Usporedba streaming servisa: kako legalno do serija? – serijala.com
Trenutno čitaš
Usporedba streaming servisa: kako legalno do serija?

Usporedba streaming servisa: kako legalno do serija?

Čisto iz interne šale, predložio sam da naslov ovog teksta bude “zbogom torrentima #3”, kao hommage prethodnim dvaju nastavcima kolege Marka, koji je svojedobno pisao o svojim avanturama (skoro) potpuno legalnog gledanja serija. Bilo je tu VPN-ova, DNS-ova i anonimizacije, ali na kraju dana najbitnije, Marko je tad krenuo plaćati 100% sadržaja kojeg gleda. Išao sam provjeriti kada je prvi napisan, ispada da je to bilo na kraju da-ha-ha-vne 2012. godine. Davne iz perspektive tehnologije, interneta, streaminga, Netflixa, svega.

Ima tu preko pet godina — iste godine je kod nas tek krenuo HBO GO, domaći Pickbox nije postojao, a Netflix još nije ni izbacio svoju prvu vlastitu produkciju, House of Cards. Dosta se toga promijenilo u međuvremenu — Netflix je postao televizijski gigant koji puše za vrat HBO-u, postao je dostupan i globalno, konkurencija je krenula sa svojim servisima i cijenama, a ponešto je dostupno i kod nas. Nemamo još Hulu ili iTunes; odlučite li kompletno odrezati sa kabelskom i piratstvom, ostat će vam poveći mrtvi kut u televizijskom retrovizoru.

No, za one koji mogu izdržati čekanje da se ostali naslovi pojave s godinom ili nešto zakašnjenja na Netflixu ili konkurenciji, usluge dostupne kod nas zadovoljit će praktički svakog korisnika. Sa mjesečnim troškom u rangu jedne runde Žuje među četvero prijatelja, alterniranje između nekoliko opcija omogućit će vam više kvalitetnog sadržaja negoli ga stignete pogledati. Izdvojili smo i analizirali ponudu na nekolicini servisa dostupnih kod nas:

Amazon Prime Video

Najjeftiniji servis – ne računajući HRTi koji je sam po sebi besplatan – u ovoj konkurenciji proširio se na globalno tržište krajem 2016. godine. Pola godine po promotivnoj, upola manjoj cijeni je isplativ ulog da na brzinu pogledate serije iz Amazonove arhive, no mjesečnih 45 kuna – 5 manje od HBO-a i 10 manje od Netfixa – teško opravdavaju žgoljav katalog. Amazon se trudi držati korak za Netflixom produkcijom vlastitog sardžaja, no konkurentski streaming servis ima bolju bazu otkupljenog sadržaja te daleko više ulaže u vlastiti. U SAD-u je ovo još uvijek samo dodatak široj Amazonovoj usluzi koja uključuje jeftiniji shipping, dodatne popuste i slično — no, ne i za nas.

Cijena pretplate: Prvih šest mjeseci 22,50 kn mjesečno (€2,99), nakon toga 45 kn (€5,99). Tjedan dana besplatnog perioda.

Glavni naslovi: Vlastite serije (The Grand Tour, Transparent), otkupljeni program (Mr. Robot, Preacher, Seinfeld).

Broj uređaja: Do tri streaminga istovremeno (različit sadržaj).

Korisničko sučelje i dojam: Funkcionalno i responzivno. Naslovnice serija i filmova lošije i naguranije izgledaju nego na HBO-u i Netflixu.

Rezolucija sadržaja: Odabrani sadržaj u 4K, dostupan HD.

Titlovi: Engleski, te veći izbor stranih ovisno o naslovu. Hrvatskih samo u par slučajeva.

Prednosti: Niska početna cijena u usporedbi s ostalim servisima.

Mane: Oskudan katalog i manji izbor naslova van vlastitih originala.

www.primevideo.com

HBO GO

Streaming servis kabelskog giganta kod nas je dostupan već pet godina, no tek odnedavno moguće je uzeti pretplatu direktno, umjesto isključivo kroz ponudu IPTV ili kabelskih operatera. Time je zapravo eliminirana najveća mana ovog servisa. Iako primarno orjentiran na vlastitu produkciju, novu i staru – što bi već samo po sebi moglo opravdati mjesečnu pretplatu – HBO dosta ulaže na otkup prava friških blockbustera, a u ponudi je i niz dobrih serija iz tuđe produkcije. Nove serije izlaskom prate američke datume, pa tu nećete biti zakinuti za ponudu, a sav sadržaj je lokaliziran.

Cijena pretplate: 49,99 kuna mjesečno. Dostupno kao samostalna usluga ili u sklopu ponude IPTV / kabelskog operatera.

Glavni naslovi: Nova i stara HBO produkcija serija (Game of Thrones, The Leftovers, Westworld, The Wire, The Sopranos), ali i otkupljeni naslovi (Fargo, Twin Peaks, Mad Men). Dobar izbor novih filmskih blockbustera te starih klasika.

Broj uređaja: Do pet registriranih uređaja te dva istodobna korištenja usluge.

Korisničko sučelje i dojam: Posljednjim redizajnom popravljene mane – responzivnije i preglednije nego prije.

