NBC-jev late night rat – serijala.com
Trenutno čitaš
NBC-jev late night rat

NBC-jev late night rat

Nismo previše pisali o Late Night “ratu” koji se događa na NBC-u ovih tjedan dana. Zapravo smo mogli svaki dan stavljati isječke iz uvodnih monologa praktički svih late night showova, ali eto, da vas ne davimo previše… Sada kada je, barem se čini, cijeloj priči došao (ne previše sretan) kraj, jednostavno se moramo osvrnuti na sve ovo.

Naša priča počinje 2004. kada je Conan O’Brien popisao ugovor sa NBC-jem da 2009. preuzme The Tonight Show od Jayja Lena, koji ga je do odlaska ukupno vodio 17 godina. The Tonight Show je NBC-jev glavni late night talk show koji neprekidno ide još od 1954. godine, a vodilo ga je šest voditelja do danas, od čega Jimmy Carson najviše, čak 30.

imwithcoco

Dakle, tada je O’Brien odbio unosnije ugovore na drugim mrežama jer mu je obećano ispunjenje sna – vođenje The Tonight Showa. Do tada je Conan vodio The Late Night Show, koji je išao odmah nakon Lenovog The Tonight Showa. Zapravo, odvrtimo priču još 12 godina unatrag…

Johnny Carson je 1992. otišao u mirovinu nakon 30 godina vođenja The Tonight Showa, a kao njegov nasljednik izabran je Jay Leno, redoviti gost Carsonovog The Tonight Showa još od 1987. Ironije li, i tada je bilo natezanja oko voditeljske stolice The Tonight Showa, obzirom da je Leno dobio mjesto umjesto Carsonovog favorita i dugogodišnjeg voditelja The Late Night Showa (onog bivšeg O’Brienovog, da), Davida Lettermana.

Baš kao i danas, NBC je bio prevelik za dvojicu velikih komičara, pa je Letterman ubrzo odlučio zbrisati na CBS gdje je dobio svoj show i išao paralelno sa Lenom u 23:30, glavnom late night terminu. I redovito bio slabije gledan od Lena. Znači 1992/93 Carson ide u mirovinu iz The Tonight Showa kojeg dobiva Leno, Letterman iz The Late Night Showa odlazi na CBS, a njegov nasljednik postaje Conan O’Brien.

O’Brien je tada bio prilično nepoznat komičar, radivši kao scenarist na Simpsonima te kratko vrijeme i Saturday Night Live showu. Ulogu je dobio nakon audicije na kojoj je, između ostalih, bio i Jon Stewart, današnji voditelj  The Daily Showa na Comedy Centralu i redovitni dobitnik Emmyja ispred O’Briena i Lettermana. Jayja Lena nema ni na popisu nominacija.

Sad kad smo se prisjetili toga, ponovo nakratko idemo do 2004. i najave O’Brienovog preuzimanja The Tonight Showa. Sad ide onaj najsočniji dio, pazite ovu Lenovu najavu Conanovog preuzimanja The Tonight Showa iz 2004. Obratite pozornost na izjave “povlačim se na vrhuncu” i “ne želim da bude tenzija kao sa Lettermanom”. Neprocjenjivo.

I došao je 1. lipnja 2009., kada je Conan prvi puta vodio The Tonight Show. No NBC mu je ubio gušt, pa je svega tri mjeseca vodio show kao prvi late night voditelj večeri. Naime, pojavilo se očito pitanje “a što s Lenom?” Kako im ne bi zbrisao na neku drugu mrežu (vidi pod Letterman), NBC mu je dao novi show u primetimeu, svakim danom u 22 sata. Računali su si da im je jeftinije raditi show svakog dana, umjesto producirati osjetno skuplju jednosatnu dramu. Tipa Southland, recimo. Čak i sa manjom gledanošću nego bi je inače imali, završili bi u plusu.

No, pobunili su se lokalni NBC-jevi partneri, koji između 23 sata (kraj primetimea) i 23:30 (late night program) emitiraju kasnovečernje vijesti. Obzirom na slabu gledanost Lenova showa, izgubili su gledatelje zbog lošeg lead ina (ljudi, eto, po inerciji ostaju na istom programu), samim time i lovu od oglašivača.

I konačno dolazimo do početka siječnja ove godine, kada su pojačana nagađanja o ukidanju Lenova showa. Opcija koja se spominjala kao najvjerojatnija, jest bilo pomicanje Lena u termin O’Brienova The Tonight Showa, u 23:30, i skraćivanje Lenova showa na pola sata. O’Brien bi bio pomaknut na ponoć, a iza njega bi od 1 do 2 išao Jimmy Fallon sa The Late Night Showom koji je naslijedio od O’Briena. Iz programa bi tako ispao Carson Daly, tada (i još uvijek) voditelj trećeg showa za kojeg više ne bi bilo mjesta na programu.

