Televizija kao inspiracija filmovima – Stranica 11 – serijala.com
Trenutno čitaš
Televizija kao inspiracija filmovima

Televizija kao inspiracija filmovima


Traffik (1989.) – Traffic (2000.)

Traffik je britanska serija od šest epizoda iz 1989. godine koja u središtu radnje ima ilegalnu trgovinu drogom. Seriju je prenosio britanski Channel 4, a napisao ju je Simon Moore te režirao Alastair Reid. Glavnu ulogu je imao Bill Paterson kao Jack Lightow, ministar Home Officea (ministarstvo odgovorno za imigraciju i sigurnost), koji predvodi borbu protiv uvoza pakistanske droge, koju britanskim ovisnicima opskrbljuju njemački dileri. Serija je dobila izrazito dobre kritike, bila je nominirana za šest BAFTA nagrada te je osvojila International Emmy za najbolju dramu. Godine 2000. snimljen je film Traffic, kojeg je režirao Steven Soderbergh, a glavne uloge su ostvarili Michael Douglas, Catherine Zeta-Jones i Benicio Del Toro te je dobio čak četiri Oscara.

Dakle, ovo je deset odabranih. Kao što se može vidjeti, neke filmske adaptacije su uspješnije, a neke su manje uspješne. Koja adaptacija je vaš favorit? Sljedeći tjedan vas očekuje članak u kojem ćemo obrnuti mjesta. Kako je već napisano, dolazi izbor TV serija koje je inspirirao film.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
14 komentara
  • kriva kategorija, to je serija nastala po filmu (Snake Plissken prije MacGyvera)

   The Brady Bunch (dva komada)?
   Lost in Space (Joey Tribbiani ne glumi Matta LeBlanca)?
   The Flintstones (bar onaj s J. Goodmannom)?

   ne kritiziram izbor, samo par sugestija…

  • Krešo je sve rekao :D Pa evo još jednom za sve koji ne čitaju tekst, već samo gledaju naslove: “Izbor je u potpunosti subjektivan, a moram odmah napomenuti da u toj kategoriji neće biti onih serija koje su završile filmom, odnosno onih kojima je film samo nastavak/završetak.”

 • ” a moram odmah napomenuti da u toj kategoriji neće biti onih serija koje su završile filmom, odnosno onih kojima je film samo nastavak/završetak.”

  Kako je onda Star Trek (točnije TOS i TNG) dospio na listu?

  • možda zato jer posljednji Star Trek film nema ama baš nikakve veze sa serijom? ali ono, možda…

   • Najbolje da napraviš svoju listu, možeš i sve Dosje X-e, čak i one na koje nikad nismo dobili odgovor, iako je on “tamo negdje”

    Star Trek First Contact, Insurrection i Nemesis su nevezani uz seriju, čak je i novi brod uveden…tak da, prouči malo prije nego što pitaš ;)

  • Star Trek je franšiza pa, po mom mišljenju, tako treba gledati i na filmove – oni su dio toga. Ok, možda je film Generations bio pripremljen jednom epizodom TNG-a u kojoj smo upoznali Sorana, ali TNG ima svoj kraj koji je zbilja kraj serije. TOS ionako nije funkcionirao po principu novih serija koje imaju neki početak i kraj. Mislim da je očito kad seriju želiš završiti filmom kao što su X Files ili Firefly ili, na kraju, Sex and the City. U tome je ovdje razlika.

  • Ne znam kakve serije voliš inače, ali ovo je meni skroz zabavno za gledati, nekako neobavezno. Ako si fan 60-ih i takvih stvari, bit će ti zabavno i super, a ako nisi, nisam baš sigurna, moglo bi djelovati prenaivno. :)) Us vakom slučaju, na Youtubeu ima dosta epizoda pa možeš pogledati bar dio neke da vidiš je li ti to ok. :)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2021 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861