Zbogom torrentima: godinu dana kasnije – serijala.com
Trenutno čitaš
Zbogom torrentima: godinu dana kasnije

Zbogom torrentima: godinu dana kasnije

Pred godinu dana odlučio sam isprobati mogu li se serije gledati drukčije nego beskonačnim torrentanjem, a opet ne ovisiti o lošoj — ili ne toliko lošoj, koliko zakašnjeloj domaćoj ponudi, koja vas uz to praktički tjera da budete pred televizijom u njihovo zadano vrijeme ili kemijate snimanjem i presnimavanjem. Znam, ovu potonju opciju još rijetki među vama koriste, što je dobro, ali ni vješanje piratske zastave nije idealno rješenje. Stoga sam pokušao pronaći neku zlatnu sredinu: kako platiti i novcem pokazati da cijenim seriju ili film, a opet zadržati svoj komfor. Ono što sam želio izbjeći je korištenje live TV-a u bilo kojem obliku i kršenje autorskih prava. Sve detalje možete pronaći u prethodnom članku, a slijedi kratka rekapitulacija promjena od njegove objave.

Bio je jedan komentar na prethodni članak (u moru stvarno odlične diskusije) koji je (parafrazirano) rekao: “ovo što se spominje u članku nije uopće legalno i kažnjivo je zatvorom”. Na žalost, diskusija nije išla dalje, ja nisam imao volje ni vremena istraživati koliko su te brojke istitnite, ali mislio sam da sam tada naglasio, a ovdje bih to i ponovio: ne, usluge koje se spominju u članku nisu korištene potpuno legalno, i za većinu njih, u najmanju ruku, koristite li ih tako, kršite njihove uvjete korištenja.

Legalnost nije bila ni primarni cilj (iako je prisutan), već, kako je Krešo bio rekao, etičnost. Odnosno, mogućnost da time što nećete gledati domaću televiziju ili koristiti usluge operatera, istima kažete da to što oni rade nije dovoljno dobro. S druge strane, da pokažete autorima da cijenite i volite njihov rad, a možda će se i to što je zabilježeno da ste pogledali biti neki mali faktor u obnavljanju serije.

Da, reći ćete “to mogu i s torrentima”: ovako i onako neću gledati televiziju, a autori sigurno prate i koliko su piratizirani njihovi radovi. Možda, ali ovako barem neki tisućiti dio centa oni pospreme i u džep.

Za početak, da ponovimo u kratkim crtama kako:

 1. Kupovinom fizičkih izdanja (DVD, Blu-Ray) — potpuno legalna opcija, koja uključuje i dodatne sadržaje, ali s nedostatak je kašnjenje sadržaja od originalnog emitiranja, u pravilu nešto veća cijena i nezgrapnost fizičkog medija,
 2. Muljanjem da ste stanovnik SAD-a i korištenjem američkog iTunes (ili Amazon) storea za downloadanje sadržaja,
 3. Muljanjem da se zapravo nalazite u SAD-u i korištenjem njihovih on-demand servisa.

Osnovni problem je da, zbog autorskih prava ogranicenih na pojedine zemlje, morate muljati da ste stanovnik zemlje u kojoj je usluga dostupna. Ovo muljanje se može izvesti korištenjem VPN-a (o čemu je naširoko bilo riječi u prethodnom članku) ili, kako sam kasnije doznao, nekim od DNS servisa. Cijena je slična VPN usluzi (cca $5 mjesečno), ali je upravo za ovo namijenjena i metoda je puno jednostavnija: dovoljno je promijeniti DNS servere na kompjuteru, tabletu ili routeru i podržane usluge će magično raditi (ne pitajte kako, nije mi jasno i još uvijek me to muči). Uz to, ovom metodom koristite svoj maksimalni bandwidth, a niste ograničeni propusnošću druge strane VPN tunela. Postoji nekoliko takvih, a ja koristim playmo.tv* i izuzetno sam zadovoljan (niti ga ne primjećujem).

* pošto je čitav članak u full disclosure modu, gornji link je onaj koji njima kaže da sam vas ja poslao. Slobodno ignorirajte i ukucajte samo http://playmo.tv

Ne postoji li nešto četvrto?

Postoji! I to potpuno legalno dostupno u Hrvatskoj. B.net nudi već uz svoj osnovni 1D paket (flat internet, bez telefona i televizije) pretplatu na odličan streaming servis HBO GO, koji ima dostupne gotovo sve HBO-ove serije i solidan katalog filmova. Dostupan je i kod VIPneta i Optime, ali samo uz IPTV paket i pretplatom na HBO. HBO GO možete gledati na kompjuteru i uređajima s Androidom i iOS-om (podržava i AirPlay, što je meni ključna značajka). Za 180 kn mjesečno (flat 6 Mbit/s: 110 kn + HBO GO 70 kn), to je odlična ponuda. Doduše, vrijedi spomenuti da “flat” u b.netovom slučaju (uz navedenu, najmanju brzinu) znači 120 GB prometa mjesečno, nakon čega vam brutalno snižavaju brzinu linka. Na žalost, b.net nije dostupan u mom kvartu.

Usput, digresija: dok sam downloadao torrente i koristio druge p2p servise za filmove i serije, prosječni mjesečni promet bio mi je oko 300 GB. Zadnjih godinu dana je u rasponu od 60-80 GB.

Vrijedi spomenuti i OYO, streaming uslugu Nove TV, mjesečne cijene 35 kn. Uz sve očekivane platforme (računala, tableti, smartphoneovi), od nedavno ju možete koristiti i na nekim domaćim IPTV platformama (b.netovim i HT-ovim). Vrijedan je to pokušaj, no nije toliko dobar kao HBO GO, a kamoli Netflix. Ako pričamo o korisničkom iskustvu. Ako pričamo o sadržaju… pa, ako volite sapunice i balkansku kinematografiju, sjajno je. Za sve ostalo je prilično šturo, a strani filmovi koje sam vidio u katalogu izgledaju kao prst u oko — Fish Tank — stvarno? Kako se to našlo tamo? Slična, ali puno slabija (i besplatna, ako sam dobro shvatio) je i RTL-ova usluga RTL Sada.

Prošle godine spominjao sam Spotify u članku kao odličnu stvar za rješavanje problema s muzikom. U međuvremenu, kod nas se pojavio Deezer, slična usluga koja besplatno ili za male pare nudi slično. Nema toliko velik katalog kao Spotify, problem da vam na front pageu uvijek prikazuje Severinu, nema niti dediciranu desktop aplikaciju (što mi je puno draže od prozora u browseru), ali je prilično dobro. I sjajan znak da se ipak nešto kreće. Također, upravo je danas Spotify počeo nuditi neograničen streaming glazbe na svom servisu — potpuno besplatno, ali uz pokoju reklamu nakon svakih nekoliko pjesama. Nažalost, usluga i dalje nije dostupna kod nas, pa ćete ponovo morati pribjeći muljanju sa proxyjima.

Iako, stoje i one kritike da od streaminga glazbenici dobiju jako, jako malo novaca, no ovako i onako stvarno drage albume kupit ću na iTunesima, a ovako će dobiti barem nešto za razliku od ničega što bi dobili da sam torrentao njihov album.

No, vratimo se prvim trima spomenutim metodama.

Kako to izgleda?

Koristio sam kombinacije sve tri i generalno, odlično je.

Na Blu-Rayeve ne bih previše trošio riječi, svi znate što je to, kako izgleda i kakvo je iskustvo.

Od digitalnih opcija, Amazon još nisam isprobao, jer sam se prilično vezao za Appleov ekosistem, no ne isključujem ni tu opciju. iTunese još uvijek smatram gotovo idealnim rješenjem: ne morate imati dodatni servis da zmuljate da dolazite iz SAD-a, dovoljno je fejkati američku adresu, velik je izbor sadržaja, kojeg jednom kupite i zauvijek je vaš. S izuzetkom iznajmljenih filmova ili slučaja da Apple propadne i zaglavili ste s hrpom neupotrebljivih fajlova jer njihov DRM sustav više ne radi.

Ovaj “zauvijek vaš” ponekad nije toliko idealan: kupite li nešto što vam se ne svidi ili to više ne želite, ne možete to prodati dalje kao fizičke kopije. Za razliku od njih, iTunesov sadržaj ne zauzima mjesto na polici, tako da ako ga se želite riješiti, dovoljno ga je pobrisati, a ako se ikad predomislite, samo ga ponovno preuzmete iz clouda.

Sve su to minorni problemi naspram najvećem: cijeni. Ne tvrdim da su cijene nepravedne, ali je to skup sport. Zato se u većini slučajeva ipak okrećem streamingu: Netflixu, Huluu i tek odnedavno, Crackleu. Prva dva koštaju $8,70 mjesečno, a posljednji je besplatan.

Odjeljak sa serijama u iTunesima. Pun je smeća jer obično besplatno daju pilote, a ja imam neku glupu potrebu sve ih pogledati.
Odjeljak sa serijama u iTunesima. Pun je smeća jer obično besplatno daju pilote, a ja imam neku glupu potrebu sve ih pogledati.

Netflix od spomenutog trojca daje najveću vrijednost za novac, pogotovo od prošle godine kada su se bacili u vlastitu produkciju. Njihov model je ono što vidim kao budućnost televizije. Što se licenciranog sadržaja tiče, naravno da kasne za DVD izdanjima, ponekad vrlo malo, a ponekad poprilično. Zato je izbor starijih filmova i serija prilično opsežan i ako vam nije nužno da pogledate sve isti dan kada izađe, Netflix je sjajno mjesto.

Netflixov iritirajući problem (iako to opet nisu oni krivi) je isticanje licenci, koje su nekad najavljivali, ali su prestali s tom praksom; tako se može dogoditi da gledate Trailer Park Boyse i jedan dan normalno pogledate epizodu 3×04, a sljedeći vam nestanu iz queuea i postojanja (u međuvremenu su se vratili).

Moj Netflix queue. Zgodno je što predviđa što je najverojatnije da ćete sljedeće gledati, pa to dodaje na vrh.
Moj Netflix queue. Zgodno je što predviđa što je najverojatnije da ćete sljedeće gledati, pa to dodaje na vrh.

Hulu, s druge strane, ima velik broj aktualnih network serija dostupne dan nakon emitiranja, ali zato u pravilu drži samo posljednjih pet epizoda. Što opet može biti iritantno ako je sredina sezone, a poželite catchupati neku aktualnu seriju od početka. No, to nije ni blizu iritantnosti reklama. Da, Hulu ima reklame koje ne možete preskočiti. Nisu ni blizu pimjerice reklamama na RTL-u i Novoj koje traju satima i još vam ubace vijesti usred filma, već traju od 15 sekundi do minutu i pol, postavljene na prijelaze činova u samim epizodama (nešto što domaće televizijske kuće nikada nisu savladale). Naporno je i što nema puno različitih i uz to, ako je Nissan sponozorirao neku epizodu, sigurno ćete tri puta u epizodi vidjeti istu reklamu za taj Nissan — što je jedan od boljih primjera, jer se isto tako može dogoditi da gledate iste reklame za osiguranja, dućane, kozmetiku i draguljarnice.

Toliko me smetaju te reklame, da sam već računao ima li smisla prestati plaćati Hulu i to što gledam tamo jednostavno kupiti na iTunesima ili čekati da dođe na Netflix. Nije mi se svidjela ta računica, tako da za sada trpim. Osim toga, uz aktualne serije Hulu ima i nešto svojih koprodukcija (redom su bezveze), velik broj britanskih uvoza (Misfits su najočitiji primjer) i dobar dio Criterionove kolekcije (bez reklama, ali i bez dodataka koji krase njihova “prava” izdanja) tako da im i ti sadržaji dižu vrijednost usluge. Moj je problem što sam prošle godine između stotine odličnih Criterionovih filmova pogledao dva.

HuluPlus na iPadu. Iritantno je da čim pogledate i jedan clip neke serije, doda vam ju na "shows you watch" listu.
HuluPlus na iPadu. Iritantno je da čim pogledate i jedan clip neke serije, doda vam ju na “shows you watch” listu.

Sirove brojke

Kako to izgleda kad se sve zbroji i podijeli? Izvadio sam sa svojih izvadaka na kreditnoj sve kupljene DVD-e i iTunes gift cardove. U zasebnoj tablici je navedeno i na što se raspodijelio novac s tih gift cardova osim na pretplatu na Netflix i Hulu.

NazivOpisMjesecIznosValuta
BuyfrompowerselleriTunes Gift Cardsiječanj12,98USD
Buyfrompowersellerveljača27,98USD
Amazon UKBlack Mirror S1 (DVD)
Utopia S1 (Blu-ray)
Dead Set (DVD)
veljača32,67GBP
Buyfrompowersellerožujak27,98USD
Buyfrompowersellertravanj107,98USD
Amazon USGirls S2 (Blu-ray)svibanj22,99USD
Amazon USStar Trek Into Darknesssvibanj26,47USD
iTunes (HR)Comixology:
Man of Steel #1 - #6
Superman: Red Son #1 - #3
Kingdom Come #1 - #4
srpanj28,87USD
Buyfrompowersellersrpanj53,98USD
Amazon USMan of Steel (Blu-ray)srpanj29,47USD
Buyfrompowersellerrujan32,98USD
Amazon UKBlack Mirror S2 (DVD)
Cinema Paradiso Remastered (Blu-ray)
listopad28,75GBP
Buyfrompowersellerlistopad27,98USD
Louis C.K.Oh My Godlistopad5,00USD
Buyfrompowersellerlistopad27,98USD
TISAK MediaŠuma summarum (DVD)studeni29,99HRK
Buyfrompowersellerstudeni12,98USD
Buyfrompowersellerprosinac12,98USD
Amazon UKThe Three Flavours Cornetto Trilogy (Blu-ray)prosinac25,12GBP
Buyfrompowersellerprosinac12,98USD

Kada to zbrojimo po kvartalima, ispada:

GBPUSDUkupno, u HRK
Q132,6773,92713,38
Q20157,44880,85
Q30145,30812,93
Q453,8799,901053,29

Unosi uz koje stoji “Buyfrompowerseller” odnose se na iTunes gift cardove, čiji je iznos pak otišao na:

TipNaslovMjesecCijena (USD)
KnjigaAlan Sepinwall: The Revolution Was Televisedsiječanj6,99
RentalSalmon Fishing in the Yemensiječanj0,99
RentalJohn Dies at the Endsiječanj9,99
RentalHello I Must Be Goingsiječanj0,99
RentalSafety Not Guaranteedsiječanj0,99
EpizodaThe Americans, Pilotveljača2,99
Season PassThe Americans, Season 1ožujak12,00
Season PassDoctor Who, Season 7, Pt. 2travanj20,99
Season PassMad Men, Season 6travanj34,99
RentalDjangotravanj0,99
RentalThe Mastersvibanj0,99
EpizodaVeep, Fundraisersvibanj0,99
SinglNine Inch Nails, Came Back Hauntedlipanj1,29
RentalKilling Them Softlylipanj0,99
RentalNot Fade Awaylipanj5,99
KnjigaMax Brooks: World War Zlipanj9,99
SinglHans Zimmer, What Are You Going to Do When You Are Not Saving Themlipanj1,29
SinglHans Zimmer, If You Love These Peoplelipanj1,29
Season PassBreaking Bad, The Final Seasonsrpanj22,99
RentalComic-Con Episode IV: A Fan's Hopesrpanj0,99
RentalWaterworldkolovoz3,99
RentalWatchmen (director's cut)kolovoz3,99
RentalArgokolovoz4,99
RentalDaredevil (director's cut)kolovoz3,99
RentalX-Men Origins: Wolverinekolovoz3,99
RentalX-Men: First Classkolovoz3,99
RentalX-Men: The Last Standkolovoz3,99
RentalSilver Linings Playbookkolovoz5,99
RentalAway From Herrujan0,99
AlbumNine Inch Nails, Hesitation Marksrujan13,70
SinglArcade Fire, Reflektorrujan1,29
RentalTaperujan0,99
RentalMuch Ado About Nothingrujan4,99
FilmThis Is the Endrujan17,99
RentalSomebody Up There Likes Melistopad0,99
AlbumArcade Fire, Reflektorlistopad10,70
EpizodaDoctor Who, The Day of the Doctorstudeni7,99
EpizodaDoctor Who: The Time of the Doctorprosinac2,99
EpizodaDoctor Who: Farewell to Matt Smithprosinac2,99
Season PassDoctor Who: The 50th Anniversary Collectionprosinac22,00
RentalA Streetcar Named Desireprosinac3,99
Računi s američkog iTunes Storea

Osim navedenih u tablici, preko iTunesa mi se naplaćuju i Hulu i Netflix, što je dodatnih 2*$8,70 mjesečno, tj. ukupno $208,80.

