Downton Abbey – druga sezona na HTV1 – serijala.com
Trenutno čitaš
Downton Abbey – druga sezona na HTV1

Downton Abbey – druga sezona na HTV1

Putem press najave s Hrvatske televizije:

DOWNTON ABBEY, II. – serija

HTV1, 25.03.2012., 21:02

Jedna od najgledanijih i najbolje ocijenjenih serija u ovom desetljeću Downton Abbey ove se nedjelje nastavlja na HTV-u, novim epizodama druge sezone.

Briljantan scenarij oskarovca Juliana Fellowesa (Gosford Park), iznimne interpretacije poznatih britanskih glumaca, predivne lokacije (dvorac Highclere u Berkshireu) i raskošni kostimi – sve to pridonijelo je da ova serija postane vrhunska poslastica.

Serija je do sada nominirana za mnogobrojne ugledne svjetske nagrade, a osvojila je, među ostalim, čak šest Emmyja i dvije BAFTA-e. Na ovogodišnjoj dodjeli Zlatnog globusa imala je četiri nominacije, a proglašena je najboljom u kategoriji najbolje mini-serije ili TV filma. Zanimljivo je spomenuti da je prva sezona serije ušla i u Guinnessovu knjigu rekorda kao serija s najvećim brojem pozitivnih kritika.

Druga sezona serije zbiva se u vrijeme Prvog svjetskog rata, koji će u mnogočemu promijeniti život u Downtonu.

Na početku prve epizode, u studenom 1916., obitelj i služinčad uređuju kuću za koncert kojim žele prikupiti sredstva za seosku bolnicu kako bi mogla primiti više ranjenika s bojišta. Nova sluškinja Ethel Parks zamijenila je Gwen, ali zbog njezine hvalisavosti ostali je dobro ne prihvaćaju, što će joj O’Brien na grub način pokazati pred cijelom obitelji.

O Robertu, grofu od Granthama, skrbi se drugi lakaj William jer je Bates otišao na pokop svoje majke. Robert je imenovan vojnim zapovjednikom grofovije. Žarko želi u boj i stoga se William smatra kukavicom što se nije unovačio, iako ga njegov otac, udovac, preklinje da to ne učini. Robert se osjeća isključenim iz ratovanja i stoga je oduševljen prijedlogom da postane brigadirom za mjesne dragovoljce. No na svečanoj večeri pukovnije nade će mu se rasplinuti kada spozna da je to samo počasni naslov.

Isobel Crawley kaže Robertu i Cori da se Matthew zaručio te da svoju zaručnicu Laviniju Swire želi dovesti u Downton. Smatra da je došao trenutak da se svi izmire, budući da je Matthew na prvoj crti bojišta. Unatoč razočaranju što je Matthew zaboravio Mary, Robert pristaje na to. Sybil je osupnuta pogibijama mnogih mladića, a Isobel joj predlaže da postane pomoćnom medicinskom sestrom.

Carson se pokušava snaći samo s jednim lakajem, a gđa Hughes je u strahu da će svisnuti od silnog posla. Branson uči Edith voziti. Ona se nada da će moći biti vozačica jer su svi muškarci uvojačeni.

Po povratku iz Londona Bates u Downton donosi vijesti koje će Anni promijeniti život.

Nakon što čuje da se Matthew zaručio, Mary obitelji objavi da je upoznala Richarda Carlislea (Iain Glen), vlasnika žutih novina i ratnog profitera.

U Downton stiže i Batesova žena Vera (Maria Doyle Kennedy). Anna otkriva da je Ethel Veri govorila o tajnama Downtona. Vera je pristigla kako bi Batesu rekla da se odbija razvesti od njega. Budući da je naslijedio majčin novac, ona želi Batesa natrag, a prijeti da će u suprotnom novinarima ispričati priču o skandalu ledi Mary. Bates zna da je poražen. No, nije svjestan da je razgovor čula gospođa Hughes. Robert je bijesan zbog cijele situacije, a Anna je posve shrvana.

Na bojištu u sjevernoj Francuskoj Matthew usred borbe u rovu prepozna Thomasa…

Uloge: Hugh Bonneville (Robert, grof od Granthama), Maggie Smith (Violet, udova grofica od Granthama), Elizabeth McGovern (Cora, grofica od Granthama), Michelle Dockery (ledi Mary Crawley), Jessica Brown Findlay (ledi Sybil Crawley), Laura Carmichael (ledi Edith Crawley), Dan Stevens (Matthew Crawley), Penelope Wilton (Isobel Crawley), Zoe Boyle (Lavinia Swire), Jim Carter (g. Carson), Brendan Coyle (John Bates), Siobhan Finneran (O’Brien), Joanne Froggatt (Anna), Thomas Howes (William), Rob James-Collier (Thomas), Phyllis Logan (gđa Hughes), Sophie McShera (Daisy), Lesley Nicol (gđa Patmore), Amy Nuttal (Ethel Parks)

Autor i scenarist: Julian Fellowes

Komentari (1)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2022 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861