Televizija kao inspiracija filmovima – Stranica 6 – serijala.com
Trenutno čitaš
Televizija kao inspiracija filmovima

Televizija kao inspiracija filmovima

Mission: Impossible/Nemoguća misija (1966.-1973.) – Mission: Impossible/Nemoguća misija (I, II, III, Ghost Protocol/Protokol duh; 1996., 2000., 2006., 2011.)

Osim raznih obiteljskih showova i sitcoma, 1960-e su u SAD-u bile i idealno razdoblje za tajne agente. I dok je filmom vladao James Bond, televiziju su predvodili agenti IMF-a (Impossible Missions Force), koje je kreirao Bruce Geller. Skupina tajnih agenata bila je predvođena u prvoj sezoni Danom Briggsom (Steven Hill), a kasnije Jimom Phelpsom (Peter Graves) koji dobivaju – ako prihvate – misiju na audio ili filmskoj vrpci koja se nakon toga sama uništi. Zatim formiraju tim za misiju. Njihovi zadaci su najčešće biti usmjereni protiv diktatora, raznih zlih organizacija, a kasnije i gospodara kriminala. Akcije su bile često smještene u zemlje izmišljenih naziva, ali dalo se naslutiti da se radilo najčešće ili o istočnoj Europi ili o zemljama trećeg svijeta. Hladnoratovski kontekst, iako je sam termin rijetko spominjan u samoj seriji, bio je očit. Serija je prikazivana na CBS-u, a 1988. se na dvije sezone vratila na ABC-ju. Tema ove serije sigurno je jedna od prepoznatljivijih, a komponirao ju je legendarni Lalo Schifrin. Neobična uvodna špica, koja umjesto Bondovske gunbarrel sekvence prikazuje (tinjajući) gorući fitilj, svaki je put u nekoliko brzo spojenih isječaka najavljivala što slijedi u epizodi. Iako takav pristup  dalje nije bio rijedak u serijama 60-ih i 70-ih, u novije će vrijeme to biti viđeno u seriji Battlestar Galactica.

Pročitaj još

Istoimeni filmovi tvore jednu od većih franšiza filmskog svijeta inspiriranih televizijskom serijom. Ukupno ih je, za sada, četiri, a režirali su ih Brian De Palma, John Woo, J. J. Abrams i Brad Bird. Neki su bili uspješniji, a neki manje uspješni, a svaki zapravo nosi potpis svoga redatelja pa otprilike možete znati što očekivati. Zaštitno lice im je Tom Cruise kao IMF-ov tajni agent Ethan Hunt. Posljednji filmski nastavak je doživio veliki uspjeh i ista ekipa će se opet okupiti za peti Mission: Impossible film. Koji je vama najdraži? Također, zanima me što fanovi serije kažu na razvoj i obrat u prvom filmu…

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
14 komentara
  • kriva kategorija, to je serija nastala po filmu (Snake Plissken prije MacGyvera)

   The Brady Bunch (dva komada)?
   Lost in Space (Joey Tribbiani ne glumi Matta LeBlanca)?
   The Flintstones (bar onaj s J. Goodmannom)?

   ne kritiziram izbor, samo par sugestija…

  • Krešo je sve rekao :D Pa evo još jednom za sve koji ne čitaju tekst, već samo gledaju naslove: “Izbor je u potpunosti subjektivan, a moram odmah napomenuti da u toj kategoriji neće biti onih serija koje su završile filmom, odnosno onih kojima je film samo nastavak/završetak.”

 • ” a moram odmah napomenuti da u toj kategoriji neće biti onih serija koje su završile filmom, odnosno onih kojima je film samo nastavak/završetak.”

  Kako je onda Star Trek (točnije TOS i TNG) dospio na listu?

  • možda zato jer posljednji Star Trek film nema ama baš nikakve veze sa serijom? ali ono, možda…

   • Najbolje da napraviš svoju listu, možeš i sve Dosje X-e, čak i one na koje nikad nismo dobili odgovor, iako je on “tamo negdje”

    Star Trek First Contact, Insurrection i Nemesis su nevezani uz seriju, čak je i novi brod uveden…tak da, prouči malo prije nego što pitaš ;)

  • Star Trek je franšiza pa, po mom mišljenju, tako treba gledati i na filmove – oni su dio toga. Ok, možda je film Generations bio pripremljen jednom epizodom TNG-a u kojoj smo upoznali Sorana, ali TNG ima svoj kraj koji je zbilja kraj serije. TOS ionako nije funkcionirao po principu novih serija koje imaju neki početak i kraj. Mislim da je očito kad seriju želiš završiti filmom kao što su X Files ili Firefly ili, na kraju, Sex and the City. U tome je ovdje razlika.

  • Ne znam kakve serije voliš inače, ali ovo je meni skroz zabavno za gledati, nekako neobavezno. Ako si fan 60-ih i takvih stvari, bit će ti zabavno i super, a ako nisi, nisam baš sigurna, moglo bi djelovati prenaivno. :)) Us vakom slučaju, na Youtubeu ima dosta epizoda pa možeš pogledati bar dio neke da vidiš je li ti to ok. :)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2021 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861