Što sam sve točno gledao i koliko na obe platforme, u jednom slučaju nisam mogao (Netflix čuva povijest samo zadnja tri mjeseca), a zbog toga mi se u drugom slučaju nije dalo vaditi pojedine naslove. Subjektivno, puno toga. Koliko je slobodno vrijeme dopuštalo. S tim da je sigurno puno veći dio otpao na Netflix. Imao sam namjeru sve to pratiti i na ovom blogu, ali to je u najmanju ruku propalo. Možda ove godine bude drukčije. Isto tako, gledajući ovo zaključujem da moram više čitati (ne, nije ovo jedino što sam čitao ove godine, ali na žalost nije ni daleko od ukupne sume).

Primijetit ćete (ako ste detaljno gledali, ali ne znam zašto bi toliko detaljno proučavali) da je iznos sadržaja s iTunesa veći od ukupnog zbroja plaćenih gift cardova — to je zato što mi je ostalo kredita od prošle godine.

Konačna brojka je, dakle, kad iznosu u prvoj tablici dodamo $4,99 mjesečno za Playmo.TV: 3769,68 kn ili ako to podijelimo na 12 mjeseci, 314,14. Recimo da sam uz to i jednom mjesečno bio u kinu i zaokružimo na 4.000 kn.

Pustit ću vama da odlučite je li to malo ili puno, ali meni je recimo bliska usporedba da na cigarete trošim cca 600 kn mjesečno (20 kn x 30 dana), što je 7.200 kn godišnje. No, to je opet samo moj problem. Na kraju,

Ima li to smisla?

Ima. Ima iz razloga navedenih u uvodu, a uz to, prilično je komforno. Izgubio sam onu lijepu preglednost i uniformiranost sadržaja kojeg sam imao sa Plexom ili XBMC-om (ali recimo, da se odlučim koristiti samo iTunese, imao bih i to), ali je puno lakše kad vam se nešto gleda upaliti Netflix, samo pronaći što ste htjeli i kliknuti play (ako Netlifx to ima), nego pronaći torrent i čekati da se skine. Ako Netflix nema ono što vam se gleda, onda stisnuti zube i isto potražiti na iTunesima, platiti i stisnuti play ili pronaći nešto drugo — a, kako na Netflix queueu imam dvjestotinjak naslova plus njihove preporuke, uvijek se nešto nađe.

Za kraj, par kratkih anketa, a uz to, naravno, tu su i komentari, jer stvarno me zanima kako vi gledate serije i što bi se moralo dogoditi da za njih platite (i koliko).

Kako primarno pribavljate serije i filmove?

Loading ... Loading ...

Gdje primarno gledate serije i filmove?

Loading ... Loading ...

Koliko bi platili mjesečno za ove ili slične streaming usluge?

Loading ... Loading ...
148 komentara
 • Izgleda da si se lijepo ušemio u ovih godinu dana. Na kraju, mislim da konačna cifra od cca 315kn/mj nije velika (ja recimo plaćam starcima bnet 320kn, ali s druge strane nisam pušač :)) i ako se ne gubi puno vremena na uspostavu svega ovoga (a i ako se gubi, to se jednom postavi i gotovo) ne vidim nikakvu doli monetarnu manu za ovaj etički potez. Tako da, bravo za tebe. Ali, ipak, dok nas zakoni ne stisnu, ovaj dio “nego pronaći torrent i čekati da se stigne” je u biti jednak tvom dijelu uspostave svega. Hoću reći, brzine su danas velike i većina nas je spretna s torrentima do te razine da je pronalazak istog i skidanje mačji kašalj, maltene se ujutro dok doručkujem i operem zube skine sve što je izašlo taj dan. S druge strane, ja pratim dooosta filmova, od festivalaca do blockbustera, pa mislim da bih se za ove prve malo načekao da se nađu na listama. Nadalje, ne znam koliko ljudi tako revno sve to prati na dnevnoj razini poput mene, tako da je ovo ipak moj subjektivni komentar.
  Svejedno, jednog dana kad nas sve stisnu za muda, ova 2 članka će sigurno biti među traženijim stvarima :D

  • Festivalci i indie filmovi zapravo, onak odokativno, često dosta brzo dođu (ok, ja to ne pratim tako revno) – jer su jeftini. Ne odmah cim zavrsi projekcija na festivalu, ali brzo nakon ili cak prije kino distribucije.

   Ne znam koliko je dobar primjer, ali John Dies at the End je bio na Sundanceu 2012, u američkim kinima i na iTunesima u siječnju 2013, a na Netflixu, kolko se sjećam… sredinom godine.

   Sjećam se jer sam si rekao “konju nestrpljivi, nisi morao potrošiti $8” kad sam ga vidio.

 • Nevidim smisao svega toga.Da bi dobio bio koji americki servis moras lagati da si iz usa,dali to opet nije kršenje nekog zakona?ili etike?
  I iskreno djeluje kao previse rada i dosta novaca za malo gledanja.
  Opet ne postoji opcija za junkie kao sto sam ja koji gledaju sve sto im padne pod ruku (samo serije).Po ovom tvome da pratim nekih 10 aktualnih serija na mom popisu moro bi placati sva tri servisa plus torente,pa opet ne vidim smisao.

  Filmove manje vise ne gledam pa me iskreno boli ona stvar sto industrija filma masivno propada zbog torenta.Iako mislim da vise snimaju dobrih filmova a manje sranja tipa iron mana,transformersa,fast and furius i ostala sranja posjecenost bi bila bolja…manje filmova vise publike… u ostalom tko ima kulturu odlazaka u kino uvijek ce pogledati nesto dobro jer koliko god imao netko odvratan ukus s vremenom se razvije.

  Natrag na serije ,vidim na ovom glasanju do sada 29 glasova i svi koriste torente.Bar su iskreni.U ovoj nasoj jadnoj drzavi i jos jadnijoj ekonomij imati preplatu na bilo koji online serivi spada u luksuz,a ako ne vjerujes prosetaj se malo gradom i dobro pogledaj ljude..Ne kazem da nema ljudi koji si ne mogu priustiti no iskreno vecina ima velike mane kao sto si i sam rekao i ne vidim kako jedan junkie o serijama moze si napraviti program za gledanje ,ukoliko ne koristi neku kompliciranu matematicku formulu da kombinira tri strana i 5 domacih online servisa plus domaca televizija..

  I naravno zaboravljas glavni plus torenta na kompu poslije cijene i dostupnosti.Komfor koji ti omogucje pracenje serija koliko god zelis , u koje god vrijeme zelis,bez ometanja ,ovisnosti o brzini interneta ,redovitim prekidima usluge internet (u vinkovcima bar jedanput mjesecno t-com nesto sjebe )…

  I koliko shvacam americki nacin mjerenja gledanosti (iskreno ne kuzim previse) gledanost neke serije na hrvatskoj televizij nema doslovno nikakav utjecaj na seriju.Neznam koliko onlien servisi utjecu na to posto su buducnost televizije kako si spomenuo,no za sada mislim da ne utjecu na previse,osim naravno servisa s svojim serijama.

  U konacnici ne vidim niti jedan razlog koristenja legalnih servisa za gledanje tv.Osim naravno etickih smjernica,koje opet ovise o vasim osobnim stajalaistima a ne nekom globalnom postavljenom kodeksu da je torent ilegalan i zbog toga ga ne treba koristiti.Moj osoobne smjernice su takve da godinama placam ilegalnu preplatu htv,preskupi internet t- com i usranu i zaostalu uslugu,tako da zaobilazenje middle mana gdje on iskreno nije potreban ZAOBILAZIM.

  I da za autora
  Ovo nije kritika tvog teksta,nego moj osvrt na situaciju,jer ako se ja ne slazem s tvojom logikom i etikom ne znaci da je ne postujem.

  • Nije da me previše briga koristiš li torrente ili nešto drugo, ali ovaj tvoj “osvrt na situaciju” je malo… onak – bzvz.

   “Filmove manje vise ne gledam pa me iskreno boli ona stvar sto industrija
   filma masivno propada zbog torenta.Iako mislim da vise snimaju dobrih
   filmova a manje sranja tipa iron mana,transformersa,fast and furius i
   ostala sranja posjecenost bi bila bolja…manje filmova vise publike…” – ovo je teži bullshit, jer niti industrija filma masovno propada zbog torrenta, niti je istina da se ne snimaju dobri filmovi.

   A nažalost je i ostatak komentara na razini razmišljanja većine ljudi (ili klinaca?) na koje se može naići po forumima i sl: uvijek nam je netko drugi kriv za nešto (država, Linić, ZET, skup internet, t-com, Hollywood, usrana usluga itd..) – pa to uzimamo kao alibi za to da izbjegavamo plaćanje raznoraznih usluga i smatramo da “imamo pravo na xxx”…
   Fakat me ljuti to što se ljudi izmotavaju i traže opravdanja u lošoj ekonomskoj situaciji umjesto da jednostavno kažu da ne žele plaćati bilo šta – ukoliko baš nisu prisiljeni! I to je to!
   Jer, svaki, ali baš svaki “junkie” bi mogao platiti 315 kn mjesečno za bilo kakvu vrstu ovisnosti… (osim ako zapravo nisi “junkie” nego si samo navikao kukati da ni tebi nitko ništa ne daje pa, eto – ne želiš ni ti dati drugima)!

   • Ako te nije briga nemoj komentirati.

    Državu i Linica nisam krivio,u Vinkovcima nema Zeta,niti sam spomenuo Hollywood jer ne vidim njihov utjeca na nasu ekonomiju al dobro..

    Mene fakat ljuti kad nadrkanko iz Zagreba prica hrpu sranja o stvarima o kojima nema pojma.Da smatram da imam pravo.Ti nesmatras.Zasto te to ljuti?Trebam se pokoriti tvom videnju svijeta?Mene ljute nadrkanci koji automatski prepostavljaju da su u pravu i shodno tome pisu.

    Za filmove nisam rekao da se ne snimaju dobri filmovi nego masa loših.molim te da ne zivlacih kontekst.Industrija filma propada,to nije moje misljenje nego cinjenica.Sve losij filmovi i sve manje posjetitelja jasno to pokazuju. 3-6 blockbustera koji godisnje nisu uspjeh industrije gdje ima tisuce glumaca,redatelja itd. Uostalom sve vise filmiskih glumaca bjezi na tv.Zbog?Novca i sigurnosti.Kad potpises seriju koja je krenula na sezonu imas siguran posao,dok film uvijek moze propasti.

    Zanimljivo je kako tvoje visoko mišljenje o sebi opet iskace :

    s ljudima kojima je ovo odgovor na sve ne isplati se previse raspravljati jer upravo u ovoj recenici si opisao na raznini visokog debilizma i egoizma.Posto je ovo portal s komentarima o serijama ovdje komentiramo.Nebi znao za forume posto bas nisam fan takvog druzenja,ali to ocigledno jesi pa znas bolje od mene.Mogu samo zamisliti na svakom forumu kojem si bio je hrpa djece koja ne razumiju tvoja razmisljanja vjerojatno zato sto su klinci koji drkaju po forumima.

    I opet za kraj prepostavka :

    ne razumijem kako navikao kukati?dali sam kukao na jos nesto?i ne vidim svoj tekst napisan u vidu kukanja nego u vidu vlastitog misljenja na temu napisanog,ali pismeni covjek bi to vec shvatio.I ovo da bi bas svaki junkie mogao platiti 315 kn mjesecno za bilo koju vrstu ovisnosti je jos jedan dokaz velikog douchebag.

    I da vjerojatno sam te i izvrijedao u ovom odgovoru ali to je samo zato sto me ljute ovaki ljudi koji pljuju po svacijem misljenju osim svome.

    • Nisi me izvrijeđao. Mislim, barem se ja nisam našao uvrijeđenim. Jer – naravno da imaš pravo na to da te naljuti “nadrkanko iz Zagreba”, kao što imaš pravo i na svoje mišljenje i na svoj “osvrt na situaciju”. Ja samo smatram da je tvoj osvrt pun generičkih izgovora, bedastoća i kuknjave na kakvu možeš naići na svakom koraku (a koja mi generalno ide na jetra pa sam to i pokazao u odgovoru na tvoj post).

     Jer ako ti je izgovor za izbjegavanje legalnog korištenja nekog servisa (ili plaćanja plina, struje, tramvaja itd…- uopće nije bitno) taj što, kako kažeš: “godinama plaćaš ilegalnu pretplatu htv-u, preskupi internet i zaostalu uslugu” – onda je to običan bullshit, izvlačenje i kuknjava! Bilo bi puno poštenije preskočiti taj dio i reći: “ko ga jebe, dok me netko ne prisili da plaćam – jednostavno neću plaćati i bok”!!
     Zato mi i zvučiš kao “klinac” – zbog nezrelog razmišljanja, a ne zbog godina.
     Za nekoga tko se smatra “ovisnikom” o serijama (dakle, to je nešto što ti je izuzetno važno u životu i čemu posvećuješ puno svojeg vremena) – čini mi se nemogućim da ne možeš odvojiti 300 Kn/mj na tu svoju veliku strast! To što spominješ našu “jadnu državu i još jadniju ekonomiju” je samo još jedno traženje izgovora! Jer: nije ti država dužna osigurati besprijekorne uvjete za to da možeš udovoljavati svojoj “ovisnosti” (a zapravo se više radi o tvojem provođenju slobodnog vremena, jel…). Za to si odgovoran sam – vjerovao ili ne!!
     Pa onda dođemo na ono što nitko od nas ne voli čuti (uključujući i mene): ako si nešto ne možeš priuštiti, tko kaže da moraš?!?

     Ne mogu u potpunosti komentirati tvoj odgovor jer je napisan dosta nepovezano (i dosta nepismeno, btw) – ali ni ne mislim se uvlačiti u dugačke i bespotrebne rasprave. Kako god bilo, žao mi je ako te zasmetao moj komentar – ali nisam ga napisao (samo) zbog tebe, već kao neku vrstu frustracije jer su mnogi mišljenje slično tvojemu počeli prodavati kao alibi i objašnjenje za bilo koje sranje koje naprave…
     Ostaj mi zdravo, nadam se da će u Vinkovcima uskoro bit bolje!

     • Opet vrtiš isto.Nije kuknjava,niti se zalim nekom.Samo govorim kako ja to vidim isto kako ti uporno udaras po svome.

      I cijena iako jako bitna u svemu tome nije najbitnij dio jer ionako placam fucking flat,vec nedostupnost sadrzaja.Kao sto spomenuh u svom prvom odgovoru kad bi iskombinirao sve spomenuto platio bih 300 kn a nebi mi bilo dostupno niti 50 posto sadržaja kojeg mogu dobiti preko torenata.Brzina,dostupnost,cijena, pa i kvaliteta sve to po meni ide na stranu torenata tako da ne vidim niti jedan razlog za nekoristenje istih.
      Kako je kuknjava reci da placam ilegalnu htv pretplatu kada je to istina.Ili tvrditi da mi t-com naplacuje uslugu isto kao i svakom korisniku u zagrebu ili bilo gdje di imaju odlicnu uslugu po istoj cijeni?To je kuknjava?Ti dobijes sto platis ,a ja ne?
      Normalno da cu se zaliti,jer to su moji novci kojima sam platio uslugu koja mi nije dostavita.Uporno se vracas na plin,struju i ostalo.Ovdje je rijec o torentima i nicem drugom.Nije isto jer digitalno krada je zlocin bez zrtve

      Ne razumijem te najbolje jer si napisao da ti ne koristis te servise ali drkas mene zbog istog?!Dali podrzavas koristenje torenata ili ne?ako da skinimi se s one stvari.

      btw.tipkovnica je u banani pa koristim on screen tipkovnicu s misem zato fuck off,treba mi 10 minuta da otipkam ovo.

     • Da, zamolit ću te da se malo upristojiš. Na Indexovom forumu možeš ljudima govoriti “fuck off”, ovdje ćemo to brisati, ok?

     • malo izvan konteksta nisam mislio odj*** nego vise busting my balls zbog tipkovnice..nebi znao za index,budem provjerio,ako mislis da sam namjerno psovao ili uvrijedio obrisi.

     • Da, možda nije ilegalna ali pošto se u ovom gornjem tekstu toliko spominje etičnost nije etična. Jer ako ja plačam maxtv na kojem je ponuđen hrt i svi ostali hrvatski kanali a uz to moram plačat pretplatu hrt-u samo zato što imam televizor e vidiš to nije normalno, al kako kod nas nije ništa normalno onda se to može i dešavati. A što se tiče prepucavanja ovog dečka iz vinkovaca i urednika ovog teksta jedna rečenica mi je jako zasmetala ”Za nekoga tko se smatra “ovisnikom” o serijama (dakle, to je nešto što ti je izuzetno važno u životu i čemu posvećuješ puno svojeg vremena) – čini mi se nemogućim da ne možeš odvojiti 300 Kn/mj na tu svoju veliku strast!”

