Recenzija: Igra prijestolja je atipična fantasy drama – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Igra prijestolja je atipična fantasy drama

Recenzija: Igra prijestolja je atipična fantasy drama

U zadnjem članku iz serije “gledali smo Game of Thrones i volimo vam to nabijati na nos” pokušat ću sročiti dojmove prvih dviju epizoda – kao gledatelj koji nije čitao romane Georgea R. R. Martina. Blasfemija, znam. No, isto tako vjerujem da (velika) većina čitatelja, poput mene, nije čitala romane iz serijala “Pjesme leda i vatre”, čija je “Igra prijestolja” tek prvi nastavak u nizu. Zapravo, nadam se da će ovo biti komplementarna recenzija onoj kolege Darija, koji je svoje prve dojmove rezimirao kroz prizmu velikog obožavatelja Martinovih romana.

Povrh toga, fantasy uopće nije “moj” žanr. Nisam obožavatelj fikcionalnih svijetova u kojem dominira magija te nadnaravne sile, a likovi su prečesto prezentirani kroz “epske” crno-bijele bitke ultimativog dobra i zla. I da zaključim uvod nakon kojeg ćete mi psovati užu i širu familiju, nisam ni naročiti obožavatelj “Gospodara prstenova.” Cijenim ga kao epsku filmsku trilogiju, čitao sam dio Hobbita, kao klinac ali inače… not my cup of tea.

Winterfell
Winterfell

Ovo nije vaš tipičan fantasy

Sada, kada sam otjerao 70% čitatelja (parafraziram Charlija Sheena, ionako ste već kliknuli), mogu i početi sa recenzijom. Game of Thrones je svakom pogledu sasvim atipičan fantasy. Nedajte se smesti podužim i jezivim prologom u kojem upoznajemo misteriozne sile, za koje se vjeruje da su tek drevne legende. Ovo je vrlo prizemljena, punokrvna drama, smještena u pseudo-srednjovjekovnom razdoblju. Nema heroja, čarobnjaka, vještica, vilenjaka ni magije (ili se barem ona smatra bapskim pričama), niti je Game of Thrones nalik ijednoj fantasy ekranizaciji koju ste mogli ili trenutno možete gledati na televizji, pa čak i filmu.

Game of Thrones je za fantasy isto što i Battlestar Galactica za SF, The Wire za policijsku dramu, The Sopranos za priču o mafijašima, Deadwood za vestern… Isto koliko je Lost priča o misterioznom otoku. To je kompleksna drama koja leži na intrigantnim likovima, njihovim odnosima i pričama, čiji je žanr tek ljuska koja ga opisuje, ali ne definira. Kao što priliči HBO-u, ovo nije tipičan fantasy primjeren klincima. Nemalo je grafičkih scena nasilja, odrubljivanja glava i velikogruddušnih scena seksa, no posljednje je – za razliku od recimo Starzovih Spartacusa i Camelota, prikladno uklopljeno u službi radnje, pa sise nisu tu samo zato što vesele, već su (dovoljno) bitan dio radnje.

King's Landing
King’s Landing

Golem univerzum sa širokom paletom likova

Najvećim problemom prije premijere serije smatrao se golemi univerzum kojeg je Martin stvorio, te njegovo preslikavanje na filmsku vrpcu. Sedam kraljevstva vlada Westerosom, svijetom u kojem se odvija radnja,  na čijem se sjeveru nalazi masivni ledeni Zid dugačak 500 kilometara te 200 metara visok koji štiti kontinent od mračnih sila koje se kriju u hladnim šumama. Prve dvije epizode upoznaju nas sa četirima kućama te, već u samom startu, širokim rasponom likova. Praćenje tih likova mjestimice zna biti komplicirano i zbunjujuće, no radnja se na osnovnoj razini može vrlo dobro pratiti, iako bih svakom Game of Thrones junferu preporučio odličan HBO-ov vodič kroz kuće i lokacije Westerosa. Pomoći će vam kod momenata u kojima ćete pomisliti “čekaj, je li ovo dvoje zbilja u incestualnoj vezi ili sam ja nešto pobrkao?!” No radnja je dobro oslikana i povezana bez korištenja napadnih natuknica, iako povremeno zna biti out of place dijaloga u kojima likovi nezgrapno objašnjavaju pozadinu priče. Osim toga, nema puno vođenja za ručicu, no vi ćete barem imati mogućnost premotavanja (i googlanja), pa me nemojte (puno) psovati ako sam ipak pobrkao neke činjenice iz knjige. Kompleksna priča i velik broj likova odlike su svih velikih (HBO-ovih) drama – mislim da sam se čak više borio sa likovima Boardwalk Empirea, nego Game of Thronesa. Ovdje su barem sortirani po kućama.

