Televizija kao inspiracija filmovima – Stranica 2 – serijala.com
Trenutno čitaš
Televizija kao inspiracija filmovima

Televizija kao inspiracija filmovima

Bewitched (1964.-1972.) – Bewitched/Začaran (2005.)

Što se dogodi kada se vještica zaljubi u smrtnika? U 1960-ima se uda za njega i pokušava živjeti kao dobra supruga i domaćica u tipičnom američkom predgrađu. Upravo to je ukratko opis serije Bewitched (Začaran) koja je na ABC-ju doživjela osam sezona između 1964. i 1972. godine. Elizabeth Montgomery glumila je vješticu Samanthu, a  Dick York (kasnije Dick Sargent) njezinog supruga, smrtinika, Darrina Stephensa. Idilu im otežava Samanthina obitelj, predvođenja njezinom majkom Endorom (Agnes Moorehead), koja se protivi ovom braku i Samanthinom susprezanju moći te im se često miješaju u brak i svakodnevicu. Zaštitni znak serije, ali i Samanthe, postao je Samanthin trzaj nosom kojime izvodi čarolije. Serija je bila izrazito popularna. U izboru časopisa TV Guide 2002. godine završila je na 50. mjestu liste 50 najvećih serija svih vremena.

Pročitaj još

Godine 2005. izašao je istoimeni film s Nicole Kidman i Willom Ferrellom. Film je napisala, režirala i producirala nedavno preminula Nora Ephorn. Film ne slijedi u potpunosti seriju. Naime, glumac čija je karijera na zalazu (Ferrell), dobiva ponudu da glumi Darrina u remakeu humoristične serije Bewitched, ali samo ako pronađe idealnu glumicu za ulogu Samanthe. Nju vidi u Isabel (Kidman), koja zapravo jest vještica… Film je očito ispao lošiji nego što se očekivalo, a pokupio je brojne negativne kritike. Ipak, imao je par zabavnih trenutaka.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
14 komentara
  • kriva kategorija, to je serija nastala po filmu (Snake Plissken prije MacGyvera)

   The Brady Bunch (dva komada)?
   Lost in Space (Joey Tribbiani ne glumi Matta LeBlanca)?
   The Flintstones (bar onaj s J. Goodmannom)?

   ne kritiziram izbor, samo par sugestija…

  • Krešo je sve rekao :D Pa evo još jednom za sve koji ne čitaju tekst, već samo gledaju naslove: “Izbor je u potpunosti subjektivan, a moram odmah napomenuti da u toj kategoriji neće biti onih serija koje su završile filmom, odnosno onih kojima je film samo nastavak/završetak.”

 • ” a moram odmah napomenuti da u toj kategoriji neće biti onih serija koje su završile filmom, odnosno onih kojima je film samo nastavak/završetak.”

  Kako je onda Star Trek (točnije TOS i TNG) dospio na listu?

  • možda zato jer posljednji Star Trek film nema ama baš nikakve veze sa serijom? ali ono, možda…

   • Najbolje da napraviš svoju listu, možeš i sve Dosje X-e, čak i one na koje nikad nismo dobili odgovor, iako je on “tamo negdje”

    Star Trek First Contact, Insurrection i Nemesis su nevezani uz seriju, čak je i novi brod uveden…tak da, prouči malo prije nego što pitaš ;)

  • Star Trek je franšiza pa, po mom mišljenju, tako treba gledati i na filmove – oni su dio toga. Ok, možda je film Generations bio pripremljen jednom epizodom TNG-a u kojoj smo upoznali Sorana, ali TNG ima svoj kraj koji je zbilja kraj serije. TOS ionako nije funkcionirao po principu novih serija koje imaju neki početak i kraj. Mislim da je očito kad seriju želiš završiti filmom kao što su X Files ili Firefly ili, na kraju, Sex and the City. U tome je ovdje razlika.

  • Ne znam kakve serije voliš inače, ali ovo je meni skroz zabavno za gledati, nekako neobavezno. Ako si fan 60-ih i takvih stvari, bit će ti zabavno i super, a ako nisi, nisam baš sigurna, moglo bi djelovati prenaivno. :)) Us vakom slučaju, na Youtubeu ima dosta epizoda pa možeš pogledati bar dio neke da vidiš je li ti to ok. :)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2021 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861