      E vidiš filipe1971 ti vjerojatno možeš odvojit kad tako govoriš, ali ima puno ljudi koji to nisu u mogučnosti a vole serije barem jednako kao ti.I vi svi sad odjednom autori tu mislite da ste popili svu pamet svijeta pa da vi znate tko je kome kriv a kome nije i zašto netko može ili nemože ovo ili ono. Vas iritiraju ljudi koji imaju vlastiti stav i vlastite razloge zato što se služe torrentima i stvarno ne razumijem zar zato što pišete na ovdje nekoj stranici koja se čita da se saznaju informacije o serijama a ne da bi slušali vaš nadobudni ego kako uvijek vi znate najbolje i kako svi mi ostali imamo neke skrivene motive bilo to zato što se služimo torrentima ili zato što nam se ne sviđaju vaši komentari na neke serije vas stavlja u položaj da se pravite pametni i da su vaše činjenice i zapažanja točna.

      Dečko iz vinkovaca je lijepo objasnio u prvom postu njegovo mišljenje u vezi ovoga članka a vi ste se kao hijene uzpizdile na kontra-stav i poblatile njegovu riječ jer se vaš nemjerljivi ego našao uvrijeđen njegovim komentarom. I dok ste svojim finim tekstom i riječima iznervirali čovjeka koji je kao i ja samo htio dati normalan komentar na zanimljivu temu a ne slušati da mu još netko u ovoj državi osim vlade,hrt-a,šefa,hep-a i ostalih počne srati kako se sve može i da mu nitko nije kriv što on nemože odvojit 300 kuna za svoju ovisnost. Ja kao i mnogi gledamo serije iz zabave i nismo nikakvi ovisnici, a ta vaša riječ ovisnici samo govori koliko vi imate vremena za to. Vidite mi koji gledamo iz zabave nemamo potrebu nadmetati se u tome da mi znamo koje su serije najbolje za druge i hvaliti se kako smo odgledali sve na ovome svijetu, jer mi u serijama uživamo za sebe i ne vrti nam se sve ok njih.

      Možda vi u zagrebu živite u nekom drugom svijetu ali mi malograđani niže rase iz hrvatskih zaselaka nečemo nikad odvojit 300 kuna za gledanje serija jer čemo rađe kupit djeci za jest i družit se kao ljudi uz piče i hranu sa pravim prijateljima a ne ovim imaginarnim internet kompičima.

     • Ne bi se htio puno miješati, ali ipak razlikuj posjetitelje stranice od “urednika”, koji imaju mali znakič (sic) ‘serijala’ kraj imena.

     • A i ti bi isto gledao hrt a da ga ne moraš plaćati, a? :))
      Pa kad ne bi bilo obaveze plaćanja pretplate, nitko ju ne bi plaćao i ne bi ni imali javni informativni servis. Državni prioriteti i to.

     • ne ja nebi plačao hrt jer ga ne gledam. a i da ga želim gledat plačam maxtv koji ga ima u ponudi u osnovnom paketu ako nisi znala. a što se tiče da nebi imali javni servis to je smiješno sa tvoje strane jer sve one reklame na javnom servisu pokrivaju i puno više od onog što nam taj javni servis nudi.

     • gledaš u bilancu prihoda i rashoda hrta pa znaš koliko ‘pokrivaju’ reklame ili? sori, ali baš radi takvih bisera poput tebe, koji bi ga gledali preko maxtva, a ne platili, je to zakonska obveza.

     • ne ja ga ne gledam koji ti dio od toga nije jasan jer nije kvalitetan i na njemu nema ništa pa ga zato ni ne želim plačati. A zbog takvih kao ti koji misle da je u redu toliko ili uopće plačati tv pretplatu na nešto što nevalja što je politički nekorektno i što nema veze sa kvalitetnom televizijom zbog takvih nam nameču takve zakone gdje je u redu iskorištavati ljude do bola i do gluposti, jer su očigledno neki toliko zatucani da ne vide to

     • Lijepo ti je krešo dao link da si malo pročitaš jer očito ne kužiš.
      Gledao ti, ne gledao, nije uopće važno. Svidjelo se tebi ili ne, mislio da nije kvalitetno ili ne, nije važno. Ti ne plaćaš kvalitetu. I jako mi se sviđa tvoja uporaba termina ‘politička nekorektnost’, skoro sam se upiškila od smijeha radi sintakse :))))

     • Dao sam, ali sam obrisao komentar jer mi se nije dalo razvlačiti tu pandorinu kutiju. Jer mi se ne da o HRT pretplati, to je toliko sjebana i razvučena tema…

      Ali u par točaka:

      1. Zakonom obavezna RTV pristojba nije hrvatska izmišljotina. Dapače: http://en.wikipedia.org/wiki/Television_licence

      2. Pristojba se ne odnosi isključivo na HRT, nego i radio (i, ako se ne varam, jedan manji djelić ide ostalim kućama sa nacionalnom koncesijom)
      3. Ako pričamo o bang-for-buck, vrlo je skupa. Ali gledaj na to kao još jedan porez. Ne znam ako je tako laške ili još gore.

     • pa očigledno da nisi čitao sa razumijevanjem, naravno da mi ne pripadaju serije, Moj osvrt je bio na to nešto drugo….

     • Ja također plaćam i Bnet, koji nudi HRT u paketu, i HRT-ovu mjesečnu pretpatu. Je li normalno – možda ne, da li piše tako u zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji – da, piše. A “dečko iz Vinkovaca” se nije prepucavao s uredništvom niti autorom teksta.

     • Ne dapace tekst mi se svidio samo sam jasno izrazio svoje misljenje da ne dijelim tvoj nacin i tu je negdje sve krenulo nizbrdo…

     • da vidio sam to i ako sam uvrijedio nekog nije bilo namjerno.

     • Jednostavno rješenje za tvoje frustracije – nemoj tipkati, tako i onako nemaš ništa pametno za reći.
      Ti si, dragi moj Tadija, pravi primjer nekoga kome su svi drugi krivi, država, t-com, hrt, bilo tko, samo si ti u pravu, jedini neiskvaren, moralan, činiš zločine bez žrtve u tvom pogledu, jebote da sam bar ja ti. Mogao bih silovati tinejdžerice, reći da im se sigurno svidjelo i da nema žrtve. Psovao bih po internetu, fucking ovo ono, prozivao radi drkanja i skidanja s one stvari i fuckoffanja i mislio bih da sam si prejeben e.
      Vidiš li ti koliko retardirano tvoje misli natipkano izgledaju? Osvijesti se, jedini odgovoran za situaciju u kojoj se nalaziš si ti sam.
      Sigurno možeš razumijeti kako televizijski i filmski biznis zapošljavaju stotine ljudi po projektu. I da je to što naprave, proizvod i autorsko djelo. Ne možeš reći da nema žrtve, kad od njih kradeš. Direktno im uzimaš profit. Zašto? Jer misliš da na to imaš pravo. Jer voliš serije, ti si prokleto strastven obožavatelj serija i zato ih gledaš. A platio ih ne bi. Jer tko ti šta može. Tako i onako sam imaš svoju malu smiješnu definiciju legalnosti po kojoj živiš. Pa radi takvih koji misle poput tebe i jesmo u tolikom kurcu, shvati dragi moj Tadija. Nemoj biti Ivo Sanader. Odrasti. Ako toliko pljuješ po t-comu, uzmi drugog providera. Vinkovci ti smrde, odseli se u Zagreb. Ne želiš plaćati HRT, odseli u Ameriku, tamo ne moraš ni obvezno zdravstveno. Ne pucaj svoje frustracije po tipkama da bi se osjećao bolje. A filmska industrija će ipak nekako uspijeti preživjeti bez tebe, bez brige. Jedino bi bilo dobro da tu i tamo provjeriš podatke prije no počneš baljezgati, jer novac koji su zaradili Iron Man, Avengersi i slični blockbusteri baš i ne stanu u jednu prostoriju.
      TL;DR, dobar si Tadija, ali izvuci si glavu iz guze i shvati da to što ti misliš ne samo da nikomu ne činiš štetu, nego da je to hvalevrijedno, je daleko od istine. To što nešto nije po tebi dostupno iste sekunde legalno, ne znači da nije dostupno (vidi članak gore), a i onda to sigurno ne bi platio. Ti bi vjerojatno i besplatnu hranu svaki dan.Jedno je koristiti torrente, a kad možeš nešto i kupiti, a drugo je koristiti torente i biti šupak oko toga. I prestani kukati kao curica.
      Pusa.

     • Nisam rekao da je moralan cin,ove sve ostale offtopic stvari su izasli nakon upita a ne mog kukanja i zaljenja,ali da mozes povezati dvije recenice shvatio bi to sam.

      Dostupno,i iskreno volim torente i nastaviti cu ih koristiti,stoga mi nije jasno wtf ti hoces sa ovom tiradom?

   • Pa da, to je manje više to. Mislim da si u ovom i kasnijem odgovoru sažeo manje više sve što mene iritira u raspravama koje se dotiču torrentanja (i ZET-a, čak).

    Torrentajte, u redu. Nije problem torrentanje, nego taj stav, self-entitlement. Prebacivanje krivnje sa generičkim i pojednostavljenim izgovorima tipa “njima ionako dobro ide bez da ja plaćam”. Ljudi iz nekog razloga misle da imaju pravo i da moraju sve serije ikada gledati pet minuta nakon emitiranja. Bez reklama, po mogućnosti po (ili još bolje, ‘u’) cijeni HRT pretplate. Ne moraju, nije televizija osnovno ljudsko pravo.

    Ima tu mnogo lufta za dobre i pametne rasprave oko piratizacije, legalnosti, moralnosti i krute industrije koja se grozničavo drži zastarjelog modela, ali prebacivanje krivnje, izmotavanje i pranje savjesti oko neplacanja ne spada u to.

    • Ne moram gledati serije,ali volim ih gledati.Ako je u pitanju serija za koju sam zagrijan normalno da jedva cekam novu epizodu i to bez reklama i zato volim torente.

     Kao sto rekoh to je moje misljenje a sada sto ono spada u genericke i pojedostavljene izgovore jbg. kako god daje moje je.I napisao sam ga iz razloga sto se ne slazem s autorom a ne da bi se izmotavao.
     Nemozemo svi biti jedinstveni i sjajni,netko mora biti dio mase koja generira tako misljenje..

     Iskreno ne osjecam niti mrvicu krivnje za skidanje torenata,dapace smatram to vrlinom.

     • “Iskreno ne osjecam niti mrvicu krivnje za skidanje torenata, dapace smatram to vrlinom.

      Vrlinom, čak. Ovo je dosta žalosno razmišljanje. Možda ćeš jednom raditi neki vlastiti proizvod ili uslugu, pa ćeš shvatiti zašto je žalosno.

     • Da kad bi to bilo isto onda mozda i bih.Ne vidim nikakvu slicnost u tome.I vecina korisnika ovog portala vjerojatno to radi zato mi nije jasno ovo silno pravdanje i pokusaji nabijanja krivnje.

     • Nemoj tako, možda se stvarno radi o vrlini (ili općenito nekim dobrim namjerama za koje ne znaš)….

      Kao kao što bi Baldrick rekao: “…he’s half way to
      being the new Robin Hood.

      Blackadder : Why only half way?

      Baldrick : Well he steals from the rich, but he hasn’t gone round to giving
      it to the poor yet.”

    • Thx! Btw, TI si taj koji je u svojem odgovoru gore SAŽEO nešto za što meni obično treba barem 3 stranice teksta da nekome objasnim :-)

     Da, piratluk je uvijek nezahvalna tema za raspravu. Ako nedajbože spomeneš da neke stvari nisu bogomdane ili, kao što kažeš – osnovno ljudsko pravo, prvi odgovor koji ćeš dobiti je: “a ti si neki svetac” ili “a ti nikad nisi ništa skinuo s torrenta”??

     Najčešće požalim kad krenem u takve rasprave, ali ne mogu si pomoći – jednostavno me previše počela smetati ta silna negativnost, kuknjava, izgovori, tuđa krivnja itd… S jedne strane smo navikli na to da imamo pristup epizodama par sati nakon emitiranja u USA – a s druge, pak, strane – isti ljudi bijesne kad im epizoda “kasni” na trackeru ili pak nema titlova za jučerašnju epizodu.
     Malo realnosti stvarno ne bi naškodilo…

     Ima, naravno, netko tko ovakve stvari zna iskomentirati puno bolje od mene:

     http://youtu.be/b3dYS7PcAG4

     • Fantasticno relevantan Louis CK. Vjerojatno ima i relevantni XKCD strip, ali lijen sam potražiti.

 • Iako ne koristim (niti namjeravam u skoroj budućnosti koristiti) servise koje si spomenuo u tekstu, sviđaju mi se i podržavam motive i trud koje ulažeš u cijelu priču.
  Činjenica da si cijeli postupak odlučio dokumentirati i prezentirati svekolikom pučanstvu zaslužuje dodatnu pohvalu! Respect!!

 • TV pretplata + ultra prošireni programski paket (ne računam telefon i internet) + 50 kuna godišnje za članarinu u knjižnici i izađe te otprilike isto (minus glazba).
  S obzirom da je cilj tvog teksta kvazilegalna alternativa za sadržaje koje uglavnom nabavljam(o) piratski, meni je zadovoljstvo vidjeti da se cifre poklapaju. Ostaje problem da nijedna metoda nije u stanju pokriti sve piratski dostupne sadržaje, ali nisu ni kreirane s istim krajnjim korisnikom na umu.

  • Sviđa mi se ovo s knjižnicom! Nisam bio u KGZ-u već par godina, kak im izgleda katalog filmova? Ima i serija? Naravno, ne mislim na, ne znam, treću sezonu Homelanda, nego nešto tipa Crna guja ili Da, ministre ili Seinfeld…

   Edit: pretpostavio sam da je KGZ jer znam da oni imaju dobar audio/video katalog, a i cijena članarine se poklapa

   • ”Audiovizualni odjel, uz oko 10.000 glazbenih CD-ova i
    oko 12.500 DVD-ova, od kojih je 1.100 glazbenih, ukupno preko 22.000 jedinica, ima i Referentnu zbirku koja se
    odnosi na sva područja glazbene i filmske umjetnosti. Također, na odjelu možete
    prelistati dvadesetak časopisa iz spomenutih područja.
    Članovi knjižnice imaju mogućnost da
    priključe svoju digitalnu kameru na računalo i snimke obrade u programu za montažu.
    Također im je omogućeno preslušavanje audio materijala, te ispis u boji.
    Na odjelu se nalaze i računala sa instaliranim
    programima za obradu video i audio sadržaja, Microsoft Officeom i pretraživač
    knjižne i neknjižne građe.”
    Situacija u šibenskoj knjižnici.

 • samo ću reći jedno Spotify koristim trenutno (free s reklamama) i čim budu dostupne ex yu države odmah ću se preplatit (po najavama mogli bi skoro)
  samo zbog toga što mi se ne da tražit po forumima linkove i torrente

  • Probaj Deezer. Preferiram desktop klijente za streamanje, ali okej je i web-app verzija. Nije bogat library kao Spotify, ali tri i pol eura mjesečne pretplate je jako dobar bang for buck.

   • Ima tu i Xbox Music koji je legalno dostupan u Hrvatskoj za $9,99 mjesečno, a dopušta stremanje sa svega što ima pristup webu – desktop, browser, iPhone, Android, Windows Phone, Xbox ili što već..

    • Bacio oko. Zgodno. Proučit ću kako stoje sa katalogom glazbe – ako za 10 baksa daju streaming sa iOS appova i ako im playback radi kad spustiš app — što je očito nuklearna fizika — cancellam Deezer subscription.

     Nema desktop aplikacije, samo web-app streaming, jel’ da? Mada nije toliko važno.

     Iskreno, nisam prije provjeravao tu opciju, sad si me zainteresirao. Where’s the catch?

     • Nema kvake. Došli su na tržište kad je došao Windows Phone. Ako imaš XBox, mislim da ga čak možeš dobiti i besplatno u sklopu Xbox live pretplate iako za to nisam 100% siguran.

      Što se tiče desktopa, ima aplikacija, ali samo za Windows 8.

      Nisam siguran kakva je iOS aplikacija, ali na njihovim stranicama piše da će između ostalog za iOS i Android uskoro doći i mogućnost offline streamanja dok na Windowsima, Windows Phonu i Xboxu to već radi.

      Btw. imaš 30-dnevni free trial pa možeš isprobati – http://www.xbox.com/en-US/music/music-pass

     • Imam Windows 8, ali imam i puno toga za reći na temu tog forsiranja touch UI-ja na dekstopu i tih “metro aplikacija”. Recimo samo da ću bezuvjetno radije koristiti browser.

      Upravo streamam The National preko toga, tako da, hvala ti. Još nisam naletio na reklamu, kako stoje s time? Vjerojatno samo tri različite svakih par pjesama, kao (nekad kad sam ga koristio) Spotify?
      Mislim da ću uzeti pretplatu kad provjerim iPhone i iPad appove.

