Pedesete i šezdesete: Originalno zlatno doba televizije – serijala.com
Trenutno čitaš
Pedesete i šezdesete: Originalno zlatno doba televizije

Pedesete i šezdesete: Originalno zlatno doba televizije

Vjerovali ili ne, prije zlatnog doba televizije, prije Obitelji Soprano, otoka i preživjelih putnika leta 815 iz Sydneyja za Los Angeles, prije policajaca i dilera u Baltimoreu, postojalo je nekoliko jednakih zlatnih doba najvažnijeg kućanskog aparata za gubljenje vremena.

Svako desetljeće donosilo je neke svoje favorite i neke svoje posebne značajke. Do pedesetih godina prošlog stoljeća radio je bio dominatniji medij. Ulaskom u pedesete, stanje se drastično mjenja. Medijska situacija okreće se prema televizijskim valovima, a ljudi sve češće kupuju svoje nove prijamnike pokretnih slika. Televizor postaje središnji dio dnevnih prostorija u kojem uživaju oni mlađi ali i oni stariji.

Poslijeratne pedesete obilovale su nešto veselijim filmovima, mjuziklima i komedijama, a situacija ni na televiziji nije bila drugačija. Humoristični program dominirao je udarnim terminom. Najpoznatiji primjer televizije iz pedesetih bila je i dan-danas popularna serija I Love Lucy. Avanture obitelji Ricardo uveseljavale su američke gledatelje kroz devet sezona na CBS-u, a od Lucille Ball učinile svjetski poznatu zvijezdu malih ekrana. Serije sličnih osnovnih premisa, odnosno sitcomi, poput The Adventures of Ozzie and Harriet i Leave it to Beaver, također su bili iznimno popularni.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=tvoz7cpUaZ4[/youtube]

Pored humorističnih serija, NBC je ponudio i jedan od prvih policijskih procedurala, Dragnet. 8 sezona na televiziji i preko 250 emitiranih epizoda izrodilo je i nekoliko kasnijih remakeova i spin-offova.

Žanr vesterna zastupao je maskirani osvetnik Lone Ranger i njegov prisni drug, Tonto. “Hi-yo silver” bila je omiljena poštapalica svim klincima u igri Indijanaca i kauboja.

Pedesete su također označile jednu veliku prekretnicu kada je NBC, 1. siječnja 1954. po prvi puta emitirao program u boji, od obale do obale. Rijetki su imali prijamnik koji je prikazivao boje, no novogodišnju Paradu ruža u Pasadeni neki su ipak vidjeli kao nikad prije na televiziji.

Televizija u boji potpuno je zaživjela tek kasnih šezdesetih, u desetljeću u kojem je televizija bila svjedok velikim događajima dvadesetog stoljeća. U studeno teksaško podne 1963., ubijen je američki predsjednik John F. Kennedy. Walter Cronkite priopćio je vijest gledateljima u jednoj od najpamtljivijih slika koje je televizija ponudila. Cronkite je također bio voditelj u najvažnijem globalnom televizijskom događaju stoljeća, kada je u srpnju 1969. Neil Armstrong napravio prvi korak na Mjesecu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2K8Q3cqGs7I[/youtube]

Još uvijek na samo tri mreže, CBS, NBC i ABC, televizija se polako razvijala. 1960. počeo se emitirati i drugi crtani film u udarnome terminu. The Flinstones, polusatna komedija o radničkoj obitelji iz kamenog doba. Emulirajući (tada) aktualne događaje i situacije, i okrećući ih na humorističnu stranu, Fred, Barney, Wilma i društvo zabavljali su gledatelje, ali i mnoge kasnije generacije u svojim reprizama.

Pored klasičnih komedija, poput The Andy Griffith Show i The Dick Van Dyke Show, koje su još uvijek dominirale valovima, počinju se javljati one s nešto neobičnijim premisama. I Dream of Jeannie s Barbarom Eden u glavnoj ulozi, o ženskom duhu iz boce koja u svojim pokušajima pomaganja svom vlasniku više odmaže nego pomaže. The Addams Family i The Beverly Hillbillies, dvije popularne komedije, bavile su se razbijanjem koncepta savršenih televizijskih obitelji pedesetih.

Pročitaj još

Znanstvena fantastika, misterija i triler u zlatnom dobu televizije bili su reprezentirani dvama antologijskim serijama i danas prepoznatljivim zbog svojih uvodnih tema: Alfred Hitchcock Presents i The Twilight Zone.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NzlG28B-R8Y[/youtube]

“Prava” znanstvena fantastika dolazi na svoje kada je Gene Roddenberry 1966. poslao čovjeka u svemir. Na posljednju granicu. Iako samo tri godine emitirana, Zvjezdane staze stekle su kultni status među fanovima, a reinkarnacijom u osamdesetima, Staze su postale dio pop kulturne sadašnjosti i povijesti. Baš kao i Doctor Who, koji je na britanskom BBC-u krenuo 1963. i kontinuirano se emitirao sve do kraja osamdesetih — prije nego je oživljen u nultim godinama.

Idući tjedan: Sedamdesete i osamdesete – televizija u doba diska i fudbalerki.

8 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2022 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861