Recenzija: Better Call Saul nije Breaking Bad, i to je super – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Better Call Saul nije Breaking Bad, i to je super

Recenzija: Better Call Saul nije Breaking Bad, i to je super

Better Call Saul je predstavnik nekog starijeg tipa serija koje su posljednjih godina bile manje uspješne; spin-off popularnog izvornika, čiji su predstavnici u zadnje vrijeme većinom napola dovršene brzinske kopije originala. Uz par izuzetaka, ovakvi anemični pokušaji u zadnje vrijeme propadali bi vrlo brzo nakon svojih premijera.

Adaptacije, remakeovi, rebootovi, prequelovi, nastavci i spin-offovi sami po sebi nisu loša stvar, zapravo, bitno je što se s njima radi i postoji li friška ideja vrijedna pričanja. Da, smiješno bi bilo tvrditi da Better Call Saul nije stvoren imajući u vidu eksploziju popularnosti Breaking Bada u posljednjoj godini emitiranja, no već je u prve dvije epizode očito – Saul je dovoljno ‘svoj’ i  razrađen da opravdava postojanje bez da bude običan fan service.

Što nije jednostavno, obzirom da slijedi jednu od najboljih serija dosad snimljenih.

Uzimanje baš Saula Goodmana (Bob Odenkirk) kao lika oko kojeg će se nova serija graditi je bio pomalo netipičan izbor. Među nizom aktera koje smo upoznali u propadanju Waltera Whitea, Saul je bio usputni comic relief, zabavan i koristan kao povremeni gost, ali ne nužno pretjerano bitan i dubok lik u cijeloj priči, a otuda i inicijalna skepsa i rezerviranost kod dijela fanova. Mene uključivo. Recimo, priča o izgradnju narko-carstva Gusa Fringa bila bi puno komercijalniji i jednostavniji izbor, a Giancarlo Esposito definitivno može biti glavno lice serije.

better_call_saul2

Breaking Bad je prednost i teret

Djelomično zato, rani publicitet i eventualni entuzijazam oko serije prvenstveno je ovisan o popularnosti originala i nekom povjerenju istom autorskom timu da mogu rekreirati barem dio magije i uzbuđenja serije koja je završila pred godinu i pol dana. Better Call Saul je vjerojatno najočekivanija i najrazvikanija serija godine, što je istovremeno teret i obaveza, ali i prednost i dobra odskočna daska.

Autori su Vince Gilligan i Peter Gould – prvog sigurno znate kao autora i showrunnera Breaking Bada kroz cijeli njegov vijek, dok je Gould također bio uz seriju od samog početka kao scenarist, a ujedno je potpisao epizodu u kojoj se Saul Goodman prvi puta pojavljuje. Zajedno potpisuju scenarij pilota, kojeg je Gilligan režirao, a ističu se kao showrunneri prve sezone.

Prve najave govorile su da će se Saul odvijati prije i poslije događaja Breaking Bada, a odmah u početku prve epizode jasnije je na što su autori mislili. Bez puno otkrivanja, prve minute pilota su teaser sličan foreshadowing scenama iz Breaking Bada, poput plutajućeg medvjedića u bazenu Walterovog dvorišta. Tvrde autori, serija će se kasnije vratiti toj verziji glavnog lika kojeg gledamo u prvih pet minuta.

better_call_saul1

Puno se pričalo o mogućim povratcima i gostovanjima Waltera Whitea i Jessea Pinkmana, odnosno Bryana Cranstona i Aarona Paula, ali mislim da je to u većoj mjeri bilo senzacionaliziranje i šminkanje naslova. Gilligan i Gould već su govorili da ih u prvoj sezoni sigurno nećemo vidjeti, a obzirom na Walterovu marginalnu ulogu u tom ‘univerzumu’ prije početka Breaking Bada (i još marginalniju nakon završetka) te Jessejeve godine u vrijeme odvijanja Saula – teško je zamisliti kako bi se sada uklopili.

Better Call Saul počinje šest-sedam godina prije događaja iz Breaking Bada, a Saul – ili Jimmy McGill kako se sada naziva – ima sličnu putanju za prevaliti kao Walter White od pilota, dijagnoze i finalnog pada. Iz Breaking Bada ga znamo kao pokvarenog odvjetnika-kriminalca i spretnog prevaranta, a Jimmy kojeg upoznajemo u prvoj epizodi mnogo je savjesniji, nesigurniji i… bolja osoba.