Sjajna špica o kojoj je Dario već pisao također doprinosi razumijevanju priče i stavljanju lokacija u kontekst, krećući se po karti Westerosa. Iako je neobično dugačka za modernu televizijsku seriju (danas se špice sve više i više sakate kako bi se uguralo što više reklama), maštovita je i kreativna, a navodno se mijenja iz epizode u epizodu kako radnja napreduje.

Zima stiže u Westeros

Nakon uvodnog prologa, koji daje naslutiti kakve se misteriozne sile kriju sa sjeverne strane ledenog Zida, upoznajemo prvu od četiri kuće kojima se bave prve dvije epizode. Obitelj Stark vlada sjevernim dijelom kontinenta, sa sjedištem u Winterfellu, a na njenom je čelu knez Eddard Stark, častan i plemenit vladar kojeg glumi Sean Bean, fanovima žanra poznat iz “Gospodara prstenova.” Sljedeće kuće koju biste trebali zapamtiti jesu Baratheon i Lannister, iz kojih dolazi trenutni vladar Sedam kraljevstva Westerosa, Robert Baratheon i njegova kraljica Cersei Lannister. Baratheon je pred 17 godina preoteo vlast Aerysu Targaryenu, čija je kuća tada vladala Westerosom; no sada je debeo i star, nesposoban da vodi kraljevstvo. Zbog toga stiže u Winterfell kako bi upražnjeno mjesto preminula kraljeva namjesnika ponudio Eddardu Starku; mjesto za koje kraljičin brat, Ser Jaime Lannister, smatra da pripada njemu. Viserys, jedini živući muški pripadnik kuće Targaryen, sada je prognan na istočni otok Essos, područje slobodno od kraljeve vlasti. Dajući ruku svoje sestre Daenerys Khalu Drogu, vođi Dothrakija, mongololikog ratničkog plemena, namjerava preuzeti Željezno prijestolje na kojem sjedi vladar Westerosa, skovano od mačeva poraženih neprijatelja.

Ovaj rezime osnovne radnje je najbolje što mogu, a da pritom ne otkrijem ništa bitno, jer tu je još mnogo, mnogo detalja. U prve dvije epizode postavljaju se temelji za, kažu mi oni koji su čitali knjige, političke igre između različitih iskvarenih likova kojima je zajednički krajnji cilj – preuzimanje prijestolja. Zima koja stiže je doslovna – hladno razdoblje nakon podužeg ljetnog doba – ali i metaforička – sedamnaest godina mirne vladavine kralja Roberta Baratheona u opasnosti je jer pretendenata na prijestolje ima mnogo. A kralj s razlogom traži pomoć svog bivšeg ratnog druga Eddarda Starka.

Ledeni Zid
Ledeni Zid

HBO ponovo na tronu

Oko ovih obitelji vrti se velik broj likova, od kojih je velika većina sjajno kreirana i odglumljena. A neki nešto manje sjajno. Ili je to “zasluga” nekoliko pomalo plitkih, jednodimenzionalnih i stereotipnih likova, poput podle i manipulativne kraljice Cersei Lannister (Lena Headey, Terminator: TSCC), Viserysa Targaryena i njegove komične izblajhane perike te poneke razmažene i uobražene plavokose prinčadi. No njih uvelike nadjačavaju nastupi poput već spomenutog Seana Beana te Petera Dinklagea; čovjeka za kojeg kažu da je rođen za ulogu patuljka Tyriona Lannistera, koji svoj rast nadoknađuje inteligencijom te ljubavlju prema vinu i kurvama. Njegov je lik svojevrsni humor relief, humoristična nota u inače ozbiljnom djelu. Većina dječjih likova, a posebice mala Arya Stark, vrlo je dobro odabrana, što je jedna od najvećih opasnosti pri planiranju ovako velikih serija. Pogrešan odabir mladog i neformiranog glumca može dugoročno štetiti seriji, no Maisie Williams je pravo otkriće u ulozi razigrane i nestašne, ali bistre Arye. Ističem i Kita Harringtona u ulozi Jona Snowa, izvanbračnog sina Eddarda Starka, koji ima nekoliko vrlo emocionalnih i lijepih scena kroz prve dvije epizode. Posebice onu sa patuljkom Tyrionom, koji je baš poput njega, mrlja svoje obitelji. Jedan zbog niskog rasta te smrti majke pri porodu, drugi zato što simbolizira nevjeru Eddarda Starka svojoj supruzi.

