Televizija dvijetisućitih: Kabelska, otoci i reality – serijala.com
Trenutno čitaš
Televizija dvijetisućitih: Kabelska, otoci i reality

Televizija dvijetisućitih: Kabelska, otoci i reality

Dok pretprošlom desetljeću možemo točno odrediti datum početka (premijera Twin Peaksa), određivanje sličnog datuma ovoj prošloj televizijskoj dekadi ipak je nešto teže. S jedne strane imamo Sopranose, seriju koja je obilježila posljednje desetljeće, ali seriju koja je svoju fenomenalnu prvu sezonu imala još početkom 1999. Dakle, ako ćemo biti strogi u podjeli, početak Sopranosa obilježio je kraj devedesetih, a rast realitya i rušenje tornjeva blizanaca svjetskog trgovačkog centra može poslužiti kao početak televizije u nultima.

Prijašnji članci iz televizijske povijesti:

Pojavom interneta i raznih drugih oblika upijanja televizijskog sadržaja, gledanje televizije na televizoru postalo je pomalo zastarjelo. Dok su u prošlosti tvorci sadržaja pokušavali stvoriti program koji bi dopirao do što šireg gledateljstva, u prošlom desetljeću stvari se malo sužavaju. Televizija po prvi puta postaje platforma za umjetnička djela, koja svojim pričama dolazi blizu što književnoj formi, što filmovima. Kreativnost je na apsolutnom vrhuncu, a nijedna mreža u istome nije mogla parirati nadljudima koji su radili za HBO. Veliki HBO svoje serije, pardon, svoja remek-djela, predstavlja više u obliku poglavlja, nego klasičnih epizoda. Ako bi govorili samo o dvjema ili trima stvarima koje su obilježile desetljeće, to bi redom bile sljedeće; HBO, Lost i reality.

“It’s not TV. It’s HBO.”

Home Box Office, najveća, najbogatija i naša najdraža pretplatnička kabelska mreža i dan-danas nema nekog konkurenta, bar što se tiče kvalitete sadržaja. HBO je u nultima imao tri najbolje i najkvalitetnije serije su krasile naše male ekrane. I za sve tri zaslužna su tri Davida. Simon, Milch i Chase.

The Wire, The Sopranos i Deadwood vrhunac su medija, koji su nam donekle i upropastili gledanje televizije jer svakom novom serijom očekujemo kvalitetu koju su ove tri serije postavile. Ove uzbudljive, dramatične i realistične priče prikazivale su svoje likove kao ljude od krvi i mesa. Ti isti likovi nisu bili u službi priče, već su te priče provodili na vlastitim kožama. Jedna o propadanju Amerike, druga o njenoj obitelji, a treća o stvaranju Amerike. Uspjeh Sopranosa direktno je utjecao na sve ostale projekte što nam je HBO u prošlom desetljeću ponudio. Neke uspješnije, neke nešto manje, no kvalitetom gotovo nikad toliko različitih jedan od drugih. AV Club upravo provlači Carnivàle kroz svoj Classic TV tretman pa bacite oko i na to, ako već niste. U jednom trenutku, serija o putujućem cirkusu za vrijeme najveće ekonomske depresije dvadesetog stoljeća bila je i najskuplja serija na televiziji. Skupa produkcija i manjak gledatelja ultimativno su koštali Daniela Knauffa i društvo obnove za treću sezonu, no i ovako Carnivàle ima prekrasne dvije sezone koje morate pogledati. Isto vrijedi i za Rome, također otkazan nakon dvije sezone, za koji je i sam šef mreže rekao da su napravili veliku grešku otkazujući seriju prije njenog prirodnog kraja.

The Wire
The Wire, HBO

David Milch je nakon tri sezone Deadwooda odlučio da mu se više ne da pa je mreži ponudio John from Cincinnati. Ako je Seinfeld u devedesetima bio serija o ničemu, onda je John from Cincinnati bio serija… o nečemu. Što je to nešto bilo nitko nije sigurno znao, a vjerojatno nitko još uvijek ni ne zna. Bilo je tu svega i svačega; od levitirajućih surfera, uskrsnuća djece, do likova koji su se pojavljivali iz vedra neba, drugih dolazaka Isusa i sličnih naizgled nepovezanih čudnovatosti. Milch je navodno često dolazio na set u zadnji trenutak mijenjao scenarije i dijaloge, puštao glumcima da improviziraju i slično. Serija je ugašena nakon deset epizoda, ali gledatelji nisu zaboravili. Sex and the City i Six Feet Under su žarili i palili do sredine desetljeća, a krajem Sopranosa HBO malo gubi kompas pa “dopušta” Showtimeu izvrsne prve sezone Dextera i Californicationa. Showtime je prije Dextera imao dvije sezone prekrasno-neobične serije o mrtvacima (Dead Like Me) i dvije-tri (ovisi kako gledate) vrlo dobre sezone o majci-dilerici iz predgrađa (Weeds).

