Recenzija: Raised By Wolves (“Vučji odgoj”) — povratak Ridleyja Scotta korijenima – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Raised By Wolves (“Vučji odgoj”) — povratak Ridleyja Scotta korijenima

Recenzija: Raised By Wolves (“Vučji odgoj”) — povratak Ridleyja Scotta korijenima

Prilikom uvodnih minuta nove HBO-ove znanstveno-fantastične serije Raised By Wolves (Vučji odgoj) bio sam uvjeren da je Ridley Scott pokrao vlastitu scenu slijetanja Prometheusa iz istoimenog filma koji je režirao deset godina ranije. Vremešni, 82-godišnji britanski redatelj autor je raznih znanstveno-fantastičnih djela i jedan od arhitekata najzanimljivijih filmskih uprizorenja istih, od Aliena do Blade Runnera. Nakon više od pedeset godina vraća se u redateljski stolac za jedan televizijski projekt. Barem tako IMDb kaže.

Serija počinje padom malenog svemirskog broda na planet koji na prvu djeluje izuzetno negostoljubivo, ogoljeno i praktički polumrtvo. A i na drugu i treću također. Kisika ima, a života u tragovima. Suhe grane, korov, šljunak i prašina. Nakon pada na planet, iz broda izlaze dva androida, Majka i Otac. Njihova dužnost je stvoriti novu ljudsku koloniju nakon što je sredinom 22. stoljeća Zemlja uništena u ratu koji se odvijao između ateista i fundamentalista Mithraicsa koji štuju boga pod imenom Sol. Majku i Oca ateisti šalju na novootkriveni planet Kepler 22B, a Majka je odmah po slijetanju broda devet mjeseci nekakvom umjetnom oplodnjom ležala “u trudnoći”. No — pitanje je jesu li oni stvarno sami na ovom planetu, a i hoće li ih netko pronaći na ovom zabačenom kamenu. Odgovore na jedno i drugo možete vidjeti već iz trailera.

Sve je na prvu vrlo disharmonično i krajnje bizarno, ali prva epizoda zapravo je konceptualno vrlo zanimljiva. Druga i treća ipak obavljaju teži posao popunjavanja rupa i samim time već u startu pate od dugotrajnog izlaganja priče. Raised By Wolves ne nudi nikakve revolucionarne ideje, ali obrvu ćete u nevjerici dizati češće nego što mislite. Postoji ovdje određena zamisao o roditeljstvu i djeci, ali nakana je nejasna i ostavljena gledateljima da traže poruke u autorovim nedovršenim formulacijama. Neobičnost događaja možda je lako objasniti glavnim dvojcem likova (čudni androidi ne znaju se ponašati kao ljudi), ali mnogo toga je polupečeno, nedefinirano i samo ostavljeno na štednjaku. Predstavljeni misterij radnje nije nezanimljiv i serija događaje izlaže kroz brojne izlete u prošlost na Zemlji, no osim vizualnog spektakla ti flashbackovi nažalost nisu dovoljno intrigantni da bi nosili meso priče na svojim kostima. Dosta toga u prve tri epizode koje smo imali prilike vidjeti ne funkcionira na osnovnoj logičkoj razini i to je krajnje frustrirajuće za projekt ovakvog obujma. Problematično je što ćete se učestalo pitati koliko smisla ima ovo što upravo gledate, ali čak i uz to Ridley Scott i autor serije Aaron Guzikowski (Prisoners) uspjeli su izvući dovoljno iz materijala da vam ne bude dosadno. Nije ovo prvoklasna znanstveno-fantastična serija, ali ima dovoljno karaktera i neobičnosti da se ipak razlikuje od goleme količine tematski sličnih projekata na televiziji. Ideje su već viđene, ali taman toliko interesantne da vam okupiraju pažnju, a moralne dvojbe dovoljno duboke da privuku određene diskusije. Ipak, imajte na umu da metafore nisu suptilne, a biblijske reference vidljive su s nekoliko kilometara.

Velik posao ovdje obavlja Amanda Collin (Majka) koja na svojim ramenima nosi dobar dio cijele serije. Odličan performans mogao je biti vrlo nezahvalan s krivim glumačkim intervencijama koju glavna uloga zahtjeva, ali Collin vrlo lijepo pleše na rubu provalije koja dijeli kič od ozbiljne uloge. Osim nje, ovdje je i potpuno zaboravljiv Abubakar Salim kao Otac, a bome ne pomaže ni uvijek krivo odabrani Travis Fimmel. Fimmel je utjelovio Marcusa, kapetana religijskih fanatika, a baš kao i u svemu drugome u čemu sam ga gledao — čovjek djeluje potpuno izgubljeno. Ne izgovara riječi kako treba, većina toga je nerazumljiva masa teksta, a sama njegova pojava je obezglavljena — ne rezonira na istoj frekvenciji s ostalim članovima glumačke postave. Raised By Wolves vizualno je nezaboravan, sjajno su to pripremili redatelj prvih dviju epizoda Ridley Scott i njegov kinematograf Dariusz Wolski. Neatraktivnu i nepristupačnu pustopoljinu novog planeta učinili su opasnom, a zanimljive ideje vidljive su i na lokacijama na Zemlji. Za ljubitelje znanstvene fantastike serija bi trebala biti dovoljno zanimljiva i uzbudljiva, a za ostale bi trebalo biti indikativno da se od 2018. projekt koprcao u ladicama nekoliko različitih vlasnika. Napeto i na trenutke šokantno, vizualno upečatljivo — Raised By Wolves je mračna serija koja ipak bira samo minimalne rizike i pritom ne preskače ciljeve koje si je zacrtala na papiru.

Pročitaj još

Raised By Wolves (“Vučji odgoj”) bit će dostupan na HBO GO-u od 4. rujna.

6.5 10 1
6.5

Žanr: Znanstvena fantastika

Autor: Aaron Guzikowski

Mreža: HBO

Glume: Amanda Collin, Abubakar Salim, Travis Fimmel, Niamh Algar

Datum premijere: 3. rujan 2020.

Datum premijere (HR): 4. rujan 2020.

Tri epizode pogledane su za recenziju.

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2022 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861