Biramo top 10 televizijske 2010. godine – serijala.com
Trenutno čitaš
Biramo top 10 televizijske 2010. godine

Biramo top 10 televizijske 2010. godine

I tako dolazimo do naših deset (ili malo više) najdražih serija godine. Televizijski frikovi kakvi jesmo, odgledali smo hrpu materijala i teška srca izabrali konačnih… dvanaest. Širi izbor kandidata već smo vam predstavili u prethodnom članku. Kao i uvijek, lista i popis serija je isključivo naš subjektivan doživljaj televizijske 2010. godine. Godina na zalasku je bila vrlo, vrlo dobra, a konačna lista je ono najbolje što smo mi gledali. Slobodno nam se pridružite u komentarima s vašim listama. Tu tamo se može naći koji spoiler u komentaru serije, pa čitajte jednim okom ako nešto niste pogledali do kraja.

Ono što je “Thin Red Line” bio za “Saving Private Ryan”, to je Pacific za svog starijeg brata Band of Brothers. Potpuna izričajna suprotnost. Miniserija u fantastičnoj produkciji HBO-a, brutalna priča o surovoj stvarnosti trojice mladića u paklu Drugog svjetskog rata, pokazala je da neprijatelj nije najgora stvar s kojom se vojnik može suočiti. Iskonski strah, nemir, gubitak, opravdavanje cilja, sačuvanje vlastite duše i eventualna integracija u normalnost života poslije rata prekrasno je dokumentirano u deset epizodnih filmova prošlog proljeća na HBO-u. The Pacific je neodoljiv pogled u najgori dio povijesti čovječanstva, a teška svjedočanstva i istinite priče učesnika samo su tužan podsjetnik. Joe Mazzello, James Badge Dale i Jon Seda ponudili su performanse života, dajući projektu dodatnu dušu i realizam kakav se rijetko pojavljuje na malom ekranu. Miniserija funkcionira fantastično u maratonskom DVD tretmanu i nagrađuje višestruko gledanje. The Pacific je televizijski događaj godine koji nikako niste smjeli propustiti

The Pacific, HBO

Koliko dobra može biti serija u kojoj nekolicina ljudi sjedi u jednoj sobi i gleda u papire? O, koliko samo dobra može biti. Najbolje serije trebaju vremena da vam ispričaju svoje priče. Rubicon, AMC-jeva pretposljednja serija, jedna je od takvih. Strpljenje je vrlina koja može učiniti golemu razliku, a oni gledatelji koji su ga imali, ovog ljeta svjedočili su jednoj od ponajboljih ovogodišnjih serija. Slojevita i intrigantna priča Rubicona gradila je svoje temelje ciglu po ciglu dok nije podigla palaču. Usred prve, i nažalost jedine sezone, Rubicon je izgradio fantastičan niz gotovo savršenih epizoda do briljantne završnice pretposljednje epizode. Mozak, srce i muda uložena u projekt isplatili su se kada je Will Travers (James Badge Dale) pognuo svoju glavu, zaplakao i otpratio nas u neizvjesnu budućnost. No, onda se dogodilo finale sezone, koje je ostavilo nešto gorčine u ustima, skoro upropastivši sve odlične poteze koje je serija do tada napravila. Ali bez obzira na greške učinjene u finalu, Rubicon će nam jako nedostajati. Odlična glumačka ekipa predvođena Badge Daleom, nevjerojatno šarolikom paletom vrhunskih sporednih likova počela je i završila svoju odiseju na televiziji sa metaforičkom djetelinom s četiri lista.

Rubicon, AMC

Malo smo varali. Preteško je sastaviti listu od samo deset dobrih serija, pa smo Louieja i Archera skrpali u jedno mjesto. Obje serije proizvod su ovogodišnje FX-ove kuhinje, obje su jednako provokativne, bezobrazne i urnebesno smiješne. Louis C.K. je na FX-u dobio u potpunosti odriješene ruke, prema njegovim riječima, mreža mu čak ne kontrolira scenarij, što je za televiziju nevjerojatan izraz povjerenja. Louie je vrlo, vrlo čudna serija. Predstavlja se kao komedija, ali sa golemom dozom surove realističnosti svojstvene čistim dramama. U svakoj epizodi Louis predstavlja kratki film ili dva, isječak iz njegova života i stanja uma. Ponekad brutalno smiješan, ponekad brutalno ozbiljan; to je stvar sa Louijem. Nikad ne znate što ćete dobiti.

Sa Archerom već znate na čemu ste. Narcisoidni, egoistični, seksistički mamin sin u špijunskoj agenciji prepunoj nesposobnih zaposlenika. Ima seksa, akcije, one-linera, pop-referenci, špijunaže, (animirane) golotinje, pištolja, kalaša… Humor je britak, bezobrazan, seksistički, jeftin i sirov. Taman.