Pad aviona na otok

Niste morali gledati Lost, a da niste primjećivali njegovu centralnu poziciju u pop-kulturi zadnjih deset godina. Ogroman hit od samog početka za ABC, Lost je skupljao fanatične gledatelje na svim dijelovima planete. Svaki detalj, svaka scena i svaki kadar svake epizode detaljno su iz tjedna u tjedan pročešljavani da bi se došlo do novih dijelića informacija o tajanstvenom otoku, preživjelima s leta 815, DHARMA-i i crnom dimu. Nijedna serija ni prije ni poslije nije toliko vremena ulagala da bi svojim gledateljima pružala potpuno iskustvo, gdje je najmanji dio zabave bilo samo gledanje epizode. Šest sezona gledatelji su se zabavljali, neki su ostali razočarani završetkom, neki oduševljeni, baš kao i tokom cijele serije koju je planet simultano i kolektivno gledao i komentirao. Lost je svoju premijeru imao u TV sezoni 04′-05′, onoj istoj koja je iznjedrila i druga dva ABC-jeva velika hita, Desperate Housewives i Grey’s Anatomy.

Lost, ABC

Mad Men

Nevjerojatno je koliko televizija operira u ciklusima. Sopranosi su taman završili kada je Matthew Weiner, jedan od scenarista ranijih sezona HBO-ove uspješnice, na AMC-ju je predstavio “Momke s Madisona”. Posljednja velika serija iz dvijetisućitih pokupila je Emmy nagrade za najbolju dramu u sve svoje četiri sezone postojanja, a mi s nestrpljenjem čekamo petu sezonu i prvu novu epizodu serije još od 2010. Mad Men je postavio AMC kao potpuno neočekivani hotspot za kvalitetu. Breaking Bad još ima šesnaest epizoda za ispričati, a nezahvalno vrijeme emitiranja (na granici desetljeća, ni v’rit ni mimo) spriječilo je seriju da je se uvrsti u sve važnije ljestvice prošlog desetljeća.

The Shield

Baš kao što je Mad Men postavio AMC na mapu, to je The Shield napravio za FX još 2002. Korumpirani policajci predvođeni fantastičnim Michaelom Chiklisom kao nezaustavljivim Vicom Mackeyem osvojili su nas već u prvoj epizodi. Pucanj na kraju pilota zacementirao je Mackeya i društvo kao zakazano gledanje iz tjedna u tjedan. Uspjeh Shielda kasnije je na mrežu dovukao brojne druge kontroverzne serije (Nip/Tuck, Rescue Me, Damages…), a danas, mreža još uvijek drži kvalitetu uspješnicama poput Justifieda i Sons of Anarchy.

Battlestar Galactica

Nedugo nakon rušenja tornjeva blizanaca, televizija je tematski vrlo brzo počela iskorištavati situaciju. Sci-Fijeva najbolja serija u prošlom desetljeću, a ujedno i jedna od najboljih znanstveno-fantastičnih serija općenito, Battlestar Galactica, izrasla je iz pepela zaboravljene i prilično loše originalne serije s kraja sedamdesetih. Čovječanstvo je izbrisano iz postojanja od Cylonaca, a šačica preživjelih putuje kroz svemir da bi pronašli Zemlju. Ron Moore je svoju svemirsku operu poškropio mračnim temama, moralno upitnim likovima i odlukama, vjerskim fundamentalizmom i sličnim metaforičnim temama o ratu, slobodama i terorizmu, ogledavajući situaciju u post-9/11 Americi. Galactica je četiri sezone sredinom desetljeća činila ono što Star Trek: Enterprise, a nijedna druga SF serija, nije mogla. Galactica je bila komentar društveno-političke situacije u zemlji.

