Prvi dojmovi s pretpremijere Pacifika – serijala.com
Trenutno čitaš
Prvi dojmovi s pretpremijere Pacifika

Prvi dojmovi s pretpremijere Pacifika

Serijala je imala čast prisustvovati jučerašnjoj pretpremijeri najnovije HBO-ove miniserije, The Pacific. Ovim putem zahvaljujemo HBO Adriji, koja nas je pozvala na projekciju u Cinestar, gdje smo sinoć vidjeli prve tri epizode.

Tom Hanks, Steven Spielberg i Gary Goetzman još jednom su se ujedinili, skoro deset godina poslije možda i najbolje ratne miniserije u povijesti, Band of Brothers, odnosno “Združena braća”. Prije “Braće”, Hanks i Spielberg su surađivali na, sa pet Oscara nagrađenim filmom, “Spašavanje vojnika Ryana”. Iste godine je Terrence Malick snimio svoj, po mnogima superiorniji ratni film, “Tanka crvena linija”. “Spašavanje vojnika Ryana” bavila se ratnim događanjima u okupiranoj Europi, a Malickov film, kojeg je i Martin Scorsese hvalio na sva usta, američkim vojnicima u borbi za Guadalcanal.

Slično kao i ta dva filma, i Band of Brothers i The Pacific, djeluju potpuno drugačije jedan od drugoga. U Brothersima smo pratili Laku, odnosno, E satniju 506. pukovnije 101. zračne divizije američkih vojnih postrojbi. Spielberg je i sam priznao da je možda pogriješio kada je u miniseriju “natrpao” previše likova i da zato Band of Brothers pati, bar pri prvom gledanju. Neki od nas su ga gledali i malo više od jednom, pa tako više i ne doživljavamo te greškice. No, Spielberg je odlučio ispraviti to, pa je Pacifik likovima, ali ne i tematski, lakši jer u najvećoj mjeri prati isprepletene sudbine samo trojice američkih marinaca.

The Pacific 9

Pacifik počinje u prosincu 1941. godine, samo dan nakon što je Pearl Harbor bombardiran i kada su Sjedinjene Američke Države službeno ušle u Drugi svjetski rat. Osnovu miniserije čine ratni memoari “With The Old Breed”, Eugena B. Sledgea (Joe Mazzello) i “Helmet for My Pillow” Roberta Leckiea (James Badge Dale), koji je i prije odlaska u rat radio kao novinar. Leckie se prijavio u marince odmah nakon što je Pearl Harbor bombardiran, a mladi Eugene Sledge zbog šuma na srcu nije mogao biti primljen. Razočarani Sledge otpratio je najboljeg prijatelja Sidneya Phillipsa u rat, a svoje teškoće sa srcem teško je podnio jer su ga sprječavale da učini ono što je smatrao da mu je dužnost. Osim sudbine navedene dvojice, čije su knjige adaptirane za “Pacifik”, treći glavni lik John Basilone (John Seda), jedini je od trojice koji je i prije odlaska u rat bio vojnik. Bio je u Američkoj vojsci prije nego što se 1940. prebacio u marince, gdje je služio kao vodnik. Osam mjeseci poslije Pearl Harbora, prva divizija marinaca iskrcava se na pola svijeta udaljeno mjesto, koje mnogi marinci ne mogu niti izgovoriti, Guadalcanal. U sceni, koja je potpuna suprotnost onoga što se događalo 6. lipnja 1944. na plažama Normandije, prva divizija marinaca, sa Leckijem i Phillipsom (prijateljem Eugena Sledgea), iskrcava se na Guadalcanal. Ono što ih je dočekalo na plaži nisu mogli vjerovati.

John Basilone i sedma divizija na Guadalcanal dolaze tek kasnije, kao pojačanje Leckieu i prvoj diviziji. Pod velikom vrućinom, bez osnovnih ljudskih potrepštima, hrane, municije  i pola bolesnih marinaca, uspjevajau četiri mjeseca braniti strateški važnu pistu od fanatičnih pripadnika Japanske Imperijalne vojske. Jedna od scena koja će vam se urezati u pamćenje i koja pokazuje tu fanatičnost kojom su se Imperijalni vojnici borili, uključuje Leckiea na samom početku gotovo gerilskog ratovanja na Guadalcanalu. Pripazite kada krene tzv. “turkey shoot”.

Bez previše spojlanja (Saveznici dobiju rat!!), možemo vam reći da je ono što smo vidjeli zbilja odlično. Opet odlična uvodna špica (naježim se dan-danas kada gledam špicu Band of Brothersa) sa fantastičnom glavnom glazbenom podlogom Hansa Zimmera, pod imenom “Honor”. Vjerujte mi, ovu skoro tri minute dugu špicu nećete nikad premotavati. James Badge Dale i John Seda fantastično utjelovljuju svoje likove, pogotovo u trećoj epizodi, kada su marinci nakon brutalnosti doživljenih na Guadalcanalu dočekani kao heroji u Australiji. Najmanje vremena u ove tri epizode dobio je Joe Mazzello (s deset godina je glumio u Spielbergovom “Jurskom parku”), no po završetku treće epizode mjenja se situacija za mladog Eugena Sledgea, sina južnjačkog doktora, kojem je jedini cilj ne razočarati obitelj i domovinu.

The Pacific 3

“Pacifik” premijerno kreće 15. ožujka na HBO Adriji, samo dan nakon Američke premijere. Mi jedva čekamo da vidimo što će se dalje dogoditi, jer smo po završetku prve tri epizode jučer u Cinestaru, odmah zaželjeli pogledati preostalih sedam dijelova. Nikako nemojte propustiti ovaj TV event godine, a i čitajte Serijalu koja će recenzirati svaku epizodu. Uzbudljiva dva i pol mjeseca su pred nama. Zahvaljujemo HBO-u i na “kutiji”, koja nam je jutros bila pred vratima.

5 komentara
  • U Brothersima smo pratili Laku satniju 506. pukovnije 101. … mislim da ovo bas nije prikladan prijevod jer Easy dolazi od E, (satnije su A -Abel, B- Bravo, C-Charlie …).

  • Znam, da, zapravo nisam uopce siguran zasto sam stavljao Laka satnija, kada smo se sprdali vec s tim na forumu. http://forum.serijala.com/viewtopic.php?p=811#p811

    Mislim da se cak i u HBO-ovom press paketu navodi kao Laka satnija ili sam to zamislio… Uglavnom, da, E(asy) satnija je milijun puta točnije/bolje. Ali sad je gotovo jer sam ja u tekst stavio nesto sto svjesno ne bih nikad stavio, a ti si me otkrio. :)))

    edit: popravljeno, zapravo samo dodano E.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861