Archer, Louie, FX
Archer, Louie, FX

Znanstvena fantastika ne mora nužno imati međuplanetarne brodove, ružne izvanzemaljce i borbe laserima u dubokom svemiru. Znanstvena fantastika je uvijek bolje funkcionirala kada je pričala obične, bliske i tople ljudske priče unutar svog žanrovskog balona. Fringe je ove sezone to zorno i prikazao. Fantastičan niz epizoda s kraja druge sezone nastavio se i u devet epizoda treće, hrabro i odvažno pripovjedajući ono što nam je nedostajalo u prvoj sezoni. Od bezlične Anne Torv (Olivia) s početka serije učinio je osobu koja nam je slomila srca u samo nekoliko treptaja očima iz posljednje epizode ove godine. Velike ideje o paralelnim svemirima začahurane u bliskosti međuljudskih odnosa i prijateljstava, naviranjem sjećanja samo su podsjetnik na najbolje dane X-Filesa i Losta. Fringe je kreativni povratnik godine koji će nam jako, jako nedostajati ako ga FOX odluči ukinuti nakon ove sezone.

Fringe, FOX

Budimo iskreni i priznajmo kako nismo normalni i ne uklapamo se u obično društvo. Ako u vašem kalendaru nema mjesta za rođendane i blagdane od silnih epizoda omiljenih serija, onda ste isti kao i mi. Ako zamjećujete pop-kulturne reference tokom gledanja Dnevnika, onda ste isti kao i mi. Ako vam je originalno to što Chevy Chase glumi starog rasističkog gada, onda ste isti kao i mi. Ako razumijete što znači typecast, onda ste isti kao i mi. Isto vrijedi i za jumping the shark. Ako ne marite kada lik u seriji naziva gledatelje, odnosno vas, idiotima jer je to meta, onda ste isti kao i mi, oštećeni. Community je serija za nas.

Parks je počeo kao neki nimalo smiješni ni originalni The Office wannabe, na kojem su autori Parksa prethodno radili. Što je djelomično posljedica opterećenosti autora serijom koju u neku ruku naslijeđuje. Onaj najbolji dio serije taman je sa kraja protekle i prve polovice ove godine, kada je Parks konačno izašao iz sjene Officea. Ako tek namjeravate početi gledati Parks, preskakanje “čitave” prve sezone (ima cijelih šest epizoda) nije loša ideja. Lani je NBC imao perfektan humoristični blok u kojem su uz ove dvije komedije bili veterani 30 Rock i The Office, ali su ga upropastili Outsorcedom. Da, još uvijek se durimo zbog toga, ali barem nas od siječnja čeka 16 friških epizoda Parksa. Ron fucking Swanson. Samo toliko.

Community, Parks, NBC
Community, Parks, NBC

Kada je 2006. godine na NBC-u krenuo Friday Night Lights, remake istoimenog filma, s poprilično razočaravajućom gledanošću, nitko nije ni pomišljao da će se ova obiteljska drama zadržati na malim ekranima čak pet sezona. NBC je nakon 2. sezone odlučio FNL podijeliti s DirecTV-evim 101 programom, te je serija postala jedna od rijetkih čija je kvaliteta uspjela zasjeniti financijsku (ne)isplativost i otkazivanje. FNL prati srednjoškolsku ekipu američkog nogometa malog teksaškog gradića Dillona, čiji stanovnici žive za svoje Pantherse. Prebacivanje na DirecTV 101, gdje gledanost nije toliko važna, dalo je autorima serije i scenaristima slobodu koju malo serija ima. Da bi održali vjerodostojnost serije, u potpunosti su zamijenili jednu generaciju srednjoškolaca, koji su krenuli različitim životnim putovima, te su nas upoznali s novim likovima, čije su priče jednako fascinantne i zanimljive. Dva glavna lika, srce ove serije, koja je sinonim za nedovoljno priznanja, trener Eric Taylor (Kyle Chandler) i njegova žena Tammi (Connie Britton), napokon su dobili zaslužene nominacije za Emmy. FNL nikada neće biti serija koja će biti privlačna široj publici, posebice izvan SAD-a, jer je mnogi otpisuju misleći da je američki nogomet glavni fokus serije, što uopće nije istina – realistični prikaz “divljeg” Texasa, međuljudski odnosi, obiteljski problemi i potraga mladih srednjoškolaca za vlastitim identitetom je ono što čini srž FNL-a. Kako bi coach Taylor rekao – Clear eyes, full hearts, can’t lose!

