Recenzija: The Nevers — Sjajna HBO-ova serija nova je zvijezda televizijskog proljeća – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: The Nevers — Sjajna HBO-ova serija nova je zvijezda televizijskog proljeća

Recenzija: The Nevers — Sjajna HBO-ova serija nova je zvijezda televizijskog proljeća

Mnogo toga se dogodilo u ove skoro tri godine od kad je HBO službeno naručio The Nevers (“Nemoguće“). Osim vanjskih faktora s kojima se borimo već više od godinu dana — autor serije Joss Whedon pao je u nemilost nakon što se klupko njegovog lošeg ponašanja polako počelo odmotavati. Osim Whedonove bivše žene Kai Cole koja je prva počela upozoravati na licemjerstvo propovijedi njegovih feminističkih ideala, Ray Fisher je optužio redatelja i scenarista za agresivno i neprofesionalno ponašanje na setu “Lige pravde”. Sve smo to već i spomenuli ranije kad smo gledali Snyderov Cut, ali nema ništa loše u tome da dvaput upozorimo. Bilo kako bilo Joss Whedon je u studenom prošle godine nakon završetka prvih šest epizoda Neversa najavio da odlazi s projekta zbog iscrpljenosti i od tad se više nije javljao. Seriju je preuzela Phillipa Gosslet koja će uz sebe imati sjajnu potporu velikih imena televizijske scene kao što su Jane Espenson, Douglas Petrie, Bernadette Caulfield i Ilene Landress. Ako ništa drugo Whedon je bar uz sebe uvijek imao nevjerojatno talentirane ljude koji su danas važni i utjecajni producenti i producentice na razno-raznim projektima i zato smatramo da serija ostaje u vrlo dobrim rukama.

The Nevers se događa na samom prijelazu iz 19. u 20. stoljeće i prati skupinu “Odabranih” u posljednim godinama vladavine kraljice Viktorije. London na prijelazu stoljeća je mračan, pomalo prljav, ali vrvi životom. Promjena se osjeća u zraku. Serija počinje u kolovozu 1896. godine kada jedan natprirodni događaj uzdrmava čitavu zajednicu i koji određenim ljudima, većinom ženama, daje neuobičajene sposobnosti. Serija prati udovicu Amaliju True (Laura Donnelly) u ulozi svojevrsne ravnateljice sirotišta za prihvat “Odabranih”. Obitelji viktorijanskog Londona odriču se svoje djece zbog njihove različitosti i nadnaravnih sposobnosti, odrasle “Odabrane” društvo s gnušanjem odbacuje, a Amalia uz pomoć bogate vlasnice sirotišta Lavinije Bidlow (Olivia Williams) i svoje najbolje prijateljice i izumiteljice Penance Adair (Ann Skelly) pokušava spasiti svaku osobu koja više nema svoj dom. “Odabranima” ne pomaže i činjenica da gradom hara serijska ubojica Maladie (Amy Manson) koju vladajuća kasta (isključivo muškarci) koristi kao štit tvrdnjama da “Odabrani” nisu manje vrijedni i ništa više opasni od “normalnog” stanovništva. Veliki pristaša i branitelj Britanskog imperija Lord Massen (Pip Torrens) predvodnik je tog patrijarhalnog lanca koji prijetnju vidi u svakom tko ne dijeli njegove ideale. Podvučeno, prijetnja je svatko tko nije on i njegovi prijatelji moćnici.

Šarolika lepeza čarobnih sposobnosti u sirotištu uključuje djevojku koja može govoriti sve jezike na svijetu, gospođu koja svojim utjecajem može natjerati bilo koga da govori istinu, ženu koja dodirom može zdrobiti kamen i slično. Amalia pak ima mogućnost vidjeti blisku budućnost u kratkim i nepovezanim vizijama. Penance je izumiteljica koja “osjeća” struju i koja svojom darovitošću može napraviti svakakve tehnološke spravice. Sve to ima smisla u svijetu serije i sve to pomalo podsjeća na viktorijanske steampunk X-Mene. Whedon je oduvijek bio fasciniran “moćima”, “odabranima”, viktorijanskim Londonom ali i X-Menina. Njegov potpis nosi i Astonishing X-Men, jedna od najboljih Marvelovih priča zadnjih petnaestak godina koju je radio zajedno s Johnom Cassadayem. Teško je ne vidjeti paralele s ovom serijom u kojoj vlasnica sirotišta ne može hodati i koristi kolica pomoću kojih se kreće. Podsjeća li vas to na nekoga iz X-Mena?