Tricia Helfer, Battlestar Galactica

Friday Night Lights

Teksas i srednjoškolski nogomet. Nikad ogromni hit, FNL je svoj trag ostavio tamo gdje je najviše i trebao. U srcima svojih gledatelja. Velike priče o običnim ljudima u srcu američkog Teksasa prikazivale su humanost, ljubav, veselje, radost i tugu života. Života jedne zajednice, jedne momčadi, ali ponajprije jedne obitelji. Taylori su nam bili drugi roditelji. Odlazili smo svaki petak na stadion navijati za Pantherse i Lionse, a suze smo ronili zajedno sa svakim porazom i svakom pobjedom. Clear eyes, full hearts, can’t lose.

Arrested Development

Gdje uopće početi ovdje? Nijedna humoristična serija prije, a bome ni poslije (iako Community trenutno dolazi vrlo, vrlo blizu) nije ponudila ovako čvrsto ispletenu bazu šala i smijeha, gdje je gledatelj morao pomno pratiti svaku epizodu i svaku scenu da bi uopće mogao poloviti sve reference koje je serija bacala iz rukava. Smijali smo se s Bluthovima tri sezone na Foxu, a nadamo se da ćemo vrlo skoro opet jer je Netflix kupio prava na četvrtu sezonu.

Leno, Letterman i The Daily Show Jona Stewarta

Late night je stara televizijska forma, popularizirao ju je još u 60-ima i 70-ima Johnny Carson, koji je bio tv-ikona u svoje vrijeme. U međuvremenu se late night nije puno promijenio, niti u nultim godinama, niti danas. Upravo je Carsonovim umirovljenjem započelo late night rivalstvo koje traje i danas – David Letterman protiv Jayja Lena. Letterman je početkom devedesetih na NBC-u vodio show Late Night, koji se emitirao prije kultnog Carsonovog Tonight Showa. No, nakon Carsonovog odlaska, Jay Leno dobio je Tonight Show, a Letterman se povukao na CBS. Rivalstvo započeto u devedesetima rasteglo se preko nultih godina, a traje i danas – pri čemu kao pobjednik u mjerenju gledanosti uglavnom izlazi Jay Leno.

No, ranije spomenuta popularizacija kabelskih programa donijela je neka nova imena. Upravo se u prošlom desetljeću Jon Stewart istakao kao jedna od najrelevantnijih i najpopularnijih televizijskih persona, vodeći političko-satirički The Daily Show. U polusatnom formatu, četiri puta tjedno, Stewart kroz parodiju i ismijavanje secira i kritizira američku političku scenu – objektivno i realno, ali sa izraženom liberalnom notom. Polovicom desetljeća svoj show dobio je Stephen Colbert, koji je kao povremeni korespondent u The Daily Showu stvorio karikiranu i hiperboliranu personu izrazito konzervativnog i redovito neinformiranog voditelja, novinara i komentatora. U svom The Colbert Showu vrlo subverzivno ismijava širok spektar javnih osoba – od političara, pa do pop-zvijezda.

The Office

Ricky Gervais je profesor tog neugodnog humora. Tamo negdje na početku prošlog desetljeća Gervais je glumio Davida Brenta, šefa srednje velike firme Wernham Hogg, koja se bavila papirima. Dvije sezone na BBC-u Gervais je tjerao svoje gledatelje da se skrivaju iza kauča od neugode dok gledaju seriju, a Amerikanci su par godina poslije zaposlili Stevea Carrella da isto čini američkim gledateljima na NBC-u. Iako sada sjena same sebe, američki Office je u svom zlatnom dobu uživao u sjajnim drugim i trećim sezonama, a Gervais je pak, opet za BBC, napravio Extrase. Koje Ameri još nisu pokrali.

Freaks and Geeks i Undeclared

Prije nego je postao kralj holivudske komedije Judd Apatow se okušao i na malim ekranima. Jedna savršena sezona televizije na NBC-u imala je samo 18 epizoda, ali zauvijek je ostala u srcima svojih gledatelja. Serija o grupi srednjoškolskih izopćenika u Michiganu 1980., Freaks & Geeks je bio savršen pogled na odrastanje. Podjedanko smiješna, tužna, zabavna i dirljiva serija je na velika vrata probila neka (danas) velika holivudska imena. Seth Rogen, James Franco, Jason Segel, Ben Foster – samo su neka od imena koja su prošla kroz seriju, a o Lindsay Weir i dan-danas sanjamo. Ah… Linda Cardellini. Sezonu poslije, Apatow i Rogen su ponovno pokušali, ovaj put s Undeclared, komedijom u polusatnom formatu, no ni gledatelji Foxa nisu prepoznali kvalitetu pa je i ta serija nakon samo jedne, ali odlične sezone, otkazana.

