Spektakl i raskoš: 10 najboljih povijesnih serija – serijala.com
Trenutno čitaš
Spektakl i raskoš: 10 najboljih povijesnih serija

Spektakl i raskoš: 10 najboljih povijesnih serija

Povijest ljudskog roda obiluje zanimljivim likovima i događajima zbog čega služi kao stalna inspiracija filmskim redateljima. Neki od najvećih Hollywoodskih blockbustera povijesne su tematike i za njihovo je snimanje utrošeno jako mnogo novca, što se u većini slučajeva pokazalo opravdanim jer su i zarade bile ogromne. I dok su kroz povijest televizijske serije budžetom bile daleko od filmske produkcije, zadnjih godina razlike su sve manje, tj. gotovo ih i nema.

Novac, koji je nekada predstavljao najveću prepreku za snimanje kvalitetne i autentične serije, odavno više nije problem za najveće mreže kao što su HBO, Starz ili Showtime, koje ulažu znatna sredstva u snimanje svojih serija, pa ne čudi što se sve više poznatih Hollywoodskih glumaca koji su prije snimali isključivo filmove, odlučuje glumiti u serijama. Još jedna velika prednost serija je u tome što, za razliku od filmova, nisu toliko ograničene vremenom i mogu si dopusti detaljniju razradu radne i likova.

Ipak, dva se problema nameću kod snimanja serija povijesne tematike. Prvo i najvažnije, kako vjerno prenijeti povijesne scene na ekran i drugo, odnos povijesnih činjenica i fikcije? Logika govori da što je više novca na raspolaganju redateljima i scenaristima, to će oni moći vjernije rekonstruirati povijesne scene, događaje i kulise pazeći i na one najmenje detalje koje gledatelji itekako zamijećuju. Također, koliko je povijesna točnost bitna?

Dosadašnja iskustva pokazuju da su najbolje prolazile one serije u kojima se vješto balansira između te dvije krajnosti. To se najbolje vidi na primjeru Deadwooda — ovdje je Divlji Zapad samo kulisa, vrijeme u kojem se izmišljeni događaji odvijaju i premda se u seriji pojavljuju neki stvarni likovi iz tog vremena, kao na primjer revolveraš Wild Bill Hickok, sve istalo je čista fikcija. Drugi dobar primjer je serija Rome. Serija prati dva, povijesno gledano, beznačajna lika kroz čije pustolovine gledatelji upoznaju sakodnevnicu antičkog Rima punu strasti, spletki, intriga i bespoštednih borbi za moć…

Band of Brothers (Združena braća)

Dovoljno je reći da su producenti serije Steven Spielberg i Tom Hanks, velikani koji su već surađivali na filmu slične tematike, Spašavanje vojnika Ryana i odmah je jasno da se radi o genijalnom ostvarenju i jednoj od najboljih serija ikada. Združena braća, u originalu Band of Brothers je desetodjelna mini-serija iz 2001. godine s temom Drugog svjetskog rata zasnovana na istoimenoj knjizi Stephena E. Ambrosea. Radnja serije prati iskustva “Lake čete” (Easy Company) koja je dio slavne 101. zračno-desantne divizije američke vojske od njihove osnovne obuke u SAD-u, preko desanta u Normandiji, velikih operacija Market Garden i Bastogne, pa do kraja rata i zauzimanja Hitlerova “Orlovog gnijezda”.

Zanimljivo je da su svi likovi zasnovani na stvarnim članovima Lake čete. Neke možemo vidjeti u snimljenim intervjuima na početku svake epizode, u kojima evociraju uspomene na svoje sudjelovanje u ratu sa svim svojim nadama, strahovima i dilemama koje su ih pratile na tom putu. U tome ustvari i jest genijalnost ove serije koja ne slavi ratno junaštvo i herojske podvige, već naglasak stavlja na pakao rata iz kuta onih koji su da doživjeli na vlastitoj koži.

Boardwalk Empire (Carstvo poroka)

Cijelom nizu genijalnih serija kojima HBO već godinama uveseljava svoje gledatelje, pridružio se od 2011. i hvaljena i nagrađivana serija Boardwalk Empire, u Hrvatskoj prevedena kao Carstvo poroka. Kada se zna da su autori serije Terrence Winter, desna ruka Davida Chasea na Sopranosima, te legendarni Martin Scorsese, a glavni glumac Steve Buscemi, ne čudi da je Carstvo poroka prije premijere bilo pozorno čekano. Smještena u dvadesete godine prošlog stoljeća, ova raskošna dramska serija prati život Nuckyja Thompsona, neprikosnovenog vladara Atlantic Cityja, čovjeka koji je u isto vrijeme i političar i gangster, zajedno sa čitavom paletom živopisnih protagonista, od gangstera, švercera i plaćenih ubojica do prostitutki i političara.

