Pacifik – HBO-ova mini-serija od 14. travnja na HTV1 – serijala.com
Trenutno čitaš
Pacifik – HBO-ova mini-serija od 14. travnja na HTV1

Pacifik – HBO-ova mini-serija od 14. travnja na HTV1

Kao što je već ranije najavljeno, Hrvatska televizija otkupila je HBO-ovu mini-seriju Pacifik, paralelno s četvrtom sezonom Mad Mena te Downton Abbeyjem, čije se emitiranje ove nedjelje nastavlja u drugoj sezoni. Sad je poznato da će HTV emitirati Pacifik na Prvom programu, subotom oko 21.45 sati, počevši od 14. travnja. 

Poput Združene braće (Band of Brothers), The Pacific je desetodijelna mini-serija o Drugom svjetskom ratu — dok Združena braća prati europsku bojičnicu, iskrcavanje na Normandiju i kasnije događaje, Pacifik se koncentrira na pacifički front, počevši od japanskog napada na američku pomorsku luku Pearl Harbour. Recenzirali smo ga nakon prva dva nastavka, te kasnije po završetku mini-serije.

Pacifik je “spiritualni” nastavak Združene braće utoliko što ga radi gotovo isti tim –  Steven Spielberg i Tom Hanks kao izvršni producenti te Bruce McKenna i Graham Yost kao scenaristi. Iako možda nije cijenjen kao prethodnik, Pacifik je jedno od većih (i najboljih) televizijskih ostvarenja proteklih godina — između ostalog, uvrstili smo ga među 10 najboljih serija 2010. godine. Ako vam je ta preporuka dovoljna, a subotnje večeri radije provodite u miru pred ekranom — nemojte propustiti Pacifik, ili ga makar ponovo odgledajte.

Press najava s Hrvatske radio televizije, kratki opisi epizoda te trailer u nastavku:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=e99B80crU3E[/youtube] [spoiler]Pacifik je epska desetodijelna serija koja prati putovanje trojice američkih marinaca – Roberta Leckieja (James Badge Dale), Eugenea Sledgea (Joe Mazzello) i Johna Basilonea (Jon Seda) – po širokom prostranstvu Tihog oceana tijekom Drugog svjetskog rata. Serija prati te vojnike, zajedno s ostalim marincima, od njihove prve bitke kod Guadalcanala 1942., kroz prašume Cape Gloucestera i uporišta na Peleliu, preko krvavih borbi kod Iwo Jime i na Okinawi pa sve do njihovog trijumfalnog, ali i mukotrpnog povratka kući poslije Dana veterana 1945. godine.

Izvršni producenti serije su Tom Hanks, Steven Spielberg i Gary Goetzman, tim koji je osmislio HBO-ovu seriju Združena braća koja je 2001. nagrađena Emmyjem i Zlatnim globusom. Hanks i Goetzman su 2008. također surađivali kao producenti na HBO-ovoj seriji John Adams, koja je dobila rekordnih 13 Emmyja.

Dok je serija Združena braća pratila vod padobranaca i njihove operacije u zaraćenoj Europi, Pacifik se bavi ratnim zbivanjima na drugoj strani svijeta, na opasnim frontama na Tihom Oceanu i njegovim otocima.

Pacifik je temeljen na knjizi Eugenea Sledgea, “With the Old Breed,” koju je povjesničar Paul Fussell pohvalio kao ‘jedno od najbolje iznesenih ratnih sjećanja’ te na knjizi Roberta Leckieja (dobitnika nagrade Marine Corps Combat Correspondents Annual Award) “Helmet for My Pillow”, kao i na intervjuima koje su proveli ovi filmaši i Hugh Ambrose. Prenoseći usmenu predaju o Drugom svjetskom ratu koju je čuo od svog oca Stephena E. Ambrosea (autora knjige Združena braća), Hugh Ambrose je bio savjetnik pri snimanju serije.

Od mnogobrojnih nagrada spomenut ćemo: 8 Emmyja (serija je nominirana za još 16) 2010. godine, među ostalima za najbolju miniseriju, najbolje specijalne efekte, scenografiju; zatim nagrade American Society of Cinematographers (2011), Australian Cinematographers Society (2011), Broadcast Film Critics Association (2011), Casting Society of America (2010), Peabody (2011), Visual Effects Society (2011).

Nominirana je 2011. za Zlatni globus u kategoriji najbolje mini-serije, Image Awards itd.

1. epizoda

Neposredno nakon japanskog napada na Pearl Harbor desetnik američkih marinaca John Basilone priprema se za isplovljavanje i sukob s neprijateljem negdje na Tihom oceanu, a mladi novinar Robert Leckie pridružuje se marincima. Eugene Sledge, kojega je vojska odbila zbog šuma na srcu, oprašta se od svojega najboljeg prijatelja Sidneyja Phillipsa koji odlazi u vojni kamp. Točno osam mjeseci nakon napada na Pearl Harbor Prva mornarička divizija, u kojoj su Leckie i Phillips, iskrcava se kod Guadalcanala kako bi utvrdila njegovo strateški važno uzletište te provela pripreme za neizbježan protunapad.

2. epizoda

Basilone i Sedma postrojba stižu u Guadalcanal kao pojačanje Leckieju i ostatku Prve mornaričke divizije koji i dalje brane važno uzletište. Basilone će odigrati ključnu ulogu u odbijanju noćnog napada Japanaca, ali pretrpjet će strašan osobni gubitak. Nakon četiri mjeseca neprekinute borbe iscrpljeni i bolesni pripadnici Prve mornaričke divizije evakuirani su s otoka.

