15 najšokantnijih trenutaka prve sezone Igre prijestolja – serijala.com
Trenutno čitaš
15 najšokantnijih trenutaka prve sezone Igre prijestolja

15 najšokantnijih trenutaka prve sezone Igre prijestolja

Tek se prvi čin Igre odvio, a Game of Thrones nam se debelo uvukao pod kožu. Dio nas je čitao Martinove romane već ranije, no sjajno je vidjeti ove likove i priče u raskošnoj televizijskoj produkciji. Recenziju prve sezone već smo objavili, a sada izdvajamo 15 najšokantnijih i najbizarnijih trenutaka serije koja se nije sramila ići u prilično ekstremne prikaze nasilja.

–––

Slijede spoileri bitnih scena čitave prve sezone Igre prijestolja!

––

15. Greatjon Umber ostaje bez prstiju

Dire Wolf (“strahovuk”) Robba Starka uvjerava Greatjona Umbera da se pridruži njegovoj vojsci. – “Your meat is bloody tough!”

1×08 The Pointy End


14. Neuspješna urota

Evo zašto je nastao “Stupid Ned Starkmeme. Kralj Robert Baratheon na svojoj samrti recitira oporuku Nedu Starku, govoreći da prijestolje ostavlja svom sinu Joffreyu. No, znajući da Joffrey nije Robertov, već sin Cersei i Jaimea Lannistera, mijenja Robertove riječi te zapisuje “zakonitom nasljedniku” umjesto “Joffreyu.” Izmanipuliran Littlefingerom, Ned želi svrgnuti Joffreya i na mjesto kralja postaviti zakonitog nasljednika Stannisa Baratheona, Robertova brata, ali ne uspijeva…

1×07 You Win or You Die


13. Sansa prisiljena gledati Nedovu dekapitiranu glavu

Joffrey je izdao obećanje pomilovanja Neda Starka, te prisiljava Sansu da gleda odrubljenu glavu svog oca na koplju. Sophie Turner morala je odglumiti nagli preokret Sansinog lika, od razmažene djevojčice zaljubljene u budućeg kralja Joffreya do kćeri ubijenog oca i buduće Joffreyeve kraljice. Možda sigurno ste mrzili njen lik u startu, no Sophie je odlično odradila ovu scenu i gledatelje natjerala da se suosjećaju sa njenim likom.

1×10 Fire and Blood

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nRoVIpczcrY[/youtube]

12. Jaime Lannister i mač kroz oko (te borba sa Nedom Starkom)

Kako to ono ide… “U tuđem oku vidiš trn, a u svom ne vidiš mač.” Samo jedan mali detalj razine detaljnosti i grafičkog prikaza nasilja u Igri prijestolja.

1×05 The Wolf And The Lion


11. Prolog – leševi, nemrtva djevojčica i dekapitiranje

Što nas je dočekalo u samom uvodu u seriju koja se najavljivala kao prizemljeni, atipičan fantasy? Jeziv prolog sa hrpom leševa koji nestaju, nemrtva djevojčica i dekapitiranje jednog od članova Straže. Doduše, serija se u nastavku sezone nije mnogo bavila mračnim silama sa sjeverne strane Zida, iako sada, na kraju sezone, znamo nešto malo više o zombijima i White Walkerima. Ne puno, doduše.

1×01 Winter Is Coming

10. Undead na Zidu

ZOMBIEZ!!1 Šteta što nema sačmarica u Westerosu, ali vatra očito služi svrsi.

1×08 The Pointy End

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QDE6oEwBC8o[/youtube]

9. Tamnica Eyrie

Catelyn Tully Stark zarobljuje Tyriona Lannistera te ga optužuje za ubojstvo Jona Arryina, prethodnog kraljeva namjesnika. Dovodi ga u dvorac Eyrie, smještenog na vrhu Mjesečevih dveri (Mountains of the Moon), gdje biva zatvoren u tamnicu sa prilično impresivnim pogledom…

1×05 The Wolf And The Lion


8. Odraslo dojenče

Scena koja pokazuje (i potvrđuje) izopačen um Georgea R.R. Martina. Tokom prve sezone naletjeli smo na dosta perverzija, od incesta do maloljetnih supruga, no lord(!) Robin Arryn – kao očito razmaženo šestogodišnje dijete koji siše dojku svoje poremećene, pretjerano zaštitničke majke Lyse Tully – je vrh bizarnosti.

1×05 The Wolf And The Lion

7. Gregor “The Mountain” Clegane

Gregor Clegane – koji nije prozborio nijednu riječ u čitavoj sezoni – u dvoboju ubija Ser Hugha, štitonošu ubijenog kraljeva namjesnika Jona Arryna… Uz još jedan prilično grafički prikaz smrti.

1×04 Cripples, Bastards, and Broken Things


Već u idućoj epizodi bijesni Gregor gubi dvoboj protiv Lorasa Tyrella te zamalo uspijeva dekapitirati svog konja… Loras bi vjerojatno završio na istom mjestu kao Mountainov konj, da se nije umiješao Gregorov brat Sandor.