Dario je istaknuo oduševljenje lokacijama koje su vjerno preslikane iz knjige, a ja se samo mogu složiti da serija i sa produkcijske strane izgleda fantastično. Kostimi, lokacije Sjeverne Irske i Malte, setovi… Usto, fantastično je pogledati Game of Thrones na velikom platnu; vrlo rijetko ili nikad to imamo priliku sa televizijskim uratcima, jer televizijski ekrani ili, nedajbože, zasloni monitora nisu dostojni prenijeti epske lokacije Westerosa.

Eddard "Ned" Stark
Eddard “Ned” Stark

Malo je neumjesno gledati u budućnost već sada, prije prave premijere, no… Serija romana “Pjesma leda i vatre” ima sedam planiranih nastavaka; četiri su napisana, dok peti stiže u srpnju, nakon šest godina čekanja. Martin se nada – ili pretpostavlja – da će HBO treći roman morati razdijeliti na dvije sezone, a četvrti i peti, čija se radnja odvija gotovo paralelno, na tri. To je sedam sezona samo za prvih pet knjiga – u idealnom slučaju. No, nije Martin jedini koji ima problema sa tempom i razmacima između nastavaka. HBO između sezona nerijetko zna imati pauze veće od godine dana. Što će 62-godišnjem piscu svakako pogodovati. Sve u svemu – pod uvjetom da serijal prođe kod publike – pred nama je gotovo desetljeće Zime.

Još uvijek ljubomorni što niste imali prilike gledati dvosatnu pretpremijeru? Gledajte to s druge strane. Vas tek čeka toliko željena i iščekivana prva epizoda, dok smo mi primorani čekati puna dva tjedna do novog nastavka. Zadovoljit ću se repriziranjem epizoda čim izađu. I to je velik kompliment seriji, jer vrlo, vrlo rijetko više puta gledam neku seriju ili epizodu. Sigurno ne tri dana nakon prvog gledanja.

Nekoliko nasumičnih bilješki van konteksta:

 • Iako produkcija izgleda izuzetno visoko budžetasto (da, upravo sam izmislio taj epitet), obezglavljivanje iz prologa izgledalo je pomalo jeftino i neuvjerljivo.
 • “It is known.” Kad vidite, smijat ćete se. Djeluje kao prst u oko.
 • Moglo je bez misterioznih drevnih zmajevih jaja. I očitog sugeriranja DA NEŠTO NIJE U REDU S NJIMA!
 • Doggy style je preferirana poza u Westerosu. I šire.
 • U zabavnom “sukobu” Georgea R. R. Martina i Damona Lindelofa, showrunnera Losta, koji je započeo Martinovim komentarom “da se boji izvesti Lost na kraju serijala”, u potpunosti sam na Lindelofovoj strani. Jebi se debeli bradonjo, finale Losta bilo je sjajno i prikladno.
 • Već otprije razmišljam o usporedbi “starog HBO-a” kojeg čine Sopranosi, The Wire i Deadwood te ovog novog koji sa Tremeom, Boardwalk Empireom i Game of Thronesom (uz nadolazeći Luck) vraća stari sjaj HBO-u kao neprikosnoveni broj jedan televizijske produkcije.
 • Guglao sam imena likova apsolutno svaki put kad sam ih spominjao u tekstu. Daenerys. Cersei. Viserys.
 • Vjerojatno znate, no prvu epizodu možete pogledati ukoliko ste pretplatnici IPTV i kabelskih usluga poput b.net ili MAXtv-a, čak i ako niste pretplaćeni na regionalni HBO. Ponedjeljak, u 21 sat.
 • Molba i napomena: Kako serija (bar mi tako kažu) blisko prati događaje iz knjige, molio bih sve one koji znaju što slijedi da se suzdrže od spoilanja radnje ili komentare barem sročite dovoljno nejasno da neupućenom gledatelju ne otkrivaju što slijedi.