Friday Night Lights, DirecTV/NBC

Da, Lost. Kontroverzno finale serije bio je jedan od najočekivanijih i najvećih televizijskih događaja, ne samo ove godine, već od završetka… pa recimo Friendsa. Svi smo nervozno lupkali nogom o pod, čekajući što će nam Damon, Carlton i društvo objasniti u dva sata dugačkom finalu. Ispostavilo se da nam nisu ništa previše objasnili, što je potaknulo brojne rasprave, svađe, kolektivno internet-kamenovanje tvoraca i ljutnju za ukradenih šest godina života. Pomalo drastično za “običnu” televizijsku seriju, zar ne? No, činjenica je da Lost nikad nije bio običan u srcima i glavama svojih gledatelja, bez obzira na njihov konačan doživljaj finala. Kraj je podijelio i uredništvo Serijale, koje je u većini ipak bilo zadovoljno viđenim. Lost nas je silovao u mozak šest godina, nikad nam nije ponudio rješenja na pladnju, ali nas je zabavljao više nego bilo koja serija u povijesti televizije. Bilo je tu i grešaka i krivih poteza i glupih likova, ali u šest sezona postojanja nikad, ali stvarno nikad, se nismo dosađivali. Bilo nam je iznimno drago pokušavajući posložiti kockice i raspravljati s prijateljima o značenju svih minornih detalja i izgovorenih rečenica. Lost je prije svega bio jedno veliko iskustvo, čekanje i druženje između svake epizode. Zato buduće generacije koje će gledati Lost možda neće shvatiti i otkriti sve čari koje je serija između svojih epizoda i sezona nudila. Trenutak kada je Jack posljednji put zatvorio svoje oko, s prekrasnim Giacchinom u pozadini, isplatio je sva otvorena pitanja koja su ostala. Hvala i zbogom Lost.

Lost, ABC

Drame više nisu kao što su bile. Rijetke su danas one koje će vas prikovati za ekran satima. Trenutno se više cijene specijalni efekti, sise, poznati glumci i količina tzv. šok materijala. Zato postoji David Simon koji nas redovito opskrbljuje s brutalno dobrim drogama. Treme je tip drame u kojoj su najvažniji likovi. To je Simonov najnoviji uradak i iako smo ga već pretjerano nahvalili na Serijali, vjerojatno nismo dovoljno. Teško je opisati tu seriju tako da vam se odmah svidi. Čovjeku, koji nije pogledao ni minute možda je najpametnije reći kako uopće nisu bitni ni mjesto radnje, ni Katrina, ni siromaštvo, ni New Orleans kao grad tradicije, glazbe i karnevala. Bitni su samo likovi. Oni će vam postati dio obitelji.

Treme, HBO

Women want him, men want to be him. Don Draper već je u prvoj sezoni postao televizijska ikona i niti u jednom trenutku nije bilo upitno da li će serija biti uspješna. I tko kaže da Mad Meni nisu zabavni? Najkomičnija stvar ove godine upravo je Draperov pohod na sav mogući alkohol šezdesetih i sve žene toga doba koje bi mu dale (dakle, sve žene). U odnosu na četvrtu sezonu, za njega se u prvoj sezoni može reći da je bio sramežljiv. Zašto su Mad Meni tako visoko? Oni posjeduju smrtno ozbiljnu produkciju i vizualni stil od kojeg prdonje u Akademiji dobivaju trajnu erekciju, ali nama je ipak najvažniji balans dramskih elemenata koji se postiže konstantnim razvojem likova (i njihove okoline) te sidetrackova u vidu Draperovih avantura. Ah, da, i C. H.

Mad Men, AMC
Mad Men, AMC

Ova crnohumorna drama, realistično ostvarena priča o neobičnom partnerstvu i prijateljstvu dvojice likova potpunih suprotnosti, držala nas je ove godine doslovno na rubu stolca iz epizode u epizodu. Jedno od najboljih televizijskih dostignuća u proteklom desetljeću, Breaking Bad je umjetničko remek-djelo koje već sada parira najboljem što je medij ikad ponudio. U savršenom spoju kompleksnih likova, laži, prevara, moralnih dilema, krivih odluka, pod oblakom čistog plavog kristalnog metamfetamina i raskošnog vizualnog stila Michaela Slovisa, Breaking Bad sjedi kao kralj na svom tronu. Bryan Cranston i Aaron Paul pošteno su zaslužili svoje Emmye ove godine, a treća sezona Breaking Bada apsolutni je pobjednik i naša najdraža serija u 2010.

Breaking Bad, AMC

79 komentara
 • Breaking bad najbolja dramska, Louie humoristična (Eastbound & Down jaaako blizu)
  Na popisu nema Boardwalka Empire koji mi je osobno puno bolji nego Fringe i The Pacific
  Parks & Recreation uhvatila jedan fini zalet, super serija kao i Entourage koji je standarno dobar (7. sezona čak bolje nego 6. rekao bi)
  Od ostalih Spartacus i Walking Dead kao vizualno upečatljive

  Što se tiče opadanja u odnosu na prošlu godinu Sons of Anarchy, Community i Big Bang Theory su recimo dosta oslabili s ovogodišnjim sezonama

 • Bitno da je BB, na prvom mjestu :) Predobra serija. Jedino sto mislim da je Rubicon zasluzio malo vise mjesto na ljestvici, ali i ovako je ok, bitno da je tu :)

 • wtf??? Sta je ovo pa nema ni Dextera niti Spartacusa,pa zasto ih makar niste spomenuli zar nisu zasluzili da se nađu i oni na ovoj listi.