Rezolucija sadržaja: Nije eksplicitno navedeno, ali tvrde da “ovisno o kvaliteti internetske konekcije i uređaju može doseći HD”.

Titlovi: Hrvatski te jezici iz regije

Prednosti: Odličan omjer uloženog i dobivenog znači da dobivate sasvim dovoljnu količinu sadržaja čak i ako je ovo jedini servis koji ćete koristiti. Nova HBO produkcija dostupna je na servisu paralelno sa američkim emitiranjem.

Mane: Primarno orjentiran vlastitoj produkciji, nema sustava preporuka sadržaja na osnovu pogledanog.

www.hbogo.hr

HRTi

Streaming servis Hrvatske radio-televizije predstavljen je krajem 2015. godine kao zakašnjela, ali dobrodošla dopuna javnoj usluzi. Vrlo korisna usluga za sve gastarbajtere, besposlene radnike u noćnoj smjeni i općenito sve koji žele doći do televizijskih i radio programa mimo svojih televizijskih prijemnika.

Servis je besplatan i slobodan za registraciju, a naglasak je na prijenosu programa uživo, sa uglavnom ograničenim katalogom emisija za kasnije gledanje. Naći ćete poneke domaće HRT-ove serije i filmove (npr. Počivali u miru ili Bitange i princeze) te prvenstveno emisije iz tjedne televizijske produkcije.

Cijena pretplate: Besplatno, iako se podrazumjeva naplata kroz mjesečnu pristojbu (80 kn).

Glavni naslovi: Mogućnost streaminga svih televizijskih i radio kanala. Katalog uglavnom sadrži informativne i te ostale aktualne emisije. Manji broj domaćih serija i filmova u ponudi, uključujući Počivale u miru.

Broj uređaja: Maksimalno pet povezanih uređaja te jedna promjena uređaja mjesečno. Samo jedan aktivan uređaj istovremeno.

Korisničko sučelje i dojam: Rudimentarno. Nema praćenja pogledanih sadržaja, mogućnosti dodavanja favorita i praćenih emisija.

Titlovi: Ne. Iako je u ponudi domaći program, bilo bi lijepo vidjeti i opciju hrvatskih titlova.

Rezolucija sadržaja: Određeni sadržaj dostupan u HD-u.

Prednosti: Streaming programa uživo te on demand katalog vlastitih emisija. Ne naplaćuje se odvojeno mimo pristojbe.

Mane: Strani naslovi sa regularnog televizijskog programa nisu u ponudi, katalog se uglavnom svodi na dnevne i tjedne emisije.

hrti.hrt.hr

Netflix

Streaming gigant stigao je u Hratsku pred ravno dvije godine i tada privukao ponešto pozornosti. Od početka se – sasvim legitimno – zamjerao oskudniji katalog nego onaj kakvog za istu cijenu dobivaju korisnici u SAD-u; no gledajući uloženo i dobiveno, servis opravdava najveću osnovnu cijenu u ovoj usporedbi.  Netflix jedini nudi mogućnost kreiranja odvojenih korisničkih profila na jednom računu, što omogućava dijeljenje usluge među prijateljima i obitelji, za cijenu jedne pretplate.

Naglasak je na vlastitoj produkciji i sadržaju, no u ponudi bi kod nas trebalo biti ukupno tisuću serija, ako je vjerojvati servisu Hrflix.eu. Netflix posljednjih godina vrlo agresivno napada televizijsko tržište te ulaže golem novac u vlastitu produkciju koja je je sama po sebi dovoljna da vas zabavi na mjesečnoj razini. Osim toga, noviji vlasiti naslovi u pravilu su titlovani na hrvatskom jeziku.

Cijena pretplate: Tri različita plana, od 60 kn (€7,99) do 90 kn (€11,99). Besplatni period od mjesec dana.

Glavni naslovi: Stranger Things, House of Cards, Better Call Saul, Star Trek: Discovery

Broj uređaja: Nema ograničenja registriranih uređaja, dozvoljava do četiri paralelnih gledanja uz najskuplji plan, odnosno jedno uz najjeftiniji.

Korisničko sučelje i dojam: Iako svakim novim redizajnom gubi na preglednosti, još uvijek najbolje. Jedino kod kojeg jednim klikom možete krenuti gledati ono što vas zanima.

Rezolucija sadržaja: U najvećem paketu dostupan 4K, inače HD na većem dijelu sadržaja.

Netflix nudi 4K/HDR na dijelu sadržaja, velika većina je 1080p/HD osim sadržaja koji nije snimljen u toj kvaliteti. Većina sadržaja ima i Dolby Surround Plus 5.1 zvuk, a par naslova i Dolby Atmos. Dostupna kvaliteta ovisi o uređaju/browseru/aplikaciji.

Titlovi: Dobar dio originalnih naslova ima hrvatske titlove, ostali engleske.

Prednosti: Vjerojatno najveći katalog među dostupnim servisima. Mogućnost dijeljenja usluge sa obitelji i prijateljima kroz odvojene profile. Najskuplji paket podrđava UltraHD te do četiri paralelna korištenja usluge.

