Televizija kao inspiracija filmovima – serijala.com
Trenutno čitaš
Televizija kao inspiracija filmovima

Televizija kao inspiracija filmovima

I dok će neki uporno tvrditi kako je film u svakom pogledu iznad televizije, odnosno TV serija, u zadnjih nekoliko godina svjedoci smo procvata ovog posljednjeg medija, ali i, s druge strane, krize Hollywooda. Svjedoci smo i sve raširenije pojave filmskih glumaca i režisera na tzv. malim ekranima, ali i, moglo bi se reći, filmičnosti televizije. Ok, možda je riječ o jednom ciklusu i vjerojatno će se uloge i preokrenuti, ali, za sada, teško je nabrojati i nekoliko zbilja sjajnih filmova u zadnjih par godina koji su nastali iz originalnog scenarija, odnosno da nisu prequal, nastavak, remake, reboot ili da scenarij nije adaptiran. Što ne znači da nije bilo dobrih filmova i iz ovih kategorija. I dok čekamo da se Hollywoodu vrati inspiracija, a nadamo da će televizija uspjeti uhvatiti korak s vremenom te izbjeći neku veću potencijalnu krizu, predstavit ćemo vam, u nekoliko nadolazećih članaka, suodnos ta dva medija.

Na nadolazećim stranica moći ćete vidjeti 10 serija koje su kasnije inspirirale filmove. Naravno, s naglaskom na serije. Ipak je ovo Serijala. Izbor je u potpunosti subjektivan, a moram odmah napomenuti da u toj kategoriji neće biti onih serija koje su završile filmom, odnosno onih kojima je film samo nastavak/završetak.

Nakon predstavljenih serija, pripremili smo vam jednu malu anketu. U njoj ćete moći dati svoj glas onoj seriji o kojoj biste htjeli znati nešto više. Pobjednička serija će dobiti svoj poseban, opširniji članak. Glasanje traje do… kraja tjedna ili kad uhvatimo vremena za pisanje nastavka.

Pročitaj još

Pa, krenimo! Abecedno…

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
14 komentara
  • kriva kategorija, to je serija nastala po filmu (Snake Plissken prije MacGyvera)

   The Brady Bunch (dva komada)?
   Lost in Space (Joey Tribbiani ne glumi Matta LeBlanca)?
   The Flintstones (bar onaj s J. Goodmannom)?

   ne kritiziram izbor, samo par sugestija…

  • Krešo je sve rekao :D Pa evo još jednom za sve koji ne čitaju tekst, već samo gledaju naslove: “Izbor je u potpunosti subjektivan, a moram odmah napomenuti da u toj kategoriji neće biti onih serija koje su završile filmom, odnosno onih kojima je film samo nastavak/završetak.”

 • ” a moram odmah napomenuti da u toj kategoriji neće biti onih serija koje su završile filmom, odnosno onih kojima je film samo nastavak/završetak.”

  Kako je onda Star Trek (točnije TOS i TNG) dospio na listu?

  • možda zato jer posljednji Star Trek film nema ama baš nikakve veze sa serijom? ali ono, možda…

   • Najbolje da napraviš svoju listu, možeš i sve Dosje X-e, čak i one na koje nikad nismo dobili odgovor, iako je on “tamo negdje”

    Star Trek First Contact, Insurrection i Nemesis su nevezani uz seriju, čak je i novi brod uveden…tak da, prouči malo prije nego što pitaš ;)

  • Star Trek je franšiza pa, po mom mišljenju, tako treba gledati i na filmove – oni su dio toga. Ok, možda je film Generations bio pripremljen jednom epizodom TNG-a u kojoj smo upoznali Sorana, ali TNG ima svoj kraj koji je zbilja kraj serije. TOS ionako nije funkcionirao po principu novih serija koje imaju neki početak i kraj. Mislim da je očito kad seriju želiš završiti filmom kao što su X Files ili Firefly ili, na kraju, Sex and the City. U tome je ovdje razlika.

  • Ne znam kakve serije voliš inače, ali ovo je meni skroz zabavno za gledati, nekako neobavezno. Ako si fan 60-ih i takvih stvari, bit će ti zabavno i super, a ako nisi, nisam baš sigurna, moglo bi djelovati prenaivno. :)) Us vakom slučaju, na Youtubeu ima dosta epizoda pa možeš pogledati bar dio neke da vidiš je li ti to ok. :)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2022 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861