 • hajd za dextera mogu razumjeti sezona je bila dobra ali u odnosu na ostale njegove sezone je losa ali za Spartaka sam bas ostao iznenađen i uvređen:) pa stvarno meni na ovoj listi nema ni priblizno serije koja je dobra kao on a pregledao sam ih vecinu osim ove Friday Night Lights nju nisam stvarno gledao,ali ne razumijem kako je Mad Men bolji od nje ili Fringe niđe veze ali eto to je vase misljenje moje je potpuno drugacije da sam pravio listu jedino bi Lost,Breaking Bad i Pacific ostavio a ove gluposti od serije bi katapultirao sa liste.

 • Ne znam, meni je ok lista barem za ove serije koje sam gledao. Možda bi ubacio Eastbound & Down, al uvijek je problem s tim listama da nisu svi sve serije gledali, hence zašto je Lost tako visoko :P

 • House MD, Lie to Me, Califonication, Dexter, Fringe, (povratak) Futurama, (the end of ) Lost, Walking Dead (kao iznenađenje sezone), B.B., …

 • Hvala bogu da niste stavili Boardwalk na listu. ubila mi želju za gledanjem bilo čega… oporavljam se već jedno 2 mjeseca… sve stoji…

 • …odlicno Breaking bad je zasluzio da se nadje na tronu,nakon The Shielda,nisam gledao toliko dinamicnu seriju koja te iz epizode u epizodu ostavlja u iscekivanju…

  …josh bi bolje bilo kada bi naredne godine izabrali dvadesetak serija a posetiocima i clanovima foruma dali da glasaju za top 10…

 • Momci moji, lista vam je grozna. Boardwalk je većini najbolja serija ove sezone, a vama je nema ni u užoj listi, dok je tu jedan Lost????

 • Svaka cast za priznavanje FNL-a. Nisam ocekivao da ce te je smjestiti medju top 10. Zadnja sezona jednostavno rastura iz epizode u epizodu, pogotovo jer su novi likovi napokon postali onoliko dragi koliko i stara ekipa (Saracen, Riggins, Street, Tyra itd). I prvo mjesto za Breaking Bad…apsolutno se slazem….najbolja drama trenutno u primetimeu. Jedino mi je Rubicon mozda ipak za neko vise mjesto…zamjena sa Lostom ili MM. Ostatak – odlicna lista. Steta sto nije ovakav ukus Emmy glasaca.

 • Fascinantno mi je kako neki pljuju po listi jer nema ovog ili onog, a nisu uzeli ni tri minute vremena da sastave svoju. Pa cu ja.

  1. Breaking Bad
  2. Terriers
  3. Boardwalk
  4. Pacific
  5. Modern Family
  6. Louie
  7. Sons of Anarchy

  Eto. Nije top10 jer nemam 10 serija koje sam gledao, a da zasluzuju zvati se najboljima. House i Castle su serije koje volim pogledati, ali to nisu kvalitetne niti kreativne serije. Neke (poput Mad Mena) bi stavio ali kasnim sezonu ili dvije.
  Siguran sam da ni vi niste odgledali sve serije sa popisa, pogotovo ne sezone o kojima se prica.

  Pogotovo su komicni oni koji bi Dextera gurali tu negdje. Sa ovom bljutavom sezonom, gdje je kraj toliko los i predvidljiv da ga je bilo muka gledati. Ukljucujete li vi mozak dok gledate?

  Tko zna kako je lista sastavljena, pretpostavljam da ju je sastavljalo vise ljudi. I dobra je. Meni mozda ne idealna, ali radi se o kvalitetnim serijama i ekipa definitivno kuzi televiziju.

 • Moram instalirati plugin za rateanje komentara. Dao bi ti
  10 pluseva, thumb upova, lajkova ili ruskih kurvi sad. Ne zbog
  tvoje liste, ne zbog pozitivnog komentara na nasu listu, nego zbog
  onog izmedju.

 • Drago mi je da je Treme visoko na listi. Community je tu također. Obožavam ih..

  Nekome nešto ne paše.. Meni recimo Mad Men nikako ne sjeda.. Već sam ih tri puta krenuo gledati, i uvijek ubrzo odustanem.
  Ja bi recimo ubacio Justified, te The Good Wife umjesto Rubicona.

  A što se ostalih tiče, mislim da je ok lista.. Sve serije su kvalitetne..

