Jon Stewart okupio preko stotinu tisuća razumnih – serijala.com
Trenutno čitaš
Jon Stewart okupio preko stotinu tisuća razumnih

Jon Stewart okupio preko stotinu tisuća razumnih

Jučer je u Washingtonu održan “Skup za povrat razuma,” čiji je idejni pokretač Jon Stewart, voditelj satiričkog političkog showa The Daily Show. Netipično je da jedan komičar organizira politički skup, no ovo nije ni bio tipični politički skup. Održan je u otvorenom parku National Mall u centru Washingtona, oko kojeg se nalaze povijesni američki spomenici poput Lincoln Memoriala, Washington Monumenta te Capitol Hilla. Ovisno o izvoru, broj prisutnih se penje od 100-tinjak tisuća, pa do 250.000 prema organizatoru skupa, Comedy Centralu.

Stewart inače osjetno naginje liberalnoj opciji, no skup nije bio obojen nijednom stranačkom bojom, politička je propaganda izostala, ili čak bila ismijavana. Samo apel za smirivanje političkog dijaloga koji se, pred izbore za Kongres, opasno polarizira i odlazi u ekstreme poticanjem straha. To je, između ostalog, bio i odgovor na “Skup za povrat časti,” kojeg je organizirao populistički konzervativni voditelj Glenn Beck, komentator Fox Newsa, također izrazito konzervativne kabelske mreže. Svoj je govor održao na istom mjestu, istog dana kada je svoj povijesni “Imam san” govor održao Martin Luther King. Iako posjećenost njegovog skupa osjetno varira od izvora do izvora, posebice u odnosu na političku orjentaciju izvora,  analitičari su izračunali brojku ispod 100,000 ljudi.

Iako je puni naziv Stewartova skupa bio “The Rally To Restore Sanity And/Or Fear”, ovaj posljednji dio samo je dodatak druge polovice Comedy Centralovog voditeljskog dvojca, Stephena Colberta. Kao i obično, njegova je uloga ismijavanje radikalno desnih konzervativnih medija, pa je i ovdje ostao unutar okvira svog lika.

Kako je skup imao izraženu zabavnu notu, velik broj glazbenih gostiju pojavio se na pozornici. Sheryl Crow, The Roots, frontmen Wilca Jeff Tweedy, Mavis Staples, Yusuf Islam (nekad znan kao Cat Stevens), Ozzy Osbourne… Komičar Dan Novello, koji je u Saturday Night Liveu glumio lik oca Guida Sarduccija, pozdravio je pripadnike različitih religija, te usput zahvalio Bogu što je “stvorio svemir, drveće životinje i pse. Posebice pse.”

Comedy Central ima nekoliko clipova sa skupa koji je bio i streaman uživo na njihovim stranicama. Izdvajamo Stephenov spektakularni izlazak na pozornicu:

Rally to Restore Sanity and/or Fear
Jon and Stephen – Stephen’s Fearful Entrance
www.comedycentral.com
Rally to Restore Sainty and/or Fear The Daily Show The Colbert Report

Kako nema pravog političkog skupa bez parola i plakata, BuzzFeed je sakupio fotografije 100 najboljih. A pošto je glavno lice skupa komičar, a organizator kabelska mreža sa riječju “Comedy” u svom nazivu – i plakati slijede taj stil. Evo par zanimljivijih:

3 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861