     • Dada, naravno. Mislio na besplatnu varijantu bez trial accounta ili pretplate. Ne znam kako mi je ovo promaklo, i ima li što drugo ekvivalentno da propuštam. Ali u svakom slučaju hvala, ako nakon ovih 30 dana triala ne nabasam na nešto četvrto, i ako iOS app iz nekog razloga ne radi kad lockaš telefon / tablet (kao, npr, YouTube app) — uzet ću pretplatu.

     • Hm, followup: pokušavam uzeti taj trial. Za billing info pod zemlju mi jedino dopušta unijeti zemlje UK. What’s up with that?

     • Onda se čini da je to kvaka. Osobno ne koristim Xbox music, ali imam frenda koji koristi putem Xbox-a. On se registrirao kao Xbox live pretplatnik iz UK.

      Samo plaćanje samim time ne obavlja direktno kreditnom karticom već preko Amazona (ili sa nekog drugog shopa) kupuje godišnju pretplatu (http://www.amazon.com/gp/product/B009VIKJUS/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&camp=1789&creative=390957&creativeASIN=B009VIKJUS&linkCode=as2&tag=ivaferblo-20). Kupnjom toga dobiješ kod kojeg možeš ukucati kao sredstvo plaćanja. Inače imaš i mjesečne i 3-mjesečne varijante pretplate..

     • Znači ista stvar kao i s iTunesima ili Spotifyem :)

 • Na Netflixu sam (doduse u Swe) vec nesto sitno mjeseci…i odusevljen sam. Uvijek imam nekog vraga za gledati, a nije bas da se radnim danima ionako stize kao nekad (khm, x sezona neke serije u tjedan dana).

  Ono sto je meni najveci problem su zapravo – filmovi. Opticke medije mi ne pada na kraj pameti uzimati, sto zbog nezgrapnosti, sto zbog nedostatka volje, sto zbog (u pravilu previsoke) cijene. U tom smislu sam konstantno u potrazi za stranicama gdje je moguce legalno uz placanje gledati (koliko-toliko) svjez filmski sadržaj u kvaliteti makar bliskoj HD-u.

  S druge strane, torrentima se fakat ne bavim otkako je Netflixa i slicnih servisa, posebno stoga sto vjerojatno krsim uvjete uporabe kada se prebacujem na UK, USA i sl. prilagodjene lokacije drugacijeg sadrzaja. Da nije toga…

  • Meni je isto drug u Švedskoj, ali njega tamošnji Netflix nije oduševio. Koliko sam skužio iz priče, ima dosta manju ponudu od američkog. Ali on isto dosta pati na nova izdanja.

   Drago mi je da ima i suprotnih viđenja. :)

   I da, makar nema svega novog, odlično mi je lagano gledati X-Filese ponovno. A toga imaaaa

 • Kutiju na dan???
  Smanjuj to…..
  Ja bih,iskreno,plačao 300-njak kuna mjesečno kada bih mogao legalno gledati sve ono što gledam danas….naravno-prevedeno.Pa i uz kašnjenje od dva-tri tjedna recimo….

 • “Filmove manje vise ne gledam pa me iskreno boli ona
  stvar sto industrija filma masivno propada zbog torenta.”

  Nisam siguran da li je ovakav stav uopće vrijedan
  komentiranja.

  Priča se i o komforu i dostupnosti torrenata, što opet ovisi
  o dobroj volji ljudi u sceni koji to neumorno već više od petnaest godina
  donose masama. Nekad mi bude žao što je BitTorrent pojeo iRC P2P, a i usenet. No, to je druga priča. I korištenje BitTorrent protokola nije ilegalno, ali razmjena materijala zaštićenog autorskim pravima – jest.

  “Moj osoobne smjernice su takve da godinama placam ilegalnu
  preplatu htv“

  Što ovo znači?

  • Zasto?Nije me briga za filmove*!Ne vidim u cemu je problem?U zadnjih desetak godina pogledao sam 20-tak filmova i to vecinom u kinu.Ne vidim razlog zasto bi me bilo briga.

   Posto ne gledam tv,bio sam ga odjavio,i odbio placati,pa su pederi iz htv nakon par neplacenih pristojbih pokusali me ovrhom oglobiti. Daju si pravo da ulaze u domove.Mislim sta je tu legalno?!Jos ce me smetlar poceti legitimirati…Na kraju se sve rijesilo ali opet platio sam 2 pretplate za mjesece u kojima nisam imao prijaviti tv i jos su me matletirali ovrhom.Sta je tu legalno?Ponasaju se kao hrpa kamatara.

 • Prije svega pohvale Marku za ovaj članak i što se potrudio sve pojasniti. U mom slučaju koristim torrente iz razloga što sam stalno na terenu i u muvingu pa mi je najlakše uključiti download, nakupiti na hrpu nekoliko serija i poslije gledati na tabletu, laptopu ili tv-u u kasne sate.

  Ok to nije izgovor da ne pokušam “čačkati” po dns postavkama i pokušam se spojiti na neki od servisa za streamanje ali iskreno ovako mi je lakše. No to ne znači da neću isključiti “switch za lijenost” i isprobati njegovo rješenje jer ovaj članak mi je dobar poticaj.

  Što se tiče torrent stranica, iako možda nije bitno za ovaj topic, torrente držim na seedu mjesecima pa zato vjerojatno imam 5 tb uploada na nekoliko torrent stranica ,)

 • Koristim torente za gledanje serija.Na tv-u,ne znam kad sam poslednji put pogledao.Razlog-reklame.Nije mi bilo presudno gledati seriju koja je snimljena juce,vec danas,jer nemam problem da pogledam nesto dobro i od pre par ili vise godina,ali ono ubijanje u pojam s reklamama…E sad,moralisanje i sta je fer,a sta ne uvek bi trebalo da je obostrano.Postovati nekoga ko je smimio,osmislio,napravio film/seriju(sta god),platiti to i uzivati u proizvodu.Takodje postovati onog ko je kupio proizvod.Ne postuje me ako mi prekine 5x gledanje u najzanimljivijim,napetijim trenucima i pusti 10 minuta reklama,da nekad vise ni ne znam sta sam gledao!?!Ok,moze se resiti kupovinom cd-a.Tako se resava i drugi razlog sto sam otosao od tv-a – hocu da gledam kad ja hocu(mogu).Ali,opet i taj cd mora biti prihvatljiv s cenom.Pa da je npr evro,nije li dosta za trziste od milijardi ljudi,potencijalnih kupaca?Njima je realno da ima milion dolara po epizodi,a nije da i meni olaksa da kupim.Borba je to i uvek ce biti “mi”,”oni”,to je valjda u coveku.I “oni” su nekada bili “mi”,ali zato i postoji ona – sve me pitaj,samo za prvi milion ne pitaj.

 • Mene zanimaju filmovi iz Francuske, Danske, Rusije, Brazila, Argentine, Tajvana itd. Kako ne znam ni beknuti nijedan od jezika iz tih država, uglavnom ovisim o našim (i BiH) tv programima. Nije mi teško isprogramirati uređaje da mi usnime sve što mi se čini zanimljivo za gledanje i eventualno arhiviranje. Nemam vremena niti da bi popratio redovan program a kamoli da se još preplaćujem na hrpu servisa čiji me (hollywoodski) sadržaj rijetko zanima. Razočaran sam što su svi tako bazirani na USA
  (i UK) proizvode, kao da ostatak svijeta ne postoji. Eto, nemam sreće ni s torentima niti bi se pretplaćivao na servise ili iptv jer računam da je to samo BACANJE PARA i uglavnom ne pokriva ono što me zanima niti za to imam vremena.

  • Jesi u Zagrebu? Ovo nije točno što tražiš i vjerojatno i znaš za to, no odlično je: http://www.filmski-programi.hr

   Na žalost, ti si rijedak slučaj. Makar, ja u biti nemam što komentirati jer mi je isto 80% svega što gledam američke ili britanske produkcije.

   BTW nađe se i na Netflixu hrpa stvari s ne-engleskog govornog područja, a i Hulu ima cijelu sekciju “Korean”, al ko će nać vremena za to.

   • HRT3 je jedna od rijetkih, ako ne i jedina stvar zbog koje mi je nekad žao što nemam nikakvu antenu ili IPTV doma.

  • Jebiga, to su oni granični slučajevi koje je valjda neisplativo pokriti. Mislim, *jedina* opcija koju vidim je nadanje da ćeš nešto uloviti na HRT(3), jer podrazumjevamo potrebu za prijevodima.
   Ameri će, naravno, raditi servise koji distribuiraju english-based program. Mislim da bas nije ni realno ocekivati da će u katalogu imati puno strane proizvodnje. Doduše, FWIW, Hulu je preuzeo Prisoners of War, izraelski original koji je Showtime adaptirao u Homeland.

   • BTW, i švedski Bridge je isto od nedavno na Huluu. Naravno, kao i Prisoners of War će mi stajati godinu dana u queueu.

    Po meni bi u idealnom slučaju bio neki globalni servis, a samo specifičnosti lokalne: npr Netflix je globalan, imaš jedan account gdje god bio, a onda recimo dođe u Hrvatsku, tu kolociraju neki storage za cache, plate interkonekcije i plate prevoditelje da naprave titlove.

    Simple as that :)

 • *crack opens a cold one*

  Rekao sam negdje dolje (ili gore, ovisi kak’ sortirate), ima tu prostora za dobre rasprave oko piratizacije, legalnosti, morala, modela distribucije sadržaja, Steama, Gabena, srednjih prsteva DRM-u, Blu-rayjeva sa reklamama i FBI warningsima, Louisa CK-a i ostalog dvadesetog. U tu dobru raspravu ne spada opravdavanje piratizacije neimaštinom i djecom. Ako nemaš para, ne moraš gledati serije. Uzmi u ruke jebenu knjigu i čitaj je s djetetom. Ili nađi hobi.

  Vjerojatno ću rehashati dosta komentara pokrivenih kad je objavljen prošli tekst:

  Sjebano je to sa streamingom televizije i filmova, nije isto kao glazba i igre. Steam (i Humble Bundle) je sjajna stvar, otkako je njega ja ne znam kad sam piratizirao neku igru koju sam stvrno igrao. Samo, ja jako, jako malo vremena provodim igrajući se, pa nisam reprezentativni primjerak. Ili bar nije usporedivo sa tv-streaming potrebama.

  Ali sa filmom i televizijom je zajebanija stvar zbog razlicitih produkcijskih studija i paralelnog klasičnog emitiranja. To oglašavanje kod emitiranja još uvijek donosi glavninu sredstava koje financiraju snimanje serija, tako da je ideja o univerzalnom servisu gdje će serije biti dostupne odmah, biti prihvatljive cijene i bez regionalnih ograničenja — čista utopija. Sa igrama i glazbom je drugačije, nema neke ekskluzive i nema jedne strane koja mora naplatiti i iskoristiti svoje “pravo prvenstva”.

  I tu je ona priča oko HBO GO servisa, koji je u vrlo rijetkim zemljama (mi smo jedna od njih!) dostupan odvojeno od kabelske pretplate. Ljudi (u SAD-u) pizde kako Game of Thrones ne možeš gledati legalno ako nemaš cijelu jebenu kabelsku pretplatu sa sto programa i još HBO subscription on top of that. Razuman prigovor, ali razuman je i razlog. Osim što je HBO dio grupacije koja u svom vlasništvu ima i jedan od najvećih kabelskih operatera, ubire značajan dio love od drugih operatera. Direktnom ponudom usluge bez obaveze da imate ovu ili onu uslugu operatera sami sebi kopaju rupu.

  Louis CK je započeo (ok, popularizirai) jednu jako lijepu stvar, daje svoje standupove bez ikakvog DRM-a za sitne pare (5$) bilo gdje u svijetu. I digao dosta para. Zajeb je opet što je on etablirani komičar koji se financijski osigurao ranije na “konvencionalnije” načine, i sad si može dopustiti luksuz eksperimentiranja.

  I opet je napravio deal s HBO-om za ekskluzivni stand-up, koji je (ili će?) tek mjesecima kasnije ponuditi za te sitne pare ostalima. I digao više para nego kad je self-publishao materijal.

  I u krajnjoj liniji, Marko ovo ne piše da vam pokaže koliko je bolji od vas, nego čisto kao komentar i svoja iskustva, da pokaže da se može legalno, ako ima volje. I može se jeftinije, ako ne rentaš Daredevil i sve X-Mene ikada, ali to je Marko.

  Generalno, ovo zbilja nije komplicirano, a ni skupo. Ne morate gledati svaku novu epizodu drugi dan nakon izlaska. Znam da *želite*, ali ne trebate, realno. Netflix je prepun televizijskih klasika koji su tri puta bolji od Blacklistova, DaVincijeva, TBBT-ova, Dextera i True Bloodova. Mjesečna pretplata na to + DNS proxy i mirni ste. Samo kažem, *može* se, ne kažem da je torrentanje zlo, samo je većina (ne nužno svi) pokušaja opravdavanja jednostavno promašena.

  *finishes a cold one*

  • Da, mislim da je Netflix daleko najbolji bang for buck. I može se preživjeti i samo s njim. Čak je i Dexter tamo (mislim da je već i zadnja sezona). A tu su i Archer, Louie, Breaking Bad, Sherlock, Portlandia, 30 Rock, House of Cards, Mad Men, Freaks and Geeks, Twin Peaks, The Office, Bob’s Burgers, Arrested Development, It’s Always Sunny, New Girl, Orange is the New Black, West Wing, Scandal, The League, Friday Night Lights, X-Files, Futurama, Luther, BSG, Buffy, Arrow, The Fall, Top of the Lake, Fringe, Malcolm in the Middle… i tek sam par ekrana proskrolao. Uglavnom, samo sa Netflixom ne bi stigao sve dobre serije koje ima pogledati u godinu dana.

   A X-Meni su opet bili “one thing led to another”: gledao Wolverinea u kinu -> bio je smeće, sjetio se da nisam gledao onog prošlog Wolverinea koji je navodno bio veće smeće -> Netflix – nema -> *rent* -> pa taj nije tak loš -> pa ja nisam gledao ni First Class -> *rent* -> JEBENOOOO -> sad bi mogao sve X-Mene redom da usporedim, i da vidim jel The Last Stand stvarno tako loš kak se sjećam -> je, stvarno je tak loš

 • Ponekad kad je mjesec pun a mene nesto ukoci u ledjima pa se protegnem da to popravim, pogled mi padne na police zatrpane spindlovima sto CDova sto DVDova – sto skinutih, sto razmijenjenih, sto ripanih filmova i serija.
  Anime tu ne racunam, to je na polici na drugom zidu.
  Cak imam i nesto originala, ali su u duhu ostatka posta i oni donekle ilegalni jer su mahom region 1.

  I onda ja stanem da racunam… nek je 100 maraka kazna po komadu samo Voyager bi me izasao 17000 i kusur.
  Nek je DBZ 30000…

  Uh ne… stani… imam tamo desno policu s MP3 DVDovima. I to je po komadu kazna. Odosmo u milionske cifre.
  Koje i da imam cisto sumnjam da bih htio da platim. Onako… iz principa.
  Da je pak kazna zatvora minut po komadu… ne bih prosao bez minimum dvije godine, tj. kao za 4 uzastopne kazne za silovanje.

  Uglavnom… ako bi doslo do nekog takvog sranja, meni dakle ne preostaje nista drugo nego da se odmetnem u planine i da u slobodno vrijeme rusim mostove dinamitom. Kad vec narusavam ekonomiju i krsim zakon -neka to bude za pjesmu ili film. Jos mozda dobijem i kakav orden, ako bude opet kakvog sranja sirih razmjera.

  Tako da govoriti o nekoj etici tu nema puno smisla iz tog ugla. Kao ni legalnosti.
  Jer ako ne uvedu amnestiju ionako mi je u brda. Ako je pak uvedu, ionako mi sve to moraju oprostiti.

  S druge pak strane… eksperiment poput ovog gore je mozda akademski interesantan ali je legalan koliko i posjedovanje sabranih djela Traci Lords dan nakon sto je objavila pravi datum svog rodjenja.

  Eticki je pak… duhovit.

  Jer isto tako ja npr. iz etickih razloga odbijam da placam filmove i muziku jer bih time podrzavao monopol distribucijskih kuca (Jesul’ ono jos uvijek 3 ili ih je sad manje?) aminovan od strane fasisticke Italije, koji radi s ciljem da drzi kompletnu svjetsku kulturu (bar) 100 godina u buducnosti u svom vlasnistvu, efektivno otimajuci kulturu od stvarnog vlasnika iste – jos nerodjene djece.
  O tome sta rade umjetnicima ne bih sad, pitajte Courtney Love.

  Dakle, posto mogu da biram dal’ da budem na strani fasista ili na strani nerodjene nejaci od koje ti fasisti kradu… meeeh… po inerciji moram biti protiv fasista.
  I hate those guys.

