i previše šansi.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861