Cenzura na South Parku – serijala.com
Trenutno čitaš
Cenzura na South Parku

Cenzura na South Parku

Povodom dvjestote epizode South Parka, Comedy Central izveo je jednu od bizarnijih i apsurdnijih cenzura koje smo vidjeli u zadnje vrijeme.

Autori South Parka u jubilarnu 200. epizodu, te onu sljedeću, ubacili su hrpu bivših likova, uključujući Super Best Friendse, grupu najvećih svjetskih religijskih figura, koju (među ostalim) čine Isus, Mojsije, Višnu, Lao Ce i Muhamed.

Kontroverza je nastala oko lika Muhameda, koji je u dvjestotoj epizodi cenzuriran – doslovce je zamijenjen crnim pravokutnim blokom sa natpisom “censored”. Nakon epizode, radikalna islamistička organizacija sa sjedištem u New Yorku, Muslimanska revolucija, prijetila je smrću autorima South Parka.

U 200. epizodi cenzuriran “samo” lik Muhameda, pa smo pomislili da se radi o satiričnom komentaru na sveopće izbjegavanje spomena Muhameda u bilo kakvom humorističnom kontekstu, posebice pojačano nakon karikature objavljene u danskim novinama u rujnu 2005.

No u sljedećoj je epizodi “beepan” i svaki spomen njegovog imena. Da stvar bude apsurdnija, cenzurirani su i klasični moralni govori na kraju epizode, pa smo umjesto njih dobili nekoliko podugačkih beeepova. Kao posljedica svega ovoga, Muhamedovo ime je cenzurirano isti način kao riječi shit ili fuck. U prvoj epizodi gdje se pojavljuje Super Best Friends ekipa, Muhamed nije bio cenzuriran.

Kreatori South Parka, Trey Parker i Matt Stone, reagirali su na cenzuru izjavom da stoje iza epizode. Potvrdili su da je Comedy Central cenzurirao dijelove epizode, čak i Kyleov standardni govor pred kraj epizode, koji uopće nije spominjao Muhameda.

Komentari (1)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861