Prvi dojmovi: House of the Dragon — HBO-ova visokobudžetna oklada – serijala.com
Trenutno čitaš
Prvi dojmovi: House of the Dragon — HBO-ova visokobudžetna oklada

Prvi dojmovi: House of the Dragon — HBO-ova visokobudžetna oklada

Sinoć je u dvorani Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu održana premijera nove HBO-ove serije House of the Dragon (“Zmajeva kuća”). Nešto više od tri godine od finala “Igre prijestolja” mreža je odlučila da je dovoljno vremena prošlo da nam izblijedi sjećanje na posljednje epizode serije čije finale u ovom trenutku drži ocjenu 4.1/10 s četvrt milijuna glasova na IMDb-u. No, bilo kako bilo, i mi smo pozvani na svečanu premijeru prequela u koju smo ušli s ništa ili vrlo malo očekivanja. Domaći HBO nas je lijepo ugostio s tematskim pićem dobrodošlice u baru Boutique kina, a zatim smo nešto malo prije 20 sati ušli u projekcijsku dvoranu koja je bila i više nego ugodno popunjena. Mreža nam je prikazala prvu epizodu seriju s kratkim trailerom na kraju u kojem smo mogli vidjeti što ćemo gledati u prvoj sezoni.

O čemu se ovdje radi?

House of the Dragon je prequel “Igri prijestolja” i serija je temeljena na dijelovima knjige Georgea R.R. Martina “Fire & Blood” koja je izdana 2018. Radnja se događa otprilike 200 godina prije početka “Igre prijestolja” i dokumentirat će početak kraja dinastije Targaryen na prijestolju Sedam kraljevstava. HBO je naručio deset epizoda za prvu sezonu.

Što kaže HBO?

Nova HBO serija “Zmajeva kuća” (House of the Dragon) imat će premijeru 22. kolovoza na streaming platformi HBO Max i HBO kanalu, a radnja serije od 10 epizoda, temeljene na knjizi “Vatra i krv” Georgea R.R. Martina, odvija se 200 godina prije događaja iz “Igre prijestolja” i donosi priču o Kući Targaryen.

U glavnim ulogama su Paddy Considine, Matt Smith, Olivia Cooke, Emma D’Arcy, Steve Toussaint, Eve Best, Sonoya Mizuno, Fabien Frankel i Rhys Ifans. Ostatak glumačke ekipe čine Milly Alcock, Bethany Antonia, Phoebe Campbell, Emily Carey, Harry Collett, Ryan Corr, Tom Glynn-Carney, Jefferson Hall, David Horovitch, Wil Johnson, John Macmillan, Graham McTavish, Ewan Mitchell, Theo Nate, Matthew Needham, Bill Paterson, Phia Saban, Gavin Spokes i Savannah Steyn.

George R.R. Martin je jedan od tvoraca i izvršnih producenta uz Ryana Condala, ujedno i scenarista, te Miguela Sapochnika, koji također potpisuje i režiju. Izvršni producenti su Sara Hess, Jocelyn Diaz, Vince Gerardis i Ron Schmidt.

Milly Alcock/HBO

Što nam HBO nije rekao?

Zapravo malo toga je nepoznanica. House of the Dragon je jedan od najvećih TV eventova godine i kao takav zbilja nema neke velike enigme, pogotovo što je sama serija temeljena na knjizi. Mreža je seriju naručila još 2019., a ovo nije prva ideja za nastavak “Game of Thrones TV Universea”. HBO je već naručio, snimio i otkazao jedan prequel radnog naziva Bloodmoon iliti The Long Night.

Što je dobro?

Prva epizoda serije, “The Heirs of the Dragon”, je prilično dobar uvod u povratak u ovaj svijet. Glumačka postava je zaista sjajna, a posebno se ističu se Paddy Considine kao kralj Viserys Targaryen, Milly Alcock u ulozi mlade princeze Rhaenyre Targaryen i Matt Smith kao pomalo problematični princ Daemon Targaryen, trenutni prijestolonasljednik i mlađi brat Viserysa. HBO nije štedio na budžetu i sama serija izgleda predivno i s tehničke strane zbilja se nema čemu prigovoriti. Zanimljiv je ovo uvod u priču koji je učinio ono što je trebao — natjerao da kliknemo “+” na HBO Maxu kako bi dodali seriju u tjednu rotaciju.

Što nije dobro?

Pročitaj još

Opet, vrlo je teško nakon jedne epizode prigovoriti nečemu posebno, ali sama serija počinje s dužim izlaganjem radnje i rodbinske povezanosti likova u kojoj svi imaju plavu kosu i zovu se vrlo slično. Osim troje već spomenutih Targaryena vrlo rijetko tko je baš jako zanimljiv na ekranu, ali to je i donekle očekivano nakon sat vremena priče. Izlaganje radnje je ponešto zbrzano jer se dosta toga događa i možda bi bilo bolje kada bi se usporilo. Osim te šačice glavnih likova teško je bilo istaknuti bilo koga jer ih je previše predstavljeno već unutar sat vremena, a “krvavi Succession u Westerosu” smo zapravo već imali u “Igri prijestolja” i zato ostaje pitanje zašto je točno odabran ovaj trenutak u povijesti Martinovog svijeta. Preblizu je događajima iz prve serije, a česti migovi “Igri prijestolja” dodatno izbacuju iz trenutka.

Dakle, isplati se gledati iako me finale “Igre prijestolja” razočaralo?

Gledat ćete rekao ja vama da morate ili ne jer će House of the Dragon vrlo vjerojatno biti u pop-kulturnom zeitgeistu bez obzira na kvalitetu serije. A serija jest kvalitetno napravljena.

Kako završava prva epizoda?

Mlada princeza Rhaenyra okreće se prema kameri u dramatičnom close-upu.

Prva epizoda Zmajeve kuće (“House of the Dragon”) bit će dostupna od ponedjeljka, 22. kolovoza na HBO Maxu, a istog dana u 20:00 emitirat će se na linearnom HBO kanalu. Prva sezona serije imat će deset epizoda.

https://www.youtube.com/watch?v=YgjpIU5mQ-Y
3 komentara
  • Očekivanja su velika! George i Ryan su me nahajpali! Za razliku od Igre Prijestolja čini mi se da Ryan puno više razumije Westeros od Dana i Davida,. a Miguel je već pokazao svoje umijeće. Da ne spominjemo činjenicu da Miguelu i Ryanu kao showrunnerima izletila činjenica da imaju 3 do 4 već razrađene sezone, a čini mi se da se HBO ne bi žalio ni da ih bude 5. Iako priču već znamo baš se veselim House of the Dragon!!

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861