Sedamdesete i osamdesete: Televizija u doba diska i fudbalerki – serijala.com
Trenutno čitaš
Sedamdesete i osamdesete: Televizija u doba diska i fudbalerki

Sedamdesete i osamdesete: Televizija u doba diska i fudbalerki

Šetnju kroz televizijsku povijest, započetu u prošlom članku pregledom “originalnog zlatnog doba televizije“, pedesetih i šezdesetih, nastavljamo kroz sljedeća dva desetljeća televizijske pop kulture.

Svako doba nosi svoje definirajuće stilove i žanrove, a zaboravlja stare. Tako je televizija početkom sedamdesetih počela zanemarivati ruralne sredine te se okretati urbanoj i mlađoj publici. Između ostalih, maknuti su Beverly Hillbillies, Green Acres i Lassie kako bi se otvorio prostor za program orjentiran poželjnijoj, mlađoj demografiji.

U svjetlu pokreta za ljudska prava, televizija, kao i društvo je počela prihvaćati progresivne ideje. Sitcom The Jeffersons postao je najdugovječnija serija sa afro-američkom postavom, dok je u osamdesetima popularan bio Cosbyev Show. Usput sitna digresija – jeste li znali da je Bill Cosby imao čak sedam serija i/ili emisija s njegovim imenom? Dick Van Dyke Meets Bill Cosby, The Bill Cosby Show, The New Bill Cosby Show, Cos, The Cosby Show, The Cosby Mysteries i Cosby.

All in the Family klasični je sitcom tog doba, sa tradicionalnom obitelji i pater familijasom na čelu te brižnom majkom u kuhinji. No ujedno je bio i relativno progresivan, bavivši se tabu temama poput Vijetnamskog rata, rasizma i homoseksualnosti. Osamdesete su nastavile gaziti stereotipe predstavljanjem drugačijih, netradicionalnih obitelji i likova. Realnijih, zapravo.

Znanstvena fantastika počela se nalaziti pri vrhu gledanosti, potaknuta filmskim mega-uspjehom Ratova zvijezda. Popularni su bili The Six Million Dollar Man i spin-off The Bionic Woman te originalna Battlestar Galactica, optužena za plagiranje Ratova zvijezda. Zvjezdane staze kasnijim repriziranjem izdigle su se iz anonimnosti te tokom osamdesetih bivaju ponovo oživljene – prvo na filmu, a potom i televiziji.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pqbgnSMFFK0[/youtube]

Sapunice orjentirane kućanicama pretežno su se emitirale u podnevnom terminu, no sedamdesete i osamdesete dovele su ih u primetime. I ciljale na širu demografiju. Dallas i Dinastiju dobro znaju i naši gledatelji. Neki su ih gledali, a neki su bili tjerani iz dnevne sobe za vrijeme emitiranja.

Prvi rat kojeg je šira televizijska publika ispratila bio je Vijetnamski, a vjeruje se da je ona utjecala na stvaranje pritiska prema povlačenju SAD-a iz rata. Čak su se i sitcomovi počeli baviti ratnim temama, a finale M*A*S*H-a je donedavno držalo rekord najgledanijeg emitiranja u povijesti američke televizije.

Dvije kultne skeč-komedije datiraju iz sedamdesetih, britanski Leteći cirkus Montya Pythona radikalno drugačijeg komičarskog stila, upotpunjen nadrealističkim animacijama te američki Saturday Night Live u kojem su karijere započeli neki od najpoznatijih američkih komičara poput Billa Murraya, Eddiea Murphya i Willa Ferrella.

Najpopularniji televizijski vestern, Gunsmoke, nakon punih 20 sezona završio je 1975. godine i obilježio kraj ovog žanra, kojeg su zamijenile razne policijske i detektivske serije. Osamdesete su obilježile agresivne akcijske serije pune pretjeranog i ponekad komičnog nasilja, poput Knight Ridera, MacGyvera, Magnum PI-a, Poroka Miamija, i A-Teama.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=arL04K3HLMw[/youtube]

Osobna računala, video igre, cigle nazivane mobilnim telefonima i ostale tehnologije polako su dolazile u domove, a trend je tek pokrenut. Philpsov VCR, odnosno video kazete, dobio je rat protiv Sonyevog Betamaxa, a televizjski program konačno se mogao snimati kod kuće. Uslijedili su bezbrojni vicevi o programiranju video rekordera.

Nacionalne mreže nisu više bile jedini izvor televizijskog programa. HBO je 1975. poveo rađanje  kabelske televizije, no brand kakvim ga znamo nastao je tek krajem devedesetih. Počele su se stvarati specijalizirane televizijske stanice namijenjene ciljanoj publici: početkom osamdesetih pokrenti su MTV, kojem je “music” iz naziva tada još nešto i značio, te CNN, kao prvi 24-satni informativni program.

Idući tjedan: Devedesete – Twin Peaks, Njujorški plavci i ćelavci, dolazi HBO.

6 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861