Recenzija: Tribes of Europa — ambiciozan, ali kaotičan miks već viđenog – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Tribes of Europa — ambiciozan, ali kaotičan miks već viđenog

Recenzija: Tribes of Europa — ambiciozan, ali kaotičan miks već viđenog

Kad je Netflix najavio premijeru svog novog projekta Tribes of Europa, ljubitelji postapokaliptičnih teen serijala su se itekako imali čemu radovati. Obećavajući traileri, intrigantna postavka priče te produkcija s autorima Dark na čelu, davali su nadu da bi ovo mogao biti još jedan hit za najpopularniji streaming servis. No, Tribes of Europa se utopio u moru sličnih ostvarenja koja je očajnički htio oponašati.

Krajem 2029. godine svijet je zadesio neobjašnjivi globalni blackout koji je zaustavio sve vrste transporta, isključio sve uređaje, a Europu i svijet gurnuo u tribalizam. Iako u šest kratkih epizoda nije rečeno puno toga o prirodi ovog događaja (prikladno prozvanog “Black December”), serija nam je dala svega par mrvica koje upućuju na moguće cyber ratovanje između SAD-a i Sjeverne Koreje, no ništa konkretnije. S druge strane, motivacija za brz prelazak u ovakvo postapokaliptično stanje pronađena je u sve većoj dezintegraciji europske ideje tijekom 2020-ih, a autor Philip Koch je čak izjavio kako je razvoj serije bio potaknut Brexitom.

Radnja Tribes of Europa smještena je 45 godina kasnije, u 2074. godinu kad vidno razjedinjenom i korovom zaraslom Europom vladaju različita plemena, navodno njih stotinjak. I izgleda kao da svi nekim čudom opet imaju svjetla i sva vozila rade, ili sam propustio dio u kojem je to razjašnjeno? Kroz prvu sezonu pratimo dva plemena — The Origines i The Crows — dok se u međuprostoru nalaze vojnici tzv. The Crimson Republic nastali iz bivših Eurocorpsa. Pleme The Origines je svoj život posvetilo jedinstvu sa šumom te, osim povremenog trgovanja sa susjednim plemenima, odbijaju kontakt s vanjskim svijetom. S druge strane, mračni i militaristički nastrojeni The Crows su strah i trepet svim plemenima središnje Europe.

Elja (David Ali Rashed) / Netflix

Cijelu seriju gledamo kroz perspektivu troje tinejdžera. Kiano (Emilio Sakraya), Elja (David Ali Rashed) i Liv (Henriette Confurius) dolaze iz plemena Origines. Njihove priče se već nakon prve epizode razdvoje u tri narativne niti koje se do finala ne uspijevaju ponovno ujediniti. Vodeći trojac u šumi svjedoči padu njima nepoznate napredne letjelice u kojoj pronalaze ozlijeđenog pilota iz redova misterioznih Atlantiana te intrigantnu plavu kocku. Gledatelji uskoro saznaju kako su upravo The Crows odgovorni za pad letjelice te da predvođeni okrutnom Varvarom (Melika Foroutan) kreću u nemilosrdnu potragu za nestalom kockom.

Puno se toga dogodi već u prvom satu nove Netflixove serije, no jako malo toga ostavi gledatelje žednima nastavka. Zapravo, do kraja prve sezone sačinjene od svega šest epizoda neobično kratkih trajanja, ima svega šačica scena koja bi Tribes of Europa razlikovala od serija iste tematike. Sve ostalo će ljubiteljima postapokaliptičnih SF teen drama (bilo filmskih ili televizijskih) davati osjećaj već viđenog, a u neku ruku i predvidljivog materijala.

Najprije, usporedbe s The 100 vidljive su iz aviona. Tribalizam, apokalipsa globalnih razmjera (doduše, ne nuklearna) te neobjašnjivi komad izrazito moderne tehnologije samo su neki od poveznica sa svježe završenom CW-ovom dramom. Priča je također centrirana na klan usredotočen na suživot s prirodom, da ne spominjemo da je jedna od spomenutih lokacija nesuptilno nazvana The Ark. Tribes of Europa također crpi inspiraciju iz filmova poput The Hunger Games, ali i neslavno završene NBC-jeve drame Revolution. Na neki način tu je sve što smo očekivali, ali malo je toga svježeg.

Liv (Henriette Confurius), Elja (David Ali Rashed) i Kiano (Emilio Sakraya) / Netflix

Što se tiče jezične komponente, dijalozi se često prebacuju između engleskog i njemačkog, dok je glazbena podloga na dijelovima skroz promašena.

Tribes of Europa snimana je i kod nas. Šest epizoda rađeno je u jesen 2019. godine u Češkoj, Njemačkoj te u Hrvatskoj, a neke od lokacija su bile Glina i poznati antifašistički spomenik ustanku na Petrovoj gori. Njegov moderan dizajn i zapušteno zdanje savršeno su odgovarali viziji autora o razrušenoj Europi budućnosti, a sva ironičnost ovog odabira već je savršeno raščlanjena.

S pozitivnije strane, serija nije potpuni promašaj. I dalje je vrlo lijepo snimljena (iako bi se od autora Dark očekivalo ipak za klasu profesionalnije od ovoga), ima jako zanimljivu postavku priče, ali se ne fokusira na one najintrigantnije dijelove. Dok je veća pažnja bila usmjerena na The Crows i njihov život u Brahtoku, nekadašnjem Berlinu, autori su onu zanimljiviju priču o Atlantianima, kocki i prijetnji s Istoka tek zagrebali i dali nekoliko jeftinih teasova. Također, za seriju čije su temelje postavila politička previranja, Tribes of Europa se minimalno fokusira na njih, čime gubi priliku dati jasniji politički komentar.

Prva sezona je tako ostavila dojam uvoda u veći i bogatiji svijet, ali sama po sebi nije poslužila kao cjelovito djelo. Nema tu nekakvih zapleta i preokreta koji će vas oduševiti ili iznenaditi svojom originalnošću, ali bi mogli tek ublažiti žeđ ljubiteljima TV postapokalipse. Predstavljeni univerzum je zanimljiv distopijski svijet vrijedan proučavanja te vjerujem da će ga se autori dotaknuti u većem obujmu iduće sezone. Ako je uopće i dobiju.

6 10 1
6

Žanr: fantastika, post-apokalipsa

Autor: Philip Koch

Mreža: Netflix

Glume: Henriette Confurius, Emilio Sakraya, David Ali Rashed, Melika Foroutan, Oliver Masucci

Datum premijere: 19. veljače 2021.

Datum premijere (HR): 19. veljače 2021.

Cijela prva sezona je pogledala za recenziju.

Komentari (1)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861