Znam što si gledala ovog ljeta — preporuke serija – serijala.com
Trenutno čitaš
Znam što si gledala ovog ljeta — preporuke serija

Znam što si gledala ovog ljeta — preporuke serija

Još jedno ljeto je prošlo, ove godine možda s većom potrebom za binge bijeg iz stvarnosti nego prošlih godina. Odlučile smo s vama na brzinu podijeliti dio (novijih) stvari koje smo gledale ovog ljeta, a koje su nam se svidjele. Početak tradicionalne televizijske sezone više nije pod znakom upitnika koliko je pod ruševinama pandemije virusa, ali kabelske mreže i streaming servisi zabavljat će nas još neko vrijeme dok novog sadržaja imaju na lageru. Lajkajte, šerajte, komentirajte, zapratite nas na Instagramu, MySpaceu, LiveJournalu i pretplatite se na naš Dailymotion kanal, udarite to zvonce i palac gore!

Better Things (četvrta sezona)

O ovoj seriji napisano je toliko kartica teksta koje hvale autorski i glumački genij Pamele Adlon (nekoliko njih možete čitati i na ovom sajtu), da bi čovjek očekivao da je riječ o ogromnom svjetskom hitu. I morao bi biti, umjesto da i dalje, nakon četiri sustavno izvrsne sezone, tavori kao nišni favorit, projektić za koji je potrebno razviti poseban ukus. To je takva glupost. Ako već do sada niste, svega vas četrdeset epizoda dijeli od spoznaje da za vrhunsku modernu televiziju nisu potrebne lude ideje, svemirske priče i brdo CGI-ja. Dovoljno je jedno ljudsko iskustvo, malo magičnog realizma i jako, jako puno topline lišene petparačke patetike. Priča o Sam i njezinim kćerima ne zastarijeva. 9.5 (gpn)

Mrs. America

Donosi li feminizam prava ženama ili im oduzima zaštitu središnja je tema devetodijelne serije od kasnog proljeća dostupne na HBO GO. Glumačka postava koju predvode Cate Blanchett kao Phyllis Schlafly, Rose Byrne kao Gloria Steinem, Tracey Ullman kao Betty Friedan i Margo Martindale kao Bella Abzug bit će dovoljna da privuče ne samo one koje zanima kako je tekla borba za, na koncu nikad usvojeni Amandman o jednakim pravima koje su snažno zagovarale navedene feministice, a Schlafly mu se oštro suprotstavljala, nego i one željne izvrsnih individualnih glumačkih izvedbi.

Moguće da su autori serije bili poprilično preuzetni u pretpostavljanju kako su zaista izgledali privatni životi ovih žena, no serija je koncipirana tako da deset godina natezanja oko ženskih prava pratimo u svakoj epizodi kroz prizmu jedne od tih vrlo stvarnih žena. Rezultat je donekle neujednačen; nakon sporog starta, serija vas naglo uvlači u slijed događanja, na trenutke izaziva bijes, na trenutke ganuće, a kvaliteta uvelike ovisi o prizmi osobe koja je središte pojedine epizode. Ipak, volite li povijesnu perspektivu nekih danas vrlo aktualnih društvenih pokreta, nemojte propustiti. 8 (gpn)

Love Life

Navikli smo već da je Anna Kendrick, i u stvarnom životu i na filmskom platnu, nekako jedna od nas. Ona često portretira tu neku one-size-fits-all geeky milenijalku koja ne skriva svoje životne uspone i padove, i ne ispričava se radi njih. Utjelovljenje generacije, mogli bismo reći. Ako se prepoznajete u tom opisu ili vas takvi sadržaji i inače privlače, onda će vam se svidjeti ova serijica (inače prva originalna serija u produkciji HBO Maxa) u kojoj kroz deset epizoda njena Darby pokušava skužiti što želi od karijere, prijateljskih i romantičnih odnosa i, na koncu, od samog života. Serija nije sjajna. Sama Darby je premalen lik za Kendrickčine glumačke kapacitete, a ni na jedan drugi lik nije utrošeno ni izdaleka dovoljno vremena da bismo ih razumjeli. Gimmick u kojem je svaka epizoda iskorištena za tumačenje jednog njenog odnosa ne funkcionira najbolje, jer je započet kao seciranje romantičnih odnosa, a negdje od polovine serije shvaća da se nekako mora proširiti i na druge da bismo dobili zaokružen dojam o Darbynu svijetu. No, ako vas veseli malo se opustiti uz humor koji ima primjesu tamnog, nećete izgubiti vrijeme na gledanje ove serije. 7.5 (gpn)


Love Life (“Ljubavni život”) / HBO

Trinkets (druga sezona)

