Televizija u devedesetima – serijala.com
Trenutno čitaš
Televizija u devedesetima

Televizija u devedesetima

Nakon klasičnih, već i tada zamarajućih sitcomova, te zatvorenih tipova drama sedamdesetih i osamdesetih, došlo je pravo vrijeme za promjenu. Razdoblja televizije podijelili smo po desetljećima, no nijednom drugom se početak ne može ovakvom preciznošću odrediti kao trenutnom, zlatnom dobu televizije.

“Mrtva je, zamotana u plastiku.”

Osmi travanj 1990. označio je jednu veliku prekretnicu. Mrtvo i hladno tijelo srednjoškolke Laure Palmer, zamotano samo u plastiku, pronađeno je na plaži. Osmog travnja premijerno je krenuo Twin Peaks. Igrajući na potpune nove karte za televiziju, David Lynch i Mark Frost mješavinom su žanrova stvorili remek-djelo. Kroz elemente sapunice, misterije, drame, trilera pa čak i komedije, Twin Peaks je bio prva serija koja je angažirala i poticala svoje gledatelje da sudjeluju u procesu rješavanja slučaja. To uranjanje u imaginarni svijet serije zabavljalo je tada još nestrpljive gledatelje, sve dok nisu počeli shvaćati kako brzih odgovora neće biti.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5PcoMrwEa5o[/youtube]

Twin Peaks je trajao samo dvije kratke sezone, ali je otvorio vrata za sve hrabrije, modernije projekte. Fox Mulder i Dana Scully bili su popularni kao Beatlesi sredinom dvadesetog vijeka, a zbog Dosjea X otkazivali su se planirani dogovori za druženja s prijateljima.

Plavci i ćelavci

Stari i izlizani žanr policijskih proceduralnih drama, iz pepela zaborava i nevažnosti, uskrsnula su dvojica Davida. Homicide: Life on The Street, remek-djelo malih ekrana pod autorskom palicom velikana medija, Davida Simona, pokazao je kako policijska serija može biti relevantna, beskompromisna, teška i nadasve realistična. Šest godina na televiziji Homicide je gledao u leđa popularnijoj ABC-jevoj policijskoj drami NYPD Blue. David Milch i Steven Bocho svoju su seriju smjestili u srce New Yorka, sa središnjim likovima prepunim mana i osobnih problema.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Ezv2wqvfNOY[/youtube]

Detektiv Sipowicz postao je pop-kulturna ikona kojoj se divio jedan drugi proćelavi lik, također ikona malog ekrana. Riječ je, naravno, o Georgu Costanzi, a serija u pitanju je Seinfeld. Nezapamćeni uspjeh serije, koja je krenula kao ljetno popunjavanje NBC-jeva programa, nitko nije očekivao. Serija o ničemu, koja se redovito sprdala izvanrednim meta-referencama na vlastiti račun, bila je neka vrsta protuteže još jednom velikom sitcomu devedesetih, Prijateljima. Monica, Chandler, Ross, Rachel, Joey i Phoebe zaslužili su svoje mjesto u “Dvorani slavnih” TV ličnosti, a glumci koji su ih igrali prvi su probili granicu plaće od milijun dolara po epizodi.

Život na Aljasci

Eksploziju tinejdžerskih serija sa, sve samo ne tinejdžerskim glumcima, predvodili su Beverly Hills i nešto “ozbiljniji” Melrose Place. Ni jedna ni druga nisu mogle ni sanjati o televizijskim visinama koje su ponudile devetnaest epizoda My So-Called Lifea, odnosno osamnaest epizoda Freaks & Geeksa sa kraja desetljeća. Sjajne priče o mladim ljudima ispričane iskreno, s puno ljubavi prema tematici i likovima, uvijek će imati svoje poklonike — gledatelja vjerojatno nešto manje, nažalost.

Život na sjeveru razveseljavao je svojom bezbrižnošću subotnja popodneva na hrvatskoj televiziji. Neobični likovi, predivna zabačenost lokacija na Aljasci, gdje se serija i snimala, mirne priče o još mirnijem životu nešto su zbog čega smo zaboravljali stresnu svakodnevicu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JW1GxeBAAdM&feature=related[/youtube]

Buffy je tek u drugoj polovici desetljeća počela ubijati vampire na WB-u, Simpsoni su uživali u najplodnijem kreativnom razdoblju, HBO je pokrenuo svoju prvu seriju, Oz. Obitelj Soprano briljirala je u prvoj sezoni 1999. a prijelaz u novo desetljeće, stoljeće i milenij donijelo je još jednu televizijsku revoluciju. O tome pak – sljedeći put.