Deadwood

Još jedno remek-djelo HBO-ove produkcije. S emitiranjem je započeo prije više od deset godina, a iako su snimljene samo tri sezone prije nego je serija otkazana zbog prevelikih troškova snimanja, Deadwood se s pravom može uvrstiti u najbolje što je slavni HBO ikada stvorio. Serija je to o stvaranju civilizacije na neciviliziran način ispričana kroz portret naselja zvanog Deadwood, smještenog na indijanskom teritoriju u Južnoj Dakoti. Serija o njegovim stanovnicima, redom živopisnih ksenofoba, tragača za zlatom, prostitutki, revolveraša, alkoholičara i divljaka svake vrste.

Posebnu draž seriji daje rivalstvo između dva glavna lika, šerifa Setha Bullocka (odlični Timothy Olyphant) i samoproglašenog vođe zajednice, Ala Swearengena. Upravo je Swearengen, kojeg je utjelovio Ian McShane i tako ostvario ulogu života, sa svojim živopisnim, kreativnim psovkama najzanimljiviji lik u seriji. Serija ima pomalo naprasan kraj, ali ju svakako vrijedi pogledati jer se radi o jednom od najboljih i najkompleksnijih HBO-ovih ostvarenja i najrealnijem prikazu Divljeg Zapada u povijesti televizije.

M*A*S*H

Daleko najstarija na ovoj listi odlična je američka humoristična serija M*A*S*H. Punih jedanaest godina, od 1972. do 1983. u svijetu ju je pratilo više od 225 milijuna gledatelja. Njenu zadnju epizodu samo je u SAD-u pratilo više od 125 milijuna ljudi što je čini jednom od najgledanijih serija u povijesti televizije. M*A*S*H. je ustvari akronim od Mobile Army Surgical Hospital, pokretna vojna kirurška bolnica, a kapetan Benjamin Franklin Pierce, zvani Hawkeye glavni je lakrdijaš u njoj.

Osim Hawkeyea, kojeg glumi nezaboravni Alan Alda, tu su još i njegov najbolji prijatelj McIntyre zvani Trapper John, potpukovnik Henry Blake, kaplar Klinger koji se oblači u žensku odjeću u nadi da će ga proglasiti ludim i poslati kući te drugi kaplar, Radar O’Reilly, možda i najluđi lik u seriji koja obiluje zanimljivim likovima koji, iako različiti, dijele isti antiratni stav. Uz nezaobilazni humor, taj antiratni stav je konstanta koja se provlači kroz sve epizode ove serije koja na duhovit i inteligentan način govori o uzaludnosti i paradoksalnosti rata.

Rome (Rim)

Serija je nastala kao plod suradnje američkog HBO-a, britanskog BBC-a i talijanskog RAI-a. Kao kulisa priče poslužio je Stari Rim iz doba Republike, a radnja prati živote dvojice, povijesno gledano nebitnih likova, legionara Luciusa Voreniusa i Titusa Pulla koji pak susreću brojne povijesne ličnosti (Cezar, Brut, Kleopatra, Oktavijan August) i sudjeluju u nekim od najvažnijih događaja tog doba. Što se tiče likova i događaja, oni su prilično autentični, iako ne u potpunosti, jer ipak se radi o dramskoj seriji. Ono što se zbilja doima autentičnim i što je jedan do glavnih aduta serije je prikaz svakodnevnog života Starog Rima što je stvarno dovedeno do savršenstva.

Treba također reći da su scene seksa i nasilja vrlo eksplicitne tako da ovo nije serija za sve uzraste. Rome je prvotno bio osmišljen kao mini-serija, ali je ipak pretvoren u pravu seriju koja je na žalost izdržala samo dvije sezone. Pokazalo se da je ovakav grandiozan projekt ipak preskup za tri partnerske mreže koje su samo za prvu sezonu osigurale budžet od preko 200 milijuna dolara. Nakon otkazivanja serije, bilo je riječi i o snimanju filma sa sličnom tematikom, ali nakon nekog vremena te glasine su potpuno zamrle. Iako su gledatelji imali priliku uživati u samo 22 epizode (12 u prvoj i 10 u drugoj sezoni), Rome će još dugo važiti za jednu od najboljih, ako ne i najbolju povijesnu seriju koja je ikad snimljena.