U svojoj drugoj sezoni ova neambiciozna Netflixova young adult serija nastavlja se hvatati u koštac s nekim već viđenim, ali i nekim dosad u ovim formatima slabo obrađenim problemima koje muče (današnju) omladinu. Iz perspektive osobe koja nije tinejdžerka već duže vrijeme, meni se čini da je, primjerice, problem nasilja u mladenačkim vezama obradio još Beverly Hills 90210 u devedesetima, kleptomanija je također već viđena, a otkrivanje i prihvaćanje svog mjesta na spektru seksualnosti je, hvala svemiru, već ušlo u televizijski mainstream. Ni način na koji su te teme obrađene ni po čemu ne iskače iz okvira današnje produkcije dramskih serija za mlade pa ovaj uradak mirne duše možemo proglasiti kokicama za mozak — dovoljno ukusnim i relativno praznim kalorijama. 7 (gpn)

Teenage Bounty Hunters

Možda vas odbije prilično blesava premisa — da se igrom slučaja blizanke tinejdžerice iz imućne južnjačke obitelji okušaju u privođenju odbjeglih kažnjenika, ali ono, ljeto je idealno za bindžanje gluposti. Ova je Netflixova serija ipak više od toga — silno je zabavna. Sterling i Blair (već su imena dovoljna da zaključite da će vam ići na živce) razbiju tatin auto (molim vas za strpljenje), no poslije toga slijedi razvoj događaja koji se teško može pretpostaviti. Autori su me toliko vozali kroz njihove osobne i “profesionalne” živote da sam se svako toliko pitala je li moguće da mi se ova glupost sviđa, ali da, svidjelo mi se. Privlačna energija, pomalo apsurdni zapleti i bombastičan kraj (prve sezone) osigurat će vam nekoliko sati vrlo praznoglave, ali vrlo zadovoljavajuće zabave. 8.5 (gpn)

Quiz

Trodijelna ITV-jeva miniserija “Kviz” ulazi iza kulisa najvećeg kvizaškog skandala do danas, priču o tome kako je bivši časnik britanske vojske Charles Ingram varanjem osvojio milijun funti na britanskom “Milijunašu”. Neki se možda i sjećaju tog događaja iz ranih dvijetisućitih, koji je bio inspiracija Jamesu Grahamu za kazališni komad, sada ovjekovječen na TV-u. Nama je da zagrizemo bilo dovoljno što glavnu ulogu igra Matthew Macfadyen (uvijek genijalan, bilo da glumi strogog i gordog Darcyja u “Ponosu i predrasudama” ili ambicioznog glupana Toma Wambsgansa u Successionu), ali ni ostatak glumačke ekipe ne zaostaje — odlični su i Sian Clifford (Fleabag) i nezaobilazni Michael Sheen. U maniri klasičnih, u svakom smislu solidnih i pouzdanih britanskih mini-serija, “Kviz” će vas natjerati da ga progutate u jednom gledanju. Nemojte se opirati. 8 (gpn)

Dave

FX-ova komedija o reperu Lil’ Dickyju, alter-egu naslovnog junaka Davea, započinje kao niz glupih, ali vrlo smiješnih skečeva o vlastitom penisu, životu i probijanju na rap sceni, no završava kao nešto dublje i nijansiranije. Dave Burd, koji je dobio deal s FX-om nakon nekoliko viralnih videa, u svojoj se fiktivnoj verziji bori s istim stvarima kao i u stvarnom životu — što nakon više milijuna lajkova; kako iz toga što te neki ljudi na cesti prepoznaju kao meme stvoriti karijeru i postati legitimni umjetnik. Jednom kad mi je kliknuo njegov… vrlo specifičan tip humora koji kombinira samoomalovažavanje, nezgrapnost i vizualne gegove, a koji je u drugoj polovici serije proširen fantastičnom analizom Gate, njegovog hype-mana, kao i razradom odnosa s drugim likovima iz njegovog života, sve je sjelo na svoje mjesto. Ne znam postoji li druga serija u kojoj sam mogla vidjeti tako živopisan prikaz sraćke u prirodi zajedno sa suočavanjem s psihičkim bolestima i preispitivanjem odnosa s vlastitim alter egom. Ako i niste fanovi prvospomenutog zahodskog humora, dajte mu šansu. Ne radi se bez razloga o najgledanijoj FX-ovoj komediji ikad. 8.5 (d)

Betty

Betty je divna. Betty je prekrasno snimljena (samo) šestodijelna serija o grupi tinejdžerica koje skejtaju u NY-u. One su strašno kul bez imalo truda, a istovremeno su vrlo mlade i trude se naći svoje mjesto pod suncem. Neke se još uvijek žele uklopiti, žele da ih prihvati muška ekipa skejtera, dok druge pokušavaju inicirati girl-sesh za skejterice. Neke se zaljubljuju, neke imaju drame u odnosima s ljudima kojima su vjerovale, a neke su spremne na sve kako bi zaštitile svoje prijateljice pa izazovu incident zbog kojeg sve prenoće u pritvoru.