17 komentara
 • huh? samo to za devedesete?
  nakon onakvih clanaka za 50te do 80te ocekivala sam roman za devedesete, a ono samo par seirja spomenuto i to je to.

  • Članak, s ograničenjem od 3500 znakova, je rađen za jedan magazin,koji je ugašen pa tekst nije iskorišten. Ako se pitaš ‘a zašto niste popunili tekst poslije onda?’, odgovor je – iskreno mi se nije dalo, jer je previše vremena prošlo i ‘zapažanja tijekom istraživanja’ su negdje izgubljena.

 • Koliko kvalitetnih stvari … Seinfeld mogu gledati 10 puta i opet će mi biti smiješni! Puno mi je bolja serija Homicide: Life on the Street nego NYPD Blue.Kad bih vidio Buffy na tv-u prije,mislio sam da je to neko tinejdžersko sranje,nisam je gledao.Tek sam nedavno odgledao Buffy i iznenadio se koliko je ta serija dobra, koliko je scenarij zanimljiv, likovi su razvijeni, dijalozi su zanimljivi.Toliko pitanja o sudbini,zivotu covjeka u jednoj tinejdžerskoj seriji,onome svijetu. I gdje je Buffy kad je trebas,kad treba ubiti današnje vampire i zombije od kojih ti se povraća ( od dosade)

 • Zar nije Život na sjeveru prikazivan navečer. Sjećam se da bi se prvo pogledala serija a onda bi se tek izlazilo.

 • Mali ispravak, Život na Sjeveru nije sniman na Aljasci već u državi Washington (nedaleko od lokacije gdje je sniman i Twin Peaks).

  • Puno veci, u prosjeku. U zadnje vrijeme gledanost pada 5-7% godisnje. Naravno, trend nije linearno isao od devedesetih, morat ces ipak malo traziti gledanost pojedinih stvari, ali razvoj kabelske dosta je pridonio padu.

 • zanimljivo je da su Friends zapravo trebali biti tv verzija filma Singles(http://www.imdb.com/title/tt0105415/) ali Crowe nije pristao

  Fraiser je harao devedesetih, Fresh Prince of Bel-Air, originalni Law & Order, South Park, pred kraj dekade, That 70’s Show, Sex & the City

  Pokrenut Cartoon Network, Late Show with David Letterman, The Daily Show(sa Craig Kilbornom), Power Rangers…

  • Da, baš zato šteta za tako kratak osvrt na možda najvažniji TV period. Ako se autoru nije dalo pisat kako sam kaže, čemu onda pokretanje tih članaka?

   • Pa rekao je covjek, ti clanci su izvorno napisani za jedan casopis (konkretno iPad casopis polret.O), koji je ugasen. I ovaj i prethodna dva. Format ima znakovno ogranicenje, a sad glede drugog dijela… Heh. Barem je bio potpuno iskren :) I druga dva su samo (re)publishana kako su napisani.

    Ali ne. Ajmo nabacat “ne slazem se” da sakrijemo komentar.

    • Dečki, odlične članke sami pišete, mogli ste bolji i opširniji članak od ovog napisat za 10 minuta ;)
     Jer pod 90-e spomenut TRI serije i za svaku odvojit dvije rečenice, to nije baš…

 • Ovo je jako loš članak uz dužno poštovanje autoru. Mislim, radi se o 90-ima, vjrojatno najjačem razdoblju što se tiče serija. DOBre si serije spomenuo, ali to je premalo. Što je sa Seinfeldom ili x-filesima koja je uz star trek najrevolucionarna serija i jedna od najoriginalnijih. Buffy je odlična. Ima ih i ti samo ovo. Serijala si ne bi trebala tako nešto dopustiti. I za prošla desetljeća je to slabo. To se radi o desetljeću, mnogo bitnih serija, mnogo. Nisi se ni trebao onda hvatati u koštac s ovim

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861