Spartacus (Spartak)

Kanal Starz mnogima (još) ne predstavlja neko zvučno ime, no u zadnje vrijeme su skrenuli pažnju na sebe serijom Spartacus: Blood and Sand, kao i njenim nastavcima, Gods of the Arena i War of the Damned. Serija ima svojih mana, tako da je glavna priča prilično “tanka”, a o nekakvoj autentičnosti nema ni govora, ali to uspješno nadoknađuje drugim stvarima kao što su spektakularne scene borbe, ali i mnogobrojne ljepotice i nabildani gladijatori kojima serija obiluje. Radnja prve sezone počinje u Trakiji gdje lokalni ratnik Spartacus sklapa savez sa Rimljanima, ali ubrzo biva izdan, zarobljen i kao rob odveden u rimski grad Capuu gdje je bačen u okrutnu stvarnost arene i gladijatorskih borbi.

Treba spomenuti i jednu zaista tužnu priču koja prati ovu seriju. Andy Whitfield, glumac koji u prvoj sezoni utjelovljuje lik Spartaka, naglo je obolio od raka te ubrzo umro. Serija je naravno privremeno stavljena na led, druga sezona odgođena, ali scenaristi su našli rješenje i to tako što su u između prve i druge sezone snimili svojevrsni dodatak seriji od šest epizoda koji se kronološki zbiva prije dolaska Spartaka u Italiju. Whitfielda je potom zamijenio australski glumac Liam McIntyre, a serija je dobila još dvije sezone. Priča dakle neće nikoga natjerati da razmisli i preispita svoj život i postojanje, ali Spartacus vizualno izgleda odlično i njegova je glavna svrha zabaviti, što je napravio radi vrlo dobro.

The Borgias (Obitelj Borgia)

Iz Showtimeove radionice 2011. godine izašla je odlična serija o jednoj od najfascinantnijih i politički najspretnijih obitelji koja se ikad domogla papinskog prijestolja – Borgijama. Serija koja nudi kompleksan, neuljepšan portret jedne od najutjecajnijih obitelji u povijesti. Oskarovac Jeremy Irons glumi španjolskog plemića Rodriga Borgiu, lukavog, beskrupuloznog oca obitelji koji se pomoću spletki i ucjena uspinje u najmoćnije krugove renesansne Italije te čak postaje papa. Nije samo Rodrigo lukav i pokvaren, već se cijela obitelj sastoji od manipulatora i spletkaroša svih vrsta u čijim izopačenim igricama gledatelji diljem svijeta uživaju već treću sezonu. Obitelj Borgija pruža detaljan uvid u svijet zakulisnih igara unutar Crkve i tako potvrđuje mišljenje onih koji je smatraju duboko korumpiranom i pokvarenom institucijom.

The Pacific (Pacifik)

Moglo bi se reći, “Združena braća u bespućima Tihog oceana”. Devet godina nakon što su oduševili svijet sa Združenom braćom, Spielberg i Hanks prokušani su recept primjenili na drugu veliku bojišnicu Drugog svjetskog rata, takozvani pacifički teatar i snimili epsku mini-seriju od deset epizoda na temelju sjećanja sudionika nekih od najbrutalnijih i najkrvavijih bitaka između američke i japanske vojske. Pacifik je u većini elemenata vrlo sličan Združenoj braći i kvalitetom niti malo ne zaostaje, dok se glavne razlike odnose na neposredne protagoniste i naravno, na mjesto radnje.

Dok su u Združenoj braći gledatelji imali prilike pratiti doživljaje cijele jedne čete, u Pacifiku se priča vrti oko tri američka marinca (Sledge, Leckie i Basilone) koji su bačeni u surovu stvarnost rata na Pacifiku. Baš taj “pacifički teatar” je druga velika razlika u odnosu na Braću koja se bore u Europi, što je prosječnom gledatelju ipad dosta bliže i poznatije pa će nekima možda trebati malo vremena da pohvataju sve konce, ali kada to uspiju, uživat će u još jednoj vrhunski snimljenoj ratnoj seriji.

