Prvi dojmovi sa pretpremijere Igre prijestolja – serijala.com
Trenutno čitaš
Prvi dojmovi sa pretpremijere Igre prijestolja

Prvi dojmovi sa pretpremijere Igre prijestolja

Sinoć nas je domaći, regionalni HBO, pozvao na pretpremijeru svoje najnovije serije Game of Thrones. Ovim putem im zahvaljujemo i pozdravljamo sve naše stare, ali i nove prijatelje koje smo sreli, odnosno upoznali jučer. Baš kao i za Pacifik prije godinu dana, HBO se odlučio na projekciju u zagrebačkom Cinestar kinu, tako da je doživljaj serije, na velikom platnu, jedno zaista posebno i neponovljivo iskustvo. Pretpremijera u kinu – pun pogodak dragi HBO.

Što smo vidjeli?

Dvorana 5, ona u kojoj se projekcija održavala, bila je i više nego pristojno popunjena, a svaki uzvanik dobio je kožnu narukvicu s ispisanim nazivom serije, koju su na ulazu dijelile djevojke odjevene u srednjovjekovne nošnje. Osim njih, ulaz u dvoranu čuvali su vitezi u oklopima, s mačevima i kopljima, tako da je sve djelovalo i više nego simpatično i primjereno. Našli smo svoja mjesta u kinu, pozdravili neke naše drage čitatelje, te nakon kratkog uvoda u program, u kojem nam je predstavljeno nekoliko novih HBO usluga (uključujući konačno i njihov HD kanal), projekcija je uz oduševljenje cijele dvorane započela.

Jon, Bran i Robb

HBO je velikodušno uzvanicima prikazao prve dvije epizode serije. Prvo i osnovno. Koliko su epizode dobre? Pa, jako su dobre. Pače, epizode su fantastične. Kao netko tko je čitao Martinovu sagu, mogu reći da sam se naježio čim je prolog počeo. Nakon skoro desetominutnog prologa, gdje po prvi puta vidimo Zid, započinje uvodna špica koja je sama po sebi jedno malo remek-djelo. Prolazeći po karti Westerosa i Istočnog kontinenta, kamera zastajkuje na poznatim lokacijama, poput Zida, King’s Landinga i Winterfella, koji se potom dižu poput kakvog mehaničkog sata, sa zupčanicima, i raznim ritmičkim kretanjima mehanizama, u zrak. Okupana u tople boje, špicu prati nenametljiva, ali lako pamtljiva glazbena podloga, a sve završava u vatrom obilježenom nazivu serije. Jedan simpatičan detalj iz špice je i grb kuće pored imena svakog od glumaca iz serije.

Svaka od epizoda, u trajanju od otprilike sat vremena, prošla je nevjerojatno brzo. Tempo epizoda je odličan, čak i uz veliku količinu izlaganja radnje kroz mnoštvo dijaloga. Mnogo se priča, ali mnogo se toga i događa. Paralelni tijek nekoliko radnji izvrsno je riješen i ni na jednom mjestu se ne zadržavamo više nego je to potrebno.

Lokacije su predivne, svako mjesto u knjizi je dočarano kako sam i zamišljao, a skupa produkcija i dizajn vide se u svakom kadru serije. Interesantno je kako svaka od lokacija ima svoj “filter” i promjenom boje (od plavo-sivog, tmurnog i hladnog sjevera, do crveno-žutog, toplijeg i gotovo mediteranskog juga i istoka) ističe se i promjena lokacije, opet izvedeno sjajno. Redatelj Tim van Patten, veteran mreže koji je sudjelovao na gotovo svim velikim projektima HBO-a, i ovdje dokazuje zašto ga mreža voli. Svaki kadar je na svom mjestu, svaka scena ima svoje obrazloženje i svaki glumac pod njegovom redateljskom palicom zna što se od njega traži.

Game of Thrones inače ima jednu od najvećih, ako ne i najveću glumačku postavu u povijesti televizije i jednostavno ih je previše da bi se svakog pojedino uopće i navelo. Spomenut ćemo samo fantastičnog Petera Dinklagea kao Tyriona Lannistera, koji posjeduje svaku scenu u kojoj se pojavljuje. Čovjek je jednostavno rođen za ulogu. Starkova djeca su sva sjajna, posebno mlada Maisie Williams kao Arya, te Kit Harrington kao Nedov izvanbračni sin Jon Snow. Zanimljivo je da je scena oproštaja njih dvoje jedna od najljepših i najdirljivijih u ove dvije epizode koje smo gledali. Mlada Emilia Clarke fantastična je kao Daenerys Targaryen toliko koliko je njena perika smiješna i neuvjerljiva. A perika je iznimno smiješna i neuvjerljiva.

Ned Stark

Sve u svemu, vrlo smo zadovoljni viđenim, HBO ima ogroman hit na svojim rukama, a po prvi put nakon ere u kojoj su vladali Sopranosi, The Wire i Deadwood, mreža ima tri nove, jednako odlične serije u Tremeu, Boardwalk Empireu i Game of Thronesu. Uzbudljivih je deset tjedana pred nama, David Benioff i D. B. Weiss uspješno su prenijeli Martinovu viziju na male ekrane, a obožavatelji mogu odahnuti. Veliki pljesak nakon projekcije jasno je pokazao mišljenje publike. Game of Thrones ima svoju premijeru u ponedjeljak u 21:00 na HBO Adria.

Klasična recenzija prvih dviju epizoda iz perspektive autora koji nije čitao knjige – Recenzija: Igra prijestolja je atipična fantasy drama

10 komentara
 • Kako volite mast vadit :),ali mi je drago da je dojam odličan i da nisu podbacili jedva čekam ponedjeljak!

   • Bilo je genijalno, i još sasvim slučajno sjeo točno ispod jakih snaga Serijale tako da sam i njih upoznao.

 • weee ovo se nestrpljivo čeka. btw nisam htjela čitati članak da ne bi bilo spoilera :) lajkam na neviđeno i po ovim komentarima ispod…

 • Sada kada su se dojmovi slegli, još sam sigurnija da su David Benioff i Dan Weiss uspjeli!

 • Joj, šteta što nisam vidjela najavu za ovo, definitivno bih bila jedna od onih na koju su drugi ljubomorni (umjesto da sam, kao sad, jedna od ljubomornih na one koji su bili) :D
  Sigurno je bilo odlično, čini se da su se baš potrudili… i s nestrpljenjem čekam seriju (kao i vjerojatno svi ostali) i Ples… :) :) :)

 • Ma ja sam popizdio cekajuc ali evo jos dan i konacno pocinje.
  Joj kako vam zavidim premijeru ste gledali na velikom platnu grrrr

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861