 • Pozdrav, ovo mi je prvi komentar koji bacam iako vas pratim već duže vreme :) Odličan vam je sajt i odlične su vam recenzije, mnogo bolje od većine stranih koje pratim, imate taman neki savršen balans između subjektivnosti i objektivnosti pa je pravo uživanje čitati vas i istovremeno slagati svoje utiske u glavi

  Ovo baš i nema veze sa tekstom, al eto samo tako nastavite xD

 • 1. Dexter
  2. Mad Men
  3. Luther
  4. Sherlock
  5. Breaking Bad
  6. Rubicon
  7. Fringe
  8. Boardwalk Empire
  9. Archer
  10. True Blood

 • 1.Spartacus Blood and Sand
  2.Breaking Bad
  3.Dexter
  4.Pacific
  5.The Walking Dead
  6.Sherlock
  7.Rubicon
  8.Sons of Anarchy
  9.Lost
  10…

 • Ja sam bio malo razocaran krajem 1. sezone TWDa (moze na listu moju negdje), i hajde kuzim da zombie zanr ne sjeda svakome… Ali mozes li sloziti tri recenice zasto ti se povraca od Terriersa? To je totalno under the radar serija, malo ju je ljudi gledalo, a sjajna je. Ne kuzim zasto bi je netko bas mrzio, ok ako bas moras gledati neke jebene akcije stalno, Eventove i slicna sranja, ali to je totalno nenametljiva serija..

 • 1. Community
  2. Braking Bad
  3. Archer

  Jos bi tu bili Philadelphia, Modern Family, Walking Dead, South Park, House, Office, Life Unexpected, ali mi ih se neda razvrstavati sad (iako bi bilo otprilike redom kojim sam napisao)…

  Btw, ova lista nije za cijele serije, nego samo za epizode emitirane u 2010.

 • Znam za vasu, al ovo sam napisao za svoju listu, da nebi netko mislio da je to moja lista za serije opcenito

 • Kratki osvrti:

  RUBICON – Na početku krene zanimljivo, obećavajuće i raspline se u očekivanju raspleta i novih preokreta. Kao da su izgubili ideju i važno je samo napuniti broj epizoda..

  FRINGE – Zanimljivi “događaji” ali ako si završio osnovnu školu ne može te zadržati ispred ekrana (šteta potošenog bandwidtha)

  Breaking Bad – 1 sezona vrhunska 2 i 3 sezona odlična i solidna

  MAD MAN ne treba ništa reći osim vrhunska (sve 4 sezone)

  Moja preporuka za “odvjetničke” serije

  “The Good Wife” http://www.cbs.com/primetime/the_good_wife/

  i ugodno iznenađenje iz Australije – “odvjetnička”

  RAKE http://www.abc.net.au/tv/rake/

 • 1.mad men
  2.misfits
  3.parks
  4.archer
  5.fringe

  Na žalost nikako da krenem sa Breaking bad, ono što nisam gledao je Pacific ( tematika me ne zanima )i FNL, a ova zadnja sezona Losta, osim što je zadnja, nema nikakav značaj ove godine. Dvojim oko TWD ( zombija ) iako je serija više nego dobra i možda bi se našla u top 10 kada bih se potrudio sastaviti ga, nešto mi opasno fali.
  Ostatak liste odobravam i mislim da je to ono što se mora pogledati ove godine + The Good Wife kao dodatak na listu.
  p.s.
  Volio bih neki bolji osvrt na Misfits ( sezona je nedavno završila pa… )

 • Izbaciti
  LOST
  PACIFIC
  FRINGE
  …. upišite sami

  UBACITI

  GLEE (ako ne pogledam, ne mogu da jedem ceo dan)
  HELLCATS (ako ne pogledam, ujutru ne mogu da ustanem)
  I Hanu Montanu (Bez nje ne mogu da živim!)
  :)))

 • Na vrhu moje top-liste 2010.: Breaking Bad, Fringe, Mad Men, Community, The Walking Dead.

  Zatim su tu: It’s Always Sunny in Philadelphia, Dexter, Spartacus, South Park, How I Met Your Mother i/ili The Bing Bang Theory.

 • E manga?! Kažeš da nam lista ne valja, a onda staviš gotovo identičnu listu za primjer. Ni trolovi više nisu kao što su nekad bili.

 • ja uvijek imam čudan ukus….Breaking Bad sam pogledao prvu sezonu i to na silu, užas….Boardwalk Empire nisam ni kompletnu prvu pogledao nije mi sjelo

  1.Fringe……2.Archer….3.Castle………4.Community……..5.Raising Hope……6.Haven……7.Walking Dead…….8.sanctuary……9.white collar…..10.nemogu odlučit :)

 • Waldorf, lista vam je koma jer Boardwalka nema u top 10, a tu su Fringe, Lost i slični. To je dovoljno da sroza listu totalno.
  P.S. Kad kažeš “nam” pretpostavljam da si jedan od admina ovog sajta (koji inače čitam svakodnevno), a kao takav ipak bi se trebao naučiti razgovarati na razini kulturnog odraslog čovjeka, a ne uzvrćati sa “E” i nazivati druge trollovima. Živio ;)

 • Ne vidim gdje je problem uopce :) Lista je koma jer nema serije koja je tebi dobra, a neke serije koje ne volis su nama u top 10? Lista je naša. Naš izbor. Naše serije. Naše subjektivno mišljenje. Stavi ti svoju da možemo pljuvati po njoj. Možemo se tako u krug vrtiti. Uostalom, Boardwalk je bio vrlo blizu deset najbolih, mislim da je za mjesto ili dva ispao samo. A waldorf se voli tako razgovarati i zato ga volimo.