  Mislim, jelda… Kad cemo vec o glup^H^H^H^H etici, moja etika moze istuci tvoju etiku. (Zasto imam potrebu da vicem “ETIKA! ETIKA!”?)

  Dakle pokrili smo legalnost (dole mostovi) i etiku (smrt fasizmu)… ostaje jos tehnika.

  Cemu svoditi izbor izmedju finansiranja fasista i torrenata?
  Pa ima dzabnog streaminga koliko ti volja. I ljudi updateaju liste vise puta dnevno. I imaju odlican izbor i starog i novog.
  Jedini razlog zasto povremeno jos upalim torrente je jer je nekad link sporiji nego torrent pusten na stream ili mi se nesto gleda u vecoj rezoluciji.
  OK… i ako je nesto japansko pa neki idiot to uploada s americkim dubom ili necitljivim subovima.

  Dakle, ako vec kradete komsijin internet ne morate ni da uklanjate dokaze sa svog racunara.
  Jos ako vam je komsija preko puta stubista Jevrej (Jao, da mi je Jevrej u komsiluku.), pa prvo dodju po njega, mozda i ne morate u brda da dizete mostove nego umjesto toga recimo u Svicarsku da tamo po brdima jodlate.

     • Nema potrebe.
      Skinimo prenosivi copyright na 15 godina nakon cega se vraca autoru do smrti + 10 godina, uvesti regulativu drustava za zastitu umjetnika (Zar nisu oni nameti koje ubiru na medije trebali to sve rijesiti?), taksu za posjedovanje TV i radio prijemnika prebaciti na posjedovanje medijskog uredjaja (21. je vijek a placamo mjesecne takse za posjedovanje radio prijemnika – dok se isto npr. ne placa za posjedovnje oruzja) i ukinuti druge nevidljive takse trenutno na snazi a novac isplacivati umjetnicima na osnovu kreativnog outputa i zastupljenosti u drustvu umjesto TV kucama koje ionako ubiru prihode od reklama i naplate prijema programa… i 90% problema ce nestati samo od sebe.

      Ovo onako… s vrha glave.

     • Ne znam kako kod vas, ali mi u 21.stoljeću, u EU, s potpuno digitaliziranim radio i TV signalom nismo u stanju natjerati ljude da vode i prijavljuju detaljne playliste, pa ona gamad iz ZAMP-a harač dijeli odokativno.
      A o reformi TV pretplate dovoljno govori podatak da smo ju skoro uveli i za kokošinjce…

     • Mi smo tehnicki jos negdje u sredini 20. vijeka.
      Uz, naravno, cisto Bosanski smek svega jer kad se spomene TV tehnicki kvaliteti uopste nisu pitanje – jer ih nema.
      Pitanje je koji nacionalni predznak nosi TV i radio signal.

    • Ejebigasad…

     Da nisam duhovit, ‘ajd dobro.
     Imao sam i gore “kritike”, a i svjestan sam da za moj humor cesto trebaju fusnote i index pojmova.
     Jebiga, sta ja tu mogu… ne pricam ja tako jer mi je cilj da se “publika” smije nego zato jer su iz mog ugla stvari cesto daleko smjesnije nego sto se na prvi pogled cini.
     No ako moras objasniti sta je tu smijesno… jelda… problem je u publici. :P

     No da sam antisemit… yowza!
     Skoro pa da se uvrijedih. Umjesto toga cu da objasnim fazon iako je to dooooosaadnooooo…

     ‘Ajmo ‘vako…
     Gore referenciram “First they came…” i dijelom Nadrealiste u skechu o mirovnim posmatracima.
     Samo sto je u skechu to “Da nam je jedan Hrvat”.
     http://en.wikipedia.org/wiki/First_they_came_
     http://www.youtube.com/watch?v=tZtdcKQC8Ew

     To gore, dakle, na required reading nivou. Cisto da se odmah pohvataju one povrsne reference.

     Sto je mnogima dovoljno pa da im nesto bude smijesno. Reference kad ih skontamo se cesto brkaju sa humorom.
     Kao vic koji je smijesan jer prepoznas ono sto je u vicu smijesno a ne jer je sam vic duhovit.
     Npr. 99% onog sto Seth Macfarlane prodaje pod humor.

     No nije to ono sto je smijesno u pominjanju Jevreja, posebno u kontekstu ostatka komentara.

     Smijesno je, do suza, i naravno iz mog ugla, to sto uopste pricamo o nekakvoj legalnosti ili ilegalnosti zabavljanja slusanjem muzike i gledanjem prica kad zivimo gdje zivimo.

     Jer dok OP zonglira etiku i legalnost svog eskapizma u stvarnosti mu kompletni ludaci odlucuju ko je podoban, ko nije, koje pismo i kakav seksualni cin da se zabrani.
     Nismo (niste?) dakle stigli do Jevreja ali bome… ide se niz listu.

     Istovremeno, ja to gledam i smijem se jer niste svjesni kako vam je super.
     Jer par kilometara udesno, u mom komsiluku, mi smo Jevreje i Rome davno proglasili gradjanima cetvrtog ili petog reda – i pravili smo se da je to sasvim OK jedno 20 godina.

     A tek kako je smijesno, opet iz mog ugla, sto su oni iz pjesme po mene vec DAVNO dosli (supacki, na papiru) jer sam cak i iza Jevreja i Roma – jer su i to nacionalne distinkcije, a mene posto se ne deklarisem kao pripadnik ni jedne od ponudjenih nacionalnosti nema ni tu.

     U svemu tome ja bih fakat volio par komsija Jevreja.
     Sto zato sto bih volio da su malo manja manjina (tj. da ih ima procentualno vise) pa da drustvo u kom zivim malo vise lici na neko multikulturalno, sto zato jer mislim da za ovih 30+ godina zivota ne znam ni jednog Jevreja uzivo – sto mi je malo blesavo.
     Posebno kad se pocnes po vlastitoj familiji sudarati s ljudima koji pricaju kojekakve price bazirane na teorijama zavjere s Jevrejima kao glavnim akterima.

     Kazem… da places od smijeha.

     U kontekstu svega toga, OP-ov eksperiment je cak tu jedan od onih primjera koje bi trebalo
     ostaviti za istorijske citanke – skupa sa onom anegdotom o orkestru na
     Titanicu. Dal’ je eskapizam koji granici s ludilom ili nadrealizam…
     nek istorija odluci.

     Jeste, znam, nije site za politicku raspravu nego za raspravu o eskapizmu.
     No isto tako nije ni za raspravu o etici i legalnosti metoda tog eskapizma – ili pak ako jeste ode odmah i trenutna politicko-ekonomska situacija pravo u lonac sa svim ostalim. Buc!

     Sta bi bilo tek da sam poslusao onaj drugi glas u mojoj glavi koji je citav eksperiment odmah naprecac deklarisao kao jos jednu od epizoda u sagi o Mariji i njenim poduhvatima u mlijecnoj industriji.

     Dal’ bih bio proglasen muskim sovinistom ili laktozno netolerantnim?

     • Jebiga. Sad se osjećam kao obožavatelj The Big Bang Theoryja kada pogleda jednu epizodu Communityja.

     • Uh… Dangerous territory there…

      Licno nisam ljubitelj TBBT, moj stav prema toj seriji je vrlo blizak onom opisanom ovdje:
      http://www.spectrecollie.com/archives/2013/01/my-problem-with-the-big-bang-theory

      No, jednom sam upao u raspravu o humoru u TBBT sa likom koji je tvrdio za TBBT da “A factory worker wouldn’t get half the jokes, and the people I know IRL
      who don’t think it’s funny and don’t like it are all uneducated high
      school dropouts.”

      Kao dokaz svoje teorije intelektualne superiornosti publike pomenute serije odbacio je moju tezu da je skup ljudi o kojima govori vrlo ogranicen (brojcano) uz vrlo… “interesantan” argument.

      “That would be a logical guess, but no. Most of the people I work with
      are intelligent and educated, but I chose to live within walking
      distance from work. I spend very little on gasoline, but the tradeoff is
      that it’s a bad neighborhood. I frequent a bar about fifteen blocks
      away in an even worse part of town. The bar owner also owns a
      construction company, and his construction workers are straight out of My Name is Earl.
      Great fodder for writing even if it is a little dangerous. One guy woke
      up one morning with a broken leg and had no idea how he broke it! Then
      there’s Crazy John who thinks I’m a space alien, he actually believes he
      was abducted by aliens a few years ago.”

      Sad… kad bih ja bazirao sudove na osnovu tako malog uzorka fanova TBBTa…
      To poredjenje koje si naveo… LOL

     • A-ha! Sad ti nisi pokopcao referencu.
      Ne, TBBT ne smatram pretjerano duhovitim i pametnim…

     • Mne.
      Povezao sam tacno sta si mislio reci, no htjedoh napomenuti da mi dosadasnje iskustvo TBBT fanova bas nije indikator da bi nasli ista vrijedno u Communitiju.

      Tako da TBBT fan koji prvi put gleda C. bi iz mog dosadasnjeg iskustva zakljucio da je C. bezveze i da ga ne konta. :P :)

      Zato… dangerous territory. Mogli bi opet nagaziti na skrivene mine nerazumijevanja. :P

     • „No ako moras objasniti sta je tu smijesno… jelda…
      problem je u publici. :P“

      Ili je samo tebi smiješno, da.

      “Reference kad ih skontamo se cesto brkaju sa humorom.”

      Istina. Da je bio gvoš na travi ili Alene oprosti ili Sarajevski zid ili pjesmica il recitacija… Ovako jebiga, mogu i ja nabacivati reference iz Zauvijek susjedi koje nitko neće ni primjetiti.

     • Iako je ovo gore “problem je u publici” bilo zajebancija, “Ili je samo tebi smiješno” bas i nije neki kontra-argument.

      Kad dva covjeka na izlazu iz zgrade ugaze u isto (metaforicko) govno – problem jeste kod onog od njih koji u tome ne nalazi nista smijesno u “jebote dje ja zivim” smislu.
      Jer sama situacija jeste smijesna – jer je bizarna i apsurdna.
      Ako je pak posmatramo kao bizarnu u zastrasujucem smislu… onda je problem u nama.

      TU, u toj bizarnosti, je humor referenciranja poezije o holokaustu i poredjenja situacije iz te poezije sa situacijom (oko nas) iz koje gledamo na svijet, ukljucujuci ovaj gore eksperiment u kvazi-etickoj-polu-nelegalnosti.
      It’s funny cause it’s true… or with a significant percentage of truth in it.

      Nadrealisti su vise… postapalica.
      Jer su bili jako popularni pa su mnoge stvari iz njihovog opusa presle u svakodnevni govor i reference.
      Inace, “monolog il’ recitacija” su iz Audicije.

      Za “Zauvijek Susjedi” bojim se da ta serija bas nikad nije stekla status gdje bi je iko referencirao.
      “Bitange i Princeze” mozda.
      Mile Kekin i Predrag Vusovic su imali tu momenata koji bi se dali referencirati.

 • 64 komentara! Idemo do 100! YES WE CAN!
  Uglavnom, bit će pravednije nekad u budućnosti kad se smisli pametan način naplate željenog sadržaja dostupnog svima bez ovakvih akrobacija kakve Marko izvodi. I kad i van SAD-a naraste svijest o tome kako to je krađa, makar se nama činilo da nema štete ni posljedica ( a i kad će uz to narasti svijest i akcije tijela koja provode zakon). Dotad će uvijek i oni bez pristupa ili sredstava htjeti ono što im je van dosega, pa makar to uzeli protuzakonito.

  • Pliz, A.
   Da je kradja svi bismo ovdje bili milioneri.

   No da se krade, krade se. No na onom drugom kraju balade.
   Vlasnici autorskih prava od autora jednom rukom, a drugom od kompletne svjetske populacije – sto vjecno ganjajuci taj beskrajni copyright sto ‘ladno grabeci iz svjetske kulturne bastine.
   Sto onda pretvaraju u novi medij i tretiraju kao da je originalno djelo.

   Sve sa novim copyrightom koji tu stiti davno mrtvog autora kako tacno? Ili pak svjetsku kulturu kojoj to djelo danas pripada? Ili one koji rade na konverziji djela u novi format?

   Samo jedna strana tu grabi sebi i novcanu i kulturnu vrijednost a to sasvim sigurno nije publika.

   • A kradu se samo novci? Krasti je okej ako nam se ne svida zla osoba kojoj krademo? Ne mozes etiku/moral/zakonitost prilagodavati vlastitim nacelima kad ti se to svida, a inace ne. Vrlo je crno bijelo, ili si za kradu, bilo od malih, bilo od velikih, ili nisi. To koliki komad kolaca uzimaju distributeri je samo izgovor da se osjecas bolje, sto razumijem, ali ne moze opravdati krsenje prva autora. Nitko se nikad ne pokusa staviti u njihovu kozu, oy vey.

    • Sorry zbog duzine komentara. Hebiga… opsirna tema, a blago sam zacudjen da uopste o tome moram raspravljati s tobom.

     1 – copyright infringement tj. krsenje autorskih prava nije kradja nista vise nego sto je “umorstvo.
     Dakle, ne krade se.
     Izjednacavanje toga s kradjom je zamjena teza. Da ne kazemo laz.

     2 – moralni apsolutizam je kao i svaki apsolutizam – fin u teoriji no neprimjenjiva tiranija u praksi.
     U ovom slucaju zato jer kad bi krenuli od toga ko stvarno krade prvo bi rasparcali distribucijske kompanije a za njima i produkcijske i PUF! – niti bi pojedinci imali od koga da “kradu” niti bi imali STA da “kradu”.

     3 – kultura pripada SVIMA.
     Ako gledamo na kulturu kao kreativni ili pak industrijski proces, iz ugla stvaranja djela (ili proizvodnje – kako na to gledaju oni koji u tome vide samo monetarnu vrijednost), umjetnik je tu isto kao i izvodjac – nije stvaralac kulture nego njen INTERPRETATOR.

     To vidimo iz toga sto lik koji svira recimo Mozarta u parku to radi besplatno ili za sitnis u kovanicama dok onaj koji to isto radi na bini dobije za to cek sa puno nula iza prve cifre.
     Isto primjeni na milione autora po internetu – od Deviant Arta, preko Youtubea, online comica i svega i svacega sto ljudi rade za 0 ili skoro pa 0 novcanih jedinica…
     Dok neko drugi za neuporedivo losiji rad dobija opet brdo nula ali iza jedinice – jer je brand.

     Zasto se losiji rad placa vise? Jer se ne placa kvalitet nego INTERPRETACIJA.
     Interpretacija cega? Stvarnog iskustva umjetnika.

     A rose IS a rose IS a rose… But Shakespeare aint’ Stephen King ain’t Edith Piaf…

     No, digresiram… Kao po obicaju. :P

     Poenta je u tome da je umjetnik vlasnik djela samo dok ga drzi samo za sebe.
     Posto nije u pitanju cisto materijalna stvar nego umjetnikov izrazaj tj. iskustvo enkapsuliran u medij koji moze podijeliti sa drugima, suma vrijednosti nije matematicki odrediva – kao recimo da je u pitanju juha od sampinjona.
     Pa sracunas vrijednost sastojaka, dodas potrosenu struju, amortizaciju posudja i sporeta, utroseno vrijeme kuhara x koeficijent sposobnosti – i eto ga posto je tanjir juhe.

     Isto pokusati uraditi sa slikom ili pjesmom je prakticki neizvodivo i besmisleno.
     A tu pricamo SAMO o materijalnoj vrijednosti.

     Koju ako cemo odredjivati dodjemo na onu fizickog rada – svi umjetnici bi bili placeni kao najamni radnici, tj. kao onaj u parku.
     Sto su se pravi lopovi davno sjetili.
     http://en.wikipedia.org/wiki/Work_for_hire#Work_for_hire_amendment

     Zvrcka kod kulture je u tome sto je materijalna vrijednost u svemu tome trivijalna.
     Mona Lisa je kao umjetnicko djelo neprocjenjiv doprinost kulturi – kao slika zadnji put je procijenjena na 100 miliona dollara (oko 760 s inflacijom).
     To je oko 2 nova Boeinga 747. Koji ce za 50-tak godina u smece kao bezvrijedni, dok ce Mona Lisa monetarno vrijediti vjerovatno jos vise.

     No, da skupa sa Boeingzima u smece odboingamo i Mona Lisu, sta bi bilo s njene kulturalne vrijednosti?
     Da li bi prestala biti neprocjenjiva? Ili bi kostala kao digitalna fotografija originala? Ili pak kao 3D model originala? Necije sjecanje izgleda originala?

     Zasto je Mona Lisa uopste neprocjenjiva?
     Jer kulturalnu vrijednost nije moguce kvantificirati.

     Zasto kulturalnu vrijednost nije moguce kvantificirati?
     Jer ista ovisi od PERCEPCIJE umjetnickog izrazaja enkapsuliranog u djelu – tj. od publike.