Tako da, u širokom smislu, putanja serije i glavnog lika sliči Breaking Badu. Jimmy je neuspješni odvjetnik i sitni prevarant sa većom dozom savjesti i morala, a Saul je profesionalni prevarant. Jimmy zastupa sitne kriminalce, a Saul dilere, narko-boseve i ostale velike ribe. Ali taj put i transformacija lika bit će kraći nego Waltov, jer Jimmy na početku nije svetac, ni nedužni srednjoškolski profesor, a niti će kasnije postati megalomansko čudovište.

U prve dvije epizode nije potpuno jasno kakva će Better Call Saul biti serija do kraja prve sezone. No, nije ni Breaking Bad u prvoj epizodi krenuo sa Walterom Whiteom u šeširu kako “onaj koji kuca” (i razvaljuje vrata pritom), a Saul više sliči toj ranijoj, crnohumornoj verziji serije, nego onoj kakva je postala kada se Saul Goodman pojavio u drugoj sezoni.

better_call_saul5

Inspiriran, ali ne i opsjednut Breaking Badom

Trenutno je podjednako vizualno ispolirana, no nešto laganija i zabavnija. Nisam siguran da je smjer radnje i izvor konflikta potpuno određen, no niti bi morao biti nakon dvije epizode. Glavne naznake su tu, a prve dvije epizode dovoljno su zabavne, zanimljive i različite – svoje – da serija opravdava svoje postojanje. Samo se zasad više oslanja na karakter, a manje priču.

A što se likova tiče, osim naslovnog, serija iz Breaking Bada posuđuje Mikea Ehrmantrauta (Jonathan Banks), njegovog budućeg vjernog suradnika, “rješavača problema”, privatnog istražitelja i plaćenog ubojicu, sada šljakera u naplatnoj kućici sudskog parkirališta. Mikeova uloga u prve dvije epizode ne dolazi u prvi (ni drugi) plan, obzirom da je marginaliziran na par komičnih scena.

U pozadini je i Jimmyjev sukob i netrpeljivost sa uspješnom odvjetničkom firmom “Hamlin, Hamlin & McGill”, koju je suosnovao njegov stariji brat Chuck (Michael McKean), prema kojem se ponaša vrlo zaštitnički, sada prisilno povučen zbog mentalne bolesti (“elektromagnetske hipersenzitivnosti).

Iz Breaking Bada posuđen je i Tuco Salamanca, bivši Waltov distributer i agresivni psihopat, ali generalno nebitan lik u čitavoj sagi. Bitniji od Tuca čini se Nacho Varga (Michael Mando), njegov pametniji i smireniji suradnik, koji potkraj druge epizode ostavlja posjetnicu našem Jimmyju, nagoviještajući da ćemo ga u narednim epizodama gledati kao bitan dio njegovog puta prema kriminalu.

better_call_saul4

Uglavnom, prve dvije epizode prvenstveno uzimaju vremena da simpatiziraju Saula Goodmana / Jimmyja McGilla, do tada relativno jednostavnog, ne baš višedimenzionalnog lika i prikažu ga zanimljivijim, dubljim i prikladnijim za glavnu ulogu, dok ostali likovi bivaju tek najavljeni.

Saul dijeli sličan vizualni stil sa Breaking Badom, ušminkan i zaigran sa čestim vizualnim trikovima, što je normalno, imajući na umu da prve epizode posuđuju i redatelje iz matične serije – Vince Gilligan režira pilot, a Michelle McLaren (The Walking Dead, Game of Thrones i skorašnji Wonder Woman film) iduću. Montaža koja odlično prikazuje slomljenog Jimmyja nakon scene u pustinji posebno je efektna – kao i Breaking Bad, Better Call Saul izgleda jako lijepo.

Better Call Saul, srećom, nije za Breaking Bad ono što su, recimo, Joey ili Millenium za Prijatelje i Dosjee X. Zasad nije ni Breaking Bad, niti to želi biti, a niti je Breaking Bad u prvoj sezoni bio ono što je postao u drugoj na dalje. Uspješno koristi popularnost izvornika, a potpuno je smislen i bez da ste gledali razvikanog starijeg brata.