Serija je nastala kao spin off filma “Skate Kitchen”, a Crystal Moselle je i u Betty uloge dala istim onim curama skejtericama koje je vidjela u podzemnoj u New Yorku i koje su je inspirirale za film. Ali kad gledate Betty, to nikad ne biste rekli — sve su cure fantastične, kemija je očigledna, a sve funkcionira tako izvrsno da i vi želite uzeti skejt i biti dio ekipe. Betty je super opuštanje i glupiranje s frendicama u dugim ljetnim danima.

Betty je osjećaj slobode dok si na skejtu i cijeli grad je tvoj. 9 (d)


Betty / HBO

The Great

Satirična komična povijesna drama o Katarini Velikoj s Elle Fanning u naslovnoj ulozi, iz pera Tonyja McNamare, koji je nakon fantastičnog filma “The Favourite” očito našao vlastitu žicu za vrlo, vrlo crnohumorne povijesne drame. Imajući na umu da seriji povijesna točnost nije prioritet, način na koji je prikazan dolazak mlade i na početku vrlo naivne pruske princeze te njeno suočavanje s činjenicom da je njen muž Petar III. nasilni idiot (kojeg svejedno fantastično ludo i neobuzdano u šašavosti i okrutnosti savršeno portretira Nicholas Hoult), nemjerljivo je zabavan. Kad se okani mladenačke naivnosti i zabluda oko svoje uloge na dvoru, Katarina ubrzo shvati da će morati uzeti stvari u svoje ruke, za dobrobit Rusije. Prava zabava tu počinje. Huzzah! 8.5 (d)

Never Have I Ever

Kao prilično velik fan Mindy Kaling, kad kažem da je Never Have I Ever najbolja stvar koju je dosad stavila na televiziju, vrlo sam ozbiljna. Dok je Kaling, velika poklonica rom-com žanra, u Mindy Project glavnu ljubavnu priču morala rastezati kroz više sezona, na Netflixu je u 10 epizoda uspjela dodati i emotivnu dubinu, ne kroz očekivane ljubavne drame, nego i kroz nošenje s traumom. Never Have I Ever je njeno poluautobiografsko djelo, kroz koje prepričava svoja iskustva kao dijete imigrantske indijske obitelji u Americi. Tako pratimo kako se srednjoškolka Devi nosi sa tradicionalnim zahtjevima svoje obitelji, vlastitom ambicioznosti u školi, željom za dečkom i ignoriranjem činjenice da joj je prošle godine od srčanog udara preminuo otac tijekom njenog koncerta u školi, a zbog traume koju je to uzrokovalo nije tri mjeseca mogla hodati. A sve to perfektno (i s razlogom) narira tenisačka megazvijezda John McEnroe. Devi je naprasita, nagla i usijane glave, ali je strašno šarmantna pa ćete na kraju zadnje epizode sigurno imati stav oko toga tko je bolji za nju u vrhunski postavljenom ljubavnom trokutu. 8.5 (d)

The Trip to Greece

Četvrta i možda posljednja iteracija Cooganove i Brydonove ekranizacije njihovih putovanja i preskupih obroka došla je iz Grčke i Turske, prateći Odisejeve korake. The Trip je u osnovi serija koja prati njih dvojicu na putovanjima (prvo u Škotsku, pa Italiju, Španjolsku i sad Grčku i Tursku). Mjesto radnje ipak nije toliko bitno koliko njihov neprekidno nadmudrivanje oko karijera, života ili bilo čega što im padne na pamet (zvuči li Michael Caine nazalno ili je bolja njegova grlena imitacija??). Prekrasni grčki krajolici i ruševine velebnih zdanja tako su začinjeni Cooganovim recitiranjem Sokrata ili Brydonovim opaskama o Trojanskom ratu. Što su stariji (prvi Trip je izašao prije 10 godina!), to više Coogan želi dokazati da je pun snage i vitalnosti, makar se mora suočiti sa stvarima koje ga podsjećaju na vlastitu smrtnost, dok je Brydon standarno uzemljeniji, pa tako i ovdje. O ovoj seriji je teško pisati jer je nekome tko nije upoznat s njihovim odnosom, imitacijama i konstantnim podjebavanjima teško objasniti da to zapravo ima scenarij. I to je zapravo najnevjerojatnije, jer kad gledam imam osjećaj da svjedočim apsolutno opuštenom duhovitom i oštroumnom razgovoru dvojice starih prijatelja. Samo ne jedem s njima. 9 (d)