 • Lost je prije svega bio jedno veliko iskustvo, čekanje i druženje između svake epizode. Zato buduće generacije koje će gledati Lost možda neće shvatiti i otkriti sve čari koje je serija između svojih epizoda i sezona nudila. Trenutak kada je Jack posljednji put zatvorio svoje oko, s prekrasnim Giacchinom u pozadini, isplatio je sva otvorena pitanja koja su ostala. Hvala i zbogom Lost.

  Ništa lepše i pametnije nisam pročitao!
  Ovo je ujedno i najbolje objašnjenje za sve ove nove gledaoce koji pogledaju 6 sezona za 6 dana i onad se žale kako im nije jasan LOST i kako je glupa serija.

 • E. Pisat ću E jer ne znam s kim razgovaram. S Berom ili s Mangom!? Primjeti da nije jasno iz tvojih komentara.

  Ova lista koju si stavio, nisi mogao naći bolji primjer koliko je naša lista u biti dobra… hvala ti na tome…

  A definicija trola mi je uvijek bila: onaj tko baca nepovezane i nelogične komentare samo da privuče pozornost. Nemoj se ljutiti jer, kao što vidiš, i ja sam trolina.

 • Sorry, ja sam se jednom prilikom regao ko manga na drugom kompu, pa mi tako automatski ostalo. Glede Losta, ta serija je izgubila svaku smisao odavno, i postala je školski primjer kad se nešto radi profita rasteže do granica besmislenosti. Ta serija je trebala imati maksimalno 2,3 sezone, ali to je tako na network TV-u, rejting je najbitniji čak i po pitanju uništavanja serije. Zato ja i gledam isključivo serije s cable TV-a.

 • Lost je zapravo jedan od kontra primjera od onog sto govoris. Autori su sami nakon trece sezone inzistirali na ugovoru na jos samo tri sezone, i to skracene. Sest sezona je prilicno optimalna brojka za televiziju.
  Lost se bez problema, iz aspekta gledanosti i financijske isplativosti, mogao produziti i dalje. Sesta sezona je bila treca najgledanija serija godine (iza TBBT i Grey’sa).Tako da ti je komentar o “skolskom primjeru” poprilicno smijesan i ne drzi vodu. Ja bi vise rekao da si ti skolski primjer hejtera jer se pjenis sto ti nema najdraze serije (a sami smo pisali da je kvalitetna i pilotu dali 91/100), a gore je nesto sto ti ne lezi.
  Ali ako ti serija ne lezi, ok. Ako mislis da ti je silovan mozak uzalud jer nisi dobio odgovore, opet dobro. Ali jos uvijek cekamo tvoju listu.

  A ovaj komentar o “iskljucivo kabelskim serijama” je isto besmislen, nesto slicno kao “ja ne gledam te americke serije, to je zapadnjacka propaganda.” Da, broadcast ima puno veci postotak smeca od kabelskih mreza, ali se vrlo lako prepozna i preskoci. Isto tako ima kvalitetnih serija na broadcastu, ne vidim poantu ignoriranja kvalitetnih serija unaprijed.

 • Financijski da, po kvaliteti se srozala jer su ju rastegli maksimalno. Većina druge sezone, dok oni bauljaju po džungli recimo, je potpuno nepotrebna i kako se pogazalo, gubljenje vremena. Što se i nastavilo do samog kraja. Odgovore sam dobio, koliko god su plitkima na kraju “sklepani”.
  No dobro, moja lista:

  1. Boardwalk Empire
  2. Breaking Bad
  3. Louie
  4. It’s Always Sunny in Philadelphia
  5. Terriers
  6. Justified
  7. The League
  8. Archer
  9. Parks & Recreation
  10. Sons of Anarchy

  Neke od ovih su mi bila dosta slabe u ovoj zadnjoj sezoni, ali svejedno su tu jer su i dalje koplje iznad ostalih.

 • Krešo, broadcast networks imaju jedino kvalitetne hum. serije (NBC), ostalo je ispod svake razine. Zadnja kvalitetna dramska serija bila je 24.

 • Pa sto drugo nego financijski, govorio si o “skolskom primjeru rastezanja do granica besmislenosti zbog profita”, a zapravo je seriji na pola puta odredjen kraj i smanjen broj epizoda radi koncentracije kvalitete, jer se u trecoj dobro vidjelo da ima previse fillera.

  I OMG kakvo smece od liste, imas cak 4 serija sa nase i sve ostalo sa nase sire osim The League (koji je meni dobar), tu je jedan… itd itd… ;)
  Ja stvarno ne vidim problem.