     Iz cega proizilazi da djelo vrijedi vise sto ga vise ljudi iskusi i percepira.
     Kulturalna vrijednost npr. tvog crteza koji ne podijelis ni sa kim je 1 – kad ga pokazes nekom to je 1+1.
     Kad razgovarate o tome vrijednost raste na 1+1 za tebe i jos 1+1 za drugu osobu jer od dva individualna iskustva stvarate zajednicko A individualno iskustvo dijeljenja iskustava.
     I tako u beskraj.

     Kulturalna vrijednost djela raste njegovim dijeljenjem s drugima, i to je STVARNA vrijednost djela.
     Monetizacija toga je besmislena kao i monetizacija osjecaja ili sjecanja – tj. sastavnih dijelova iskustva umjetnickog djela.

     Jer nije u pitanju juha koja na kraju krajeva pripada trbuhu jedne osobe nego kultura koja pripada svakom ko ju je do sad iskusio i ko ce je tek iskusiti – jer samo u tom obliku opstaje.

     Mrtav jezik koji nije ostavio tragova za sobom kao da i nije postojao. Isto kao i nenapisane knjige umrlih autora.
     Jer kultura zivi samo ako se dijeli dalje.

     Eh… Sta je onda tu neko ko pokusava da ogranici pristup kulturi zato da bi mogao da je monetizira, prisvoji za sebe i sve to preko svake granice ljudskog zivota?
     Dakle da bude vlasnik necega i u smrti, pretpostavljajuci sebe mrtvog svim buducim zivim ljudima.
     I to radeci to sve konstantnom kampanjom lazi i otvorenog prisvajanja kako rada autora tako i postojece kulturne bastine.

     Pored toga sto smo vec utvrdili da nije VLASNIK ni autor necega sto pripada svima jednako kao i zrak i sunceva svjetlost.

     OK. Opasan ludak i psihopata.
     No mislio sam vise kao lopov koji pokusava da ukrade kulturu tako sto ce joj odrediti monetarnu vrijednost – jer za razliku od iskustva TO se da kvantificirati, lako ispisati na komad papira i tretirati kao materijalna stvar.

     Istovremeno, sta je tu neko ko vrijednosti te kulture doprinosi sto vlastitim iskustvom iste, sto dijeljenjem iskustva I kulture dalje?

     Hint: nije lopov.

     • FIno si razradio to moralno relativiziranje u kojem se može osjećati opravdano i ovlašteno raditi što hoćeš bez da se osjećaš krivim ili loše. Prvo, krađa intelektualnog vlasništva je krađa. Ne razumijem kako je to uopće ikako upitno. To je svima bilo jasno bar od neke 1886., a i prije toga, jer da nije tako ne bi se svi složili oko toga kao nečega općeprihvaćenoga. Ako HBO baci hrpu keša na stol producentima i piscima i još 150-200 ljudi koji rade Game of Thrones, to ne rade da bi stvorili umjetničko djelo koje će eto, besplatno dijeliti svima da bi imali što raditi prije spavanja nedjeljom navečer. To je proizvod u koji su uložene hrpe novaca i za koji se očekuje da će vratiti još veće hrpe. Proizvod INDUSTRIJE zabave. Razloga da svi imaju besplatan pristup tom proizvodu nema, pogotovo ako se pita autora/e. Osobno sam uvijek SVE SVIMA tezu smatrala hipijevskom, nepravednom, neprovedivom u praksi i krajnje neprihvatljivom. Po toj tezi, konzument je važniji i privilegiraniji od autora. Dakle, krivo.
      Zgodno kako si uzeo primjer Mona Lise, a ne recimo Avengersa (hint, kruske i jabuke i apsolutno van poante).
      Sadašnji distribucijski sustav možda nije pravedan (nije.), ali je pravedniji od tvog idealnog modela.
      Moja stvar je, kao autora, da ako želim, ne dijelim svoj rad ni sa kim. To je moj rad. Nije me briga za dijeljenje i tvoju teoretsku kulturnu ‘vrijednost’. Autor je jedini tko može slobodno odlučivati i raspolagati djelom. Mogu ga baciti u vatru prije no ga itko vidi i to je u redu. Mogu dijeljenje naplaćivati. I to je u redu. Ako dijelim naplaćivanje, svako korištenje van mojih uvjeta je zloporaba i s razlogom kažnjivo. Bilo da se radi o Avengersima, Mona Lisi ili Questionable Contentu.
      I tu stvarno nema mjesta diskusiji, bez obzira na elaborirane argumente koji tvrde suprotno.

     • Kradja intelektualnog vlasnistva jeste kradja intelektualnog vlasnistva.

      Copyright infringement ilitiga krsenje autorskih prava nije kradja.

      Ako bi iko ovdje trebao da zna razliku izmedju to dvoje mislim da bi to trebala biti ti.

      Sad ne bih bas isao u uoptrebu izraza konzument, ima malo ruzne konotacije, recimo radije publika.
      Da li je publika vaznija od autora? DA!
      Ako je djelo umjetnost.

      Buduci da nema umjetnosto-metra – publika je ta koja ocjenjuje i validira djelo te mu pripisuje i uvecava umjetnicku vrijednost. Vidi gore iznad o tome, da se ne ponavljam.
      Pa gledali to sa kulturne strane gdje ce lose djelo kad-tad biti ocijenjeno kao zaboravljiv i trivijalan sund (90% muzike iz 90-ih niko normalan vise ne slusa) ili s komercijalne gdje ce propasti kao komercijalni poduhvat.

      Bez publike… autor nema razloga da stvara niti da napreduje u stvaranju osim za licnu zabavu – a ako nema namjere da to ikad ikom pokaze to djelo komotno moze i da ne postoji.
      Jer postoji samo u glavi autora. Da li ce on to staviti na papir pa poslije spaliti apsolutno nije bitno.

      Autor CE stvarati bez publike… jer mora.
      Ali nikad nece napredovati niti ce djela biti ista vise od skice onog sto bi bila da ih (ne) kreira za publiku.

      SA BILO KOJE STRANE GLEDANO!

      Sto se tice HBOa…
      Hej… ako su oni glupi pa ne znaju razluciti besplatnu promociju od “kradje” i “neostvarene prodaje” – to nije moj problem.
      Bujrum im… nek traze od vlasti da hapsi svakog ko je ikad izgovorio rijeci “the winter is coming” – njihov problem sto u tome “ne mogu da se nadju” novcano.

      Isto kao da su te pare ulozili u recimo golf teren – njihov je problem kako iz ulozenog ostvariti profit.
      Svaljivati licnu nesposobnost i tvrdoglavost u srazu sa zastarjevanjem ekonomskog modela na publiku od koje bi trebalo da zive je… retardirano?

      Ako ocekuju od mene da potegnem preko pola svijeta da bih igrao sport koji me ne interesuje na terenu cije koristenje trebam platiti njima… nacekat ce se.

      Ako pak skontaju neki nacin da ja ako vec ne placam pretplatu za HBO na neki nacin doprinesem difuziji njihovog materijala i mozda cak i nekad dole nizbrdo “u dugom repu” i iskashiram koji suskavac u njihove dzepove ili cak da na neki magicni nacin profitiraju od mog gledanja reklama koje prate njihove proizvode (kad bi samo postojao nacin da mi tutnu reklamu za lokalno i personalno relevantan proizvod… hmm…) – nece mi poslati zahvalnicu kuci.

      Ili ako me pak navuku na seriju pa je cancelaju… Nece me ni tu slusati. Bez obzira sta im slao na kucnu adresu.

      Na moj moral pak ne mogu (tj. nemaju pravo) da apeliraju jer ni sami ne posluju moralno… no o tom vise dole ispod.

      Sto se pak “sve svima” tice, ummm… taj oblik sirenja kulture je opste prihvacen i cak svako drustvo odvaja (nedovoljan) dio budzeta da bi to bilo tako.
      Od biblioteka, preko muzeja i galerija pa sve do pozorista i bioskopa i televizije koji uopste postoje ZBOG “sve svima” teze a ne uprkos ili kontra nje.

      Cak djecu u skolama TJERAJU da citaju knjige, negdje cak i da gledaju filmove.
      POD PRISILOM! :P

      Mona Lisu sam uzeo za primjer jer je dokazano djelo kulture… jer sam govorio o odvojenosti kulturne vrijednosti od materijalne vrijednosti.
      Isto se moze primijeniti i na Avengerse ako bas hoces.

      Kolicina novca koju su film ili stripovi i sve ostalo prije “proizveli” je TRIVIJALNA u poredjenju sa kulturnim imprintom istih.
      Jer stvarna vrijednost djela nije u ulozenom kao ni u zaradjenom novcu – Hulk + Daredevil izadju skoro pa Avengersi (5 miliona gore-dole).

      Ajd’ sjedi pa ih odgledaj uporedno pa reci vrijede li koliko Avengersi.
      Army of Darkness (yeah… I’m being unfair) je pak kostao jedan sedamnaesti dio Avengersa.
      S inflacijom jedan DESETI.
      O zaradi da ne pricamo.

      Poenta je da ta dva sistema vrijednosti (monetarni i kulturni) nisu medjusobno uporediva te da je jedan od njih potpuno nerealan jer ne mjeri nikakav oblik kvaliteta ni kvantiteta djela.
      Hint: ne rimuje se sa kulturni.

      As for the model… Sorry… ja nemam idealni model niti tvrdim da imam idealni model.
      Samo upirem prstom u greske u postojecem.
      Koje nisu tu greskom niti zato sto njihovo prisustvo magicnom sinergijom cini sistem boljim – nego samo zato jer na taj nacin postojeci model stvara velike kolicine ne kulture (nekulture?) nego novca za one koji samu kulturu ne stvaraju niti u njoj ucestvuju jer nisu to u stanju.

      Disney, Viacom, Time Warner i 21 Century Fox nisu ni stvaraoci ni publika – oni su paraziti kulture i kulturnog nasljedja covjecanstva.

      Citav model postoji zato da bi ti “entiteti” postojali.
      Ne radi autora jer bi onda umjesto milijardi godisnjeg profita podijeljenog kroz dividende i otkup dionica glavni dio tog novca dobili autori i svi ostali koji rade u “proizvodnji” (US$ 2.345 billion (2012) samo za Viacom kaze Wikipedija i Viacomov godisnji izvjestaj).

      Ne ni radi publike. U bilo kom pogledu.

      Istovremeno, model opstaje na praksi koja bi da su u pitanju naftne kompanije bila nesto kao idu po svijetu i otimaju naftu od domorodaca i onda je ne prodaju nego iznajmljuju tim istim domorodcima.

      Ili… ajmo jos jednu metaforu dalje, kao da po svijetu love umjetnike i onda iz njih cijede kreativnost kojom pokrecu vremenske masine koje kradu energiju koja ih odrzava u zivotu iz 100 godina u buducnosti, s planom da kad se to vrijeme priblizi pocnu krasti iz jos dalje buducnosti.

      Sto se tvog prava na vlastitu umjetnost tice…
      Zrinka je nedavno imala osvjescujuci moment sa indexom i njenom fotkom nje same kad je bila mala.
      Koju su bez pardona i reference zagrabili s facebooka pa skropali i utrpali u clanak o nostalgiji za hranom jer im je trebala fotka Zagi cokoladice.
      Teoretski, mozda su joj marnuli i citat o savrsenom ukusu no mozda su ga marnuli i nekom drugom.

      Posebna fusnota ironije…
      U komentarima na slucaj saznadosmo da je i sama fotka nastala kao nusprodukt kradje.
      Tj. Industrijske spijunaze od strane Krasa – cokoladicu u originalu i dalje proizvodi Marabou i zove se Nougat. XD

      Zabavni dio je ono gdje cak i da se zeli ganjati za to – recena fotka nije njena, nego kao i sve ikad objavljeno na Facebooku (pa i neobjavljeno – snima baza i neposlane poruke) PRIPADA FACEBOOKU.

      Kao posljedica potpuno prirodne i normalne cinjenice da Facebook ima milijarde dollara za lobiranje i sudsko-advokatske troskove.

      Tj. Jedno od osnovnih pravila gore pomenutog modela je “moze mi se jer imam vise para”. Ili prosto “moze mi se”.

      A to je cisto slucaj precutne kradje.
      Da ti (ili Alan Moore) kreiras nesto dok si na necijem platnom spisku od toga vrlo lako moze biti da nemas ama bas nikakvog uticaja na dalji zivot svog djela – sto opet zavisi od toga koliko novcanih i vremenskih jedinica mozes odvojiti za sudske troskove.
      Alternativno, mozes se duriti i pretvarati da si carobnjak kao Moore.

      BTW… Uvijek me je kopkalo da li se takve klauzule odnose i na pisanje prijetecih pisama drzavnim sluzbenicima za vrijeme i van radnog vremena.
      “Ne casni sude. Prema ugovoru koji sam potpisao sa firmom koja me uposljava to pismo je djelo i odgovornost u vlasnistvu pomenute firme i njima sljedjuje svaka kazna ili nagrada za isto.”

      Damn. I hope someone tries that defense.
      We DO need a better class of criminals.

      Po tom istom pravilu “moze mi se” pravilu funkcionise i ostatak modela.
      Ako ti vec i jesi citala ima garant ko nije.
      http://www.salon.com/2000/06/14/love_7/

      Zabavno je gledati iz danasnje pozicije kako se govori o 4 kompanije koje finansiraju RIAA. Eh… kad je to bilo…

      Da sumiram ono sto pokusavam da kazem…

      Model o kom govoris tebi kao umjetniku ne garantuje NIKAKVA PRAVA NI VLASNISTVO nad djelom koje kreiras, cak stavise, ovisi o tome da ti nemas prava ili da ih imas sto manje.
      U praksi, to se osigurava kroz lobiranje – kako zakonodavnih tijela tako i javnosti.

      Zato ti uopste pricas o “kradji” iako VRLO DOBRO ZNAS razliku izmedju kradje i krsenja prava autora.
      I iako bi downloadala auto da to mozes. :)

      Buduci da je i nepravedan i eksploatacijski i nehuman (u smislu da je protiv interesa ljudske vrste) kako za autora tako i za kulturno nasljedje, taj model zasluzuje postovanje koliko i modeli Nacisticke Njemacke ili rasizma ili vjerskih zakona ili presutnog ekonomskog eksploatisanja itd.

     • Brkaš jako puno pojmova i zapravo mi nisi odgovorio na ništa što sam rekla, nego i dalje pišeš svoje, a to što želiš reći si već par puta rekao. Nema smisla sad da nastavljam s još dužim odgovorom, samo ukratko – model o kojem govorim daje autoru da odlučuje što će s djelom. Slično kao i sa facebook “krađom” koju opisuješ – nema tu nikakve krađe i ne radi se o “tko je jači taj kači” situaciji. To su sve stvari koje jasno pišu u terms of use na koje korisnici pristaju ako se žele služiti uslugom. Javno objavljena fotografija tamo, svi se njome mogu koristiti. Ne moraju te ništa pitati. Isto tako pričaš i o pismu napisanom u radno vrijeme, sprdajući situaciju, a ne poznavajući pozitivne propise ili ugovore koji bi to regulirali.
      Po čemu je nepravedan, nehuman i nacistički sustav u kojem autor X želi konzumentu Y naplatiti svoj rad? Ako je nešto “kultura” mora biti besplatno? (kulturu inače također redovno plaćamo) Ne bi li onda bilo logičnije odmah da tražiš i besplatnu struju, hranu, vodu za sve, a ne samo intelektualno vlasništvo ( i hej, da, može se najnormalnije krasti); i onda još kriviš HBO ili ne znam koga što ti nije uspio prodati svoj proizvod – a taj proizvod u isto vrijeme najnormalnije nezakonito dobavljaš.
      Uglavnom, to je sve od mene.
      Pozivam se na Godwinov zakon. Autori koji naplaćuju korištenje svojih djela su Hitleri.

     • Sorry… obaveze.

      Prvo, na sta tacno nisam odgovorio?
      Granted, moguce je da sam profulao nesto u svemu tome, ne kazem da nije.

      No ako ti se odgovor ne dopada, ne znaci da nije tacan, a ni da ne postoji.

      Ne… Model to ne radi. Ne daje autoru mogucnost izbora.

      Prvo, jer moze da bira izmedju par korporacija.
      Ako nece medju korporacije… nek objavi sam – pa cemo vidjeti dokle ce dogurati tako ako to radi sa ciljem da kreativnim radom zaradi ekonomsku neovisnost.

      Tj. Ima izbora koliko i neko ko ne zeli da jede fast food hranu na lokaciji gdje se samo to sluzi – eno ti livade, preori je, posij, pljevi i zaljevaj… do proljeca nesto mozda i nikne.
      Ili ne mora ni da jede. Tj. da objavljuje djela.