Mane: Za istu cijenu hrvatski pretplatnici (ali i u drugim zemljama) ne dobivaju identičan sadržaj kao u npr. SAD-u.

www.netflix.com

Pickbox

Domaći streaming servis predstavljen je 2014. godine kao regionalni pandan Netflixu te je u to vrijeme bio solidan, a zapravo i jedan od rijetkih izvora legalnog streaminga serija. U međuvremenu je pretplata poskupjela za 10 kuna, a katalog se nije mnogo proširio. Glavna prednost servisa su titlovi na hrvatskom te mogućnost pretplate kroz T-HT-ov MaxTV – što ne zahtjeva smart TV ni dodatne streaming uređaje.

Cijena pretplate: 49 kn mjesečno, nema probnog razdoblja.

Glavni naslovi: Katalog dosta varira, trenutno Vikinzi, Doctor Who, Black Sails, Billions. Mućke za one nostalgične.

Broj uređaja: Do četiri registrirana uređaja te dva ili tri istovremena gledanja, ovisno o kupljenom paketu.

Korisničko sučelje i dojam: Pickboxovo sučelje nije se mijenjalo od predstavljanja usluge pred četiri godine – funkcionalno je, ali spartansko i osnovno.

Titlovi: Hrvatski te jezici iz regije.

Rezolucija sadržaja: Određeni sadržaj dostupan u HD-u.

Prednosti: Hrvatski titlovi za otkupljeni sadržaj, nastoje otkupiti popularne novitete koji se ne mogu naći drugdje.

Mane: Sadržaj je često kratkog vijeka. Možda najlošiji omjer uloženog i dobivenog u konkurenciji.

www.pickbox.hr

Ostala ponuda

Kad smo već pokrili HRTi, valja spomenuti i druga dva servisa konkurentskih televizija – RTL-a i Nove TV. Prvi je ususret rukometnom prvenstvu pokrenuo novi servis, RTL Play, koji u suštini mijenja dotadašnji RTL Sada. Moguće je gledati sve njihove kanale, ukupno šest, kao i utakmice rukometnog prvenstva uživo, ali i njihove snimke. Za ovaj tekst relevantnije, katalog: uglavnom broji serije i emisije iz njihove produkcije, sa rijetkim zabavno-dokumentarnim stranim emisijama.

RTL-ova usluga je besplatna, za razliku od one konkurentske Nove TV. Streaming servis OYO predstavljen je još 2011. godine te ipak nudi nešto širi katalog serija i filmova od RTL-a sada ili HRTi-ja. Za cijenu od 35 kuna mjesečno dobivate pristup uglavnom domaćim, turskim i meksičkim sapunicama sa njihovog programa, kao i rijetke primjere američkih – Walker, Teksaški Rendžer i Supergirl, među njima. Filmski katalog sadrži uglavnom starije naslove koje ste mogli uhvatiti na njihovom programu. Mogućnosti gledanja programa Nove TV uživo nema.

5 komentara
 • Nije baš da Netflix ima hr titlove za svoje naslove. One što ima, ima samo prvih par sezona. Zadnju ni jednu. Glavni naslovi: Stranger Things ( samo 1 sezona) , House of Cards (samo 1 sezona) , Better Call Saul ( 1 i 2 sezona) , Narcos ( samo 1 sezona) .… Sve skupa jako malo i samo starije sezone

 • Odličan članak, ali dvije korekcije – Netflix nema ograničenje broja registriranih uređaja/browsera, već samo ograničenje broja istovremenih gledanja.
  Prime Video ima ograničenje na tri istovremene reprodukcije, ali samo različitih sadržaja – dakle isti sadržaj se ne može istovremeno gledati na više od jednom uređaju.

  U članku nedostaju tehnički detalji o tome u kakvoj je kvaliteti dostupan sadržaj, jer po tom pitanju “domaći” servisi koji nude najviše lokaliziranog sadržaja, nažalost, znatno zaostaju.
  Konkretno:
  Netflix nudi 4K/HDR na dijelu sadržaja, velika većina je 1080p/HD osim sadržaja koji nije snimljen u toj kvaliteti. Većina sadržaja ima i Dolby Surround Plus 5.1 zvuk, a par naslova i Dolby Atmos. Dostupna kvaliteta ovisi o uređaju/browseru/aplikaciji.
  Amazon Prime nudi manji dio sadržaja u 4K, većina je kao i kod Netflixa u HD (1080p) rezoluciji. 5.1 Dolby Surround je također standardno dostupan.
  HBO GO ne oglašava HD kvalitetu, neki sadržaji kod streaminga ‘mogu doseći’ (njihove riječi, ne moje) HD Ready rezoluciju od 720p s maksimalnim protokom od 3000 kbps. Zvuk je dvokanalni stereo.
  Pickbox navodno ima HD na dijelu sadržaja, ali ja na to kod testiranja nisam naletio, tako da ne mogu tvrditi da baš nemaju.

 • HBO je sada, uz ooogroman izbor serija i filmova, SAMO 37 kn (!!!)…vrh! itekako najisplativiji. Odjebat ću Deezer zbog njega, pardon my french :D

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861