The Tudors (Tudori)

Prije svoje uspješnice Obitelj Borgia, Showtime je izbacio još jednu kostimiranu seriju slične tematike. Radi se o Tudorima, koji su kroz svoje četiri sezone prikazali engleskog vladara Henkrika VIII. u malo drugačijem svijetlu u odnosu na ono koje inače prevladava. Jonathan Rhys Meyers utjelovio je lik Henrika VIII. koji prikazan kao mlad, seksi, pomalo arogantan, ali nevjerojatno privlačan vladar koji se rado prepušta hedonističkom načinu života i uživa u hrani, piću, razuzdanim zabavama i brojnim ženama. Serija vodi gledatelje u doba vladavine dinastije Tudor i donosi drukčiji pogleda na jednog od najkontroverznijih europskih vladara, Henrika VIII.

Vikings (Vikinzi)

U zadnje vrijeme većinu programa History Channela zauzimaju serijali poput Pawn Stars ili Storage Wars, na užas starih, odanih gladatelja naviklih da History, u skladu sa svojim imenom, nudi program koji je primarno vezan uz povijest, a ne neko polu-reality smeće. Pa čak i takav History, koji se očito odmiče od prokušane formule koja mu je donijela toliku uspjeha prošlih godina, uspio je stvoriti jednu vrlo kvalitetnu i realističnu seriju. Radnja Vikinga događa se u devetom stoljeću negdje na sjeveru Europe, a prati život Ragnara Lothbroka, naprednog Vikinga koji inzistira na prekomorskom putovanju na zapad dok većina njegovih sunarodnjaka još uvijek vjeruje da se tamo ne nalazi ništa do morskog besrkaja. Ragnar ipak okuplja grupu ratnika i kreće na put, a stvari koje će otkriti iz korijena mijenjaju dotadašnji život Vikinga. Serija je vrlo dobro snimljena i stvarno se trudi biti što realističnija, tako da će radnja na momente možda biti malo usporena, ali pravim ljubiteljima povijesti, a osobito Vikinga to neće predstavljati neki problem.

17 komentara
 • A zanimljiva serija je i GENERATION WAR, nemačka verzija Band of Brothers, samo tri epizode.

 • Ubacio bih i prošlogodišnji Outlander. Iako malo više naginje na ljubavnu stranu, ima svojih povijesnih kvaliteta :)

 • Band of Brothers i The Pacific su remek djela.
  Dok je Rim odličan a Vikinzi vrlo dobri.
  Sve u svemu slažem se sa listom iako zbog vlastitih ukusa ja volim striktno akciju i triler stoga serije kao Boardwalk Empire me zanimaju previše.

 • Čak i serator kao ja nema ništa dodati ovoj listi… Sedam od deset ovih serija su mi čista 10ka ili barem sjajne, a od ostatka, Tudori su mi okej, Boardwalk Empire cijenim, ali ne volim jer mi ne leže serije s kriminalcima (zapravo negativncima) u glavnoj ulozi (tako nikad nisam u potpunosti provario niti SOA ili Sopranosa), a Bordžije nisam gledao…
  Ipak, moram se sjetiti briljantne western mini serije Lonesome Dove (kod nas prevedeno kao Usamljena golubica), koja nimalo ne zaostaje za Deadwoodom, zatim legendarni North And South, a od aktualnih, moram priznati kako je Turn jako dobar, no ipak ne dovoljno za top 10 listu.
  Netko je dolje spomenuo i Unsere Műtter, Unsere Vätter, ali to sam pogledao svih četiri i pol sata u komadu, pa to osobno ne mogu zvati serijom :D

  • Istina živa…sječam se Usamljene golubice….zaista sjajna serija,ovako na prvu bez provjere-čini mi se da je u njoj glumio Robert Duvall…

   • meni jedna od dražih serija.
    Uz Roberta Duvalla (nezaboravni Gus), glumio je i Tommy Lee Jones i još hrpa poznatih imena u sporednim ulogama

 • inače, jedina bitnija stvar koju je Borgia ostavio iza sebe je bila dodatak Očenašu. On je pred kraj života, navodno preobraćen, dodao Zdravomariju. Inace, moje je misljenje da je rimokatolička crkva najveca sekta na svijetu. 380.godine je proglašena službenom religijom rimskog carstva samo kako bi se ostvarila jača kontrola nad poganskim narodom. zato su i ostavili poganske običaje i vjerovanja. krist nikad nije htio da preuzimamo poganske rituale poput kićenja bora ili farbanja jaja, zašto onda papa franjo kiti bor? takodjer, vatikan je izbacio drugu božju zapovjed (procitajte original 10 božjih zapovjedi u knjizi izlaska) tako da može zadržati pogansko idolopoklonstvo. ne moras biti genijalac da ti bude jasno da nešto ne štima unutar rimokatoličke crkve.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861