Uslijedila je redovita zajebancija i ismijavanje trenutne situacije što su iskoristili praktički svi late night voditelji na svim mrežama. Od Lettermana i Fergusona na CBS-u, Kimmela na ABC-u te samih O’Briena i Lena na NBC-u. Možda najbolji komentar dao je genijalni Craig Ferguson (koji ide nakon Lettermana na CBS-u), posvetivši cijeli uvodni monolog novonastaloj situaciji:

I ostatak ekipe redovito je u otvaranju svojih showova gazio po NBC-u, a sam Conan O’Brien je bio sve žešći i otrovniji kako su dani odmicali te je postajalo sve izvjesnije da će O’Brien izvisjeti. U utorak, 12. 01. O’Brien je odlučio i službeno komentirati situaciju, rekavši da The Tonight Show u ponoć nije The Tonight Show. O’Brien je de facto rekao da, ili će ostati gdje je, ili odlazi.

U međuvremenu se na Lena obrušili apsolutno svi. Od javnosti, gledatelja, novinara pa do kolega voditelja. TVGuide.com imao je online anketu sa pitanjem O’Brien vs Leno, a rezultat je bio 80% u korist O’Briena. Naravno, NBC su ismijali apsolutno svi, sasvim zasluženo, no Leno je praktički ostao bez ičije podrške. Osim NBC-jeve koji ga je stavio ispred O’Briena.

No Jimmy Kimmel je jednostavno uništio Lena. Doslovce. Tip je prvo cijeli svoj show odradio imitiravši Lena, zajedno sa perikom, ogromnom bradom i Sylvester the Cat naglaskom, a onda ga je Leno, valjda s namjerom da pokaže kako je kul faca koji se može našaliti na svoj račun, pozvao u svoj show. Kimmel je, odgovarajući na Lenova pitanja, pokazao da ima muda kao nojeva jaja, i uživo toliko sjebao Lena da ovaj nije imao znao kud bi od nelagode.

I tu je došao kraj tjednu. O’Brien, sad kad je već postalo izvjesno da odlazi sa NBC-a, izgubio je svaku inhibiciju koju je imao tokom uvodnih monologa kroz tjedan i raspalio do kraja po NBC-u. Epilog cijele priče čini se je sljedeći: Leno dobiva natrag O’Brienov The Tonight Show, NBC krpa primetime u 22 sata kako zna i može, a O’Brien odlazi sa 30-40 milijuna NBC-jevih dolara u džepu, na ime raskidanja ugovora.

NBC-jev odabir Lena umjesto O’Briena nije nelogičan – bez obzira na masovnu podršku O’Brienu u posljednjim danima, Leno je godinama bio late night voditelj broj jedan, a O’Brien nije uspio održati tu poziciju. Nakon uvodne pozornosti nakon preuzimanja showa, O’Brien i Letterman imali su podjednaku gledanost, dok ga je Leno redovito šišao dok su išli u paralelnom terminu. Opet, u O’Brienovu obranu ipak treba reći da je Leno u 22 sata bio loš lead in i svakako mu nije pomogao s te strane.

Službenog priopćenja zasad nema, no novi radni tjedan je pred nama, i sasvim je izgledno da će O’Brien odraditi još samo tjedan dana The Tonight Showa, te potom ponovo prepustiti show Jayju Lenu.

Moj životni san bio je vođenje The Tonight Showa na sedam mjeseci.
Ovo pokazuje da možete ostvariti svoje snove. Tako dugo dok ih Jay Leno ne poželi.

– Conan O’Brien u svojim uvodnim monolozima

O’Brien sasvim sigurno neće biti dugo bez posla. Popularnost mu je otišla u nebesa i njegov talent sigurno će znati prepoznati neka druga televizijska mreža. Navodno je to FOX, koji nema izrazitu late night zvijezdu, a par ponuda je već dobio. Pohvalio se da mu je ponuđena uloga u porniću, Kurt Sutter mu je javno ponudio ulogu u svojoj seriji Sons of Anarchy, a publiciteta se zaželio i kabelski [adult swim].

Kud god otišao, najzanimljiviji rasplet sasvim sigurno bio bi show na Foxu paralelno u terminu sa Lettermanom i Lenom. Sa O’Brienom kao pobjednikom.

Navodno Letterman ide u mirovinu za dvije godine. Craig Ferguson se spominje kao nasljednik, neće se valjda Leno i njemu ubaciti…

Sve vam se ovo čini prekomplicirano i niste uspjeli pohvatati ništa osim Conanove frizure i Lenove brade? Seth Meyers sa Saturday Night Livea lijepo je objasnio cijelu situaciju:

9 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861