Televizija kao inspiracija filmovima – serijala.com
Trenutno čitaš
Televizija kao inspiracija filmovima

Televizija kao inspiracija filmovima

I dok će neki uporno tvrditi kako je film u svakom pogledu iznad televizije, odnosno TV serija, u zadnjih nekoliko godina svjedoci smo procvata ovog posljednjeg medija, ali i, s druge strane, krize Hollywooda. Svjedoci smo i sve raširenije pojave filmskih glumaca i režisera na tzv. malim ekranima, ali i, moglo bi se reći, filmičnosti televizije. Ok, možda je riječ o jednom ciklusu i vjerojatno će se uloge i preokrenuti, ali, za sada, teško je nabrojati i nekoliko zbilja sjajnih filmova u zadnjih par godina koji su nastali iz originalnog scenarija, odnosno da nisu prequal, nastavak, remake, reboot ili da scenarij nije adaptiran. Što ne znači da nije bilo dobrih filmova i iz ovih kategorija. I dok čekamo da se Hollywoodu vrati inspiracija, a nadamo da će televizija uspjeti uhvatiti korak s vremenom te izbjeći neku veću potencijalnu krizu, predstavit ćemo vam, u nekoliko nadolazećih članaka, suodnos ta dva medija.

Na nadolazećim stranica moći ćete vidjeti 10 serija koje su kasnije inspirirale filmove. Naravno, s naglaskom na serije. Ipak je ovo Serijala. Izbor je u potpunosti subjektivan, a moram odmah napomenuti da u toj kategoriji neće biti onih serija koje su završile filmom, odnosno onih kojima je film samo nastavak/završetak.

Nakon predstavljenih serija, pripremili smo vam jednu malu anketu. U njoj ćete moći dati svoj glas onoj seriji o kojoj biste htjeli znati nešto više. Pobjednička serija će dobiti svoj poseban, opširniji članak. Glasanje traje do… kraja tjedna ili kad uhvatimo vremena za pisanje nastavka.

Pa, krenimo! Abecedno…

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
14 komentara
  • kriva kategorija, to je serija nastala po filmu (Snake Plissken prije MacGyvera)

   The Brady Bunch (dva komada)?
   Lost in Space (Joey Tribbiani ne glumi Matta LeBlanca)?
   The Flintstones (bar onaj s J. Goodmannom)?

   ne kritiziram izbor, samo par sugestija…

  • Krešo je sve rekao :D Pa evo još jednom za sve koji ne čitaju tekst, već samo gledaju naslove: “Izbor je u potpunosti subjektivan, a moram odmah napomenuti da u toj kategoriji neće biti onih serija koje su završile filmom, odnosno onih kojima je film samo nastavak/završetak.”

 • ” a moram odmah napomenuti da u toj kategoriji neće biti onih serija koje su završile filmom, odnosno onih kojima je film samo nastavak/završetak.”

  Kako je onda Star Trek (točnije TOS i TNG) dospio na listu?

  • možda zato jer posljednji Star Trek film nema ama baš nikakve veze sa serijom? ali ono, možda…

   • Najbolje da napraviš svoju listu, možeš i sve Dosje X-e, čak i one na koje nikad nismo dobili odgovor, iako je on “tamo negdje”

    Star Trek First Contact, Insurrection i Nemesis su nevezani uz seriju, čak je i novi brod uveden…tak da, prouči malo prije nego što pitaš ;)

  • Star Trek je franšiza pa, po mom mišljenju, tako treba gledati i na filmove – oni su dio toga. Ok, možda je film Generations bio pripremljen jednom epizodom TNG-a u kojoj smo upoznali Sorana, ali TNG ima svoj kraj koji je zbilja kraj serije. TOS ionako nije funkcionirao po principu novih serija koje imaju neki početak i kraj. Mislim da je očito kad seriju želiš završiti filmom kao što su X Files ili Firefly ili, na kraju, Sex and the City. U tome je ovdje razlika.

  • Ne znam kakve serije voliš inače, ali ovo je meni skroz zabavno za gledati, nekako neobavezno. Ako si fan 60-ih i takvih stvari, bit će ti zabavno i super, a ako nisi, nisam baš sigurna, moglo bi djelovati prenaivno. :)) Us vakom slučaju, na Youtubeu ima dosta epizoda pa možeš pogledati bar dio neke da vidiš je li ti to ok. :)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861