9.2 10 1
9.2

Žanr: Drama, fantasy

Autor: David Benioff i Dan Weiss (serija), George R. R. Martin (roman)

Mreža: HBO

Glume: Sean Bean, Mark Addy, Peter Dinklage, Emilia Clarke, Lena Headey, Nikolaj Coster-Waldau, Michelle Fairley, Iain Glen, Aidan Gillen, Harry Lloyd, Kit Harington, Sophie Turner, Maisie Williams, Isaac Hempstead-Wright, Richard Madden, Jack Gleeson

Datum premijere: 17. 4. 2011.

62 komentara
 • ovo nije vaš tipičan fantasy je loše prevedena fraza this is not your typical fantasy. možda da počnemo ubacivati hrvatske fraze umjesto prevođenja stranih?

 • Game of Thrones je za fantasy isto što i Battlestar Galactica za SF, The Wire za policijsku dramu, The Sopranos za priču o mafijašima, Deadwood za vestern…

  me gusta :D

 • Joj sta nije fantasy
  i to kakav
  epskih razmjera
  samo se bojim
  da debeli bradonja
  ne rikne i ne zavrsi
  ovo remek djelo

  ajme

  • HBO je premium kanal koji prihod vuče od pretplate, a ne reklama (kojih nema uopće, osim za vlastiti program), tako da gledanost nije *toliko* bitna. Čisto kao pokazatelj popularnosti, ali ono što ne znamo je koliko novih pretplatnika je privukla serija.

   No sutra navečer bi trebali biti poznati rezultati gledanosti, bude na sajtu vjerojatno.

 • Jel ima zasad govora o novoj sezoni? I oce bit jedna knjiga – jedna sezona ili jedna knjiga – jedna serija? Ovo pitam jer se samo prva knjiga zove Game of Thrones, druga je The Clash of Kings, pa bi tehnicki gledano druga sezona ustvari trebala biti druga serija…

  Znam da ovo sve nije tolko bitno, a lako moguce da se ni ne zna jos, ali ipak pitam, mozda imate neki inside info

 • Prvo da odgovorim MacGyveru: Da, ima govora o novoj sezoni i većina je sigurna da će do nje doći. A to ćemo, vjerujem, saznati vrlo skoro.

  Recenzija mi se svidjela i to jako. Samo da dodam nešto oko jaja, a da ne spojlam…mene je spojler u vezi jaja, natjerao da odgodim čitanje knjige za nekih tri, četiri godine.
  kada sam je napokon uzela u ruke, došlo mi je da se tresnem knjižurinom po glavi kada sam shvatila kakva sam budala bila.

 • Pogledao sam i ja seriju… ok je zasad, ali ista posebno, valjda ce postat bolja kasnije… al dobro, i knjiga je dosadna u pocetku. Mislim, ako budu pratili knjigu, bit ce dobra serija.

  Ima jos jedan problem koji niste spomenuli kod djecjih glumaca – oni stare. Arya je super za sad, al sta ce biti u 4.-5. sezoni kad u stvarnosti prodje 5 godina, a u seriji 3 mjeseca?

  I da, jel zna netko kolko je stara glumica koja glumi Sansu? Ocito je da je puno starija od 13 godina kao sto kazu u seriji, a i puno je ruznija nego bi trebala biti… mislim da mi je ona najlosije odabrani glumac, iako su fulali s jos nekoliko (Jaime)

  Sto se tice recenzije, nije mi bas jasan ovaj omentar: “Moglo je bez misterioznih drevnih zmajevih jaja. I očitog sugeriranja DA NEŠTO NIJE U REDU S NJIMA!”
  Nije moglo bez njih kad ih ima i u knjizi…

 • Da, imas pravo za Sansu i Dany, nisu mogle bit maloljetne kao u knjizi zbog golotinje, ali opet, mogli su nac neke glumice koje imaju 18, 19 i izgledaju tako ili cak malo mladje, a ne ove na kojima je ocito da imaju 20+