      TO nije izbor. To je eliminisanje izbora i monopolizam.
      Sto je nezgodno kad se radi sa bilo cime, no kad se radi sa kulturom je izgleda OK
      Jer nismo u stanju da kvantificiramo problem dok nam ne dodje tuzba za pjevanje “Happy Birthday To You”.

      Da nam isto urade s npr. paradajzom (mozes kupiti samo jedan od 3 – prskani DDTom, GMO prskani Roundupom, ili onaj koji beru djeca u Africkim radnim logorima) nesto mi govori da bi digli vecu frku i da ne bi svi samo tako odmahnuli rukom i uzgajali ga kuci u saksiji.
      Dok nam ne bi dosli na vrata da provjere da slucajno nije ipak pun gena koji pripadaju nekom drugom.

      Model o kom govoris ne daje autorima izbor nego korporacijama pravo da kradu od autora ugovorima na stetu autora i onda da njihova djela zakljucaju u sef ako hoce, stampaju a ne objave… stagod, sve samo da bi zadrzali prava za sebe a autore zakinuli.

      Ako je model tako dizajniran da autor mora biti i advokat ako hoce da se bavi kreativnim radom i od toga zivi… taj model je onda ocito dizajniran da bude korumpiran.

      Kao sto mi ne treba advokat kad unajmljujem usluge lokalnog supermarketa tako autoru ne trebaju usluge advokata ni kad unajmljuje usluge izdavaca.
      Osim ako izdavac, ili supermarket, nema namjeru da krade.

      A ako je stetan ugovor dovoljno opravdanje za otudjivanje prava autora… well…
      Ne znam sta bih ti rekao.
      Ovo su tvoje rijeci: “ili si za kradu, bilo od malih, bilo od velikih, ili nisi. ”

      A za konzumente… Jebiga…
      Ja pogledah, procitah, preigrah, preslusah i iskoristih na razno-razne nacine intelektualno vlasnistvo ali ne znam da sam i jedno “konzumirao”.
      Osim ako ne racunamo da u to spada i hrana sa brandom i trademarkom ali mislim da to nije bas IP nego je IP tu recept i tome slicno.

      Nece ici ta rijec. To neki problem reci publika?
      Jer dok film ima publiku, struja, hrana, voda itd. je nemaju pa ja ne bih morao da sad ispadam negativac napominjuci da je to malo strawman i zamjena teza s tvoje strane.
      Sav se nesto… fuj osjecam zbog toga.
      Stop that. You’re crushing my illusions about you. And I like those illusions.

      No hajd da zanemarimo to…
      “Po čemu je nepravedan, nehuman i nacistički sustav u kojem autor X želi [publici] Y naplatiti svoj rad? Ako je nešto “kultura” mora biti besplatno?”

      Prvo, opet je tu zamjena teza.
      Ne naplacuje autor.
      Od publike naplacuje medjuposrednik koji od toga ogroman dio ostavlja sebi, publici ne garantira nista (deder probaj povratiti novac i vrijeme ulozeno na nesto sto se ispostavi da je defektan proizvod – *kof* LOST *kof* Firefly *kof* Enterprise *kof*… i tako do sutra), a autora zakida kako god moze (prava, novac, kreativne slobode…).

      Istovremeno, buduci da posjeduje sav taj nepravedno podijeljeni novac (a to mu prolazi jer ima novac i advokate koje publika i autori nemaju), moze da lobira i koriguje zakone tako da u najboljem slucaju nikad ne mora da ispuni svoje obaveze prema publici i autorima (od prelaska djela u public domain pa do otimanja djela i likova od autora potpuno legalnim putem – jer su platili da takvo sta bude legalno).

      U najgorem… well… to je vec naucna fantastika… tj. bas i nije… gdje korporacije dolaze na brilijantne ideje da patentiraju i copyrightaju ljudske gene i slicne osnove postojanja zivota na planeti.
      http://www.forbes.com/sites/danielfisher/2013/06/13/supreme-court-rejects-human-gene-patents-sort-of/

      Jer kad je nesto IP… podlijeze IP zakonima.
      Nemas tu nista Godwinasto.

      Drugo… Hajde da zanemarimo i to.

      Nek autor direktno, bez posrednika, prodaje svoje djelo publici.
      No taj sad autor o kom govoris onda spada na nivo malog zanatlije ili slikara koji proizvodi unikatna djela – ne filmove koje moze kopirati milionima.

      Govorimo dakle o rukotvorinama.
      S kojima odose u paketu i sva ona prava koja se odnose na fizicka djela – kad ja umrem slika koju sam kupio ili dobio na poklon se NECE vratiti autoru.
      Niti sam je ja iznajmio, niti je moze prodati jos nekom bez da ne naslika drugu.

      Ili pak mislis vise na autora koji sam pise svoje pjesme i muziku i izvodi ih po trgovima?

      Ili pak mislis nesto modernije…
      Kao npr. Jonathan Coulton koji redovno daje svoje pjesme kao besplatan download iako ih mozes i platiti?

      Zar ne bi bilo logicnije da, kao sto to model nalaze, zakljuca svoja djela enkripcijom i zakonima i da tuzi svakog koga uhvati da ih pjevusi a da istovremeno nema fizicku kopiju pjesme kod sebe?

      A ne… cekaj… Neko rece Creative Commons?

      http://www.jonathancoulton.com/store/downloads/
      http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/
      You are free to:
      Share — copy and redistribute the material in any medium or format
      Adapt — remix, transform, and build upon the material
      The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.

      Under the following terms:

      Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.

      NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.
      No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.

      Je li treba sad tebe da citiram gdje se pozivas na CC ili da izvlacim primjere gdje koristis CC, iako malo ostrije nego JC. :)

      CC by the way NIJE trenutni model nego ALTERNATIVNI MODEL – koji postoji JER nesto nije kako treba s trenutnim.
      Tj. Nesto ima unutar tvog pitanja “Po čemu je nepravedan, nehuman i nacistički sustav u kojem autor X želi [publici] Y naplatiti svoj rad? Ako je nešto “kultura” mora biti besplatno?” sto se podrazumijeva kao OK iako JESTE nepravedno, nehumano itd. – inace ne bi postojala potreba za alternativnim modelom.

      A gore sam vec previse puta objasnio i naveo zasto je citav trenutni model (a ne prosta monetarna kompenzacija na koju bi ga neki sveli) nepravedan no evo opet – jer takav model ovisi o kradji I od autora I od publike (publike i kao posmatraca i kao naroda uopste).

      Takodje, za HBO. Ja lijepo rekoh:
      “ako su oni glupi pa ne znaju razluciti besplatnu promociju od “kradje” i “neostvarene prodaje” – to nije moj problem.”

      Meni nisu nista krivi niti ih ja krivim i za sta.
      Cak mislim da i ja nisam skoro pa nista kriv njima. *Checks*
      Well that’s borderline depressing.
      I’m a finger short of a full hand of HBO shows I’ve watched through means other than strictly legal.
      And that includes Band of Brothers cause I’ve watched that ALSO from the copies downloaded from the internet AND from those I’ve ripped myself from DVD rentals besides watching it on TV.

      Ako sam opet nesto fulao, napomeni me.
      Samo… iako mi je uvijek bilo zadovoljstvo sparingovati s tobom, maaalooo sam tanak s vremenom ovih dana pa ne mogu bas garantovati promptan odgovor.
      Laku noc. Ta-tah. Thilda ~ i sve ostalo.

 • Vrlo jednostavno: Piratiziram i filmove i serije jer za 300+ filmova koje pogledam godišnje stvarno nemam novaca, a bome ni za serije. Kada skinem, pravac eksterni HDD koji mi je 24/7 ukopčan u Blu-Ray player. A ako mi se nešto svidi malo više, iz poštovanja prema ljudima koji su to napravili, i želje da posjedujem fizičku kopiju, kupim Blu-Ray izdanje na eBayu ili Amazonu pa sada imam i zgodnu količinu toga na polici. Kraj priče.

 • Nije stvar u novcima. Osim možda za klince i nezaposlene. Svatko tko zarađuje, može odvojiti par desetaka kuna mjesečno za neku entertainment pretplatu. Stvar je u komociji i dostupnosti.
  Fizički optički mediji više ne dolaze u obzir. Ne da mi se više ni ustajati iz fotelje da ga pronađem na polici i ubacim u plejer, a kamoli sva ona lakrdija sa nabavkom.
  Ako sam se još prije 10 godina navikao da pronađem što želim gledati za par minuta, zašto bih se sad opet vraćao na nekakva prebiranja po oskudnoj ponudi u preostale 3 videoteke u gradu ili čekanja od par tjedana dok mi DVD ne dođe poštom?
  Netflixi i ostali servisi – u slučaju kad bi bili lako globalno dostupni – su možda solidno rješenje za novije ili hitoidnije stvari, ali meni osobno barem polovica otpada na starije ili nehitoidne naslove, za koje sumnjam da se igdje nude (da ne griješim dušu, nisam provjeravao, ali ne vidim gdje bi bilo kome bila računica da nudi Lovejoya ili neki opskurni britanski dokumentarac iz 80-tih koji mi se baš prigledao).
  Tako da, ustrajat ću u torentima dokle god postoje i dokle god su jednostavni za upotrebu, odnosno, dok se ne osmisli neko globalno dostupno streaming rješenje koje nudi sav filmski/TV sadržaj ikad snimljen, za razumnu mjesečnu pretplatu. Dixi.

  • Isprike, isprike.. Kad bi netko i napravio takvo rješenje, ljudi poput tebe (ne mislim to u negativnom smislu) bi našli neku drugu ispriku zašto ne bi plaćali već koristili besplatno preko torrenta.

   Samim time, ti nisi njihovo ciljano tržište, a samim time ni neće raditi rješenje po tvojoj mjeri – zato jer ga ne želiš platiti.

   Budimo realni – većina nas većinu vremena i gleda te novije ili hitoidnije stvari. Ove ostale gledamo možda jednom mjesečno, a mislim da sam i s time preuveličao brojku.

   Nitko ti ne brani da plaćaš pretplatu za ove hitove dok ih gledaš (čitaj: većinu vremena), a kad ti se prigledaju starije stvari da ih skineš sa torrenta. Ne mora sve biti isključivo crno ili bijelo – isključivo torrenti ili isključivo legalno. Budi luda i miksaj – malo legalno, malo ilegalno. Gotovo sigurno ćeš nakon nekog vremena ostati samo na legalnom. Ako nećeš, barem ti savjest može biti čista da plaćaš ono što možeš plaćati.

   A za kraj, kad pogledaš računicu iz članka, brojka se zapravo čini većom nego što je. Kad se podijeli sa brojem dana u godini, ispadne da plaća 10-11 kn po danu što je manje od cijene kave u Zagrebu, a manje od 2 kave dnevno u većini ostatka Hrvatske. Duplo manje od cijene cigareta.

   • Ne želim zvučati obranaški, ali doista vjerujem u to kaj sam rekao s plaćanjem. Ne piratiziram nego kupujem i knjige i muzičke časopise koje volim, iako nisam neki gejmer, kupovao sam čak i igre (dok je PC još vrtio igre koje su me zanimale), a pogotovo podržavam bendove koje volim i na koncertima kupujem ploče kad ih nude, majice, a u slučaju malih ili demo bendova kupujem čak i CD-e koje kasnje nikad ne poslušam jer mi CD ide na živce kao medij. Volim podržati autore u čijim kreacijama uživam. Možda sam kao student bez cvonjka krao i piratizirao i presnimavao gdje sam stigao, ali zadnjih godina se stvarno trudim ispoštovati zanimljivi autorski trud. Stvar je kod ovih filmskih i TV sadržaja da se to ‘ispoštivanje’ još uvijek tuče s jednostavnošću ili komocijom. Ne trebaju mi DVD kompleti, i ne da mi se zamarati s ovakvim polumutnim i poluetičnim softverskim zavrzlamama da bih si omogućio pristup fakin Netflixu kojeg moja glupa mala zemlja ne zanima kao tržište da bi se udostojio ovdje doći. Ili koji možda ni ne nudi sve ono što želim.
    Ali u jednome si u pravu – kad Netflix ili nešto slično dođe u Hrvatsku, definitivno ću provjeriti o čemu je riječ, i vjerojatno platiti za tu uslugu, makar ga i miksao s torentima kako predlažeš.

 • Maltene svakog dana zahvaljujem bogovima interneta na postojanju torenta, jer ne znam kako bih drugačije funkcionisala.
  Sa druge strane, kada bi se Netflix ili nešto slično pojavilo kod nas, zašto ne probati i to, pod uslovom da cena ostane pristupačna – desetak dolara mesečno nije mnogo.
  Kao što je neko već napisao, ne mora se odmah preći na legalni način gledanja, u početku može da se kombinuje sa torentima. Mada, lično mislim da nikad ne bih mogla potpuno da se odreknem torentovanja pošto sam prilično navučena.
  Deluje mi da ćemo se debelo načekati da Netflix ili nešto drugo stigne u Srbiju (za sad postoji samo HBO Go), a u Hrvatskoj će se verujem tako nešto pojaviti kad-tad, u svakom slučaju pre nego u Srbiji.

  Što se tiče samog teksta, koristan je i lak za praćenje, ne zamaraju podaci, čak su mi ove statistike i zanimljive. :) A anketa dođe kao šlag na tortu, iz nje se lepo može zaključiti ko čita tekst i ko sve učestvuje u diskusiji – sve sami pirati. :)

  • Ali to se opet svodi na gledanje televizije. Znači po njihovom scheduleu, pretpostavljam i sa reklamama. Tako da, u tom smislu, rađe bih gledao HRT3 :)

  • Da sam anoniman, odgovorio bih ti.

   Ne puno, ali ne ni malo.

   Imam i (nevelike) kredite i plešem po rubu dopuštenog minusa već dulje vrijeme (ali čini se da ide na bolje!).

   Ne znam kak da ti bolje odgovorim.

  • Je li uopce bitno koliko zarađuje? Bez namjere da zvucim bezosjecajno prema ljudima na minimalnoj placi – ali 300kn mjesecno za nesto sto volis nije velik iznos.

   • Istina,samo isto na godišnjem planu 3700-4000 + 7200kn na cigarete je previše.Za ljude sa 2,2.5 tisuće kuna mjesečno to je skoro godišnja plaća.Ali,ako se ima neka se troši na ono što se voli.

    • Pa dobro, da, bilo koju raspravu o uslugama i robi koja košta xyz kuna mozes spustiti na tu razinu, ali očito je da ljudi sa minimalcem ovo sigurno neće pokušavati.
     Za cigarete se slažem i meni je to apsurdno koliku god placu imao, ali to je drugi par carapa i bar donekle kuzim razloge. Samo donekle.

 • ja tu i tamo pogledam koju epizodu na hulu free (ubijaju reklame!), pogotovo Parks&rec (imaju director’s cut dan nakon što izađe u SAD-u!) :D
  btw, Americans su bili besplatno na hulu nakon što su izašli, mogao si uštedjeti 14,99$ :)

  • Ne sjećam se toga, moguće je da su bili web only? To je dealbreaker za mene. I nije mi žao tih 15 dolara, zaslužila je serija.

   Odlični su mi ti directors/producers cutovi Parksa koji se ponekad pojave – ak se ne varam, u predzadnjoj epizodi je u emitiranoj verziji bila izrezana scena kad Ben vidi most iz Inceptiona u Parizu. Nakon koje sam se ja cerio pola minute.

   • ne znam, iznenađen sam što je uopće bilo na hulu obzirom da idu na FX..

    gledao sam director’s cut, ali bilo bi šteta da su izrezali :D

 • Hvala vam svima na komentarima… čini mi se da je malo zamrla diskusija, pa se sad bacam na replyanje da dotjeram brojku do 100 :)

  Malo bih se osvrnuo i na ankete: rezultati me nisu potpuno iznenadili, osim:

  – ono troje (!) koji su se probali zajebavati s ovime
  – činjenice da vas najviše gleda serije na kompjuteru – očekivao sam da je veći broj ljudi već svoje kompjutere nekako povezao na televizor

  – četvoro koji gledaju serije primarno na smartphoneu… znam da vam je to vjerojatno zgodno za gledanje u hodu, ali: http://www.youtube.com/watch?v=wKiIroiCvZ0

  • Drago mi je da nisam usamljen u svojem čuđenju nad time zašto tako puno ljudi serije (i filmove, dakako) gledaju na kompu / smartphoneu. Naravno da sadržaj stavljam na prvo mjesto, ali gledanje onog u čemu uživam na ekranima manjim od TV-a mi jednostavno uništi doživljaj.
   Da, znam – današnji monitori su super, imaju izvrsne ekrane itd… ali come on!
   Lynch FTW!