3. epizoda

Fizički i psihički iscrpljeni nakon četveromjesečnih borbi kod Guadalcanala, Leckie, Basilone i tisuće njihovih suboraca stižu u Melbourne gdje ih dočekuje mnoštvo puno odobravanja koje ih smatra spasiteljima Australije. Dok se njegovi suborci provode, Leckie se zbližava s jednom Australkom i njezinom grčkom obitelji. U međuvremenu, Basilone prima Medalju časti i poziv da se vrati kući kako bi pomogao u prodaji američkih ratnih obveznica.

Pročitaj još

4. epizoda

Sledge je konačno primljen u marince te prolazi obuku za borbu u Camp Elliottu. Prva mornarička divizija iskrcava se na Cape Gloucester, na otoku New Britain koji pod opsadom drže Japanci. Dok se Leckie i ostali marinci bore protiv Japanaca, oni shvaćaju da im je daleko opasniji neprijatelj sama džungla. Nakon što je preživio borbe kod Gloucestera i nakon što je stacioniran na izoliranom otoku Pavuvu, Leckie počinje pokazivati fizičke i psihičke znakove iscrpljenosti te ga pošalju u mornaričku bolnicu na obližnjem otoku Banika na psihijatrijsko promatranje.

5. epizoda

Basiloneova slava je sve veća kako putuje zemljom u sklopu kampanje za prodaju ratnih obveznica. Na otoku Pavuvu, Sledge je prestrojen u petu postrojbu Prve mornaričke divizije te se nakratko susreće s Phillipsom, a Leckie se vraća svojoj jedinici. Sledge prvi put okusi borbu kada se on, Leckie i ostatak Prve mornaričke divizije suoče sa snažnim otporom Japanaca kada se iskrcaju na branjeni koraljni otok Peleliu.

6. epizoda

Unatoč neizdrživoj vrućini od 45 stupnjeva Celzija i nestašici pitke vode, Sledge, Leckie i ostali marinci suočavaju se sa snažno utvrđenim neprijateljem kada pokušaju zauzeti zračnu luku na otoku Peleliu. Nakon što je posvjedočio teškom ranjavanju svojih suboraca, Leckie je i sam ranjen te ga evakuiraju s otoka. Sledge sazna šokantnu istinu o tome što je katkad potrebno učiniti kako biste preživjeli i bili spremni za ponovnu borbu.

7. epizoda

Marinci, zajedno sa Sledgeom koji je dobio nadimak ‘Sledge Hammer’, nastavljaju s borbom za Peleliu protiv neprijatelja koji je odlučan u tome da se bori do posljednjeg čovjeka. Potresen gubitkom cijenjenoga vođe, nakon što je posvjedočio nezamislivim okrutnostima s obje strane, Sledge se nađe na samom rubu kolapsa. Nakon što su konačno osigurali svoje uporište, marinci se vraćaju na Pavuvu nepovratno promijenjeni iskustvom koje su doživjeli na Peleliu.

8. epizoda

Basilonea sve više frustrira uloga koju ima u kampanji prodaje ratnih obveznica pa moli nadređene da mu dopuste da uvježbava postrojbe koje se spremaju za odlazak u borbu. Kada ga premjeste u Camp Pendleton, on se upušta u romansu s Lenom Riggi, pripadnicom marinaca koja se toj vezi isprva protivi. No par je svjestan da su njihovi dani odbrojeni budući da Basilone uskoro odlazi kako bi sudjelovao u iskrcavanju na Iwo Jimu.

9. epizoda

Nakon mjesec dana provedenih u borbama diljem cijelog otoka Okinawe, Sledge i ostatak Prve mornaričke divizije dobiva naređenje da pomogne postrojbi koja se bori s najjače branjenim japanskim uporištem na tom otoku. Teški uvjeti i moralna dilema zbog prisustva civila fizički i psihički strahovito narušavaju Sledgeovu izdržljivost, ali opterećuju i ostale marince.

10. epizoda

Nakon što su se Japanci predali, Leckie koji se oporavio od ozljeda napušta bolnicu i vraća se kući, dok Sledge odlazi u Alabamu kako bi se vratio obitelji i ponovno susreo sa Sidom Phillipsom. Lena posjećuje Basilonea te se, prepuna emocija, upoznaje s njegovom obitelji. Leckie se prilagođava poslijeratnom životu, vraća se na svoj stari posao te se upušta u novu vezu, ali za Sledgea, koji ne može shvatiti zašto je preživio rat bez ikakvih ozljeda, prilagodba će trajati mnogo duže.[/spoiler]

4 komentara
  • Yessss, can’t wait! Nabrijao sam se na tu seriju gledajući foršpane, zgleda genijalno… Još kad bi HRT snizio pretplatu na 50kn postali bi mi najdraža tv kuća ever…

  • Odgledao sam seriju. Fenomenalna je. Band of Brothers je i dalje bolja. Ali malo gore od remek-djela kao Band of Brothers je i dalje izvrsno.

  • Serija se moze gledati, ali nije nista narocito. Iskrcavanja na plazu su vec vidjena u Spasavanju vojnika Rajana, a i ostale scene borbi su vise manje spilbergovske, tj. ima toliko pucnjave da se covjek zapita kako je uopste neko ostao ziv. Problem je razlikovati likove jer kad pocne pucnjava sve se prikazuje kroz neku jurnjavu, a ispod sljemova svi vojnici izgledaju isto.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861