   • ahaaaa. ai to mi za zmajeva jaj nije bilo jasno, samo su ih pokazali hh
    next monday (tuesday) then :D

    • …da je knjiga puno opširnija odaje vam sam pogled na knjigu, ali cijela priča je stvarno realno i jako dobro izvedena pravi preslik knjige, vidi se da je puno truda i vremena potrošeno naravno i novaca.
     svima kojima je teško čekati iduću epizodu ili možda sezonu, zamislite kako je nama što čekamo novi nastavak knjige već šest godina.
     Sve skupa skroz zadovoljavajuće.

     • Dosadnjikava prva epizoda. Pretpstavljam da serija zahtjeva oveći uvod da bi došlo do neke hardcore radnje.

 • Hehehe, i ja sam se pitao za to it is known… još skidam eng titl da vidim di je to točno u epizodi, kako sam fulao… a nema u titlu ništa takvoga. :D

 • Vidim da su misljenja sto se tice pilot epizode podeljena meni se svidela od prve scene pa preko fenomenalne uvodne spice(pet puta sam je ponavljao)do produkcije i samog razvoja radnje i likova.Kako nisam citao knjige(niti planiram jer se obicno razocaram u ekranizacije knjiga) a znajuci da postoji mnostvo likova mislio sam da necu pohvatati ko kome,ko koga :) medjutim iznenadio sam se koliko je gledljivo i lagano za pracenje.Mogli su za neke likove odabrati drugacije glumce postoji par koji se po mom nekom vidjenju ne uklapaju u ulogu ali ajde ne moze bash sve biti savrseno samo se nadam da ce kako serija odmice uspeti da se uhvate u kostac sa ulogom i bolje je iznesu.

  Sto se recenzije tice cista desetka.

 • hmm… ne znam ako imam samo ja problem sa pregledom slika koje ste stavili. naim, pojavljuju se ispod youtube videa.

  Inače, meni je epka bila odlična. Par manjih sitnica mi je upalo u oko, ali niš strašno.
  Danas sam htio pogledat još jednom ali nisam stigao. Sutra ću :)

  • Znam za to, ali mislim da se ne da lako riješiti. Flash je uvijek na vrhu… U Operi je okej, u FF-u 4 je slika iznad, ali samo okvir ispod, a u Chromeu je baš ispod.

   Polu-rješenje je odskrolati toliko da se flash ne vidi na ekranu i onda otvoriti sliku…

 • Evo da i ja nesto napisem nakon pogledane prve epke
  izbor glumca za Jon Snow-a je totalno promasen i ako se ne varam da je on trebo biti puno mladji od ovoga.
  Izbor glumca za Cersei mi je los,ipak je ona najljepsa zena cilog kraljestva.
  Jamie takodjer kao ii Sansa mada mi je ona cak i prolazna,Daenerys mi isto nije legla mada je sexy zena.
  hm zajebano je kad procitas knjigu i slozis likove u glavi i onda pocmes gledat seriju ali sta cu sad,ostatak mi je dobar.
  Nema druge nego proc par epizoda prilagodbe na ovo

 • Moja jedina/glavna zmajerka glede castinga je i dalje Cersei koja bi trebala biti ljepša…

 • ali ako ju se usporedi s ostalim ženama u Westerosu Cersei jest najljepša.
  Problem je šta je za nas pojam ljepote malo drukčiji nego šta bi mogao biti u jednom onakvom svijetu.

 • Pocetak je njam. Kraj je njam. Ovo u sredini je cudan mix koji mi nije legao. Nastavljam gledati. Valjda necu ispasti mazohist s drugom epizodom…

 • Pogledao prve tri epizode i moram priznati da mi je postalo malo dosadnjikavo. Sto se radnja vise razvija to me manje zanima, intriga je napuhana i predvidljiva. Ima par emotivno uvjerljivih momenata, prije svega zahvaljujuci kvalitetnoj Beanovoj glumi, ali sama radnja je laprdanje o politickim previranjima unutar nepostojeceg svijeta koji je u srednjem vijeku. Boring. Da su te novce i skupu produkciju iskoristili za ekranizaciju Odiseje ili Gilgamesa, imalo bi mi vise smisla. Nadam se da ce se dojam u sljedecim epizodama popraviti, ovako mi sve vise i vise ide u Xenu.