The Trip to Greece / Sky

Stargirl

U nepresušnom valu superjunačkih adaptacija, Stargirl je nešto novo. Nije cinična ni sarkastična, većina glavnih likova su djeca, ali je svejedno vrlo ozbiljna i nekad mračna. Uz sve to, u njenoj srži je nada, koju savršeno utjelovljuje Brec Bassinger u ulozi Courtney Whitmore. Nema toliko ni balansiranja njenog “normalnog” života i drame u školi s onim superjunačkim — nego njen svakodnevni život služi upravo kako bi zakomplicirao taj drugi, što je osvježavajuća promjena. Glumački ansambl je popunjen i nekim poznatim imenima pa su tu i Luke Wilson, Amy Smart i Joe McHale, a glumci koji glume tinejdžere mogu stajati uz bok odraslima u seriji. Da, serija nije savršena, ima nekih drvenosti u glumi i dijalozima, ali Stargirl je upravo ono što treba biti. 7 (d)

Love, Victor

Nakon uspješnog filma “Love, Simon”, ovaj se spinoff fokusira na potpuno novog lika, koji je upoznat sa Simonom i upravo kreće u njegovu bivšu školu. Dosta brzo zaboravljiva zabava koja će trajati upravo toliko koliko i epizode. Sadrži sve dobro poznate tropove, puno drame i upitnih postupaka glavnog lika Victora koje ćemo mu ipak oprostiti jer… eh, je glavni lik? Svejedno, vrlo bingeabilna šećerna vuna, ako tako nešto tražite. 6.5 (d)

Speed Cubers

Ovaj četrdesetominutni Netflixov dokumentarac na papiru zvuči potpuno dosadno — radi se o svjetskim prvacima u brzinskom slaganju Rubikovih kocki i njihovim natjecanjima. Ali je zapravo o jednom prekrasnom prijateljstvu i tome što znači biti dobra osoba. Pogledajte, garantiram da neće biti uludo utrošeno vrijeme. 8 (d)

6 komentara
  • Ovu preporuku kao da je pisala tinejdžerka jer većina preporuka su tinejdžerske serije, ima puno boljih serija od ovih koje ste naveli, a vrijedi pogledati
    OK svatko ima svoje favorite u moru serija koje imamo danas, ali budite malo raznovrsniji kada proporučujute nešto

  • Koje su od ovih serija tinejdžerske, a koje od ovih serija nisu tinejdžerske? Što čini tinejdžersku seriju? Naravno da ima puno boljih serija od ovih u članku, ali na koji ste period vi mislili? Preporuka se odnosila samo na dio ljetnih serija, ne i na sve serije ikad.

  • Serije koje smo ovdje uključile su one koje su izašle krajem proljeća/početkom ljeta – dakle nove serije koje smo pratile kroz ljeto. Jasno da na toj listi neće biti Žica. Jedina iznimka je I May Destroy You koja je izašla ovo ljeto, ali ona će dobiti zasebni članak. (Također, na listi ima stvarno veći broj serija u kojima su protagonisti stariji, a to je ono na što se valjda tu misli? Dosta blentavo apriori osuđivanje u svakom slučaju, ali svakome svoje i to)

  • Pogledao sam sve serije sa vašeg spiska ovoga leta i sve osim par su stvarno vrhunske i možda jesu pretežno za mladje generacije, ali meni nije smetalo da uživam u njima iako sam srednjih godina. Pozdrav za ekipu Serijale i samo nastavite tako.

  • izvinite moj kometar je bio dobronamjeran, a nikako osuđivački. Nisam osuđivao ili omalovažavao serije koje ste preporučili i sigurno su mnoge koje ste preporučili dobre, također ja isto pogledam neke tinejdžerske serije kao naprimjer 13 Reasons Why ili Sex Education, ali gledajući vaš spisak prijedloga primjetio sam i rekao sam da su VEĆINA (to znači ne sve) tinejdžerske serije i napomenuo sam da je bilo puno boljih serija od ovih koje ste predložili. Također kada sam pisao moj komentar nisam vas kritikovao nego sam samo napomenuo, da ako ste već pisali prijedloge serija ovog proljeće/ljeta trebali uzeti malo širi odabir serija, a ne samo za jedan dio publike ili ste trebali drugačiji naslov napisati i to je sve.. Kažete da ste preporučivali samo serije koje su izlazile proljeće/ljeto, pa evo vam par veoma dobrih serija koje su prikazivane isto u tom razdoblju:
    After Life S2, Defending Jacob S1, I Know This Much Is True S1, I May Destroy You S1, Yellowstone S3, Dark S3, Perry Mason S1, Search Party S3, Hanna S2, The Alienist S2 itd

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861