1×05 The Wolf And The Lion


6. Khal Drogo – Mortal Kombat style

Khal Drogo je prilično šutljiv momak. Osim kad ga izbacite iz takta. Jason Momoa tokom čitave sezone odrađivao je sjajan posao neverbalnom i minimalističkom glumom te samom svojom fizičkom pojavom.

1×08 The Pointy End

Pročitaj još


5. Incestualni blizanci

Scena sa samog kraja prve epizode, u kojoj Bran Stark, drugi sin Eddarda i Catelyn Stark, otkriva tajnu incestualnu vezu kraljice Cersei Lannister i njenog brata blizanca Jaimea. Nastojeći sakriti njihovu prljavu tajnu, Jaime, na Cerseino inzistiranjem gura Brana sa kule u smrt – no mladi Stark preživljava, ostavši paraliziran. Ned Stark kasnije će shvatiti da Joffrey Baratheon nije sin Roberta i Cersei, te samim time nezakonit nasljednik prijestolja.

1×01 Winter Is Coming


4. Kraljica zmajeva

“I am Daenerys Stormborn of house Targaryen! Of the blood of Old Valyria, I am the dragons daughter!”

Jedan od dva najupečatljivija trenutka čitave sezone – a vjerojatno najiščekivaniji. Ne nužno toliko šokantan. Dany se ponovo rađa u vatri lomače na kojoj je spalila Khala Droga, jača nego ikad, sa tri zmaja u naručju.

1×10 Fire and Blood

 

3. Proždiranje konjskog srca

Daenerys, kao autsajder među Dothrakijima, morala je na ceremoniji u glavnom gradu Dothrakija, Vaes Dothraku, pojesti čitavo sirovo konjsko srce i pritom ne povratiti – što je i uspjela. Mlada Dany time se dokazala čvrstom i dostojnom Khaleesi, kraljicom Dothrakija, zavrijedivši poštovanje onih koji su je smatrali nedostojnom.

1×06 A Golden Crown


2. Zlatna krunidba

Viserys Targaryen – jedan od posljednjih predstavnika loze Targaryen, pretendent na prijestolje koje je njegova kuća držala do smaknuća “Ludog kralja” Aerysa II Targaryena. Bolesnim nastojanjem da vrati Željezno prijestolje svojoj lozi, dogovorio je brak svoje sestre Daenerys sa moćnim vođom Dothrakija, Khalom Drogom, koji mu je za uzvrat trebao osvojiti Westeros. Nakon pijane pohlepe za krunom, Drogo ispunjava Viserysovu želju te ga kruni rastopljenim zlatom.

1×06 A Golden Crown

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=189NzdB1P14[/youtube]


1. Pogubljenje Eddarda Starka

Nastojeći svrgnuti nezakonitog kralja Joffreya Baratheona sa Željeznog prijestolja, Ned je optužen za urotu te pogubljen u glavnom gradu Sedam kraljevstva. Iako je Game of Thrones serija (i knjiga, da) sa hrpom, hrpom likova – Ned Stark bio je centralni lik, glavni protagonist oko kojeg se vrtjela čitava HBO-ova promotivna kampanja. Gledatelj ga je mogao vrlo lako i brzo  zavoljeti zbog svoje neiskvarene časti; uostalom namjerno je tako izgrađen kako bi njegov pad bio čim šokantniji i neočekivaniji. Pogotovo ako ste uspjeli doći do devete epizode bez da vam je netko otkrio ovaj detalj. Vrlo je malo televizijskih primjera gdje je glavni lik ubijen, a da se nije radilo o kraju serije ili inzistiranju glumca na napuštanju serije.

1×09 – Baelor


14 komentara
 • Ja bi zlatnu krunidbu stavio ispred pogubljenja jer sam nekako i očekivao da će Joffrey napraviti to što je napravio (normalno nisam čitao knjige tako da su mi svi preokreti u radnji bili A DAJ NE SERI ) :)

  • slažem se.. znao sam da će ga pogubiti pa mi to nije bilo toliko šokantno.. Ali ona kruna je neprocjenjiva.. Dijete je strašno, smijao sam se svaki put kad sam ga ugledao..

  • meni je prijatelj sve šokove preprica ranije, iako to nisan tia… spoila mi je sve napeto u prvoj sezoni, srica neke stvari je falio :D

 • neznam ja sam se iznenadio kad sam vidio kurčinu od onog jednog tipa to definitivno nisam očekivao

 • Po meni, za radnju je najsokantnija scena Nedovo ubojstvo,
  ali scena kao scena je najsokantnija bilo izlijevanje zlata na glavu.

 • totalno postavljate bez ikakve mašte i reda teme i video klipove, zar je teško skinut klip pa ga upload na google drive i tako imate video klipove koje youtube neće cenzurirat ili zabranjivat.

  • Mislis da clipovi hostani na Google Driveu nisu podlozni takedownu? (ozbiljno pitam)
   Drugi problem je sto na Driveu postoji bandwidth limit kojeg bi mozda okinuli.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861