 • Bog blagoslovio torrente! Zašto bih osjećala ikakve moralne dvojbe oko skidanja serija koje volim? … Više me muči što se kod nas ne odvaja otpad, što nitko od stvarnih zagađivača ne šljivi protokol iz Kyota, što plaćamo silne naknade na vodu, struju, zrak, a da s našom privredom nismo zagadili ništa (jer privrede ni nemamo)… Naplaćam se ja tih torrenta kroz milijun drugih stvari koje plaćam, tako da osjećam da sam ih i preplatila…
  Dok sve druge usluge ne budu besplatne, torrent će biti moj izbor, jer je brz i jer sam ga debelo preplatila na mnoge druge načine.. i ne samo ja, nego svi mi…. Bogati će znati rasporediti ono što nam otimaju pa se ne bojim za filmsku industriju….. Moje jedino pravilo je da pošaljem koliko sam skinula, jer osjećam moralnu obvezu “braći po torrentu”

  • “Naplaćam se ja tih torrenta kroz milijun drugih stvari koje plaćam, tako da osjećam da sam ih i preplatila…”

   Pa da. Budimo realni, placam vec plin, necu valjda i struju. Jer tako svijet funkcionira.

   • :))

    Vidim i da se priblizavamo onoj “djeca u Africi gladuju, a vi plaćate serije” raspravi… Zapravo, i bilo je nešto slično u onom threadu u koji sam zaključio da je bolje da se ne umiješam (“uz ovo stanje u državi…”)

     • hahaha pa nisam baš došla do gladne djece u Africi, ni do sendviča, ali da imam izbor ne bih ni njih plaćala… Nemojmo pametovati o “visokim moralnim standardima” dok nam špijuniraju kompove, mobitele, emailove.. dok nas truju GMO sranjima i koječime… Ovo je rat, a u ljubavi prema serijama i filmovima i ratu protiv korporacija, sva su sredstva dozvoljena, zar ne ;-) Opustite se malo…..

     • Zanimljivo… reci nam nešto više o tim osobama koje te špijuniraju i truju… jesi li i prije imala kakve opsesivne ili paranoične epizode ili povijest poremećaja? Imaš li problema sa spavanjem? Misliš li da ti netko želi nauditi i ne možeš funkcionirati radi toga?

     • A ti si ljiljane moj neki veliki ljubitelj serija s biheviorističkom podlogom?
      Je, trese me paranoja, niti jedem, niti spavam, a vidim i UFO-e gdje god se okrenem…
      Čiliraj malo “srećo” i plaćaj što god ti volja… Ja eto štedim za psihijatra ahahhahhahaha :-P

     • Još samo slijedi Hitler i nacisti i gotovi smo.

     • Istina. Ali, to po Godwinu znači da je diskusija gotova. Makar mislim da nije bio dovoljno dobar kontekst da bi ga se invokealo.

     • Cekaj, nismo dosli do ustasa i partizana. Jos nije linkano na net.hr affiliate, to ide sutra.

      (FWIW, koliko god bilo zabrinjavajuce bizarnih i zapanjujucih argumentacija, obzirom na tematiku, zasad smo daleko iznad prosjeka hrvatskog, ali i interneta opcenito)

 • Za skidanje torrenata se smatram krivim i smatram to nemoralnim…

  No skidanje serija ne smatram nemoralnim. Zašto? Zato što Amerikanci te serije imaju priliku gledati za besplatno, a mi ne, osim ako se neka naša televezija dvije godine kasnije sjeti otkupiti… Istina, ima iznimki kao Walking Dead, ali malo ih je…
  Ako ih oni mogu gledati besplatno, zato što žive tamo gdje žive, smatram da nisam ništa manje vrijedan da ih besplatno gledam i ja, pa ih skidam…

  Što se tiče filmova, Amer i ja smo tu u istom klincu, otići u kino, ili uzeti kasnije iz videoteke IPTVa… Čak sam dojma da smo on i ja u jednakim šansama da naš ili njihov HBO, Cinemax i sl. kanal to prikaže, tako da tu ne vidim da Amer ima neku privilegiju…

  ŠTo se tiče serija, ima privilegiju i zašto ju onda ne bih imao i ja, odnosno tako se tješim i ne smatram to nemoralnim :)

    • Not really. Naš HBO nije identičan američkom, kod nas nema Showtimea (iako npr naš HBO prikazuje neke njihove stvari), a ako ćemo tako, onda i ove mreže u nekom obliku dolaze do nas na bilo kojem IPTV-u. Opet, ne dođu sve serije, ali sve je bolja situacija po tom pitanju. Tako da ti je i tu zapravo jednaka situacija kao i sa filmovima i kabelskim serijama.

     Iiii, ameri svoju “privilegiju” FTA kanala plaćaju (kao i kod nas) beskonačnim reklamama, a pretpostavljam da torrente ne skidaš s reklamama.

 • Hm.. recimo da nisam kupljen na ovu ideju. Kupovanje (polu)čiste savjesti za 400 Kn mjesečno … po meni, tko voli, nek izvoli. Osobno bih se na to odlučio isklučivo kada bi se moglo 100% legalno, znači poput amera upalim komp, platim neku siću i lijepo uživam u seriji, ali ovo muljanje preko proxyja mi je – da prostite – “nije drek već se pas posro”. A to da košta manje od troška cigareta.. svašta. Autoru članka bih preporučio ako mu je savjest toliko bitna neka se vrati na torrente, prestane pušiti a tih 12000 Kn godišnje koje baca u vjetar neka da u dobrotvorne svrhe.

  No u svakom slučaju neloše je imati informaciju o drugim načinima pristupa serijama. Pitanje je koliko dugo će torrenti još biti opcija, pa je zgodno znati za alternative.

  • Prvo hiperboliraš cijenu (nije 12000kn nego 4000 godisnje). Onda velis da bi poput amera platio sicu i uzivao u seriji. Guess what, ovo sve gore je cijena za Amere.

   Drugo, fino ti i pise u tekstu da se ne radi o pranju savjesti, nego jednostavno postenju i placanju onog sto gledas, umjesto da piratiziras. Vise mi se cini da je kod tebe posrijedi pranje savjesti i odbacivanje opcije na osnovu tehnikalije – to izjednacavanje koristenja proxyja i piratstva. Ne, nije isto. Jedno je krsenje uvjeta koristenja sto moze rezultirati zabranom koristenja usluge, drugo je krsenje autorskih prava. Odnosno intelektualnog vlasnistva. U pravnom smislu vrlo slicno kradji, ali nemoj mi krenuti objasnjavati da ne krades fizicku kopiju, hvala.

   I to sa “dobrotvornim svrhama” je jedan od najvecih proljeva u svim tim komentarima. Mozemo voziti 15 godina staru Skodu Feliciju, jesti grah iz konzerve svaki dan i zivjeti u 35 kvadrata. Ne ici na godisnji, ne placati 15 kuna pivu u kaficu, ne pusiti, ne jebati skupim kondomima. I sve davati u dobrotvorne svrhe. Ali ne radimo, jer smo komformisti i supci. I jer sami raspolazemo novcem kako zelimo i jer je moguce i jedno i drugo.

 • Nema u anketi opcija satelitska antena, ja sve gledam preko njemačkih FTA programa preko Astre, doduše na njemačkom jeziku ali to meni ne smeta i sve je besplatno! I to što kasne pola godine do godinu dana nakon američke premijer također mi ne smeta, ionako se uvijek ima što pogledati od serija do filmova – domaću televizuji osim ponekad HTV ne pratim. Jesam li rekao da je sve legalno i besplatno, neki njemački programi čak emitiraju neke novije američke serije u orginalnom tonu bez njemačke sikronizacije. No naravno ova opcija je zanimljiva onima koji razumiju švapski, ja se ne želim gnjaviti torentima jer nemam vremena za to i živaca. Eto toliko, živjeli svi skupa

 • Meni je ovo super članak, čitala sam i onaj od prošle godine i baš me zanimalo što će biti krajnji zaključak. Iskreno, iako je ovo totalno licemjerno od mene jer kradem torrentima naveliko, dosta mi je toga da je krađa u našoj državi nešto sasvim normalno. Kad udahneš, kradeš. Mentalitet je takav, od najvišeg kruga političara, do ljudi na minimalcu, kroz sve slojeve. U redu je krasti.

  A nije istina da svi ljudi žele tako živjeti. Daj mi dobru i kvalitetnu alternativu, i neću krasti. Pazi sad, ti si se potrudio pokušati ne krasti i bez dobre alternative, sa hrpom zajebavanja oko podešavanja, i za ne-tako-malu cijenu. Koliko bi se tek ljudi odlučilo ne zezati s ilegalnim i nezgrapnim opcijama, kada bi alternative bile dostupnije i pogodnije?

  Odličan primjer je Steam, koji je napravio revoluciju u načinu prodaje igara i donio ogromnu zaradu Valveu. Pogodili su točno taj segment tržišta: ljude koji bi radije platili dobru uslugu, nego krali. Pokazalo se da je takvih ljudi puno.

  Glazbena i filmska industrija se naprosto još uvijek nisu snašle s promjenama na tržištu nastalim uvođenjem novih tehnologija i razvojem interneta. Fizički medij je mrtav a slobodno kopiranje sadržaja je naprosto neizbježna činjenica i osobina medija. Kada se konačno odluče izvaditi glavu iz guzice i napraviti rješenje kojim je jednostavnije i pogodnije platiti nego krasti, dobit će i moje novce.

 • Nema boljeg od naroljat se brlje i okupat se u terabajtima torrentima posukljanog materijala! :D

 • a joj kukulele pa da plaćam a mogu besplatno..nisam na glavu pao(ovo učim od HR političara i tako ću djecu ogojit jer ovdje ide samo lopovluk) pa što bi se ja nerviro oko siće kad njih boli uvo za milijone..torrenti i warezi živjeli a propadne li filmska indusrija neću plakat..ima ih još filmova za skinut dovoljno koje nisam pogledao..a vjerujem da kada bi me za 315kn bolio k onda se vjerovatno sa torrentima ne bi zamarao..samo daleko je ova raja od toga da je 315kn malo..ustvari, okreneš li se ti oko sebe prije nego počneš lupetati ovakve postove? sve što je više od besplatno je skupo..a čekanje torrenta i nije baš tolika tlaka uz malo znanaj i sreće ide lijepo..i ne znam zašto je muljanje i prikrivanje DNS-a kao ok. To ti je prijatelju isto varanje samo drugog smjera. Piskaraš kao nešto pametno tako da sam siguran da si provjerio svoje prijestupe i provjerio kazne. Vjerovatno su male ili nikakve pa ta boli K. Eto pa tako i mene boli k sto je torrent kao ilegalan. I nemoraš odgovarat nema šanse da ću se vratit na ovakvu smijuriju od sajta al vjerovatno ti ego neće dozvolit da šutiš..jer čim si ti otkrio sve ove gluparije poznate od pamtivjeka a pišeš o tome ko da si boga za jaja ulovio i još kao 315kn nije puno..ajoooj otvori ti se crna zemlja

 • Znate kako kazu, kolko para tolko muzike. Iz komentare vidim da u Hrvatskoj nije nista bolje stanje nego u Srbiji, tako da smo mi daleko od placanja serija, filmova, muzike.. Razumem stav autora texta, i sama posedujem dosta original audio CD (koja sam placala duplo vise nego sto je cena npr preko amazona) al ne moze se ocekivati da covek koji ima 300e platu, i brdo troskova odvaja pare za legalno gledanje serije, filmova…bude ti nekad skup i mesecni internet a ne serijal serije…

 • Daj mi molim te reci, kod registracije na Netflix traži kreditnu karticu (in US) kako riješiti taj problem?

 • Radim za 2200 i dati 300 kuna mjesecno za nesto mi je zaista jako puno. Zao mi je jer znam da se ti ljudi i narade i zasluzuju da im se plati za proizvod (filmove i serije) no zivimo u takvoj zemlji gdje je i 50 kuna jako puno, a ne 300, ili 4000 godisnje.
  Zadnje sto sam donirao bila je mala donacija za stranicu prijevodi-online., al ono simbolicno, jer vise ne mogu, jer mi financije ne dopustaju

 • Marko, sorry, prošlo je puno vremena od kad sam stavio taj komentar
  na onu prijašnju temu i nisam nakon toga pratio da li ima kakvih odgovora.

  Uglavnom, prema američkom zakonodavstvu ovakve se radnje o kojima se govori uvrštavaju u tzv. neovlašteni upad u računalni sustav („whoever intentionally accesses a computer without authorization or exceeds authorized access and thereby obtains information from any protected
  computer“). Sam tekst tog propisa je namjerno napisan na jedan neodređen način kako bi se tužiteljstvu omogućilo da tu odredbu primjenjuju na vrlo širok način i kako im odgovara u konkretnoj situaciji. Npr. ta se odredba onda može tumačiti na način da ako neka kompanija odredi Terms and Conditions za korištenje svoje usluge, a netko prekrši te uvjete korištenja, onda je zapravo postupio protivno odredbama ovog zakona (a da niti ne spominjemo muljanje oko DNS postavki, fizičke lokacije na kojoj se nalazite i slično).

  U praksi kod njih u zadnje vrijeme pršte na sve strane upravo sulude tužbe tako da nije jasno kud to sve skupa vodi. Nije izravno vezano za ovu temu, ali po ovoj zakonskoj osnovi je bio progonjen Aaron Swartz što je onda dovelo do njegovog samoubojstva (po nekim izvorima revni državni tužitelj mu je pokušao prišiti zatvorsku kaznu od 50 godina, a po drugim izvorima 35 godina zatvora i milijunsku novčanu kaznu).

  Što se tiče pitanja samog skidanja torrenata, ne znam da li ste primijetili ali u zadnje vrijeme je udio glazbe na torrent servisima prilično nizak, što zapravo pokazuje put kojim se treba razvijati distribucija filmova i serija.

  Usput rečeno, moram priznati da me iznenadilo što prema anketi većina ljudi gleda filmove na računalu, očekivao sam da će ipak više ljudi za to koristiti recimo TV s nekim playerom ili nešto
  slično.

  • Što se tiče pitanja samog skidanja torrenata, ne znam da li ste primijetili ali u zadnje vrijeme je udio glazbe na torrent servisima prilično nizak, što zapravo pokazuje put kojim se treba razvijati distribucija filmova i serija.

   Ma da, recimo da ide u tom smjeru (Netflix, Amazon Instant Video, Hulu), ali te dvije industrije su jaako različite. Produkcija albuma je daleko jeftinija od produkcije filma ili serije. Samim time, interesi produkcijskih kompanija za namirivanje uloženog su veći i… puno je nerealnije da će se pojaviti ekvivalentni servisi poput Spotifyja i Deezera za tv i film. Ekskluzive su puno važnije i unosnije nego kod glazbene industrije. Bojim se da bi zbog toga mogli imati nekoliko set-top boxeva za svaki servis, a već je počelo s time.

   • Slažem se, razlike su jasne, razvoj u tom smjeru ide puno teže i sporije, i zato će torrenti i dalje biti vrlo živi kad su u pitanju film i serije.

    Uvijek mi je bilo interesantno kako su ljudi spremni platiti za VPN sustav kako bi mogli pristupati torrent servisima.

 • Probao dosta toga iz teksta. Netflix odličan, pogotovo u kombinaciji sa Moreflicksom i mijenjanjem servera, kombiniranjem kanadskog, američkog i britanskog. Hulu plus ću otkazat kad mi istekne iz razloga što me neopisivo živciraju reklame. Zasad, mislim da će ići Amazon Prime + Netflix kombinacija. Još da skužim kako podesiti rentanje DVD.a s Amazona i sve riješeno, makar možda i Vudu iskoristim za to.

  :D Hvala.

 • Ma… Kad se ove naše spodobe iz političkog miljea dogovore sa Appleom, Amazonom i ostalima oko “bezbolnog” korištenja usluga tih servisa u RH tada ću početi plaćati sadržaj i ignorirati torrente. Dati novac za nešto što volim poslušat i pogledat mi nije problem, ali uvjet je da se do sadržaja dolazi JEDNOSTAVNO i bez previše petljanja.

 • Ja sam Hrčak u horoskopu, i glavna mi je karakteristika – sakupljanje. Nekad stripovi, pa kasete, video kasete, dvd-ovi, i sada gigabajti.
  Iskreno, plaćao bih npr netflix ako bih mogao BILO KADA da pustim neki od par stotina naslova kojima se stalno vraćam (da, i volim da reprizno gledam, zaboravih da kažem) uz garanciju da će UVEK biti dostupni (kao što su mi sada moji primerci). Možda da se omogući kvalitetno snimanje za simboličnu cenu?
  Problem su i titlovi koje sam ili radim ili prepravljam pronađene, na TV mi u oko 1/3 slučajeva nisu zadovoljavajući.
  TV ne gledam osim spotova i malo Discovery-ja, skoro uvek mi se vrti nešto s kompa.

  • Streaming onda nije pravi put za tebe, nego fizičke kopije (ili kupovina na iTunesima / Amazonu – makar ni to nije sigurno da će sto posto uvijek biti dostupno, makar i kupiš)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861