Recenzija: The Wire (Žica) – Ljubavno pismo Baltimoreu – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: The Wire (Žica) – Ljubavno pismo Baltimoreu

Recenzija: The Wire (Žica) – Ljubavno pismo Baltimoreu

Prva epizoda Žice ili The Wire Davida Simona od danas će biti emitirana na HRT-u. Napokon, rekli bi. No, upravo to “napokon” čini predstavljanje takve serije vrlo nezahvalnim.

Ako pratite bilo koji site na kojem se spominju TV serije, makar samo i ovaj, stotinu ste već puta čuli kako je to najbolja serija koja se ikada pojavila na ekranima (jedina druga za koju bi kolektivno internetsko svršavanje bilo sumjerljivo je Arrested Development). Općenito, lokalno neemitirane serije toliko su sveprisutne da, ako je nekim čudom već niste gledali, dobili ste barem pet preporuka. (Između ostalog, zato i smatram da je klasično televizijsko prikazivanje izgubilo svoj smisao, no to je neka sasvim druga tema.)

Čak je i HRT-ov press release solidno predstavio seriju, stoga mi preostaju samo dvije stvari: prvo, ponoviti kako je usprkos klasifikaciji kao “kriminalistička drama”, to serija o jednom američkom gradu, o Baltimoreu i njegovu licu i naličju; o ljudima s njegovog vrha i dna i o tome kako živimo u kolektivu i utječemo jedni na druge – bili senatori, ulični dileri, radnici, profesori, pošteni policajci ili korumpirani. I kako su i najbolji od nas nesavršeni i često postanu žrtve šugavog sustava.

Drugo, svi hvalospjevi koje ste čuli apsolutno su istiniti. Ne mogu to dovoljno puta ponoviti: The Wire je posebnim i boldanim slovima upisan u televizijsku povijest, toliko da je gotovo uvreda nazvati je “serijom” i rijedak je slučaj u kojem HBO-ov slogan “više od televizije” nije samo floskula. Ambicioznost opsega i strukture serije koja se kroz svojih pet sezona nekom… spiralom kreće po gradu i njegovim stanovnicima i s druge strane perfektna organska posvećenost detaljima gotovo je neopisiva. Odlična je ona šala da ni jednom nije nagrađena Emmyem za najbolju dramsku seriju jer su glasači mislili da su im zabunom poslali dokumentarac. Pravi razlozi su puno jednostavniji, no ovako bolje zvuči.

Posljedica toga je, naravno, da vam serija neće dopustiti da ju gledate na TV-u ili monitoru dok sa strane surfate, čitate novine, večerate ili već jednim okom spavate. Jedini argument protiv gledanja upravo je i taj ako samo gledate serije sadržaja prigodnog za gore navedene aktivnosti, ova vam se neće svidjeti. Zapravo, postoji još jedan koji sam čuo, no notorna je glupost: dovoljno je teške drame u životu da se zamaramo fiktivnima. Jer, nije li upravo poanta televizije empatija; da prepoznamo u likovima Jadranke Kosor i Ive Sanadere i mrzimo ih, skitnice kojima smo dali dvije kune za cugu ili šut, prijatelje i voljene i suosjećamo s njima…

Pročitaj još

The Wire i njegov Baltimore žive upravo od te empatije i majstorski vas uvjere da vam je stalo do njih; iako to nećete shvatiti u prvoj epizodi, do kraja pete sezone osjećat ćete se kao da ste bili tamo i pijani pišali po pruzi dok nailazi vlak.

The Wire emitira se na HRT-u svakim radnim danom oko 23 sata.

23 komentara
 • Bravo Marko :)

  The Wire će biti prigoda da nakon cca dvije godine ignoriranja uključim nacionalnu televiziju, jer The Wire je ipak “serija nad serijama” :)

 • Kratko ali slatko!

  Inače, pozdravljam namjeru da se tema o TV prikazivanju serija i njegovom besmislu pretoči u tekst.

 • Žanr serije je izvrstan :)
  Definitivno moja najdraža serija.. tek kad sam nju pogledao shvatio sam što je kvalitetna serija i odbacio sva ostala sranja :)

 • Evo ja nisam gledao Žicu i nakon ove reklamne kampanje ovdje prepustit ću se čarima televizije. :)

 • jeli pateticno sto jedva cekam pocetak epizode, iako sam seriju gledao vec 3 puta? :D
  odlican tekst

  • Nije uopšte. Kad se samo setim prve scene, pre fantastične uvodne špice, koju sam sto puta gledao, zaigra mi srce. Odmah su pogodili i objasnili sve.

 • Skroz se slažem. Bio sam Lost fanboy pre ove serije (još uvek jesam, ali, sa malo manje rigidnim stavovima) i to mi je bio vrh TVa, ali, posle Žice… Jednostavno je sve, ali SVE odrađeno kako treba, do te mere da bi, recimo, prva sezona trebalo da predstavlja obavezno štivo za kako praviti serije: savršen tempo, razvoj priče, likova… A o čuvenoj četvrtoj sezoni što manje reći, to bolje – to se bre treba doživeti, osetiti, makar videti. Ako ste fan serija – a pošto ste ovde, pretpostavljam da jeste – a niste odgledali The Wire, učinite sebi uslugu i ispravite tu grešku. Jednostavno, ovo je must-see TV.

 • S obzirom da ja nemam vremena pratit seriju svaki dan, uspio sam barem natjerat svoje da sjednu pred TV i pogledaju barem pilot. :D

 • David Simon kao autor knjige po kojoj je odradjena, po meni, najbolja serija ikada Homicide: Life on the Streets, pa kao producent i pisac za najbolju, po meni ponovo, kratku seriju Generation Kill, i sada kao autor The Wire-a, reci genije za takvog coveka je malo, Wire me je prikucao za tv od starta, jedini problem mi je sto ga uporedjujem sa Homicide, mada je pristup drugaciji, cak je i Baltimor drugacije prikazan

 • Gledam i serija fkt nije loša. Respect HRT, popravili ste dojam kaj se mene tiče..

 • jbt kaj fakat tak dobra serija da ju svi hvale….evo ja poceo gledat tek pogledao dvije epizode pa cemo vidjet

 • “Jer, nije li upravo poanta televizije empatija; da prepoznamo u likovima Jadranke Kosor i Ive Sanadere i mrzimo ih, skitnice kojima smo dali dvije kune za cugu ili šut, prijatelje i voljene i suosjećamo s njima…”

  A gdje je Čačić?

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861