 • re broadcast.
  The Good Wife je navodno dobar iako ga ja nazalost jos nisam gledao. FNL je kvalitetan, iako sa njime zaostajem jer nemam vremena catchupati. Parenthood je vrlo solidna serija isto, meni jako draga. Fringe isto nisam gledao (odbile me proceduralne pocetne epizode), ali hvale ga kriticari i gledatelji, tako da vjerujem da valja i siguran sam da se znacajno popravio kasnije. To je onako na pamet sad par komada iz rukava.
  Ako cemo malo dalje gledati Boston Legal, The Practice, West Wing…
  Ne tvrdim da broadcast ima ni blizu kvalitetan program kao kabelska, ali samo ti pokazujem koliko je besmisleno ogranicavati pogled.
  edit:
  Bar 24 nisu rastegli na 8 sezona nicega “radi profita.”

 • lista je realna. a sad fino napravite i listu najpopularnijih serija, i svi sretni i zadovoljni.

 • Krešo, 24 je imao 8 sezona ali s pričom. Stvar je u tome da je Lost imao priču za maksimalno 3 sezone, a rastegli su je na 6. Napravili su gemišt s noktom vina :D

 • @bero Ako je Lost nešto pokazao, onda je to da ima priču za 100 sezona. Smatram se pravim Lost fanom i siguran sam u samo jedno: Nikakvih odgovora oni nisu dali. Nikakvih. I smatram da onaj tko kaže da je dobio odgovore, taj je gledao krivu seriju. Što bi reko human torch, Flejm on.

 • I ja sam bio veliki Lostovac prvih par sezona, ali kad sam vidio da to nikamo ne vodi i da je 80 % serija prazan hod (u 2. sezoni i doslovce :D ) duboko sam se razočarao.
  No dobro, nije Lost “problem” ove ljestvice, sve bi se dalo progutat, ali da Boardwalka nema u Top 10…e to je već veliki problem, čovjek dobiva dojam da autori možda nisu ni gledali seriju dalje od pilota. :D

 • @bero, daj se smiri s tim Boardwalkom. Boardwalk su prije emitiranja svi proglasili najboljom serijom godine, bio je ogroman hype i to. Onda je serija pocela, ljudi su je poceli gledat i dosta njih je skuzilo da serija ustvari i nije nesta posebno, radnja je rastegnuta i dosadna, a ustvari se nist ne desava. Ja sam je recimo prestao gledat nakon 8. epizode, a ima jos dosta ljudi koji djele moje misljenje. Uostalom, imas na forumu (moj) topic o Boardwalku i oba dvojica (osim mene) koji su postali tamo kazu da im serija nije bas nesta. Ak ti se tolko svidja, odi tam malo pisi sta je tolko dobro u njoj

 • Ja nisam gledao Mad Men jer me takvi tipovi serija pretjerano ne zanimaju. Ali da sam na vašem mjestu i da vodim ovakav sajt i idem slagat ljestvice, onda bih ju u svakom slučaju pogledao. Što vrijedi i za sve serije za koje mislim pisati ;)
  No dečki, nemojte se uzrujavati, samo dajem svoje mišljenje. Nismo u školi da se na nož dočekuje svakog tko se ne slaže s vama. Mislim, barem ja nisam, ne znam za vas.

 • :))))
  Ma forum je… Ne znam, jer svaki sajt mora imat svoj forum, I guess. Drazi su mi komentari TBH.

  @bero Nije docekivanje na noz, samo trollamo jer si poceo vristat da je lista smece samo zato jer nema serije za koju smo zapravo i rekli da je kvalitetna, a dao dvije liste koje su prilicno slicne nasoj.
  Meh, zatrolali smo se do 60+ komentara, bit ce dosta. 100 je malo nedostizno zasad. Osim ako mislis popusit flamebait da je Boardwalk smece? :D

 • @bero Boardwalk je super, a Mad Meni te ne zanimaju?! Jesus tapdancing Christ. Znam. Tvoj je problem što te ne zanimaju serije koje su bolje od Boardwalka.

  Priznaj, gledao si malo pa nisi shvatio. Isto kao i Lost.

 • Nigdje nisam napisao da je lista smeće, nego da je grozna :D Haha, dobro, šala mala, to je pretjerivanje.
  Da, mad Men je tako komplicirana serija da ju samo pojedini božanski umovi mogu shvatiti. I nigdje nisam napisao da serija ne valja, samo da ju ne gledam jer mi dosadna tematika. A to da je bolja od Boardwalka također nisam napisao, sudeći po kritikama upravo je suprotno. Najte se jezditi momci i izvrtati moje izjave, i dalje sam fan vaše stranice :)))

 • Aaa daaaj. Pa baš smo se mogli još svađati oko Kateinog crnog pastuha, sisama Christine Hendricks i razdoblju prohibicije.

  Ček, znači, ako su ti Mad Meni dosadni, onda znači i da su ti dosadne sise Christine Hendricks, a to znači da nisi normalan. Ti. Nemaš. Dušu.