8 10 1
8

Žanr: Crnohumorna drama

Autor: Vince Gilligan, Peter Gould

Mreža: AMC

Glume: Bob Odenkirk, Jonathan Banks, Rhea Seehorn, Patrick Fabian, Michael Mando, Michael McKean

Datum premijere: 8. veljače 2015.

Dvije epizode pogledane su za recenziju.

8 komentara
 • Meni se serija za sad svidja. Mozda je prva epizoda bila malo bolja od druge, ali videcemo. Obradovao sam se starim likovima (Tuco, No-Doze, Gonzo i Mike), ali kada sam video da će i Michael Mando da glumi, oduševio sam se…

 • Albuquerque se vratio!! Better Call Saul je po meni opravdao sva očekivanja. Vizualno sjajan kao i BrBa, ta atmosfera u serija, taj sjajni osjećaj vidjeti ponovno tu pustinju i sve te likove iz Breaking Bada…!!!
  Odlične dvije epizode. Jedva čekam vidjeti kako će se serija odvijati.

  btw. odlična recenzija.

 • Ali ja bih stvarno želio vidjeti Gusa Fringa, samo je pitanje kako bi se njegova priča uklopila u vrijeme u kojem se događa Breaking Bad pošto je dobar dio bio jedan od najvažnijih likova. Možda je upravo zato i izabran Saul kao vodeći lik nove serije. Ne sviđa mi se pojavljivanje toliko istih likova kao u BB-u, kao da je Albuquerque selendra, a ne grad.

  • Vjerojatno će se Gus već negdje pojaviti, iako je njegova priča ispričana u nekoliko epizoda BrBA, bar po meni. Da su recimo priču radili po Gusu vjerojatno bi sve bilo slično kao i ovdje kod Saula, kao što je to bilo i kod Waltera ili Jassea, psihološko karakterni razvoj lika iz jednog “stanja” u drugo kroz različite životne situacije i to je ono što me se osobno i ovdje dojmilo. Odlično prikazano kako se različiti likovi, ljudi, kroz različite ili slične životne situacije i iskustva mogu od točke A do točke B preobraziti u nešto sasvim drugo odbacujući ili prihvaćajući date im mogućnosti u određenom trenutku. U biti tako jednostavno, simplificirano do te mjere da se svi možemo prepoznati u baš svim likovima, u cijelosti ili djelomično, i zbog toga serija/e ima velik broj “sljedbenika”. Ovdje počinje Saulova transformacija, razvoj, kakvu su imali apsolutno svi likovi BrBa i to je ono što mene osobno oduševljava i kod ove serije, kao što me oduševljavalo u BrBa. Vrhunski osmišljeno, istančano i razrađeno, ujednačeno i tehnički savršeno izvedeno.

 • Recenzija na mjestu…mislim da je sve bitno rečeno. Osobno prve dvije epizode su protekle u očekivanome ritmu. Sada nakon treće epizode sam uistinu oduševljen i stvarno imam namjeru popratiti razvoj priče…Po meni je logično povezivanje sa likovima iz BB-a te smatram kako i taj segment treba razvijati jer realno su ljudi(većina) odlučili dati šansu seriji upravo iz razloga povezanosti dviju serija. Mike po meni jako bitan lik i drago mi je da je tu…isto kako sam bio razočaran kada je u BB- doživio svoju sudbinu…

 • pet epizoda je bilo i previše.

  nije bb ali se itekako osjeti da je iz iste radionice, ali u daleko slabijem izdanju.

  razvučeno, sporo i s puno besmislene priče koja je u dvije epizode, i s dinamičnijom radnjom mogla dati puno više. o nekakvoj istančanoj razradi likova nema ni govora jer je u prvoj bilo jasno, i opetovano iz epizode u epizodu, o kakvom se karakteru glavnog lika radi. istina da je uloženo truda, ali dizati u nebesa jedno sasvim prosječno djelce, je smiješno. za nekog tko ima strpljenja, i nije gledao bb, možda će biti i zanimljivo.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861