  • Fino posudi knjigu pa počmi čitat pa ako išta budeš uspio predpostavit skidam kapu uspoređivat fantasy remek dijelo sa Xenom smješan si

 • evo i 3. pogledana- u strahu…jer teško je pokretnoj slici dostojno popratiti pisanu riječ (pogotovo kad je riječ o jedinom dostojnom po mom skromnom fannnnnn mišljenju modernom tolkienovom hmmm malo je prepohvalno reći nasljedniku..al’ znate što mislim;)) i kod mene je score 9 od 10!
  obzirom da je riječ o monumentalnom djelu…količini svega- likova, radnji, stranica…lokacija..bla bla to sve pretočiti u seriju!!! pa ovo je ju hu huh huuuuu!!
  moja primjedba glede vizualnih nedostataka ide na (čudi me što nitko niije spomenuo) kneginju Cat!!!??? pa, mislim- jedna od ključnih likova, istaknuta svojom vatrenom riječnom ljepotom…a oni stavili ružnjikavu tetu u kasnim 40-tim. i malo me smeta što su ona, ned (iako- hura za boromira!!), robert prikazani blizu 50-tima, a u knjizi (bitno i glede radnje)oni su 35-40.
  možda sad zvučim kao cjepidlaka, al’ to me baš onak jako zasmetalo…a budući sam jedan od onih malobrojnih bolesnika koji su sve knjige čitucnuli 2x dajem si za pravo malko oduška:)))

 • Ja sam čitao knjigu i bila je preopširna, teška i dugotrajna. Ali je tema super i događaji i likovi su super opisani, ali jednostavno je previše stranica i previše je detalja. Sad sam pogledao prvu epizodu i smatram da je više nego pogođena i više nego što sam ja maštao u glavi! Jako sam zadovoljan i nadam se da će i ostali nastavci biti uzbudljivi. Knjige se više ni ne sjećam, ali gledajući ovu epizodu mi se pomalo sve vraća. Same desetke. Volim fantazije, ne baš toliko taj srednjovjekovni s vitezovima, ali ovo je više nego odlično!!! Scenografija i računalna tehnika, glumci, gluma… Spreman sam za nove epizode!

 • Niti Renley niti Loras u knjigama nemaju POV i zato ljudi ne primjećuju da su u vezi.
  ono šta mene šokira je da ljude šokiraju dva odrasla muškarca u dragovoljnoj vezi, ali ih ne šokiraju silovanja, masakriranja ljudi i životinja i slično…

  • A čuj, mogu shvatiti šokiranost ukoliko stvarno nije u knjigama zamijetila to… s druge strane, silovanja i ovo što si nabrojao je očito u knjigama, pa ako je i bilo šoka, bilo je tokom čitanja knjiga. Sada je to očekivano. Naravno za one koji su knjige pročitali.

   • nisam mislio samo na nju. puno njih koji nisu čitali knjige se zgražaju oko ovog dijela dok im je ostalo za tako reći ok.

    • Ja u opšte nisam iznenadjena. Svako ko je čitao knjigu sa malo boljom pažnjom mogao je 100% da skonta o kakvom se odnosu tu radi (a i o još nekim budućim). Jedina je razlika što su scene u seriji eksplicitne a u knjigama nisu…što je opet rezultat manjka vremena da se snime svi dijalozi koji to objašnjavaju (ako ćemo tako, onda bi jedna sezona trebalo da ima 20 epizoda pa je logično da je nešto moralo da se prekrati i po kratkom postupku ”prevede” gledaocima).

 • Kada sam prvi puta pogledao prvu epizodu, serija mi je bila predosadna, jedva sam izdržao do kraja. Ne znam kako sam se nagovorio na drugu epizodu, ali uskoro sam pogledao i citavu sezonu i tako i drugu te dok sam završio taman je počinjala treća. I od potpune nezainteresiranosti za seriju postao sam veliki obožavatelj! Sada citam knjige i odlične su, naravno, s puno više detalja i povijesti likova. I imam tek 16 god.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861