Ann Skelly / HBO

Priču začinjavaju još i detektiv Frank Mundi (Ben Chaplin) koji pokušava uloviti Maladie i Hugo Swan (James Norton), bogati aristokrat koji otvara podzemni klub za bogate i koji svojim šarmom može oteti zadnju kap vode žednoj osobi. Jedan od rijetkih muškaraca s moćima je i Dr. Horatio Cousens (Zackary Momoh), prijatelj i podupiratelj Amalije i njenog sirotišta, osoba uvijek spremna pomoći slabijima. Ne odmaže i činjenica da dobri doktor može liječiti rukama. Brat Lavinije Bidlow Augustus (Tom Riley) smotana je verzija Simona (Sean Maher) iz Fireflyja, dobročudnog prijatelja Huga Swana. Likovi su upečatljivi i kroz priču se isprepliću na razne fascinantne načine. Tajne vješto skrivaju gotovo svi likovi, a važno će biti i razaznati tko igra koju ulogu u priči, a tko se pretvara da zna manje nego što navodi. Najzanimljiviju dinamiku imaju sjajne Laura Donnelly i Ann Skelly čije prijateljstvo je jedna od najboljih odlika čitave serije. One su simpatične, borbene i svojeglave osobe koje će rijetko prihvatiti poraz. Njihov dijalog je zabavan, maštovit i pršti od ljubavi jedne prema drugoj. Užitak ih je gledati kako komuniciraju na ekranu. Donnelly je već ranije bila jedna od svijetlih točaka Outlandera, a Skelly je toliko autentična i vesela da podsjeća na divnu Jodie Comer iz Killing Eve, kada Vilanelle ne bi ubijala iz zabave i bila kompletni psihopat.

The Nevers je jedna od najboljih novih serija godine i užitak je gledati ovako zabavnu i zaigranu seriju koja zrači čudesnom energijom, ali čije paralele s našim svijetom su i više nego očite. Metafore su jasne, vješto identificirane i iskomunicirane gledateljima. Toplina i inteligencija koja vibrira s ekrana zaokružena je odličnom scenografijom, kostimima i dupešutačkom akcijom. The Nevers je više usredotočen na svoje junakinje i njihov razvoj i probleme i zato je teško ne preporučiti novu HBO-ovu seriju bez obzira na potencijalne probleme koje Joss Whedon kao autor nosi. On se sad udaljio s projekta, a i glumačka postava je rekla da nije bilo nikakvih problema s njim prilikom stvaranja prvih šest epizoda tako da i mi dižemo dva palca gore za cijelu tu situaciju. Nadamo se da će novi ljudi iza scene uspjeti ispeglati sve neravnine i udaljiti seriju od njenog problematičnog autora jer svi koji su na njoj radili zaslužuju da ih se ne povezuje s kompliciranom i kontroverznom povijesti kompleksaša Jossa Whedona.

The Nevers (“Nemoguće“) će svoju premijeru imati 12. travnja u 20:00 na HBO-u, a bit će dostupna već i u ranim jutarnjim satima na HBO GO-u. Prve četiri epizode serije nam je za recenziju ustupio HBO Hrvatska.

9 10 1
9

Žanr: Fantastična drama

Autor: Joss Whedon

Mreža: HBO

Glume: Laura Donnelly, Ann Skelly, Olivia Williams, James Norton

Datum premijere: 12. travanj 2021.

Datum premijere (HR): 12. travanj 2021.

Četiri epizode pogledane su za recenziju.

Komentari (1)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861