Pročitaj još

Linda Cardellini, Freaks & Geeks

Fox nije bio dobar ni prema Jossu Whedonu i njegovom fantastičnom Fireflyju, koji je nekoliko godina nakon otkazivanja dobio i filmski nastavak, ali je Whedon na tadašnjem UPN-u završio s Buffy, a na WB-u imao je Angela. UPN i WB danas više ne postoje, a te dvije solidne televizijske mreže, koje su nam, između ostalog donijele i Gilmoreice, Smallville i Veronicu Mars, spojene su u CW.

Rast realitya

Tokom devedesetih reality televizija nije bila toliko popularno koliko je postala prelaskom na velike mreže. MTV i slični su eksperimantirali s razno-raznim reality formatima, ali prvi pravi uspjeh ostvario je CBS. U ljeto 2000. mreža je predstavila Survivor. 39 dana, 16 potpunih anonimusa i jedan pobjednik. Survivor je u jednakoj mjeri od svojih natjecatelja zahtjevao fizičku i psihičku snagu. Zakulisne igre i kalkuliranje vođene u emisiji rijetko su bile povoljne za one nešto poštenije. Survivor je označio promjenu od standardnih “napisanih” serija, a malo tko mu je mogao odoljeti. Kasnije je televizija format potpuno izrabila i uništila, ali Survivor je bio jedan od hvalevrijednih primjera tokom desetljeća. American Idol je Foxu donio titulu mreže s najpopularnijom i najgledanijom emisijom desetljeća, a The Amazing Race je skupljao Emmye. Discovery je imao svoje lovce na rakove u Deadliest Catchu, Tyra Banks je birala nove modele u Americas Next Top Model. Za modu se brinuo Project Runway, a za hranu Top Chef. Donald Trump je bio simpatičan kroz prvih nekoliko sezona Apprenticea (da bi kasnije počeo raditi idiotarije u svrhu gledanosti), a Jersey Shore je pokazao koliko je točno ljudska civilizacija propala.

I još…

Da samo spomenemo sve serije koje smo gledali u dvijetisućitima trebalo bi nam bar dva dana. Da ne govorimo još o svim iole važnijim događajima koje je televizija popratila u prošlom desetljeću. Jedna od najvažnijih, ali i najiritantnijih novotarija koje je televizija izmislila je ona prokleta info traka na dnu ekrana. Preopterećenje informacijama doseglo je nove vrhunce u informativnim emisijama gdje, osim priloga koji gledate, možete čitati milijun drugih podataka koje nam serviraju.

Jack Bauer i Sidney Bristow, odnosno 24 i Alias, u ranim danima desetljeća spašavali su televizijski svijet od terorističkih prijetnji, a nešto lošije kasnije sezone i jednoj i drugoj seriju oduzele su dio kvalitete i važnosti koje su na početku imale.

Britanci su nas razveseljavali s novom inkarnacijom najdugovječnije znanstveno-fantastične serije, Doctor Who, a Amerikanci silovali sa forenzikom i spin-offovima spin-offova. CSI i njegovi klonovi su preuzeli prime-time, ali i među njima je bila nekolicina zbilja dobrih serija.

Na HBO-u smo 2001. gledali Band of Brothers, Hanksovu i Spielbergovu miniseriju o E satniji u sastavu 506. pukovnije 101. zračne divizije. Kroz deset epizoda, od obuke do Hitlerovog orlovog gnijezda, ova fantastična miniserija obavezna je lektira za sve ljubitelje ratne drame. HBO je u svojoj radionici imao i Simonov The Corner, kasnije i fantastični Generation Kill, a Angels in America, miniserija po Kushnerovom kazališnom komadu o AIDS-u, kupila je nagrade na svim važnijim dodjelama.

Showtime nas je počastio dvjema kratkim sezonama svoje najbolje (mini)serije (pored Brotherhooda), Sleeper Cella. Strah od terorizma nekako je bio lajtmotiv većine televizijskog desetljeća, što je prilično jasno obzirom na događaj koji je pokrenuo lavinu. Pridružite nam se u komentarima sa svojim favoritima iz desetljeća koje je iza nas. Bilo je burno, ali zanimljivo.

26 komentara
 • Svaka čast Community-ju, al uspoređivat ga s Arrested Development po meni je čista blasfemija

  • Premladi ste da znate razliku… Community NIJE u rangu s AD, koja je u svoje vrijeme pomicala granice. Community to nicim nije napravio.ili se varaM?

