Recenzija: How To With John Wilson — HBO-ova serija briljira i u drugoj sezoni – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: How To With John Wilson — HBO-ova serija briljira i u drugoj sezoni

Recenzija: How To With John Wilson — HBO-ova serija briljira i u drugoj sezoni

New York je prljav i ružan; to je grad koji služi kao odlagalište novih i starih automobila, poligon za igranje živim štakorima i groblje mrtvih mišolikih glodavaca. New York je sumrak civilizacije, mjesto koje će biti spomenik u obliku nadgrobnog kamena o tome kako je društvo doseglo zenit i promtno shvatilo da je sve to možda bila jedna velika greška.

Međutim, New York je i dom najvećem čušpajzu kultura, ljudi, religija, filozofija, profesija, rasa, nacija i jedinaca u povijesti čovječanstva. To je grad preplavljen različitostima u svim mogućim oblicima koji funkcionira, diše i živi kao jedno. U New York su svi dobrodošli. New York je i mjesto radnje jedne od najboljih emisija prošle godine, How To With John Wilson (“Vodič kroz život s Johnom Wilsonom”). Nakon šest sjajnih prošlogodišnjih epizoda John se vraća u novim avanturama na HBO i ovo novo poglavlje prepuno je iznenađenja, zabave i situacija koje ne možete niti zamisliti.

John Wilson je, prema vlastitim riječima iz nove sezone, dokumentarist koji snima nekakav memoar ili esej i… to se sve događa u New Yorku. I vlasnik je jedne dionice restorana Domino’s Pizza. U svakoj epizodi emisije John pokušava riješiti određeni, najčešće vrlo svakodnevni problem poput kuhanja savršenog rižota, kako pokriti vlastiti namještaj ili kako se riješititi starih baterija i kako pronaći savršen parking. Naslovi epizoda su više informativnog karaktera, a događaji unutar epizoda prepuni su tangenti, vinjeta i raznih ličnosti koje John sreće. Potpuno je suludo koje sve figure upoznaje i u kakve apsurdne situacije upada u svojim pustolovinama, ali nijednog od njih John ne iskorištava da bi osuđivao bilo koga ili bilo što. Ljudi su u emisiji predstavljeni takvi kakvi jesu, sa svim greškama i kontradikcijama, a gledateljima je ostavljeno donijeti odluku što misliti. I baš zbog toga How To With John Wilson funkcionira spektakularno. Pod nespretnom i šlampavom, ali vrlo simpatičnom naracijom naslovnog junaka epizode su načičkane onim što bi u drugim emisijama nazvali B-rolom. John pronalazi inspiraciju u svakakvim neuobičajenim situacijama koje snima u svojim šetnjama New Yorkom. Mrtvi raspadnuti štakor nasred ceste? Uperi kameru i snimi. Voda koja curi iz prozora s petog kata stambene zgrade? Obavezno zabilježiti. Čovjek na dva metra visokom monociklu na ulici, žena koja češlja kosu pored fontane, kobasica koja se ljulja u tavici za vrijeme pečenja? Da, da i da.

Spominjali smo već i prošle godine, ali osim Wilsona seriju izvršno producira i Nathan Fielder, čovjek zaslužan za Nathan For You. Do suradnje je došlo kada je Fielder pogledao kratke filmiće Johna Wilsona i onda su zajedničkim snagama pitchali HBO-u koncept koji je urodio ovim dvjema sezonama. Nadamo se da će u jednom trenutku John Wilson napraviti i epizodu “How to pitch a TV show to HBO” jer bi rado vidjeli kako je taj sastanak završio potvrdnim odgovorom od mreže.

Pročitaj još

Druga sezona Johna Wilsona nastavlja se i na neke priče od prošle godine, a bilo što više od toga bio bi spojler. Teško je spojlati epizode serije doduše, ali svaka od tih svakidašnjih priča i svaka od tih vinjeta važna je i integralna u izgradnji narativa ove neuobičajene televizijske pojave. How To With John Wilson u drugoj sezoni donosi nove i zanimljive dogodovštine, nove i šašave ljudske jedinke i starog i sjajnog pripovjedača iza kamere. I u drugoj pandemijskoj godini HBO-ova serija opet je jedna od najboljih emisija na malim ekranima.

How To With John Wilson (“Vodič kroz život s Johnom Wilsonom”) će biti dostupan od subote, 27. studenog na HBO GO-u. Pet epizoda druge sezone za recenziju ustupio nam je HBO Hrvatska.

9.5 10 1
9.5

Žanr: Dokumentarac

Autor: John Wilson

Mreža: HBO

Glume: John Wilson

Datum premijere: 26. studeni 2021.

Datum premijere (HR): 27. studeni 2021.

Pet epizoda nove sezone pogledano je za recenziju.

Komentari (0)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861