 • Da je serija od Showtimea ili HBO-a onda bi ju gledao jer bi bilo pregršt golotinje i sisa dotične dame. Ovak mi je premonotono, a i samo se živciram kad vidim kak se nekad moglo pušit i pit po uredima, dapače čak se i poticalo :D

 • Zato se radije držim Boardwalka i super sisa (doduše s presitnim bradavicama) Gretchen Mol. :))))))))

 • 1. dexter
  2. fringe
  3. californication
  5. HIMYM
  6. TBBT
  .
  .
  .
  lost nije zasluzio mjesto na top listi jer je 6. sezona uzas (kraj je odlican kakvo je 6. sezona njesra)

  Pacific je razocarenje godine.. pokusali su da kopiraju Band of Brothers ali su napravili kontraefekat.. a i nije krvi bilo do 6.7. epizode.. mislim, sta da ekipa ocekuje od takve serije nego masakr, frcanje glava, usiju, ruku, nogu i ostalih dijelova tijela.. preblago za moj ukus ^^

  dugo sam se opriao fringe-u, pilot mi je bio blagoreceno prdacina (gledao sam na htv-u sat i pol u kasne sate veoma pospan i iscrpljen kako Oli leta okolo da spasi guznog partnera da bi ga na kraju ubila.. bas sam pobjesnio tad) ali kraj 1. i druga sezona su me odusevili. volim SF jer mi je masta mnogo realnija od “realnosti” Prison Breaka recimo (najgora top serija ikad odgledana!)

 • Breaking Bead svakako zaslužuje prvo mijesto izvarenda serija,zašto je Lost na popisu to mi uopće nije jasno 6 sezona je sranje(blago rečeno),po meni nedostaje na popisu It’s Always Sunny in Philadelphia i odlični Misfitsi,Fringe se nebi u opće po mom mišljenju trebao nalazit na ovom popisu serija je ništa posebno,a šta je sa boardwalk empire??

  Lista je sastavljena subjektivno sa jako lošim obrazloženjima sve u svemu loše…

 • A kakva bi lista trebala biti ako ne subjektivna? Kako bilo koji kritičar/fan neke serije izražava svoje mišljenje?
  Znači, trebali smo napravit listu po tome što drugi misle?

 • Pa nekako najrealnija lista bi bila ta da ste napravili anketu i dali ljudima da glasuju ovako imamo vaše mišljenje o serijama koje se vama sviđaju…, a na nama je da se složimo s time ili ne

  Evo ja se neslažem

  Sretna nova

 • slažem se sa ekipom serijale, po istom principu se rade i liste slicnim stranicama, dakle to je ospbno mišljenje eipe koja radi an ovoj stranici. za mišljenje čitatelja se provode razne ankete i glasanja ( npr.
  http://vote4rankings.blogspot.com/ ). Osobno se sa nekim djelovima liste ne slažem ali dok su tu mad mad men i breaking bad, nije važno :)

 • 1. Breaking Bad
  2. Spooks – nema je nigdje na popisu – sramotno!!
  3. Boardwalk Empire
  4. Sherlock
  5. Two and a Half men
  6. Mike and Molly
  7. The Big Bang Theory
  8. Dexter (zadnja sezona pomalo razočarala)
  9. The Pacific
  10. CSI las Vegas (i dalje se nadam da ce ponoviti slično dobru sezonu ko sa miniature killer-om)

 • LOST>Sve ostale

  Jedno neponovljivo, nezaboravno iskustvo. 99% odgovora su tu samo treba da ih pronadjete u tome je i cela lepota Lost-a. Taj 1% su neke sitnice npr. Zack i Emma ali ako je verovati onoj Lost Enciklopediji tu ima objasnjenje za njih (u enciklopediji ima previse gresaka jer su je pisali neki idioti kao navodno u saradnjom sa Darltonom sto cisto sumnjam tako da je to mozda za Z i E izmisljeno ko bi to znao…). 4 puta sam odgledao seriju i uvek sam dosao do nekog novog zakljucka. Ukusi se normalno razlikuju, neko voli neko ne, Breaking Bad je za mene jedna tako glupa i plitka serija (prva epizoda je bila sasvim dovoljna da vidim sta i kako totalno bezveze) a onaj mali majmunko da dobije emmy…no comment. Matthew Fox je trebao dobiti emmy te godine za fantasticnu perfomansu kao i Elizabeth Mitchell ali uglavnom svako zna da je sve to namestaljka kao i oskari. Kraj od Lost-a mi se dopao na prvi pogled posebno zadnjih nekoliko scena koje su veoma emotivne i nemam nikakvih zamerki.

  I gde je Shameless (US) na ovoj listi? White Collar?!

  • Pa obzirom da je američki Shameless krenuo godinu dana nakon što je ovaj članak pisan, bilo bi bizarno da smo ga imali gore.

   • Da, 2011 su krenuli. Nesto mi se sve cinilo da su od 2010 jer sad citam na wikipedi da se samo insert iz prve epizode emitovao posle finala pete sezone dextera 12.12.2010 a prva sezona je zvanicno pocela 9 januara 11-e.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861