   • “Premladi.” Kao da je AD serija iz sedamdesetih pa su samo stare televizijske iskusnjare sposobne shvatiti kvalitetu, značaj i utjecaj AD-a.

    Po pitanju u zadnjoj rečenici mi se čini da nisi još gledao Community. ili se varaM?

    Što se kompleksnosti referenci i humora tiče, da, Community je najbliže AD-u dosad. S time da je u AD-u meta humor bio samo backdrop, dok je Community praktički meta-driven.

 • Band of Brothers je mini serija koja nadmašuje remek djela. Serija koja uvuče čovjeka u taj svijet drugog svjetskog rata…

 • Jako su mi se svidjeli ovi clanci s pogledom u proslost. Mogli biste nastaviti s jednim clankom koji gleda na sadasnjost (i blisku buducnost) – da vidimo sto obiljezava tv danas.
  A sto se tice dvijetisucitih – nema do Sopranosa, Wire-a i Prijatelja :)

 • Odlican clanak. Mnogo mi je drago sto ste se sjetili Carnivale-a u prici o HBO-u, meni je to do danas ostala najbolja i najdraza HBO-ova serija.
  Isto vazi iza Friday Night Lights, al to sam pretpostavljao da cete spomenuti pa se nisam toliko iznenadio :D
  Jedina manja zamjerka sto se nije spomenuo Kellijev Boston Legal. A i dvije sezone Prison Breaka su se mogle spomenuti kao primjer da se i na FOXu osim Idola i Simpsonovih, imalo sto gledat :D
  U svakom slucaju, sjajna serija clanaka, unaprijed se radujem nekoj slicnoj u skorije vrijeme :)

 • Fali House… bez obzira na to u sto se sad serija pretvorila, svejedno je jedna od serija koja je obiljezila proslo desetljece

 • Po cemu je obiljezila desetljece? Bila je solidna prvih nekoliko sezona, ali ni po cemu posebno bitna za televiziju.

  • Mozda nije obiljezila kao The Wire ili Sopranosi, ali definitivno je bila jako popularna (a i kvalitetna) u pocetku, ako se ne varam, neko vrijeme je bila najgledanija serija i stekla je veliku popularnost izvan SAD-a. A i imala je skroz drukciji pristup od mora medicinskih serija na tv… sve u svemu, mislim da je to dovoljno barem za neko kratko spominjanje

   • To je sad nepopularno misljenje jer je House popularna serija, ali ja mislim da House nije narocito bitna serija. Nikad nije bila vise od solidne, to je serija s 22 epizode godisnje na varijaciju na temu. Nije inspirirala neke nasljednike, nije bila revolucionarna. Ali ok, zbog popularnosti valjda je za gornje drustvo. Samo onda tako moze jos hrpa serija…

    • ma svaka vama čast,al oveći fail ste napravili,jer sam dr.House je jedan od najpoznatijih i najprepoznatljivijih likova na internacionalnom nivou u prošloj dekadi u svijetu serija htjeli vi to priznat ili ne,objektivno jednostavno je,a to će se tek odrazit kad sad ta prosječna serija i prestane,te ono što će on kao karizmatični lik ostavit…vidi se da ste dosta subjektivno pravili članak koji kao antologijski osvrt bi trebao bit okupiran svim činjenicama.

 • al ste preterali sa lost, serija uopste nije toliko dobra i daleko od toga da je obelezila deceniju. 24 i najgora sezona (sesta) je bila bolja od poslednjih 4 sezone lost-a

  • Ne trebaš Lost uopće smatrati dobrom serijom da bi priznao kako se radi o seriji koja je obilježila desetljeće. Gomila fanova, gomile rasprava prije i nakon svake epizode, možda najiščekivanije finale serije u prošlom desetljeću, dokaz da i serijalizirane serije s kompleksnom mitologijom mogu biti uspješne na nacionalnoj televiziji – predložak koji je kasnije hrpa serija neuspješno kopirala.

 • ja bi još nadodao u sf žanru nikad prežaljeni firefly koji je ugašen nakon samo jedne sezone. Od ostalih serija mislim da je prva sezona prison break-a apsolutno obilježila žanr barem tu na našim prostorima :D

 • Lost i Galactica, najbolje serije ikad, upravo gledam Lost po drugi put, trnci me prolaze nakon svake epizode ko da je prvi puta gledam.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861